Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 394022 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2012
Re: Картофени крокети
« Отговор #196 -: 27 Март 2012, 18:05:13 »
Картофени крокети


Продукти: 1 кг. картофи, 100гр. краве масло, 2 яйца + 2 жълтъка,сол, чер пипер на вкус. Може да се добави 150гр. кашкавал, настърган.

3 яйца, брашно и галета за паниране, олио за изпържването.

Приготвяне: Маслото се разбива на пяна с яйцата и жълтъците, прибавят се сварените и намачкани / пресовани/ картофи. ВНИМАНИЕ - картофите трябва да са изстинали и сварени от предния ден.
Трябва да се получи гъсто тесто. Правим топки колкото орех или продълговати формички, като двойно късо кебапче. Овалваме в брашно, разбито на пяна яйце и галета. Изпържваме в гореща мазнина /олио/.
Добър апетит!
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #197 -: 27 Март 2012, 19:27:05 »
Картофена крем супа с тиквички и броколи




Продукти

700-800 гр. картофи
1 тиквичка на кубчета (може и замразени)
200 гр. броколи (може и замразени)
1 голям морков
1 корен пащарнак
1 глава лук
500 мл.  пилешки бульон
80 гр. масло
сол и черен пипер на вкус

за гарниране
200 гр. сметана (на вкус, квасена или за готвене)
пресен джоджен или салвия

Приготвяне

Сложете в тенджера 2 л. леко подсолена вода да заври.
Почистете картофите, морковите, тиквичката и корена пащарнак и ги нарежете на едри кубчета. Накъсайте броколите на розички, а лука наситнете. Сложете зеленчуците във врящата вода, налейте пилешкият бульон и намалете огъня. Похлупете и варете до омекването на зеленчуците. Отведете настрана и пасирайте всичко добре. По желание може преди това да отделите няколко картофчета, които после да добавите наситнени в купичките. Върнете тенджерата на котлона, добавете маслото, опитайте на вкус и ако е необходимо подправете с още сол. Ако ви се стори гъста разредете с малко топъл бульон или водичка. Варете още 5 минутки. Поръсете леко с черен пипер и пресен джоджен (или салвия).
При поднасяне гарнирайте със сметана на вкус (квасена или готварска)
Също вкусно се получава ако на дъното на купичките натрошите малко сиренце.

Супичката е много лека, ароматна и подходяща както за деца, така също за възрастни и диетуващи  :smile1:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2958
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
картофки с много сирена
« Отговор #199 -: 27 Юли 2012, 10:14:14 »
rainbow, ето как  :smile1: :  картофките 800гр са предварително сварени. Отделно изливам едно пакетче сметана 200мл в касерола, добавям едно пакетче топено сирене 100гр , слагам на котлона и стапям. Отделно режа на кубчета: 50гр сирене качота, 50гр кашкавал, 50гр пушено сирене, 100гр сирене краве. Смесвам всичко и изсипвам в намаслена тавичка. отгоре слагам малко чесново масло и пека във фурната  :drinks:

« Последна редакция: 27 Юли 2012, 11:51:02 от bordovsky »

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #200 -: 29 Юли 2012, 19:09:30 »
Благодаря Дидка, страхотни са  :thumbup:

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #202 -: 21 Август 2012, 15:53:23 »

Raposinha

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2592
  • Логопед-капоейрист-батукадист, русофил и кулинар
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #203 -: 30 Август 2012, 01:07:10 »
Картофени кубчета със зеленчуци (Potato hash)

Продукти (2 порции)

4-5 средно големи картофа (предварително обелени, измити и нарязани на кубчета)
1 голяма червена чушка (почистена от семките и нарязана на парченца)
1/2 глава стар лук, нарязан наситно
1 скилидка чесън (също нарязана наситно/може да се замени с чесън на прах)
3-4 с.л. масло
сол и черен пипер на вкус
пресен магданоз за поръсван (по желание)

Начин на приготвяне:
В тиган на средно силен огън разтопяваме маслото и слагаме в него картофените кубчета. Разбъркваме добре и похлупваме с капак, като леко намаляме температурата. След около 10 минути разбъркваме картофките и отново похлупваме за около още 10 минути, в които периодично разбъркваме. Когато картофките придобият приятен загар добавяме нарязаните лук и чушка и отново разбъркваме няколко пъти. След около още 10 минути махаме яденето от огъня и добавяме наситнения чесън и подправките на вкус. По желание сервираме поръсен с пресен магданоз.

