Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 375954 пъти)

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 753
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #180 -: 10 Декември 2010, 10:49:29 »
Знаете, че нямам апарат за снимки, но Ви предлагам още един вариант за ястие с картофи.


Ньоки

ПРОДУКТИ:
1кг картофи
2-3 яйца
Брашно за замесване
Инд орехче
Бял пипер,
Сол

ЗА СОСА:
Сметана 300гр за готвене/става и с 1 кофичка кисело мляко/
50гр масло,
200гр вода/когато е с мляко - без вода!/
Кашкавал настърган за поръсване, по желание сирене или топени сирена при запичането.

Приготовление:
Сваряват се картофите и още топли се пресоват през преса/ситна преса – целта е картофите да излезнат на малки фитилчета/.
Оставят се да се охладят и се овкусяват с инд. Орехче, бял пипер и сол.
Добавят се 2-3 яйца.
Картофите се замесват с брашно до меко, нелепнещо тесто.
Оформят се фитили 2-3см дебели – върху плота се ръси брашно за по-лека работа. Фитилите се режат на шайби. Всяка шайба се обработва на мидички като се „претрива” върху зъбите на вилица с палец. Готовите мидички могат да се ползват веднага или да се замразят.
Ньоките се варят в подсолена вода докато изплуват на повърхността й.
Приготвя се соса от сметаната, маслото и водата, като заври се добавят изцедените ньоки, прехвърлят се в тава и се запичат във фурна 180гр  за около 20мин – да хванат коричка. Поръсват се с настърганият кашкавал.
По желание може да се добави и сирене.


За мен е по-лесно да приготвя по-голямо количество и да го замразя - после приготовлението е много бързо, а и както ще се убедите - вкусно е!
За да не се пукнат при варенето картофите, слагам 1сл сол.
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

marabu

  • Гост
Картофено пюре с карамелизиран лук
« Отговор #181 -: 07 Януари 2011, 22:21:05 »
Картофено пюре с карамелизиран лук



1 кг картофи
2 глави кромид лук
150 мл горещо мляко
2 с л ситно нарязан магданоз
3 с л краве масло
сол
смлян черен пипер
бучка краве масло, допълнително
ситно нарязан магданоз


• Картофите се почистват и обелват.
• Измиват се и се нарязват на средни парчета.
• Варят се в подсолена вода до готовност.
• Междувременно лукът се обелва и се нарязва на тънки полумесеци.
• В тиган се разтопява кравето масло.
• Добавя се нарязаният лук и се разбърква добре.
• Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
• Огънят се намалява на тих.
• Лукът се оставя да се готви 20-30 минути до златист цвят.
• При необходимост се добавя малко краве масло.
• Половината лук се прехвърля в тясна и висока купа.
• Вътре се сипва горещото мляко.
• С ръчен пасатор се пюрира сместа.
• Картофите се отцеждат и леко се подсушават в тенджерата.
• Намачкват се с преса за картофи, като постепенно се добавя млякото.
• Прибавят се останалият изпържен лук, бучка краве масло и сол на вкус.
• Картофеното пюре се подправя с магданоз и се разбърква още веднъж.


kokochka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 158
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #182 -: 08 Януари 2011, 12:15:39 »
Хрупкави картофени корички

Преди два дни ги направих,много вкусни.
Благодаря за рецептата.  :yahoo:



Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #185 -: 21 Януари 2011, 15:05:52 »

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 753
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #186 -: 21 Януари 2011, 16:47:35 »
Пататник

Продукти:
за 4 порции - 12-15 средни картофа
3-4 яйца
джоджен - пресен или сух
сол
олио за пържене
3-4сл брашно

Приготовление:
Картофите се настъргват на едро ренде, смесват се с яйцата, солта и джоджена. Добавянето на лук, колбаси, сирене променя аромата!
В тиган се сгрява олио, поръсва се 1сл брашно и се изсипва от сместа количество, правещо около 1см дебела "питка". Покрива се с капак и се  изпича за 5-6мин до порозовяване на долния край. Обръща се върху капака, в тигана отново се посипва /този път по-малко/ брашно и се връща за доизпичане на втората кора.
Сервира се с кисело мляко, сирене и салата по вкус и съобразно сезона.
Този пататник приема само джоджен за подправка при приготвянето. При сервирането - по желание - кой каквото обича!
Да ви е сладко!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #187 -: 15 Февруари 2011, 19:04:36 »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1229

tartufo

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
картофено пюре с черен трюфел
« Отговор #189 -: 24 Март 2011, 14:43:55 »
Картофено пюре с черен трюфел: Обелете и сварете добре картофите, много е важно е те да бъдат от добър сорт за варене.  Смачкват се добре с преса за картофи или пасатор, добавя се: масло, сметана, сол и пипер на вкус.  Преди да се сервират се наръсват с настъргани и нарязани трюфели, може няколко различни сорта. Гарнират се със изрезки от трюфел, изрязани в подходящи форми. Може да се добави резен лимон, магданоз, настъргано сирене пармезан.


« Последна редакция: 24 Март 2011, 14:52:34 от pep-4o »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1229
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #190 -: 24 Март 2011, 15:06:43 »
Картофено пюре с черен трюфел: Обелете и сварете добре картофите, много е важно е те да бъдат от добър сорт за варене.  Смачкват се добре с преса за картофи или пасатор, добавя се: масло, сметана, сол и пипер на вкус.  Преди да се сервират се наръсват с настъргани и нарязани трюфели, може няколко различни сорта. Гарнират се със изрезки от трюфел, изрязани в подходящи форми. Може да се добави резен лимон, магданоз, настъргано сирене пармезан.




Картофено пюре с трюфели ми е много любимо!  :clapping:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #191 -: 05 Април 2011, 17:59:26 »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #192 -: 08 Април 2011, 00:17:12 »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #193 -: 15 Април 2011, 13:28:14 »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