Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 394015 пъти)

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #150 -: 16 Септември 2009, 01:48:19 »
Ето тази запеканка става разкошна!  :yahoo:
Имам още порция в хладилника, въпреки че я препоръчвам топла топла  :yahoo:

teoleo

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 464
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #151 -: 16 Септември 2009, 07:43:12 »
ivanp това е наистина чудна рецепта ... аз  я правя и във вариация със бекон,или какъвто и да е колбас,но задължително слагам и ситно нарязан копър накрая-, аромата и вкуса заедно със чесънчето е наповторим,а ако и добавим млечен сос .. мъъъ.... става неустоимо изкушение. :thumbup: че сподели тази рецепта с нас.

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2012
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #152 -: 16 Септември 2009, 09:16:55 »
Момичета, благодаря Ви за доверието  :smile1:. Топлата запеканка почти винаги си я хапвам с парче прясно сиренце,когато имам в хладилника.
Наистина става разкошна,когато добавим мляко /300мл. вода + 100мл. мляко - пропорциите при мен,като вариация/. Дори веднъж сложих сметана,разредена с вода.Човек може да си развихри фантазията.Запеканката носи по малко пресен джоджен и магданоз.
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #154 -: 25 Септември 2009, 20:18:55 »

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2588
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #155 -: 07 Октомври 2009, 14:35:30 »
Картофени канапета



- 3 големи картофа (около 500 гр), сварени, обелени и нарязани  на кръгчета с дебелина 1-2 см
-   сол
-   червен пипер

За гарнитурата:
-   100 гр настърган грюйер
-   4 с.л. галета
-   2 с.л. смесени ситно нарязани треви (например магданоз и див лук;
-   но може и друго според вкуса)
-   1 малко червено чушле, нарязано на ситно
-   2 яйца
-   около 3 с.л. течна сметана
-   сол
-   черен пипер

1. Кръгчетата картофи се подреждат в тава, покрита с хартия. Посоляват се и се поръсват с червен пипер.
2. Всички продукти за гарнитурата се разбъркват. На всяко кръгче се слага по малко от сместа. Пече се около 8-10 мин в предварително затоплена на 220 градуса фурна.



Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2012
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #157 -: 18 Ноември 2009, 10:21:01 »
КАРТОФИ ПО МАНАСТИРСКИ НА ФУРНА

Продукти:
1кг. картофи, 150гр. сирене, 2 к.ч. разтопено краве масло – около 100мл. ,2 с.л. с връх брашно, 3 бр. яйца, 120 гр. кашкавал, 1 ч.ч. /250 мл./ кисело мляко, 1 и 1/2 с.л. галета, чубрица, сол, магданоз на вкус.

Приготвяне:
Сваряваме картофите, обелваме ги и настъргваме на едро ренде. Сиренето също настъргваме и омесваме с картофите, като добавяме сол на вкус, чубрица и магданоз. В намазана с масло тава и поръсена с галета сипваме сместа. В отделен съд, като бъркаме към разтопеното масло прибавяме един по един жълтъците и киселото мляко с ½ от настъргания кашкавал. Разбиваме много добре, сипваме разбитите на сняг белтъци, поръсваме с брашното и объркваме внимателно с дървена лъжица. Заливаме картофите и най-отгоре слагаме останалата част от настъргания кашкавал. Печем на предварително загрята умерена фурна 200 градуса около 30 мин.
 
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2036
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #158 -: 01 Февруари 2010, 12:59:04 »
Картофи и грах със сос от варена майонеза

Картофи - 500-600гр.;
Грах /консерва или замразен/ ≈500гр.

за варената майонеза

4 бр. яйца
3с.л. вода
1с.л. оцет
3с.л. олио
сол на вкус
2-3с.л. кисело мляко
1с.л. горчица*
магданоз и копър
или кисела краставица
   
Картофите се обелват и нарязват на парчета. Сваряват се в подсолена вода. Малко преди да са се сварили се добавя и грахта. Отцеждат се от водата и се заливат с майонезения сос, приготвен по следния начин:
В малка тенджерка се слагат яйцата, водата, оцета, олиото. Бие се непрекъснато с тел на водна баня докато се сгъсти, след което се сваля от огъня и разбиването продължава до пълното изстиване. Прибавя се разбитото кисело мляко с горчицата, ситно нарязани копър и магданоз или кисела краставичка.
Горчицата не фигурира в оригиналната рецепта, но се получи добре с нея.

Забележка: В случай че се пресече – в друг съд си сипва 1с.л. студена вода и се добавя по малко от майонезата, като се разбива непрекъснато.
източник за соса: „Съвременна домашна кухня” П. Чолчева Ц. Калайджиева 1972г.

