Автор Тема: Италианска кухня  (Прочетена 422771 пъти)

marabu

  • Гост

marabu

  • Гост
Re: Италианска кухня
« Отговор #31 -: 02 Февруари 2007, 22:33:55 »
Пържоли с черен пипер и карамелизиран лук
Pepper Steaks with Balsamic Browned Onion
The Australian Women's Weekly
Great Italian Food




1 ч л едро смлян черен пипер
2 с л ситно нарязан магданоз
4 котлети (свински или телешки с кост)
60 мл зехтин
2 (400 г) големи глави кромид лук
2 с л балсамов оцет
1 с л сушени домати в зехтин
2 скилидки пресован чесън


. По желание пържолите се почиства от гръбначната кост.
. Пържолите се начукват леко и се втриват едро смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз.
. Покриват се и се оставят настрани докато се приготвя лукът.
. Лукът се нарязва на тънки филийки, след което се разделя на халки.
. Запържва се в загрят зехтин (1 с л) за 10 минути или до златист цвят.
. Прибавя се 1 с л балсамов оцет и се запържва за 5 минути или докато лукът не се карамелизира.
. Тиганът се сваля от огъня и се покрива.
. Останалият зехтин се смесва с 1 с л оцет и прибавят подсушени и ситно нарязани сушени домати и пресованият чесън.
. Котлетите се запържват на силен огън, а след това се доизпържват на слаб огън (или се запичат на скара).
. Сервиват се с лука и дресинга от сушените домати.


източник : IRKU feat.The Australian Women's Weekly

lilfi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Италианска кухня
« Отговор #32 -: 05 Февруари 2007, 16:34:11 »
Торта Анджелика
 
Изсипваме продуктите за плънката по цялата повърхност, като оставим по 2 см от краищата. Навиваме на руло и срязваме по цялата дължина с нож почти до края. След това внимателно осукваме рулото и го оформяме като кръг с дупка. Слагаме върху намаслена хартия, намазваме с яйце и печем. Печем на 200°С около 35-40 мин, докато се запече добре. Сервираме топло на резени като кекс.

Мими, тази торта ми хвана окото ;), но не разбрах как става това с разрязването по цялата дължина. Няма ли да изтече плънката?

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1880
  • Вечна романтичка!
Re: Италианска кухня
« Отговор #33 -: 07 Февруари 2007, 11:41:03 »
Торта Анджелика
 
Изсипваме продуктите за плънката по цялата повърхност, като оставим по 2 см от краищата. Навиваме на руло и срязваме по цялата дължина с нож почти до края. След това внимателно осукваме рулото и го оформяме като кръг с дупка. Слагаме върху намаслена хартия, намазваме с яйце и печем. Печем на 200°С около 35-40 мин, докато се запече добре. Сервираме топло на резени като кекс.

Мими, тази торта ми хвана окото ;), но не разбрах как става това с разрязването по цялата дължина. Няма ли да изтече плънката?

Плънката не е течна и няма опастност да изтече. Разрязваш по дължина на рулото, да остане само един пласт не разрязано и започваш да увиваш. Технологията е нещо като при завъртяната питка на Венс.
Ето как се разрязва:

И как се завива на руло..


снимките са от cookaround.com

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3710
Re: Италианска кухня
« Отговор #34 -: 07 Март 2007, 20:55:40 »
                                                    Пълнени маникоти

1 пакет маникоти
1 ч.ч. рикота
3 ч.ч. настъргана моцарела
1/3 ч.ч. настърган пармежан
1 яйце
1 буркан сос за спагети

Пастата се сварява както е описано на кутията.Загряваме фурната на 180 градуса.В купа смесваме рикотата ,2 ч.ч. моцарела ,пармежана и яйцето.Пълним готовата паста.В тавичка изсипваме половината сос и нареждаме отгоре пастата.Изсипваме останалия сос отгоре.Покриваме тавичката с фолио и печем около 35 минути.След това махаме фолиото и наръсваме с останалата 1 ч.ч. моцарела.Запичаме до зачервяване на кашкавала.
Добър апетит. :)

