Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 390993 пъти)

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #225 -: 04 Октомври 2013, 11:15:21 »
Няма лошо, Дидка. Понякога готвя нещо и си мисля, че съм първооткривател, после проверявам чрез Гугльото и се оказва, че някой друг е направил подобно. Просто асоциираме понякога с нещо видяно, чуто, прочетено ...
Пък подобни хитринки като тази, е хубаво да се споделят. И като тебе, ако посочваш от къде е видяно, е просто чудесно. Само че аз имам лошия навик, да не си записвам..

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #226 -: 28 Октомври 2013, 12:34:46 »
Снощи правих по памет, че нямах достъп до комп и нищо не стана - сега виждам - не ги мих, след като нарязах ::)
Залепиха се на тавата, но иначе останаха влажни, не хрупкави - и във фурната, и във МВ
Ще пробвам да ги мия и подсушавам :thumbup:

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2958
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #227 -: 07 Януари 2014, 10:08:40 »
Картофени кюфтета ПУФ  :P

6 средни картофа
1 ч.л. сол

2 яйца
2 с.л. квасена сметана
1/2 к.л. сода
2 капки оцет за гасене на содата
1 ч.л. суха чубрица
1 к.л. сух риган
1 к.л. пикантина (или 1/2 кубче пил.бульон)
1 скилидка смачкан чесън (или 1/2 к.л. чесън на прах)
1 к.л. сол
шипка черен пипер
1/2 ч.ч. натрошено сирене (аз сложих овче)

брашно за овалване
олио за пържене

Картофите се обелват, измиват и нарязват като за мусака (на кубчета). Слагат се в тенджера. Заливат се с вода (да ги покрие. Добавя се сол. Варят се до готовност. Оставят се да изстинат с водата! Изцеждат се.
В купа се смесват останалите съставки.
В плитка чиния се вадят по малко от картофите и се намачкват с вилица - грубо, за да останат парченца. Прехвърлят се в купата. Процедурата се повтаря докато свършат картофите.
Омесва се кайма. С влажни ръце се оформят кюфтета (при мен излязоха точно 20бр). Поставят се върху навлажнена чиния/поднос. Готовите кюфтета се овалват в брашно.
Загрява се олиото в тиган, на средна температура. Кюфтетата се пържат до златисто.
Вървят с млечен чеснов сос, спаначено или магданозено песто, както и само с охладено бяло вино  :drinks:


vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #228 -: 07 Януари 2014, 14:56:41 »
Дидка, сварените по този начин картофи и приготвени на кюфтета при мен се разпадат после, рядка ми става сместта, винаги за картофени кюфтета варя цели картофите - за да не поемат вода :innocent:

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2958
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #229 -: 07 Януари 2014, 15:48:18 »
Странно, при мен се получи добре. След като ги овалям в брашно ги оставям да починат, не ги пържа веднага. Сместа става малко по-рядка от кайма, но добре се оформиха.

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2958
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #230 -: 07 Януари 2014, 15:51:08 »
Винаги варя картофите без обелките, защото не обичам дъха, който оставят  :thumbup: Освен това ги варя в малко вода!
Но ако водата те притеснява можеш да ги свариш на пара  :innocent:

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 740
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #231 -: 07 Януари 2014, 16:11:48 »
Ако приготвената смес при пържене се разпада - малко са яйцата! Прибавете още едно!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #232 -: 10 Януари 2014, 16:05:08 »
Картофено руло с обвивка от лозови листа

Продукти:
1 буркан стерилизирани лозови листа

За картофената смес:
1.5 кг. Картофи
3 яйца
Около 50 мл. Зехтин
Сол, черен пипер и чубрица на вкус
По желание: 1 стрък ситно нарязан праз-лук

За плънката:
300 гр. Сирене
300 гр. Кашкавал
300 гр. Шунка
3-4 кисели (мариновани) краставички

Картофите се сваряват, обелват и намачкват с преса или вилица.
Към тях се прибавят яйцата, зехтина, праз-лука (ако има ;)) и подправките и хубаво се омесват.
Форма за кекс се намазнява, облепя се с лозови листа, като се оставят 3-4 листа настрани.
Половината от картофената смес се разпределя равномерно върху лозовите листа. Нареждат се сиренето, шунката и кашкавала. Върху тях се нареждат нарязаните на тънки лентички краставички. Другата половина от картофената смес се разпределя върху плънката. Най-отгоре се покрива с останалите лозови листа.
Пече се на около 180-190 градуса около 30-40 минути.
След изпичането се обръща в подходящ съд. Сервира се нарязано за парчета с дебелина около 2-3 см.
Добър апетит!



