Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 388962 пъти)



Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3096
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #182 -: 21 Януари 2011, 15:05:52 »

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 740
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #183 -: 21 Януари 2011, 16:47:35 »
Пататник

Продукти:
за 4 порции - 12-15 средни картофа
3-4 яйца
джоджен - пресен или сух
сол
олио за пържене
3-4сл брашно

Приготовление:
Картофите се настъргват на едро ренде, смесват се с яйцата, солта и джоджена. Добавянето на лук, колбаси, сирене променя аромата!
В тиган се сгрява олио, поръсва се 1сл брашно и се изсипва от сместа количество, правещо около 1см дебела "питка". Покрива се с капак и се  изпича за 5-6мин до порозовяване на долния край. Обръща се върху капака, в тигана отново се посипва /този път по-малко/ брашно и се връща за доизпичане на втората кора.
Сервира се с кисело мляко, сирене и салата по вкус и съобразно сезона.
Този пататник приема само джоджен за подправка при приготвянето. При сервирането - по желание - кой каквото обича!
Да ви е сладко!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3096
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #184 -: 15 Февруари 2011, 19:04:36 »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103

tartufo

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
картофено пюре с черен трюфел
« Отговор #186 -: 24 Март 2011, 14:43:55 »
Картофено пюре с черен трюфел: Обелете и сварете добре картофите, много е важно е те да бъдат от добър сорт за варене.  Смачкват се добре с преса за картофи или пасатор, добавя се: масло, сметана, сол и пипер на вкус.  Преди да се сервират се наръсват с настъргани и нарязани трюфели, може няколко различни сорта. Гарнират се със изрезки от трюфел, изрязани в подходящи форми. Може да се добави резен лимон, магданоз, настъргано сирене пармезан.


« Последна редакция: 24 Март 2011, 14:52:34 от pep-4o »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #187 -: 24 Март 2011, 15:06:43 »
Картофено пюре с черен трюфел: Обелете и сварете добре картофите, много е важно е те да бъдат от добър сорт за варене.  Смачкват се добре с преса за картофи или пасатор, добавя се: масло, сметана, сол и пипер на вкус.  Преди да се сервират се наръсват с настъргани и нарязани трюфели, може няколко различни сорта. Гарнират се със изрезки от трюфел, изрязани в подходящи форми. Може да се добави резен лимон, магданоз, настъргано сирене пармезан.




Картофено пюре с трюфели ми е много любимо!  :clapping:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3096
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #188 -: 05 Април 2011, 17:59:26 »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3096
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #189 -: 08 Април 2011, 00:17:12 »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3096
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #190 -: 15 Април 2011, 13:28:14 »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16157
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3096
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #192 -: 28 Юли 2011, 15:08:02 »

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2012
Картофени кошнички

Кошнички – 1кг. сварени картофи, 1бр. яйце, 140гр. брашно, 1ч.л. сол., 1с.л нарязан пресен магданоз, 1с.л. нарязан пресен джоджен.
Плънка – 500гр. свинско месо, 1 голяма глава лук, 1 голям домат, 1 голям морков, 1/2ч.л. червен пипер, сол, чер пипер и кимион на вкус.
Заливка – 3с.л. кисело мляко, 1 яйце, 1/2с.л. брашно, 50гр. настърган кашкавал.

Сваряваме картофите, като изстинат ги настъргваме. Прибавяме подправките и яйцето, омесваме. Солта омесваме с брашното, слагаме при картофите и замесваме.

Във форми за мъфини /става и хартиени, силиконови/.Намазваме с олио и поръсваме с галета. Разделяме картофената смес на 12 части /топки/. Слагаме във всяко гнездо на формата по една топка и оформяме като кошничка – в средата да има място за пълнежа.
Месото нарязваме на дребни късчета по 1-2см., дебели 5мм. Запържваме в 3-4 с.л. олио заедно с нарязаният лук и моркови. Добавяме настърганият домат, червеният пипер и другите подправки. Оставяме на умерен огън 10мин. да къкри. Пълним със сместа кошничките и печем в предварително загрята фурна -220 градуса, около 20мин.
През това време разбиваме киселото мляко, яйцето и брашното. Прибавяме настърганият кашкавал. След 20 мин. заливаме всяка кошничка и печем на 240 градуса още 10мин. След като изстинат, вадим кошничките от гнездата.

Плънката може да бъде и безмесна – 500гр. гъби, морков, домат, с.л. лютеница, обработени термично и накрая посипани с настърган кашкавал.
Друг вариант е плънка само със сирене, лук и домат.

   
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #194 -: 23 Ноември 2011, 16:34:27 »
Пататник

Продукти:
4 картофа
сол
2 яйца
100 гр. сирене
черен пипер
чубрица
олио за пържене

Приготвяне:

Обелете и настържете картофите на едро, посолете ги и оставете в гевгир за да се отцедят хубаво. Разбийте яйцата с натрошеното сирене, черния пипер и чубрицата. Добавете към изцедените картофи и разбъркайте за да се смесят добре. Гребвате от сместа и поставете в нагорещен тиган с мазнина по десетина минути от всяка страна на слаб огън.