Рецептата е от кутията.Аз сложих по малко сос. За напълването използвах торбичка с отрязан ъгъл.:)
« Последна редакция: 07 Март 2007, 21:00:08 от Petia »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

marabu

  • Гост
Re: Италианска кухня
« Отговор #35 -: 20 Март 2007, 21:49:06 »
Ризото с броколи и моркови



250 г кръгъл късозърнест ориз (арборио)
200 г моркови
1 с л масло
2 с л захар
300 г борколи
4 глави кромид лук
4 скилидки чесън
5 с л зехтин
50 г настърган пармезан
100 мл сухо бяло вино
1,5 л зеленчуков бульон
смлян черен пипер


. Морковите се почистват и се нарязва на дребни кубчета.
. Запържват се на силен огън в масло за 3 минути.
. Огънят се намалява на половината и се прибавя 1 с л зехтин, захар и сол.
. Тиганът се покрива и морквите се задушават още 5-6 минути, като периодично се разбъркват.
. Лукът се нарязва на кубчета.
. Чесънът се почиства и се наситнява.
. В друг тиган се загряват 3 с л зехтин.
. Лукът се запържва за кратко и се прибавят броколите, разделени на розички.
. След 1 минута се прибавя и наситненият чесън.
. Зеленчуците се запържват още 2 минути.
. Изсипва се сухият (не се мие!!) ориз и се запържва 3 минути.
. Разбърква се с дървена лъжица, докато ориза стане прозрачен.
. Добавя се виното и се готви, докато не изчезне ароматът на алкохола.
. Прибавя се постепено горещ бульон на порции (по 80 мл).
. Новата порция се сипва, когато ориза е поел предишната.
. Оризът трябва да се разбърква периодично, за да не пригори ризотото.
. Процесът от прибавянето на ориза и готовноста не би трябвало да бъде повече от 20 минути.
. Няколко минути преди свалянето на ризотото се прибавят морковите, 1 с л зехтин, смлян черен пипер.
. Ризото се разбърква добре.
. Накрая се поръсва с настъргания кашкавал и се разбърква бързо и енергично, за да се разтопи.
. След което се сваля веднага от котлона.
. Поставя се в затоплена чиния и се украсява с магданоз и се поръсва със смлян черен пипер.



източник : ШК (Школа Гастронома)

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1880
  • Вечна романтичка!

anamaya

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 74
Re: Италианска кухня
« Отговор #37 -: 19 Април 2007, 23:45:07 »
ФОКАЧА ФАРЧИТА    (Пълнена питка)

За тестото:
600 гр. брашно             300 гр. вода            15 гр. сол               15 гр. мая
50 гр. олио                   10 гр. захар             1 сварен картоф (среден картоф е около 80 гр.)

За плънката:
шунка, кашкавал

В малък съд се слагат водата, захарта и маята и се оставят за кратко да починат. В купа се пресява брашното, добавят се солта, пасирания картоф и олиото. Набъбналата мая се изсипва в брашнената смес и се меси до получаването на хомогенно тесто, което се оставя да втаса (около 30-40 минути). После тестото се разделя на две части. В предварително намаслена тава се разстила първата кора, отгоре се посипва пълнежа и се покрива с другата половина от тестото като краищата се припокриват. Запечатаната вече пита се намачква с ръце, намазнява се и в средата й се прави дупка, за да излиза парата по време на печенето. Оставя се да почине още 30 минути и се слага да се пече за около 25 минути на 2000С.


Източник: cookaround.com .


*** В пълнежа не се ограничих само с указаното в рецептата, а добавих връзка пресен лук, запържен за кратко с малко гъби и 2 яйца.
« Последна редакция: 20 Април 2007, 07:33:57 от pep-4o »

marabu

  • Гост
Re: Италианска кухня
« Отговор #38 -: 22 Април 2007, 23:11:45 »
Фокача от парено тесто
FOCACCIA AL FORMAGGIO



250 г брашно
300 мл вода
щипка сол
125 г масло
4 яйца
250 г кашкавал
(stracchino, gorgonzola , gruviera)


. Водата заедно с маслото се кипва с щипка сол.
. Към кипналата течност се прибавя брашното и се бърка с миксер (най-високата скорост) докато
тестото не започне да се отлепва от стените.
. Леко се охлажда и се прибавят последователно яйцата, като след всяко се разбива добре.
. Прибавя се и 2/3 от кашкавала, който се нарязан на кубчета.
. Огнеупорна форма (26-28 см) се намаслява и се поставя тестото.
. Отгоре се поръсва с останалия кашкавал (може да се настърже).
. Пече се в предварително загрята фурна на 180 С за 35 минути или до готовност.

