Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 388969 пъти)

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2135
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #240 -: 28 Март 2014, 15:10:06 »
Един малко по-различен поглед на картофената салата от мен... ;-)

Желирана картофена салата



Продукти:

1 буркан стерилизирани печени белени чушки
1 кг. Картофи
3 сварени и обелени яйца
200 гр. Сирене
3-4 кисели (мариновани) краставички
1 к. ч. замразена или консервирана царевица

За дресинга
Около 50 мл. Зехтин
1 кофичка кисело мляко
1 пакетче желатин
Сол, черен пипер и чубрица на вкус
По желание: 1 с.л. балсамов оцет

За украсата: 15-20 маслини

Картофите се сваряват, обелват и нарязват на кубчета.
Продуктите за дресинга се объркват. Желатина се разтваря в 3 с.л. топла вода и се прибавя към останалите продукти. С така получения дресинг се разбъркват картофите.

Взема се една средно голяма купа и стените и се облепят с домакинско фолио.
Половината от печените чушки се нареждат по стените на купата върху фолиото.
Върху тях се нареждат половината картофи, сиренето, краставичките.
На друг пласт се редят втората половина от печените чушки, а върху тях - царевицата.
Подреждат се сварените яйца (цели), а върху тях - втората половина от картофената смес.

Купата се оставя да се охлади в хладилник за поне 4 часа.
След това се обръща в подходяща чиния, отстранява се фолиото и се украсява по желание с маслинките.



Добър апетит!
« Последна редакция: 28 Март 2014, 16:19:50 от Захарно петле »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16157
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2197
  • Обичам живота...:)
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #242 -: 21 Май 2014, 07:38:14 »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #243 -: 25 Май 2014, 13:29:11 »
КАРТОФЕНОТО ПЮРЕ на ДЗВЕРА

Това е любимото ми картофено пюре, което правя доста често, но понеже го сменах днес в отчета, реших да споделя и как го правя.
Пропорциите са приблизителни и не са задължителни.

Продукти:
около 1 - 1,5 кг картофи
около 150 - 200 грама печено месо (предпочитам свинско от врата) заедно с 1 к.ч. сос от печенето
10 гъбки печурки; 2-3 скилидки чесън; 1 морков;
бучка масло; малко прясно мляко (до 100-а мл)
черен пипер, сол на вкус
друга подправка - на вкус, но аз задължително слагам и 1 ч.л. сух риган


Приготвяне:
Докато картофите се варят, гъбките се задушават заедно с обеления морков в малко масло - до готовност.
Месото се нарязва на ситно и заедно със соса от печенето, задушените гъбки и морков, се пасира в блендера - като на каша.
Сварените картофи, се обелват и докато са топли се намачкват, добавя се месно-гъбената "кашичка", подправките и прясното мляко - до необходимата гъстота. При необходимост се слага и още малко масло.
Може да се украси с няколко маслинки.

Става страхотна гарнитура - към мръФките




pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16157
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16157
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Картофи по селски
« Отговор #247 -: 14 Май 2015, 12:59:42 »
Картофи по селски


4-6 сварени картофа
100 г галета
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
1 ч. л. смлян черен пипер
1 ч. л. стрита чубрица
олио за пържене


• За рецептата "Картофи по селски" сварените картофи се нарязват на резени.
• В купа се разбъркват галетата, червеният, черният пипер, солта и чубрицата.
• Всеки резен се овалва добре в подготвената смес за рецептата "Картофи по селски".
• В голям и дълбок тиган се сгорещява мазнината.
• Панираните картофени резени се изпържват до златист цвят от двете страни.
• Картофите по селски се поднасят веднага.

jeneta

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 173
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #248 -: 19 Октомври 2015, 20:23:16 »
От всички видове най- обичам картофи по селски с чеснов сос, невероятни са.

cvetozara123

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 138
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #249 -: 21 Декември 2015, 22:11:31 »
Днес попаднах на една страхотна рецепта http://recipes.actualno.com/recepta-na-denja-kartofi-po-meksikanski-news_508484.html . Изпробвах я и стана много вкусна. В това сайтче попаднах и на други готини рецепти, които трябва да изпробвам.