И разрез:

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #233 -: 22 Януари 2014, 17:56:35 »
Запечени, пълнени картофи с Млечен дип със суджук
/за 4 порции/





Вземете четен брой едри картофи според броя порции (по 2 на порция)
Почистете ги, измийте ги и ги сложете в студена и леко подсолена вода да се сварят до полуготовност.
Отведете от котлона, отцедете и залейте картофите със студена вода. Нека постоят в нея, докато се охладят, след което ги извадете да изстинат напълно.
Ако нямате готов дип, това е времето да го приготвите, като вместо извара може да ползвате Котидж сирене или Фета (изпробвани са). Количеството дадено горе в рецептата е достатъчно да напълните 8 картофа, т.е. за 4 порции. В сместа добавете 1 яйце и около шепа настърган кашкавал .
Включете фурната да се загрява на 220°
Отрежете малко и тънко резенче от дъното на картофите (като дебела обелка), за да могат да стоят стабилно. После отрежете и едно по-голямо от горната страна, нещо като капаче, а самият картоф издълбайте с малка лъжичка като заформите панички със дебелина на стените 5-6 мм. Внимавайте да не пробиете дъната!
Сложете по малка бучица масло на дъното на всяка картофена паничка и напълнете с млечен дип. Подредете картофите в тавичка, застлана с хартия за печене и сложете в загрятата фурна, на средно ниво да се запекат за около 30 минути. По желание преди да ги извадите, може да поръсите с малко настърган кашкавал и да върнете във фурната да се разтопи.

Докато се пекат картофите, сложете в купа вътрешността им, която сте изгребали с лъжичката, намачкайте я на пюре и разбийте с малко горчица и майонеза до гъст сос. Преди сервиране разстелете от него по дъното на всяка порционна чиния (или в общо плато), а отгоре подредете пълнените картофи.
Поднесете веднага с прясна зелена салата.

Да ви е сладко!

zoica

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1273
  • Живка
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #234 -: 22 Януари 2014, 18:22:16 »
Ех,че вкусно ,Ирме-бих си хапнала с удоволствие от тези картофки.Така красиво си ги направила....
"Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш напълно"!
http://receptitenazoii.blogspot.com/

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #235 -: 22 Януари 2014, 18:56:02 »
Благодаря, Живе!  :air_kiss:
Не са кой знае какво ястие, но е леко и са наистина много вкусни. У дома тая зима (дето не е зима) няколко пъти вече ги правя.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #237 -: 08 Февруари 2014, 14:12:59 »
Ех, тази формичка "сърчице"  :yahoo: да беше изрязала и доматите ...  :thumbup:

marabu

  • Гост
Пияни картофи
« Отговор #238 -: 25 Февруари 2014, 14:36:03 »
Пияни картофи



10 мин
60 мин
4-6


1 кг червени картофи
1 ч. л. накълцани иглички пресен розмарин
1 ч. л. листа от прясна мащерка
смлян черен пипер на вкус
1 ч. л. сладък червен пипер
200 мл бира
200 мл сухо бяло вино
3 с. л. горчица
80 мл (1/3 ч. ч.) вода
3 с. л. соев сос
4 скилидки чесън
80 мл (1/3 ч. ч.) олио
50 г краве масло
ситно нарязан копър


• За рецептата “Пияни картофи” червените картофи се обелват и нарязват на средни парчета.
• Нареждат се в огнеупорна тава на един ред.
• Отгоре се поръсват с розмарин, мащерка, черен и червен пипер.
• Горчицата се размива в 80 мл вода и се разбърква с бирата и виното.
• С получената смес се заливат картофите.
• Прибавят се необелените скилидки чесън и соевият сос.
• Накрая картофите се поливат с олиото.
• Фурната се загрява на 250 С.
• Ястието “Пияни картофи” се пече 40-50 минути, като се разбърква от време на време.
• Прибавя се кравето масло и пияните картофи се запичат до оставане на мазнина.
• Готовите пияни картофи се поръсват със ситно нарязан копър и се поднасят.

** Вкусна и лесна за приготвяне рецепта за картофи, която можете да приготвите и с пресни или жълти картофи. Поднесете ги горещи, с чаша ледено студена бира и удоволствието е гарантирано.
*** източник : elti-spodeleno.blogspot.com
« Последна редакция: 25 Февруари 2014, 15:25:14 от marabu »

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #239 -: 28 Март 2014, 15:10:06 »
Един малко по-различен поглед на картофената салата от мен... ;-)

Желирана картофена салата



Продукти:

1 буркан стерилизирани печени белени чушки
1 кг. Картофи
3 сварени и обелени яйца
200 гр. Сирене
3-4 кисели (мариновани) краставички
1 к. ч. замразена или консервирана царевица

За дресинга
Около 50 мл. Зехтин
1 кофичка кисело мляко
1 пакетче желатин
Сол, черен пипер и чубрица на вкус
По желание: 1 с.л. балсамов оцет

За украсата: 15-20 маслини

Картофите се сваряват, обелват и нарязват на кубчета.
Продуктите за дресинга се объркват. Желатина се разтваря в 3 с.л. топла вода и се прибавя към останалите продукти. С така получения дресинг се разбъркват картофите.

Взема се една средно голяма купа и стените и се облепят с домакинско фолио.
Половината от печените чушки се нареждат по стените на купата върху фолиото.
Върху тях се нареждат половината картофи, сиренето, краставичките.
На друг пласт се редят втората половина от печените чушки, а върху тях - царевицата.
Подреждат се сварените яйца (цели), а върху тях - втората половина от картофената смес.

Купата се оставя да се охлади в хладилник за поне 4 часа.
След това се обръща в подходяща чиния, отстранява се фолиото и се украсява по желание с маслинките.



Добър апетит!
« Последна редакция: 28 Март 2014, 16:19:50 от Захарно петле »