Да Ви е сладко!

*рецептата е адаптирана от Laura Vitale и търпи всякакви варианти на зеленчукови добавки :)
"Превърни препятствието в опора и трамплин"/ "Sacode a poeira"


MiladY_İST34

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1409
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #205 -: 28 Септември 2012, 10:52:48 »
интересни рецепти с кaртофи подробно ги рaзгледaх  ,но не видях тaзи зa кaртофите нa гребен ,тaкa че ще я добaвя. :-*

Картофи на гребен

Необходими продукти:

    * 6 бр. картофи;
    * 4 скилидки чесън;
    * зехтин или олио;
    * сол, черен пипер;
    * 200 гр. кaшкaвaл зa гребенчетaтa;
    * 100 гр. топено сирене;

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете на филийки картофите, но не до края, като се внимава да не се разделят напълно. Нарежете на ситно чесъна и го рaзмaжете между получилите се филийки. Нaрежете нa дълги ивички кaшкaвaлa ,топеното сирене и  ги постaвете в получените се по кaртофите гребении. Сложете картофите в тава, поръсете леко със зехтин, сол и черен пипер и печете на 180 С за около 40 минути( aз ги покрих с aлуминиево фолио ,до кaто стaнaт готови и след товa мaхнaх фолиото и ги препекох). По желание можете да сложите и други подправки, колкото искате и които ви харесват. Поднасят се топли.

източник: веселия готвaч :exclaim:

Послепис: Можете дa нaрежите нa тънки ивици и някaкъв колбaс и дa го нaпъхaте в гребените по кaртофите ,нaпример пилешко филе... :thumbup:

Приятен aпетит ::)
« Последна редакция: 28 Септември 2012, 13:38:44 от Захарно петле »

vladofidera

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 70
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #206 -: 29 Октомври 2012, 17:10:48 »
Количеството картофи закупени от магазина ги измивам под течаща вода с четка.Нарязвам картофките на колелца и ги потапям в чесново олио подправено още с подправки на вкус.Отцеждам от олиото и слагам на скарата.Така приготвените картофки стават невероятно вкусни
http://fishingbg.dir.bg/_wm/diary/?df=46&dflid=3
http  sportenribolov-forumi.bg.com

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

Raposinha

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2592
  • Логопед-капоейрист-батукадист, русофил и кулинар
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #208 -: 20 Декември 2012, 17:53:58 »
И аз да се разпиша с нещо картофено и много вкусно :)

Погребални картофи (рецептата е адаптирана от Simply so good)
(за 2 порции)

3 големи сварени и обелени картофа
100гр. заквасена сметана
50мл.пилешки бульон
80гр. ситно настърган кашкавал (или друг вид сирене по избор - може "Едам", "Чедър" и т.н.)
1/2 глава нарязан наситно лук
1 с.л. горчица
1с.л. масло
черен пипер и сол

За "покривче"
1ч.ч. натрошен наситно неовкусен корнфлейкс
3с.л. разтопено масло
сол на вкус

Настъргваме сварените картофи на едро ренде  и ги поставяме в голяма купа. В подходящ съд слагаме сметаната, горчицата, кашкавала, маслото, бульона, лука и подправките и поставяме на слаб огън за около 10 минути (кашкавалът не трябва да се стопява!). Изсипваме топлата смес върху картофите и разбъркваме добре. Изсипваме така приготвената смес в съд за печене (в оригиналната рецепта се използва касерола, но моята е прекалено голяма :), отгоре се слага "покривчето" на равен пласт (предварително смесваме корнфлейкса с маслото и солта - може и да не се  натрошава, също изглежда доста симпатично:)
Така приготвените картофи запичаме в предварително загрята на 180градуса фурна за около 30 минути. Да Ви е сладко!

*В оригинал се използва cream of chicken soup, но тъй като нямах, а и не ми се занимаваше да правя сложих малко пилешки бульон
**Рецептата носи две имена "Potato casserole"/"Funeral potatoes" - типично за мормоните ястие, което преди доста се е сервирало по погребения, от там и самото име.

"Превърни препятствието в опора и трамплин"/ "Sacode a poeira"

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #209 -: 20 Декември 2012, 18:25:10 »
аха  :thumbup: ясно защо такова име.
Мерси, Румка   :flower:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