Автор Тема: Вкусната бърлога на Дзвера  (Прочетена 59736 пъти)

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #30 -: 14 Февруари 2015, 19:05:31 »
"БУХТИ" от ситно нарязано свинско с гъби


Това досега много пъти съм го правил с пилешко месо, а този път така се случи, че "понасъбрах" доста изрезки от свинско. Да правя кайма от тях, бяха малко; да им се мисля в какво ястие да ги вкарам, не ми се мислеше и реших да пробвам ...


Необходими са ни поне 500 грама свинско месо, нарязано са ситни късчета, щипка сол, черен пипер, две яйца и 100-а грама пресни печурки.


Изпълнението е адски просто:


Късчетата месо се поставят на дъска, покриват се с домакинско фолио и се начукват леко. Прехвърлят се в купа, овкусяват се и им се добавят ситничко нарязаните гъбки, чукват им и двете яйца, разбърква се добре и се оставя в хладилника да си отдъхне. (получава се нещо като рядка месна каша).


Тигана с олиото се загрява силно и веднага като загрее се намалява на 2/3 от мощността (при 9 степени, минава на 6-та) и с голяма супена лъжица от сместта се изсипва в тигана. Пак с лъжицата леко се разнася сместта и оформя в тигана (по същия принцип като при пърженето на бухтите).


Пържат се две по две или максимум три и се обръщат с широка лопатка...

За няколко минутки придобиват хубав златисто-кафяв цвят, а в къщи се носи аромат едва ли не на пържени филийки...и още нещо

Неустоимо вкусно и в ден като днешния - страшно подходящи към чаша хубаво червено вино.

Наздраве ...


GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #31 -: 20 Февруари 2015, 10:40:23 »
Патладжанена фантазия



Този път изпълнението е в чисто "вегански" вариант, което за мене ще рече, че е без месо и доста непривично за семейната ни кухня, но и това си има своите обяснения...

Трябва ни един елементарен набор от продукти, а именно 2-3 патладжана, нарязани на тънки филийки (в моя случай точно 24 резена); 2 -3 големи глави лук, 4-6 (че и повече) скилидки чесън, два големи домата; един настърган морков и подправки, разбира се, сол, черен пипер, риган (все на вкус).

Приготвянето е толкова елементарно, че дори не съм му правил снимки:
Филийките патладжан се осоляват, сетне се намазняват и запичат почти до готовност от двете страни на грил тиган.
Докато патладжаните се пекат, зеленчуците се нарязват на ситно, а единствено моркова - настъргва.
В друг тиган в силно загрята мазнина се задушават последователно лука, чесъна,, моркова и доматите. Добавят се и подправките.

Една стъклена тавичка се намазнява, патладжаните два по два се слагат на кръст - в средата по една голяяяма супена лъжица от плънката и се затварят - да станат като пликче. Нареждат се един до друг в тавичката (тази беше квадратна и хвана точно 12 такива пликчета).
Ако от плънката е артисало мъничко, се слага между патладжанените пликчета.
Капват се и малко мазнинка (3-4 с.л.) отгоре им и кафена чашка вода и се пече в предварително загрята фурна на 180 С за около 25-30 мин. - абе докато си остане на мазнина и леко се запече отгоре.



Е, тука се вижда, че моркова ми е на кубчета ... и има малко гъбки на ситно (ама не всеки ги харесва при патладжана)...

Невероятно вкусно и се оказа, че си върви с червеното винце ...

П.П. - на който не му се ще да е постно - може при "плънката " да добави малко каймица или ситно скълцано месце и да стане още пО ...
Дзверски вкусно

Кристал

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 88
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #32 -: 20 Февруари 2015, 13:54:14 »
Дзвер  :smile1: "Бухтите" са много интересни, трябва да се пробват. И да, с хубаво винце :thumbup:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #33 -: 21 Февруари 2015, 10:43:11 »
Пробвай! Няма да съжаляваш изобщо ... :swoon:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #34 -: 21 Февруари 2015, 10:57:39 »
СЬОМГА на тиган

ТУка няма нищо особено - всеки е правил сьомга на тиган. Овкусява, запича от двете страни и воаля... яденето е готово...
Да ама не, както казваше един известен журналист...
Оказа се, че има един начин, по който сьомгата става Прелестна и невероятно вкусна.

Взема се филе сьомга с кожа - за предпочитане - това от към опашката. По моя преценка тази част от рибочето е по-всусна...
Осолява се обилно откъм кожата и се обръща - от този край с месото се осолява съвсем леко, опиперява се (имам една мелничка с четири вида пипер) и обилно се се изцежда сока на един лимон. И се забравя с хладилника покрито с фолио за поне 3-4 часа.

Ползува се тиган с капак.
Тигана се загрява силно, пуща се в него бучка масло слага се филето с кожата надолу. Затваря се с капака и тигана се изключва.
След шест-седем минути в зависимост от големината на парчето, рибката е готова.
Сочна и вкусна.
Сервира се с резенчета лимон ....

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2588
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #35 -: 21 Февруари 2015, 19:08:20 »
Честита тема и от мен!




GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #36 -: 03 Март 2015, 17:07:21 »
Благодаря, Галя! Страхотно Барбекю ....
Майсторът много ми прилича  :yahoo:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #37 -: 03 Март 2015, 17:08:57 »
НАХУТЕНА САЛАТА С АВОКАДО



Салатата се оказа рядко сполучлива, изключително вкусна и носеща на пиене .... И при това изключително засищаща и здравословна (за тези, които държат да им е здравословно).
Това е поредната салата с авокадо.
В последно време почти няма ден, в който да не правя някаква салата с него (с пиле, майонеза, домати, и т.н.), но тази стана - не може да се опише, трябва да се опита.

Продуктите ми са напълно ориентировъчни:
1 консерва варен нахут ( 200 грама); 80 грама сварен зелен грах; 1 морков - сварен и нарязан на кубчета; 1 авокадо нарязано на кубчета; 1 домат (само твърдата част) нарязан на кубчета; 1 лимон (малко от кората се настъргва) и се изцежда сока му; малко сол (на вкус); черен пипер (сложих смес от четири вида пипер); 2-3 с.л. зехтин
За любителите на лютичкото - и малко чили (на люспи).

Всичко това се смесва, разбърква и слага в хладилника за час-два.
По желание може да се насипе отгоре и ситно нарязана зелентия - напр. магданоз, но реших, че ще ми дойде в много ....
Слага се на масата, задължително с изстудено питие и Наздраве ...

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #38 -: 16 Март 2015, 08:17:55 »
Тази тема съм пропуснала  :blush2:. Поздравления за новата тема, изчетох всичко и ще следя задължително  :smile1:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #39 -: 16 Март 2015, 09:06:27 »
Благодаря ти ;D
нещо се бе позагубила напоследък?

zoica

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1273
  • Живка
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #40 -: 16 Март 2015, 11:40:13 »
Поздравления ,Дзверче!
Ех,че хубава тема си спретнал-мнооо ти се кефя да знаеш....
Успех и книга да издадеш!
"Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш напълно"!
http://receptitenazoii.blogspot.com/

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #41 -: 05 Април 2015, 10:48:59 »
ДРОБ сърма в агнешки гърди или ПЪЛНЕНИ АГНЕШКИ ГЪРДИ



Ястието, което предлагам е напълно "бюджетно".

Необходими са предната четвъртинка на агнето без бутчето - само гърдите (около 2 кг),  чаена чаша и половина ориз, по една връзка пресен лук и чесън; шепа джоджен, 1 агнешки комплект (черен, бял дроб); 3-4 моркова, 10-а големи картофа; сол и черен пипер на вкус.


Приготвянето е от лесно по-лесно. Агнешкият комплект се измива добре и за кратко се сварява в леко подсолена вода, охлажда се и дробът се нарязва на парценца (на по-едро е за предпочитане). В това време, докато дробът се вари, се нарязват на ситно пресния лук и чесъна, морковите на кубчета. Запържват се в малко мазнина, слага се и ориза, добавят се 3 ч.ч. вода и нарязаните дреболии. Докато клокне., се подготвя месото.

Всъщност, най-трудната част от всичко е именно месото да се подготви. Гърдите се притискат на плота и с остър и дълъг нож (за филетиране) между ребрата и месото се прави разрез - не много широк и след това се отделя месото от ребрата - да стане нещо като голям джоб. Внимава се се в краищата да не се пререже. (Па и да се среже не е фатално, ще се зашие сетне).

Така подготвените гърди се пълнят внимателно с плънката, към която сме добавили вече черен пипер и сол и джоджена (обичам го с повече и затова слагам доста, но 1-2 ч.л. са достатъчно).

Ако остане от плънката, не е фатално, ще се сложи отделно в тавата. Отвора се "зашива" с шишче. И хоп - готови сме почти изцяло. Цялата тази процедура ми отнема не повече от 25 минути.

Така оформените гърди, се осоляват с ръката, обилно намазват с олио, втрива им се и малко червен пипер.

Слагат се в намазнена тава, наоколо се нареждат обелените и леко овкусени картофи, слагат се и чаша, чаша и поливана вода (може и бяло вино).

Тавичката се завива плътно с фолио и се бухва във фурната на 250 С за 15-20 минути, после температурата се намалява на 180 С и се пече почти 3 часа.

Развива се и се дозапича за кратко, колкото да хване приятен загар ....



Лесно и дзверски вкусно. Бих казал, че това си е дроб сърма, приготвена по един особен начин ...


и порцийка



Много, много подходящо за предстоящите празници.


Внимание! Бялото вино трябва да е в по-голямо количество!

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #42 -: 05 Април 2015, 14:49:38 »
ох, само да изглеждаше - направо си олизахме тавата  ;D
« Последна редакция: 05 Април 2015, 16:21:09 от GolemDZVER »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #43 -: 05 Април 2015, 19:15:52 »
ммм това с порцийката само да ми падне  ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #44 -: 05 Април 2015, 19:35:29 »
късно е чадо