Автор Тема: Кокос в необичайна комбинация  (Прочетена 29321 пъти)

Mila

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 176
Кокос в необичайна комбинация
« -: 29 Март 2006, 14:10:27 »
КАТАЛОГ

стр.1

Кюфтенца с кокос - Mila

Супа с кокос и аспержи - kalina

бял ориз с кокос - Же

Броколи, Моркиви и Гъби в Кокос- Къри  Сос - kalina :icon_idea:









Цитат
kalina:
Обожавам кокос!!!

Нещо необичайно и кокосово  ;)

Кюфтенца с кокос - индонезийска кухня
( продукти за 4 порции )

350 г смляно телешко месо
110 г прясно настърган кокосов орех (или кокосови стърготини, накиснати в 4-6 с.л. вряла вода)
1/2 ч.л. смлян кориандър
1/2 ч.л. смлян кимион
1 склидка чесън, пресована (или счукана)
1 малко разбито яйце
1-2 с.л. брашно
сол на вкус
лимонови резенчета за сервиране

ПРИГОТВЯНЕ:
Размесете смляното месо с кокосовите стърготини. Добавете пресования чесън, подправките и сол на вкус и омесете много добре.
Направете топчета, колкото орех. Оваляйте ги в брашното и пържете в загрята мазнина до златисто.
Сервирайте с тънки резени лимон.

Източник: www.bgcookbook.com


« Последна редакция: 27 Юни 2009, 22:23:49 от marabu »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 509
Re:Кокос
« Отговор #1 -: 29 Март 2006, 15:20:13 »
Еиии, Мила, ти направo ме заби!!!
Пак съм се изказала малко неподготвена  :D,
но наистина мислех, че обожавам кокос, но сега се замислям...  ???
Ама каква комбинация само- кокосче с чесънче и кориандърец и т.н... :o
Честно казано- нямах това пред вид...
Нали казват, че за всеки влак си има пътници- може някои наистина да яде такова нещо, но аз ще пропусна този влак   :P
...както и ще се опитам да не коментирам индонезийската кухня (имах колега от там).

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 509
Супа с кокос и аспержи
« Отговор #2 -: 30 Март 2006, 11:00:58 »
Супа с кокос и аспержи

300 г   Бяла риба   
    Лимонов сок
300 г   сварени зелени аспержи   
250 мл   Зеленчуково булйонче
1    лимон (сока от него)
1    Лиметте (сока от него)   
1    Люта червена чушка

100 мл   Бяло вино
800 мл   Кокосово мляко    
    Лимонова трева
    Solz und Piper
      Захар

Рибата се нарязва на царчета, подсолява се, поръсва се с пипер и лимонов сок.Оставя се за 10 мин в хладилник. Аспержите е белат и нарязват.Загрява се булйончето със соковете от лимон и лимете.В тази смес се вържат около 10 мин аспержите.
Чушката се нарязва на тънки ивички и се добавя (тук се добавя и 100 g   Zuckerschote(n), но не знам какво е това- може би нещо като зelen bob или от сорта, но все едно, нали?). Добавят се виното и кокосовото мляко и рибата.Оставя се на слаб огън още 5-10 мин /да се свари рибата/.
Гарнира се с листенца лимонова трева!

PS- iztochnik:
http://www.chefkoch.de/rezepte/60941022223708/Spargel-Kokos-Suppe.html
...и коментара към рецептата е повече от окуражаващ  :)



« Последна редакция: 30 Март 2006, 15:47:20 от kalina »

Же

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 12
Re: бял ориз с кокос
« Отговор #3 -: 31 Март 2006, 11:40:39 »
Чудесна гарнитура кум меса, зеленчуци (на грил), пържени банани и т.н.

