Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 393990 пъти)

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #165 -: 28 Март 2010, 13:24:23 »
Ваньо , чудесна пролетна рецепта. Изключително подходяща за предстоящите празници.  :thumbup:

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2012
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #166 -: 31 Март 2010, 10:46:30 »
Yoli , благодаря ти :air_kiss:!
Който не обича много зеления, може да напълни рулото с пилешка или агнешка кавърма, или задушени пилешки дробчета.
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #167 -: 13 Април 2010, 21:35:26 »
Картофено пюре



900 г картофи
75 г краве масло
4 с л заквасена сметана
сол
смлян черен пипер


• Картофите се измиват, обелват се и се измиват отново.
• Нарязват се на еднакви парчета и се варят в подсолена вода до готовност.
• Отцеждат се и се връщат на котлона, за да се изпари останалата вода.
• С помощта на преса се намачкват картофите.
• Периодично се добавят кравето масло и сметаната.
• Всичко се разбърква добре и се подправят със сол и черен пипер на вкус.


източник : Healthy Eating : Complete Cookery

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2012
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #168 -: 16 Април 2010, 14:00:50 »
Китайска картофена салата

Продукти: 1 кг. картофи, 4 средни по дебелина резенчета сварен и нарязан на жулиени бекон, 1 средна нарязана на кубчета червена чушка, 1/2 ч.ч. нарязан на ситно пресен лук, 1/4 ч.ч. нарязан китайски магданоз /листата на кориандър/.  
За соса: 1 и 1/3 ч.ч. майонеза, 1 ч.л. захар, 1 с.л. соев сос, 1-2 ч.л. сусамово масло, 1/2 ч.л. люта горчица на прах, 1/2 ч.л. сол.

Приготовление: Сваряваме картофите, така че да са сварени, но твърди. Нарязваме ги на големи парчета, като за салата, още топли,топли.Смесваме съставките за соса, като можем да сложим по-вече сусамово масло или горчица, според вкуса.Слагаме всички твърди съставка в дълбок съд, като леко ги помесваме. Заливаме със соса и добре разбъркваме. Оставяме салатата да изстине.

Добър апетит!



П.П. На снимката малко е видоизменена. Вместо бекон- шунка,магданоз,вместо листата на кориандър. Нямах суха горчица и сложих 1ч.л. деликатесна.
« Последна редакция: 14 Декември 2010, 10:36:12 от pep-4o »
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #169 -: 22 Юни 2010, 21:55:29 »
Карамелизирани картофи на фурна



600 г пресни картофи
4 глави кромид лук
10 скилидки чесън
сол
смлян черен пипер
прясна мащерка
100 мл зехтин
50 мл балсамов оцет
1 ч л кафява захар


• Картофите се измиват и се нарязват на две по дължина.
• Лукът и чесънът се почистват и се обелват.
• Лукът се нарязва на четвъртинки.
• Подготвените продукти се поставят в огнеупорна тава.
• Подправят се със сол, черен пипер и стръкове мащерка.
• Отгоре се поливат със зехтин и оцет.
• Накрая се поръсват със захар.
• Внимателно всичко се разбърква.
• Фурната се загрява на 200 С.
• Тавата се поставя на средна скара.
• Картофите се пекат 40-50 минути.


Tinka79

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 117
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #170 -: 24 Юни 2010, 15:16:02 »
Карамелизирани картофи на фурна

Бреййй ::) че апетитна коричка имат, Юлка! :smile1:

О, да много апетитно изглеждат, но явно са сладки. Аз никога не съм опитвала сладки картофи и ме е страх да пробвам.

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2012
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #171 -: 15 Юли 2010, 13:53:42 »
Използвах идеята от картофеното руло със спанак.

Картофено руло с кайма


Продукти:  1 кг. картофи, 600гр. кайма /смес/, 3 яйца, 2 глави лук, 100 гр. кашкавал, 140гр. брашно, 1 ч.л. комбинирана подправка за картофи, 50мл. олио, 2-3с.л. прясно мляко, сол, чер пипер, кимион на вкус, галета за поръсване на формата..

Приготовление: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги намачкваме. След като изстинат прибавяме едно сурово яйце, пресятото брашно, подправката за картофи и сол на вкус. Замесваме средно твърдо тесто. Една продълговата форма за козунаци, намазваме я от всички страни с олио и поръсваме с галета. Разстиламе в нея 2/3 от картофената смес. На дъното и от всички страни. В средата трябва да остане дупка.
Каймата, 60 процента телешко, 40 процента свинска, със ситно нарязания лук запържваме леко в олиото. Малко преди да свалим от огъня поръсваме с черния пипер, кимиона и солта. Оставяме да се оцеди. Запълваме средата на картофената смес със запържените кайма и лук. Отгоре слагаме останалата 1/3 от картофите, притискаме краищата да се капсулира сместа, намазваме с олио и печем на долно ниво в предварително загрята фурна 220градуса, около 20мин. – докато порозовее отгоре. Изваждаме и слагаме сместа от двете яйца, млякото  и настъргания кашкавал.Допичаме още 10 минути на силна эурна-250градуса, докато порозовее. След като изстине,рулото го изваждаме от формата.

