Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 394065 пъти)

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #135 -: 27 Май 2009, 22:52:42 »
Пържени млади картофи



1 кг млади картофи
150 мл олио
сол
магданоз


• Картофите се остъргват, измиват се и се подсушават.
• В голям дълбок тиган или тенджера се сгорещява олиото.
• Слагат се подсушените картофи.
• Оставят се врят в мазнината, докато получат кафява коричка.
• Отцеждат се от мазнината, като се вадят с решетъчна лъжица.
• Слагат се в купа и се посолява и се поръсват със нарязан магданоз.
• Поднасят се със салата или като гарнитура за месо.

 

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #137 -: 21 Юни 2009, 12:53:11 »
ето още един вариянт на картофи с лимон и риган

Запечени картофи с лимон и риган


Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #138 -: 05 Юли 2009, 19:05:17 »
Брамборак - Ивона...




Тази рецепта ми я даде една позната,тука в Прага,...стана много вкусно...затова реших да я споделя със вас...

1 кг картофи
1 яйце
брашно
майоран
сол
салам на вкус
олио


Картофите се обелват и се рендосват...половината на едро ренде,другата половина на ситното ренде...+ яйцето,подправките,салама на кубчета...брашно толкова, че да не  е съвсем,като вода...разбъркваме хубаво.Загряваме мазнината и с помоща на черпак разпределяме сместа...като палачинки...изпържваме от двете страни...Може да се сервира със зелена салата...много вкусно..
« Последна редакция: 05 Юли 2009, 19:48:26 от pep-4o »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2588
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #139 -: 05 Юли 2009, 19:11:43 »
Звучи много вкусно :yahoo:..... но диетата трябва да се забрави ;D

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.

gucci

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 142
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #142 -: 24 Юли 2009, 13:15:57 »
Шарени Картофи с Бешемел
1 кг картофи
1ч.ч мляко
1ч.ч вода
2 суп.лъжици брашно
50гр Пармезан
2 с.л.масло/маргарин
200гр шунка
200гр гъби
1глава лук
100гр печени чушки
1 с.л. Маги 10 зеленчука
шарена сол

Картофите се обелват и наразват на кубчета.Сваряват се във вода и подправката Маги-но не бива да се разваряват.В тиган се запръжват  нарязания на полумесеци лек ,нарязаната на кубчета шунка,нарязаните на филийки гъби.
Приготвя се Бешемел
В тенджерка се разтопява маслото/маргарина.Добавя се брашното и се запържва до златисто.Прибавя се по малко прясното мляко разредено с вода и се бърка енергично за да не станата бучки.След като се сгъсти се маха от котлона и се прибавя пармезана.

Смесват са картофите с шунката,гъбите ,лука и печените чушки и се изсипват в йенаглас форма намазана с масло.Отговоре се залива с приготвения Бешемел и се запича за около 30 мин на 250 градуса.

Снимка нямам но ще се постарая следващия път като го правя да го снимам.




Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2424
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #145 -: 02 Септември 2009, 16:12:05 »
              Шарено картофено пюре


     

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #146 -: 10 Септември 2009, 22:15:09 »

Пияни бирени картофи



1 кг. картофи
1 кубче пилешки бульон или универсална подправка
1 бира
Зехтин и около 80 гр. масло

Обелените картофи се нарязват на по-едро на форми по желание.
Тавата се намазва обилно със зехтин.
Кубчето бульон се стрива. По преценка се слага допълнително сол.
Картофите се заливат с бирата. Отгоре се слага маслото, нарязано на парченца.
Пече се на 200 градуса, докато картофите придобият златист
загар. По време на печенето се разбъркват.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #147 -: 11 Септември 2009, 09:42:40 »
Чудесни са , Ели - много често приготвям така картофи :thumbup:
Другия вариант е вместо бира - прясно мляко :smile1:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #148 -: 11 Септември 2009, 10:22:12 »
Весе, защо си крила таз рецепта! Аз наистина не я знаех и много ми хареса.
Следващия път ще добавя към бирените картофи и твоето Бирено хлебче за машина за хляб. И едно пиле, печено с бира. И, разбира се,  :drinks:

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2012
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #149 -: 15 Септември 2009, 13:57:11 »
Запеканка с картофи и кренвирши
Нарязваме около 1кг. картофи на кръгчета /половинки/ с дебелина около 4мм. максимум. Бланшираме ги във вряща вода около 2-3мин.,После слагаме картофите в тава,добавяме 4-5кренвирша-нарязани , 400мл. вода /2ч.ч вода/-която объркваме с един фикс на "Маги" за кренвирши и картофи,заливаме .Печем на долно ниво на фурната / 200- 220градуса/ около 25мин.,като към края на печенето поръсваме със 100-150гр. настърган кашкавал /слагах на око/ и печем още 2-3мин.,докато кашкавала се разтопи.Изключваме фурната и ги оставяме да постоят още малко. Готово.
П.П. Понякога слагам ситно нарязан пресен лук,скилидка-две чесън
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/