Автор Тема: Супи 2  (Прочетена 167297 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Супи 2
« Отговор #195 -: 12 Август 2014, 13:26:22 »

  Супа топчета

                                                   

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Супи 2
« Отговор #196 -: 07 Септември 2014, 19:02:47 »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Супи 2
« Отговор #197 -: 13 Септември 2014, 06:42:42 »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Супи 2
« Отговор #198 -: 23 Септември 2014, 08:35:45 »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Супи 2
« Отговор #199 -: 11 Октомври 2014, 12:50:11 »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2958
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Супи 2
« Отговор #200 -: 03 Декември 2014, 14:37:16 »
Крем супа с червена леща
(взаимствана от турската кухня и побългарена от мен  ;D)

1 глава лук
3-4 скилидки чесън
2-3 картофа
1/4 корен пащърнак
1 1/2 ч.ч. червена леща
1/2 ч.л. кориандър (семена, млян)
1/2 ч.л. кимион (млян)
1/2 ч.л. куркума (корен, млян)
1/2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. сол (или на вкус)
3-4 с.л. олио
~ 800мл вода
3-4 с.л. кисело мляко за сервиране
черен пипер (за сервиране)

Лука се реже на не много ситно (все пак после се пасира) и заедно с обелените скилидки чесън се задушава в мазнината, колкото леко да промени цвета си. Добавят се пащърнака и картофите, нарязани на кубчета (~ като за мусака). Добавя се водата и като клокне се добавя и лещата. Когато поомекнат зеленчуците и лещата, добавят се подправките и се доварява до готовност (~25-30мин). Супата се пасира.
Сервира се с кисело мляко и черен пипер (по желание)
*аз сложих и 2с.л. кисело мляко в самата супа при пасирането.


Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2958
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Супи 2
« Отговор #201 -: 03 Декември 2014, 14:50:42 »
Жълта крем супа от червена леща ::)
(взаимствано от индийска кухня и побългарено пак от мен)

2ч.ч. червена леща
1 морков
1 глава лук
3-4с.л. олио
1/2 ч.л. кориандър (семена, млян)
1/2 ч.л. кимион (на прах)
1/2 ч.л. къри (на прах)
1/2 ч.л. джинджифил (на прах)
1-2 дафинови листа
2 ч.л. сол (или на вкус)
~4-5 ч.ч.вода
няколко лъжици сметана за готвене

Лещата се накисва за 20мин в хладка вода, после се отцежда. През това време в мазнина се задушават лука и моркова. Добавя се лещата и се залива с вода. Докато къкри се добавят подправките. Когато е готова се вадят дафиновите листа, прибавя се сметаната  и супата се пасира.

*До колкото знам в индийската кухня всички подправки се нагряват в сух тиган, за да отворят аромата си и тогава се продължава с готвенето,  но ние сме си българи  :P

« Последна редакция: 03 Декември 2014, 16:42:29 от pep-4o »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Супи 2
« Отговор #202 -: 03 Декември 2014, 15:57:45 »
хи, тази втората, побългарена от теб ми харесва повече  :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2958
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Супи 2
« Отговор #203 -: 03 Декември 2014, 16:20:30 »
аз не обичам къри  :innocent: та тази от турската кухня по ми допада, а и заради картофите става по-плътна и кадифена :thumbup:

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2958
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Супи 2
« Отговор #204 -: 03 Декември 2014, 16:24:26 »
 :slap: в последната рецепта съм пропуснала да впиша и няколко лъжици сметана за готвене (тя затова стана и жълта супа от червена леща  :swoon:)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Супи 2
« Отговор #205 -: 03 Декември 2014, 16:42:44 »
забраванка такава  :P
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ceckavd

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 920
Re: Супи 2
« Отговор #206 -: 04 Декември 2014, 08:56:12 »
На мен втората супа ми звучи по-добре. В индийската кухня подправките по-скоро се запържват леко в малко мазнина преди всички останали продукти. Така стават по-ароматни.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: Супи 2
« Отговор #207 -: 16 Март 2015, 08:04:54 »

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Супи 2
« Отговор #208 -: 01 Ноември 2015, 12:14:57 »

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 130
Re: Супи 2
« Отговор #209 -: 08 Ноември 2015, 21:18:08 »
ПИЛЕШКО ВАРЕНО
Лесна, вкусна и засищаща супичка

Продукти:
3 цели пилешки бутчета - разрязани на чомаче и подбедрица
6-8 картофа - обелени и нарязани на средни кубчета
3-4 моркова -  обелени и нарязани на кръгчета с къдрав нож
1-2 дафинови листа
4-5 зърна бахар
10-15 зърна чер пипер
филиран чесън - на вкус
Вегета - на вкус
самардала - на вкус и по желание

Приготвяне:
В тенджера се слагат нарязаните бутчета и се заливат със студена вода. Кипват се и се отпенват. Добавят се картофите + морковите + подправките (без Вегетата). Вари се до готовност, като 10-мин преди да се свали от огъня се слага и Вегетата.

Вариант е - първо да се свари месото, да се извади и да се обезкости. Да се върне в бульона и тогава да се сложат зеленчуците и подправките.
Друг вариант е - вместо дафинов лист, чер пипер и бахар  да се сложи листа от целина (прясна или сушена) и пащърнак (пресен или сух).
Супата не става плътна, но заради зеленчука не е рядка.
 
Cveteto3101= 1 jena