Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 375954 пъти)

Аелис

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 626
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #165 -: 02 Март 2010, 09:14:38 »
  Огретен със сметана

 

Необходими продукти:

4-5 по- големи картофа
1 голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
300мл. сметана за готвене/ може и заквасена сметана 200 гр., но към нея трябва да прибавите малко вода, по мое мнение обаче с течна сметана е по- вкусен огретена, скъпият твърди , че няма разлика newsm78/
200гр. кашкавал
сол
черен пипер

Тънкостта на този огретен е в рязането на картофите - режат се на много тънки филийки, направо ги "дялкам"  ;D.Нарязаните на тънко картофи се слагат в йенски съд, към тях се прибавя нарязаният на тънки полумесеци лук, добявя се сол и черен пипер.От сметаната и пресования чесън се прави сос, с който се заливат картофите, всичко хубаво се обърква, слага се капакът на йенският съд и се пече на 200гр. докато картофите хубавко се зачервят.Маха се капака, добавя се рендосаният кашкавал и се връща във фурната, докато кашкавалът се запече.

ehoeko

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 173
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #166 -: 06 Март 2010, 11:37:11 »
Картофени тимбалчета
Позволих си да използвам думата тимбалче , защото ми е много симпатична  от рецептите на Йоли.
Йоли, :-*



-5-6 големи картофа
-стрък пресен чесън
-глава/средна/ стар лук
-1ч.ч. натрошено сирене
-2 яйца
-1 малка зелена чушка/по желание люта/
-магданоз
-копър
-черен пипер
-остатъците от три сварени яйца след отделяне на шайбите с жълтък

Картофите се сваряват , обелват и намачкват.Омесват се с останалите продукти.
9 чашки за крем карамел се намазват с масло и се поръсват с пикантна панировка с корнфлейкс/може и галета/.
Чашките се напълват със сместа ,капва се по малко разтопено масло или олио отгоре и се пекат на 200 градуса , докато сместа започне да се отделя от стените.
Тимбалчетата се освобождават от чашките , отгоре се поставя шайба от варено яйце и се полива с разтопено масло с чевен пипер.
Хубави са както топли , така и студени.

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2228
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #167 -: 28 Март 2010, 12:56:54 »
Картофено руло със спанак

Продукти:  1 кг. картофи, 600гр. спанак, 3 яйца,1 връзка пресен лук или 2 средни глави лук, ½ връка магданоз, 140гр. брашно, 1 ч.л. комбинирана подправка за картофи,50мл. олио, сол на вкус.

Приготовление: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги намачкваме. Прибавяме едно сурово яйце, пресятото брашно, подправката за картофи и сол на вкус. Замесваме средно твърдо тесто. Една продълговата форма за козунаци, намазваме я от всички страни с олио и поръсваме с галета. Разстиламе в нея 2/3 от картофената смес. На дъното и от всички страни. В средата трябва да остане дупка.
Спанака го попарваме, оцеждаме, накълцваме и запържваме в олиото със ситно нарязания лук. Прибавяме 2 яйца, твърдо сварени и накълцани на дребно. Магданоза също го нарязваме и слагаме при спанака и яйцата. Посоляваме съвсем леко и запълваме средата на картофената смес.
Отгоре слагаме останалата 1/3 от картофите, притискаме краищата да се капсулира сместа, намазваме с олио и печем на долно ниво в предварително загрята фурна 220градуса, около 30мин. – докато порозовее отгоре.
След като изстине, изваждаме от формата и сервираме с кисело мляко.
      
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #168 -: 28 Март 2010, 13:24:23 »
Ваньо , чудесна пролетна рецепта. Изключително подходяща за предстоящите празници.  :thumbup:

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2228
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #169 -: 31 Март 2010, 10:46:30 »
Yoli , благодаря ти :air_kiss:!
Който не обича много зеления, може да напълни рулото с пилешка или агнешка кавърма, или задушени пилешки дробчета.
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #170 -: 13 Април 2010, 21:35:26 »
Картофено пюре



900 г картофи
75 г краве масло
4 с л заквасена сметана
сол
смлян черен пипер


• Картофите се измиват, обелват се и се измиват отново.
• Нарязват се на еднакви парчета и се варят в подсолена вода до готовност.
• Отцеждат се и се връщат на котлона, за да се изпари останалата вода.
• С помощта на преса се намачкват картофите.
• Периодично се добавят кравето масло и сметаната.
• Всичко се разбърква добре и се подправят със сол и черен пипер на вкус.


източник : Healthy Eating : Complete Cookery

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2228
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #171 -: 16 Април 2010, 14:00:50 »
Китайска картофена салата

Продукти: 1 кг. картофи, 4 средни по дебелина резенчета сварен и нарязан на жулиени бекон, 1 средна нарязана на кубчета червена чушка, 1/2 ч.ч. нарязан на ситно пресен лук, 1/4 ч.ч. нарязан китайски магданоз /листата на кориандър/.  
За соса: 1 и 1/3 ч.ч. майонеза, 1 ч.л. захар, 1 с.л. соев сос, 1-2 ч.л. сусамово масло, 1/2 ч.л. люта горчица на прах, 1/2 ч.л. сол.