Добър апетит!

     
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #172 -: 15 Септември 2010, 08:58:42 »
Хрупкави картофени корички



6 картофа
2 с л олио или зехтин
сол
смлян черен пипер


• Картофите се измиват и набождат на няколко места.
• Фурната се загрява на 200 С.
• Картофите се поставят в тава и се пекат 1 час.
• Изпечените картофи трябва да бъдат меки в средата, това се проверява с клечка или дървен шиш.
• Ако картофите са готови, то при набождането и изваждането на шиша няма да има съпротива.
• Изпечените картофи се разрязват на две по дължината.
• Тавата за печене се намазва с тънък слой олио.
• Половинките картофи се нареждат с кората надолу.
• Отгоре се притискат с чаша, докато се сплескат на плоска питка.
• Всеки картоф се намазва отгоре с олио.
• Поръсват се със сол и черен пипер.
• Тавата се поставя във фурната.
• Картофите се пекат 20 минути, след което се обръщат.
• Пекат се още 20 минути и се поднасят с кетчуп, сметана със зелен лук или със сметанов сос.


Deko895

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #173 -: 19 Октомври 2010, 15:47:11 »
Картофени питки (Fadge). Ирландска кухня

В нашия форум не се допускат рецепти копнати дословно от други сайтове!
« Последна редакция: 19 Октомври 2010, 21:51:52 от bordovsky »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #174 -: 29 Октомври 2010, 13:45:29 »
  

                                                     Пълнени картофи с яйца

« Последна редакция: 29 Октомври 2010, 14:37:52 от pep-4o »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 740
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #176 -: 10 Декември 2010, 10:49:29 »
Знаете, че нямам апарат за снимки, но Ви предлагам още един вариант за ястие с картофи.


Ньоки

ПРОДУКТИ:
1кг картофи
2-3 яйца
Брашно за замесване
Инд орехче
Бял пипер,
Сол

ЗА СОСА:
Сметана 300гр за готвене/става и с 1 кофичка кисело мляко/
50гр масло,
200гр вода/когато е с мляко - без вода!/
Кашкавал настърган за поръсване, по желание сирене или топени сирена при запичането.

Приготовление:
Сваряват се картофите и още топли се пресоват през преса/ситна преса – целта е картофите да излезнат на малки фитилчета/.
Оставят се да се охладят и се овкусяват с инд. Орехче, бял пипер и сол.
Добавят се 2-3 яйца.
Картофите се замесват с брашно до меко, нелепнещо тесто.
Оформят се фитили 2-3см дебели – върху плота се ръси брашно за по-лека работа. Фитилите се режат на шайби. Всяка шайба се обработва на мидички като се „претрива” върху зъбите на вилица с палец. Готовите мидички могат да се ползват веднага или да се замразят.
Ньоките се варят в подсолена вода докато изплуват на повърхността й.
Приготвя се соса от сметаната, маслото и водата, като заври се добавят изцедените ньоки, прехвърлят се в тава и се запичат във фурна 180гр  за около 20мин – да хванат коричка. Поръсват се с настърганият кашкавал.
По желание може да се добави и сирене.


За мен е по-лесно да приготвя по-голямо количество и да го замразя - после приготовлението е много бързо, а и както ще се убедите - вкусно е!
За да не се пукнат при варенето картофите, слагам 1сл сол.
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

marabu

  • Гост
Картофено пюре с карамелизиран лук
« Отговор #177 -: 07 Януари 2011, 22:21:05 »
Картофено пюре с карамелизиран лук



1 кг картофи
2 глави кромид лук
150 мл горещо мляко
2 с л ситно нарязан магданоз
3 с л краве масло
сол
смлян черен пипер
бучка краве масло, допълнително
ситно нарязан магданоз


• Картофите се почистват и обелват.
• Измиват се и се нарязват на средни парчета.
• Варят се в подсолена вода до готовност.
• Междувременно лукът се обелва и се нарязва на тънки полумесеци.
• В тиган се разтопява кравето масло.
• Добавя се нарязаният лук и се разбърква добре.
• Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
• Огънят се намалява на тих.
• Лукът се оставя да се готви 20-30 минути до златист цвят.
• При необходимост се добавя малко краве масло.
• Половината лук се прехвърля в тясна и висока купа.
• Вътре се сипва горещото мляко.
• С ръчен пасатор се пюрира сместа.
• Картофите се отцеждат и леко се подсушават в тенджерата.
• Намачкват се с преса за картофи, като постепенно се добавя млякото.
• Прибавят се останалият изпържен лук, бучка краве масло и сол на вкус.
• Картофеното пюре се подправя с магданоз и се разбърква още веднъж.


kokochka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 152
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #178 -: 08 Януари 2011, 12:15:39 »
Хрупкави картофени корички

Преди два дни ги направих,много вкусни.
Благодаря за рецептата.  :yahoo: