Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 375022 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #195 -: 28 Юли 2011, 15:08:02 »

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2228
Картофени кошнички

Кошнички – 1кг. сварени картофи, 1бр. яйце, 140гр. брашно, 1ч.л. сол., 1с.л нарязан пресен магданоз, 1с.л. нарязан пресен джоджен.
Плънка – 500гр. свинско месо, 1 голяма глава лук, 1 голям домат, 1 голям морков, 1/2ч.л. червен пипер, сол, чер пипер и кимион на вкус.
Заливка – 3с.л. кисело мляко, 1 яйце, 1/2с.л. брашно, 50гр. настърган кашкавал.

Сваряваме картофите, като изстинат ги настъргваме. Прибавяме подправките и яйцето, омесваме. Солта омесваме с брашното, слагаме при картофите и замесваме.

Във форми за мъфини /става и хартиени, силиконови/.Намазваме с олио и поръсваме с галета. Разделяме картофената смес на 12 части /топки/. Слагаме във всяко гнездо на формата по една топка и оформяме като кошничка – в средата да има място за пълнежа.
Месото нарязваме на дребни късчета по 1-2см., дебели 5мм. Запържваме в 3-4 с.л. олио заедно с нарязаният лук и моркови. Добавяме настърганият домат, червеният пипер и другите подправки. Оставяме на умерен огън 10мин. да къкри. Пълним със сместа кошничките и печем в предварително загрята фурна -220 градуса, около 20мин.
През това време разбиваме киселото мляко, яйцето и брашното. Прибавяме настърганият кашкавал. След 20 мин. заливаме всяка кошничка и печем на 240 градуса още 10мин. След като изстинат, вадим кошничките от гнездата.

Плънката може да бъде и безмесна – 500гр. гъби, морков, домат, с.л. лютеница, обработени термично и накрая посипани с настърган кашкавал.
Друг вариант е плънка само със сирене, лук и домат.

   
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1010
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #197 -: 23 Ноември 2011, 17:34:27 »
Пататник

Продукти:
4 картофа
сол
2 яйца
100 гр. сирене
черен пипер
чубрица
олио за пържене

Приготвяне:

Обелете и настържете картофите на едро, посолете ги и оставете в гевгир за да се отцедят хубаво. Разбийте яйцата с натрошеното сирене, черния пипер и чубрицата. Добавете към изцедените картофи и разбъркайте за да се смесят добре. Гребвате от сместа и поставете в нагорещен тиган с мазнина по десетина минути от всяка страна на слаб огън.

aqua_marin_blue

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 195
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #198 -: 06 Декември 2011, 23:57:10 »
Картофено гювече

Продукти:
7-8 картофа
5 глави лук
250гр. гъби
200гр моцарела
100гр. кашкавал
4 яйца
сол
зехтин
"7 подправки"
чубрица
червен пипер


 Нарязваме лука на полумесеци, гъбте на едро и с малко сол, "седем подправки" и зехтин ги слагаме в тавичка на 190 градуса с вентилатор. Нарязваме картофите като за чипс, посоляваме и отцеждаме. Добавяме към тях зехтин и сол и разстиламе върху сместа в тавата. Продължаваме да печем с фолио, докато картофите не станат полуготови. Разбиваме яицата. Добавяме към тях нарязаните на кубчета сирена и изсипваме върху картофите. Разбъркваме внимателно картофения слой. Поръсваме с червен пипер и чубрица и печем без фолио до готовност.
Успехът идва с вдъхновението!

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2228
Re: Картофени крокети
« Отговор #200 -: 27 Март 2012, 18:05:13 »
Картофени крокети


Продукти: 1 кг. картофи, 100гр. краве масло, 2 яйца + 2 жълтъка,сол, чер пипер на вкус. Може да се добави 150гр. кашкавал, настърган.

3 яйца, брашно и галета за паниране, олио за изпържването.

Приготвяне: Маслото се разбива на пяна с яйцата и жълтъците, прибавят се сварените и намачкани / пресовани/ картофи. ВНИМАНИЕ - картофите трябва да са изстинали и сварени от предния ден.
Трябва да се получи гъсто тесто. Правим топки колкото орех или продълговати формички, като двойно късо кебапче. Овалваме в брашно, разбито на пяна яйце и галета. Изпържваме в гореща мазнина /олио/.
Добър апетит!
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1726
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #201 -: 27 Март 2012, 19:27:05 »
Картофена крем супа с тиквички и броколи




Продукти

700-800 гр. картофи
1 тиквичка на кубчета (може и замразени)
200 гр. броколи (може и замразени)
1 голям морков
1 корен пащарнак
1 глава лук
500 мл.  пилешки бульон
80 гр. масло
сол и черен пипер на вкус

за гарниране
200 гр. сметана (на вкус, квасена или за готвене)
пресен джоджен или салвия

Приготвяне

Сложете в тенджера 2 л. леко подсолена вода да заври.
Почистете картофите, морковите, тиквичката и корена пащарнак и ги нарежете на едри кубчета. Накъсайте броколите на розички, а лука наситнете. Сложете зеленчуците във врящата вода, налейте пилешкият бульон и намалете огъня. Похлупете и варете до омекването на зеленчуците. Отведете настрана и пасирайте всичко добре. По желание може преди това да отделите няколко картофчета, които после да добавите наситнени в купичките. Върнете тенджерата на котлона, добавете маслото, опитайте на вкус и ако е необходимо подправете с още сол. Ако ви се стори гъста разредете с малко топъл бульон или водичка. Варете още 5 минутки. Поръсете леко с черен пипер и пресен джоджен (или салвия).
При поднасяне гарнирайте със сметана на вкус (квасена или готварска)
Също вкусно се получава ако на дъното на купичките натрошите малко сиренце.

Супичката е много лека, ароматна и подходяща както за деца, така също за възрастни и диетуващи  :smile1:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3024
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
картофки с много сирена
« Отговор #203 -: 27 Юли 2012, 10:14:14 »
rainbow, ето как  :smile1: :  картофките 800гр са предварително сварени. Отделно изливам едно пакетче сметана 200мл в касерола, добавям едно пакетче топено сирене 100гр , слагам на котлона и стапям. Отделно режа на кубчета: 50гр сирене качота, 50гр кашкавал, 50гр пушено сирене, 100гр сирене краве. Смесвам всичко и изсипвам в намаслена тавичка. отгоре слагам малко чесново масло и пека във фурната  :drinks:

« Последна редакция: 27 Юли 2012, 11:51:02 от bordovsky »

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1433
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #204 -: 29 Юли 2012, 19:09:30 »
Благодаря Дидка, страхотни са  :thumbup:

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1433

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #206 -: 21 Август 2012, 15:53:23 »

Raposinha

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2604
  • Логопед-капоейрист-батукадист, русофил и кулинар
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #207 -: 30 Август 2012, 01:07:10 »
Картофени кубчета със зеленчуци (Potato hash)

Продукти (2 порции)

4-5 средно големи картофа (предварително обелени, измити и нарязани на кубчета)
1 голяма червена чушка (почистена от семките и нарязана на парченца)
1/2 глава стар лук, нарязан наситно
1 скилидка чесън (също нарязана наситно/може да се замени с чесън на прах)
3-4 с.л. масло
сол и черен пипер на вкус
пресен магданоз за поръсван (по желание)

Начин на приготвяне:
В тиган на средно силен огън разтопяваме маслото и слагаме в него картофените кубчета. Разбъркваме добре и похлупваме с капак, като леко намаляме температурата. След около 10 минути разбъркваме картофките и отново похлупваме за около още 10 минути, в които периодично разбъркваме. Когато картофките придобият приятен загар добавяме нарязаните лук и чушка и отново разбъркваме няколко пъти. След около още 10 минути махаме яденето от огъня и добавяме наситнения чесън и подправките на вкус. По желание сервираме поръсен с пресен магданоз.

Да Ви е сладко!

*рецептата е адаптирана от Laura Vitale и търпи всякакви варианти на зеленчукови добавки :)
"Превърни препятствието в опора и трамплин"/ "Sacode a poeira"


MiladY_İST34

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1417
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #209 -: 28 Септември 2012, 10:52:48 »
интересни рецепти с кaртофи подробно ги рaзгледaх  ,но не видях тaзи зa кaртофите нa гребен ,тaкa че ще я добaвя. :-*

Картофи на гребен

Необходими продукти:

    * 6 бр. картофи;
    * 4 скилидки чесън;
    * зехтин или олио;
    * сол, черен пипер;
    * 200 гр. кaшкaвaл зa гребенчетaтa;
    * 100 гр. топено сирене;

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете на филийки картофите, но не до края, като се внимава да не се разделят напълно. Нарежете на ситно чесъна и го рaзмaжете между получилите се филийки. Нaрежете нa дълги ивички кaшкaвaлa ,топеното сирене и  ги постaвете в получените се по кaртофите гребении. Сложете картофите в тава, поръсете леко със зехтин, сол и черен пипер и печете на 180 С за около 40 минути( aз ги покрих с aлуминиево фолио ,до кaто стaнaт готови и след товa мaхнaх фолиото и ги препекох). По желание можете да сложите и други подправки, колкото искате и които ви харесват. Поднасят се топли.

източник: веселия готвaч :exclaim:

Послепис: Можете дa нaрежите нa тънки ивици и някaкъв колбaс и дa го нaпъхaте в гребените по кaртофите ,нaпример пилешко филе... :thumbup:

Приятен aпетит ::)
« Последна редакция: 28 Септември 2012, 13:38:44 от Захарно петле »