Автор Тема: Великден 2015! Да направим козунака и да боядисаме яйцата ...  (Прочетена 28154 пъти)

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
  ЗАПОВЯДАЙТЕ В ТЕМАТА ЗА ВЕЛИКДЕН!
Великден е повод да простим
и с уверен поглед напред да вървим!
Да бъдем добри, отстъпчиви,
на хората, приятелите, път да правим!





теми от минали години
ВЕЛИКДЕН 2014

Великденска трапеза
Козунаци......... пухкави и сладки
Козунаци......... пухкави и сладки




Боядисване на яйца с помощта на естествена коприна - Poni 69

Боядисване на яйца с люспи от лук - KremenaG и още една снимка :icon_idea:

Боядисване на яйца с люспи от лук и парченца бяла хартия  - pep-4o :icon_idea:
« Последна редакция: 03 Април 2015, 19:13:12 от Mariana G »

KremenaG

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 305
Хвърлих едно око на темата от миналата година и съм направо запленена от писаните яйца. Ще потърся после повече информация за тях. Ето ги и моите от миналата година:


KremenaG

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 305
Тогава за първи път боядисвах с люспи от лук - прекрасни са:




KremenaG

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 305
Тези са с памук:


KremenaG

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 305
А тези - с желатин:


KremenaG

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 305
Тази шарка се получава с различни по ширина ластичета:




Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 740
Ето и рисунки от минали години - в Била има и писалки и едни стативи за яйца за рисуване - мисля, че бяха около 1,80лв, но не съм ги пробвала.
« Последна редакция: 01 Април 2015, 00:02:05 от Захарно петле »
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

Poni 69

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 151
Искам да ви кажа за един начин на боядисване, при който се получават много красиви яйца. Прилагала съм го през минали години, но за съжаление нямам снимки (както знаете не съм много по документацита).  Та за какво става дума: вземате парчета щампирана естествена коприна (може да нарежете някой стар шал или рокля). Нарязвате парчета, достатъчно големи да обвиете с тях яйцата. Суровото яйце се увива с парчето плат и се завързва стегнато. Стърчащите краича се изрязват. След това се сварява. Може да се сложат и парчета дантела.  Десенът на коприненото парче се отпечатва много красиво, леко загадъчно и размазано върху яйцето

KrokozabYl

  • главен пакостник
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2155
  • http://vbox7.com/play:d6ad5958
Креми, я поясни моля те, че много ми харесаха. Нарязваш на лентички люспите от лук и обвиваш яйцето и после как?
Хайде на пакостите

KremenaG

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 305
Кро, ето така:

Боядисване с люспи от лук:
Шепа люспи от лук се накълцват с нож, поръсват се върху чорап и върху тях се поставя суровото яйце, като се завързва здраво. Завързаните по този начин яйца се сваряват, след това, без да се развързват, се потапят в боята. Стават много красиви – на небрежни ивици в бяло, бежово, светло кафяво и цвета на боята. Сякаш са посипани със слама.



Много свежи и красиви шарки се получават!

KrokozabYl

  • главен пакостник
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2155
  • http://vbox7.com/play:d6ad5958
Благодаря, Креми  :air_kiss:
Почвам да си събирам люспи от лук - много са ефектни наистина  :thumbup:
Хайде на пакостите

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
с нарязани люспи лук и аз много ги харесвам, но смесвал люспите с парченца бяла хартия ( бял лист)
В голяма купа сложа нарязаните всички люспи, Яйцето  се потапя във вода и овалва в люспите. Те не полепват плътно навсякъде, но това е идеята.
Така оваляното яйце се поставя на парче  марля или тънък  дамски чорап , изпъва се и се връзва стегнато.   поставя се в боята и сваряват приготвените яйца. След като изстине се изважда от "опаковката" и почистват люспите.

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

kokochka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 152
Чудесна идея с лучените люспи. Ще пробвам задължително.  :air_kiss:

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Репетицията за Великден,да си покажа... :smile1:

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2036
Пепи, като се сложи да се вари след като се потопи в боята, тя не пада ли?