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #159 -: 06 Февруари 2010, 20:22:57 »
Топящи се картофи



1,5 кг картофи
3 с л краве масло
3 с л зехтин
1 ч л сол
смлян черен пипер
400-500 мл пилешки бульон


Фурната се загрява на 260 С.
Картофите се измиват, обелват се и отново се измиват.
Нарязват се на средни парчета.
Избира се достатъчно голяма огнеупорна тава, за да се поберат картофите на един ред.
Сипва се разтопено краве масло, след което се добавя и зехтинът.
Отгоре се нареждат картофите на един ред и добре се овалват в мазнината.
Подправят се със сол и черен пипер.
Картофите се пекат 15 минути, след което се обръщат.
Пекат се 10 минути, отново се обръщат и пак се пекат 10 минути.
Обръщат се и се заливат с бульон.
Връщат се във фурната за 15 минути.


** Адаптирано от Барбара Кафка  "Melting potatoes or Not-in-Your-Diet".

mishonta

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 539
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #160 -: 17 Февруари 2010, 18:55:54 »
НАДУПЕНИ КАРТОФИ

1кг.картофи,универсална подправка или микс по желание, олио или зехтин

Това е една от най-простите и най-вкусни рецепти за картофи.

Картофите се измиват много добре,разполовяват се по дължина и се топват в подправката.
Нареждат се в тава, с кората нагоре и се пекат около час.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #161 -: 27 Февруари 2010, 01:48:30 »

Аелис

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 585
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #162 -: 02 Март 2010, 09:14:38 »
  Огретен със сметана

 

Необходими продукти:

4-5 по- големи картофа
1 голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
300мл. сметана за готвене/ може и заквасена сметана 200 гр., но към нея трябва да прибавите малко вода, по мое мнение обаче с течна сметана е по- вкусен огретена, скъпият твърди , че няма разлика newsm78/
200гр. кашкавал
сол
черен пипер

Тънкостта на този огретен е в рязането на картофите - режат се на много тънки филийки, направо ги "дялкам"  ;D.Нарязаните на тънко картофи се слагат в йенски съд, към тях се прибавя нарязаният на тънки полумесеци лук, добявя се сол и черен пипер.От сметаната и пресования чесън се прави сос, с който се заливат картофите, всичко хубаво се обърква, слага се капакът на йенският съд и се пече на 200гр. докато картофите хубавко се зачервят.Маха се капака, добавя се рендосаният кашкавал и се връща във фурната, докато кашкавалът се запече.

ehoeko

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 139
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #163 -: 06 Март 2010, 11:37:11 »
Картофени тимбалчета
Позволих си да използвам думата тимбалче , защото ми е много симпатична  от рецептите на Йоли.
Йоли, :-*



-5-6 големи картофа
-стрък пресен чесън
-глава/средна/ стар лук
-1ч.ч. натрошено сирене
-2 яйца
-1 малка зелена чушка/по желание люта/
-магданоз
-копър
-черен пипер
-остатъците от три сварени яйца след отделяне на шайбите с жълтък

Картофите се сваряват , обелват и намачкват.Омесват се с останалите продукти.
9 чашки за крем карамел се намазват с масло и се поръсват с пикантна панировка с корнфлейкс/може и галета/.
Чашките се напълват със сместа ,капва се по малко разтопено масло или олио отгоре и се пекат на 200 градуса , докато сместа започне да се отделя от стените.
Тимбалчетата се освобождават от чашките , отгоре се поставя шайба от варено яйце и се полива с разтопено масло с чевен пипер.
Хубави са както топли , така и студени.

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2012
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #164 -: 28 Март 2010, 12:56:54 »
Картофено руло със спанак

Продукти:  1 кг. картофи, 600гр. спанак, 3 яйца,1 връзка пресен лук или 2 средни глави лук, ½ връка магданоз, 140гр. брашно, 1 ч.л. комбинирана подправка за картофи,50мл. олио, сол на вкус.

Приготовление: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги намачкваме. Прибавяме едно сурово яйце, пресятото брашно, подправката за картофи и сол на вкус. Замесваме средно твърдо тесто. Една продълговата форма за козунаци, намазваме я от всички страни с олио и поръсваме с галета. Разстиламе в нея 2/3 от картофената смес. На дъното и от всички страни. В средата трябва да остане дупка.
Спанака го попарваме, оцеждаме, накълцваме и запържваме в олиото със ситно нарязания лук. Прибавяме 2 яйца, твърдо сварени и накълцани на дребно. Магданоза също го нарязваме и слагаме при спанака и яйцата. Посоляваме съвсем леко и запълваме средата на картофената смес.
Отгоре слагаме останалата 1/3 от картофите, притискаме краищата да се капсулира сместа, намазваме с олио и печем на долно ниво в предварително загрята фурна 220градуса, около 30мин. – докато порозовее отгоре.
След като изстине, изваждаме от формата и сервираме с кисело мляко.
      
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/