Приготовление: Сваряваме картофите, така че да са сварени, но твърди. Нарязваме ги на големи парчета, като за салата, още топли,топли.Смесваме съставките за соса, като можем да сложим по-вече сусамово масло или горчица, според вкуса.Слагаме всички твърди съставка в дълбок съд, като леко ги помесваме. Заливаме със соса и добре разбъркваме. Оставяме салатата да изстине.

Добър апетит!



П.П. На снимката малко е видоизменена. Вместо бекон- шунка,магданоз,вместо листата на кориандър. Нямах суха горчица и сложих 1ч.л. деликатесна.
« Последна редакция: 14 Декември 2010, 10:36:12 от pep-4o »
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #172 -: 22 Юни 2010, 21:55:29 »
Карамелизирани картофи на фурна



600 г пресни картофи
4 глави кромид лук
10 скилидки чесън
сол
смлян черен пипер
прясна мащерка
100 мл зехтин
50 мл балсамов оцет
1 ч л кафява захар


• Картофите се измиват и се нарязват на две по дължина.
• Лукът и чесънът се почистват и се обелват.
• Лукът се нарязва на четвъртинки.
• Подготвените продукти се поставят в огнеупорна тава.
• Подправят се със сол, черен пипер и стръкове мащерка.
• Отгоре се поливат със зехтин и оцет.
• Накрая се поръсват със захар.
• Внимателно всичко се разбърква.
• Фурната се загрява на 200 С.
• Тавата се поставя на средна скара.
• Картофите се пекат 40-50 минути.


Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2807
  • калпазанка
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #173 -: 23 Юни 2010, 06:41:15 »
Карамелизирани картофи на фурна

Бреййй ::) че апетитна коричка имат, Юлка! :smile1:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Tinka79

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #174 -: 24 Юни 2010, 15:16:02 »
Карамелизирани картофи на фурна

Бреййй ::) че апетитна коричка имат, Юлка! :smile1:

О, да много апетитно изглеждат, но явно са сладки. Аз никога не съм опитвала сладки картофи и ме е страх да пробвам.

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2228
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #175 -: 15 Юли 2010, 13:53:42 »
Използвах идеята от картофеното руло със спанак.

Картофено руло с кайма


Продукти:  1 кг. картофи, 600гр. кайма /смес/, 3 яйца, 2 глави лук, 100 гр. кашкавал, 140гр. брашно, 1 ч.л. комбинирана подправка за картофи, 50мл. олио, 2-3с.л. прясно мляко, сол, чер пипер, кимион на вкус, галета за поръсване на формата..

Приготовление: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги намачкваме. След като изстинат прибавяме едно сурово яйце, пресятото брашно, подправката за картофи и сол на вкус. Замесваме средно твърдо тесто. Една продълговата форма за козунаци, намазваме я от всички страни с олио и поръсваме с галета. Разстиламе в нея 2/3 от картофената смес. На дъното и от всички страни. В средата трябва да остане дупка.
Каймата, 60 процента телешко, 40 процента свинска, със ситно нарязания лук запържваме леко в олиото. Малко преди да свалим от огъня поръсваме с черния пипер, кимиона и солта. Оставяме да се оцеди. Запълваме средата на картофената смес със запържените кайма и лук. Отгоре слагаме останалата 1/3 от картофите, притискаме краищата да се капсулира сместа, намазваме с олио и печем на долно ниво в предварително загрята фурна 220градуса, около 20мин. – докато порозовее отгоре. Изваждаме и слагаме сместа от двете яйца, млякото  и настъргания кашкавал.Допичаме още 10 минути на силна эурна-250градуса, докато порозовее. След като изстине,рулото го изваждаме от формата.

Добър апетит!

     
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #176 -: 15 Септември 2010, 08:58:42 »
Хрупкави картофени корички



6 картофа
2 с л олио или зехтин
сол
смлян черен пипер


• Картофите се измиват и набождат на няколко места.
• Фурната се загрява на 200 С.
• Картофите се поставят в тава и се пекат 1 час.
• Изпечените картофи трябва да бъдат меки в средата, това се проверява с клечка или дървен шиш.
• Ако картофите са готови, то при набождането и изваждането на шиша няма да има съпротива.
• Изпечените картофи се разрязват на две по дължината.
• Тавата за печене се намазва с тънък слой олио.
• Половинките картофи се нареждат с кората надолу.
• Отгоре се притискат с чаша, докато се сплескат на плоска питка.
• Всеки картоф се намазва отгоре с олио.
• Поръсват се със сол и черен пипер.
• Тавата се поставя във фурната.
• Картофите се пекат 20 минути, след което се обръщат.
• Пекат се още 20 минути и се поднасят с кетчуп, сметана със зелен лук или със сметанов сос.


Deko895

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #177 -: 19 Октомври 2010, 15:47:11 »
Картофени питки (Fadge). Ирландска кухня

В нашия форум не се допускат рецепти копнати дословно от други сайтове!
« Последна редакция: 19 Октомври 2010, 21:51:52 от bordovsky »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #178 -: 29 Октомври 2010, 13:45:29 »
  

                                                     Пълнени картофи с яйца

« Последна редакция: 29 Октомври 2010, 14:37:52 от pep-4o »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