източник : Carina

pavlety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 492
Re: Италианска кухня
« Отговор #39 -: 23 Април 2007, 10:49:38 »
 Аnamaya, пробвах рецептата за ФОКАЧА ФАРЧИТА  и много ми хареса.  :thankyou:
 Ето и моята.

marabu

  • Гост
Re: Италианска кухня
« Отговор #40 -: 04 Май 2007, 23:35:31 »
Фокача с лук и салвия



500 г брашно
7 г суха мая
25 г прясна мая
250 г топла вода
2 ч л сол
2 ч л захар
2 с л олио
1 голяма глава лук
10 листа салвия (градински чай)


. Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта.
. Оставя се на топло за 10 минути.
. Прибавя се пресятото брашно и солта и се омесва еластично тесто, като накрая се прибавя и олиото.
. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се и се оставя на топло за 1 час.
. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в сгорещено олио.
. Отцежда се върху кухненското руло.
. Салвията се нарязва на ситно и се смесва с лукът.
. Прибавя се към тестото.
. Омесва се още един път.
. Оформя се питка с размер 28-30 см.
. В тава за печене се сипват 3 с л олио и отгоре се поставя фокачата, която се намаслява и отгоре.
. Покрива се и се оставя за 30 минути.
. С пръсти се правят дупки по повърхността на втасалата фокачата.
. Поръсва се с морска сол и царевично брашно.
. Пече се в предварително загрята фурна на 210 С за 15 минути.


източник : Carina

pljok

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 45
Re: Италианска кухня
« Отговор #41 -: 05 Май 2007, 00:25:55 »
Запечени ньоки със зеленчуци



1 червена чушка
1 тиквичка (по възможност тъмнозелена)
1 голям лук
400 гр. ньоки
100 гр. моцарела
30 гр. настърган пармезан
6 с.л. течна сметана
зехтин, лют червен пипер, сол и черен пипер

Чушката се изчиства и нарязва на по-големи парчета. Тиквичката и лукът се нарязват на кръгчета.
В загретия в тиган зехтин се запържват селенчуците, 2-3 минути на силен огън. Накрая се добавят червеният пипер, солта и черният пипер.
Ньоките се сваряват в подсолена вода докато изплуват на повърхността (1-2 минути).
Моцарелата се нарязва на шайби.
Изцедените ньоки се разбъркват със зеленчуците и моцарелата в намаслена форма за печене. Отгоре се поръсва с настъргания пармезан и след това със сметаната.
Запича се около 15 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна.
« Последна редакция: 05 Май 2007, 14:20:02 от pljok »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Margi_1

  • Гост
Re: Италианска кухня
« Отговор #43 -: 02 Юни 2007, 11:53:27 »
Имам един въпрос към майсторките:  Как да ми стане с мека коричка  тестото на пицата, след като я изпека?Правя го по основната рецепта с вода,сол,захар,брашно и суха мая. По пицариите колкото и да е тънко тестото си остава меко, а моето е с твърда коричка. Бях чела някъде , че като се опече пицата, веднага се изважда от тавата, но нямаше особен ефект.Питките ги пръскам с вода и завивам, ама тия пици...

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1880
  • Вечна романтичка!
Re: Италианска кухня
« Отговор #44 -: 02 Юни 2007, 12:00:48 »
Имам един въпрос към майсторките:  Как да ми стане с мека коричка  тестото на пицата, след като я изпека?Правя го по основната рецепта с вода,сол,захар,брашно и суха мая. По пицариите колкото и да е тънко тестото си остава меко, а моето е с твърда коричка. Бях чела някъде , че като се опече пицата, веднага се изважда от тавата, но нямаше особен ефект.Питките ги пръскам с вода и завивам, ама тия пици...

Днес само да ми остане време ще преведа един текст където е обяснено всичко подробно.