Идеята, разбира се, не е моя, взаимствана е от латино-американската кухня, но все пак предварително се извинявам, ако някой открие грешки в рецептата, понеже по лично осмотрение съм си я нагласяла, т.е. както дойде. Ето, да речем:

1 ч.ч. бял ориз (обикновено ползвам дългозърнест американски за гарнитура)
1/3 ч.ч. зехтин
2, 3 с.л. кондензирано кокосово мляко (понеже живея в чужбина, възможно е да се получи известно разминаване в представите за въпросното мляко - иде реч за кремообразна кокосова консистенция, която се равнява на... може би 4 с.л. кокосови стърготини, накиснати в гореща вода - трябва да се пробва)
около половин литър топла вода (не слагам бульон в случая)
сол
(някой път - ситно нарязано чили)


Загрявам  мазнината, добавям кокосовото мляко и го позапържвам за 3, 4 мин.  Измитият & изцеден ориз на свой ред изсипвам в тиганчето - позапържвам, бъркам докато поеме мазнината & млякото (така поема повечко аромат).  След като поеме, изливам му около 1/2 л. топла вода (наведнъж, но който предпочита - малко по малко), захлувам с капаче и... след 20-на минути оризът е готов. Понякога, рядко при това, го подправям с мааалко кимион.  Яде се с вилица.  :P

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 509
Re:Кокос в необичайна комбинация
« Отговор #4 -: 31 Март 2006, 11:51:44 »
Не мисля, чe ако кокосови стърготини се накиснат вода ще се получи ефекта на кокосово мляко.
Но даже и да имам право, едва ли ще е голям проблем  ;D
Ти като  наистина правиш тази гарнитура, колко интензивно се усеща кокосовя вкус в ориза?
Еии,ако карате в тоя дух, ще ме накарате да експериментирам, бе хора!   ;)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re:Кокос в необичайна комбинация
« Отговор #5 -: 31 Март 2006, 11:59:40 »
Спокойно можете да сложите кокоса и в горещо мляко - после се пасира с миксера и така се използва. Това го знам от една книжка с индийски рецепти :), комбинацията кокосово мляко и къри ми е любима!

А да съотношението е 2 с. л с връх на една водна чаша -250мл. :)

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 509
Броколи, Моркиви и Гъби в Кокос- Къри Сос
« Отговор #6 -: 31 Март 2006, 14:24:05 »
Следната рецепта ми изглежда не чак толкова ек3отична и
 смятам да започна "приключението"  кокосови експерименти с нея.

Броколи, Моркиви и Гъби в Кокос- Къри  Сос

(4 порции)

2 Лyка
3 склидки Чесън
300 г Моркови   
300 г   Гъби
150 г   грах- маринован
2 лъж. Къри    
200 мл  Кокосово мляко, неподсладено   
200 мл зеленчуков булйон   
3 лъж. кисела сметана/мляко
1 лимон

Чесъна и лyка се нарязват на ситно.
Броколите се разделят на китки, гъбите и морковите- на филиики.
В тенджера се нагряват 2 лъж. олио и в него се запърjва лyка, добавят се
чесъна и Къри-то и се задушават.
Добавят се браколите и морковите и се подсолява.
Запърjва се и се добавa граха.Доливат се булйона и кокосовото мляко и се ароматизира
с 1/2 лъж. настъргана кора от лимон. Вари се захлупено около 8 мин на слаб огън.
Добавят се гъбите и се въри още 4 мин. Киселото мляко се разрежда с малко булйон
и се налива внимателно към полученото ядене.
Доовкусява се окончателно със сол, пипер, още къри и лимонен сок и се доварява още 5-6 мин.


Източник:http://www.chefkoch.de/rezepte/133641057475424/Brokkoli-Karotten-und-Pilze-in-Kokos-Curry-Sauce.html

Же

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 12
Re:Кокосoво мляко
« Отговор #7 -: 01 Април 2006, 20:48:17 »
Калина, кокосовото мляко се извлича от бялата част на ореха - рендосва се на стърготини, които киснат във вода и след известно време изцеденият от тях сок представлява кокосовото мляко.

Разбира се, кокосовите стърготини на пазара са сухи, не виждам какво толкова има да им се извлича, но нищо не пречи да се пробва.

Вкусът на ориз с кокосово мялко е мек, изключително приятен... кокосовото мляко придава по-скоро аромат.  Абе, това ми е един от любимите начини за приготвяне на ориз.  :)

marabu

  • Гост
Re:Кокос в необичайна комбинация
« Отговор #8 -: 01 Април 2006, 21:19:13 »
Правих ТОВА с кокосово мляко както го описва natalyna, дори не с мляко, ами гореща вода. Съсвем наскоро открих, че в Метро са докарали истинско кокосово мляко купих и пак направих това пиле. Е имам лека разлика, но не фатална. Но потвърждавам, че накиснати в гореща вода кокосови стърготини - става мляко  :)