Картофи и грах със сос от варена майонеза
Картофи - 500-600гр.;
Грах /консерва или замразен/ ≈500гр.
за варената майонеза
4 бр. яйца
3с.л. вода
1с.л. оцет
3с.л. олио
сол на вкус
2-3с.л. кисело мляко
1с.л. горчица*
магданоз и копър
или кисела краставица
Картофите се обелват и нарязват на парчета. Сваряват се в подсолена вода. Малко преди да са се сварили се добавя и грахта. Отцеждат се от водата и се заливат с майонезения сос, приготвен по следния начин:
В малка тенджерка се слагат яйцата, водата, оцета, олиото. Бие се непрекъснато с тел на водна баня докато се сгъсти, след което се сваля от огъня и разбиването продължава до пълното изстиване. Прибавя се разбитото кисело мляко с горчицата, ситно нарязани копър и магданоз или кисела краставичка.
Горчицата не фигурира в оригиналната рецепта, но се получи добре с нея.
Забележка: В случай че се пресече – в друг съд си сипва 1с.л. студена вода и се добавя по малко от майонезата, като се разбива непрекъснато.
източник за соса: „Съвременна домашна кухня” П. Чолчева Ц. Калайджиева 1972г.