Автор Тема: Вкусната бърлога на Дзвера  (Прочетена 59735 пъти)

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1370
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #15 -: 22 Януари 2015, 18:32:26 »
Честита тема и от мен,Дзвер!!!
При тебе има много интересни и вкусни предложения,но най-съм впечатлена от шунковара.Този уред така ме е впечатлил,че покаже ли се на нашия пазар купувам си веднага.
Още веднъж честито и пълни бърлогата с вкуснотии :P :P :P
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #16 -: 26 Януари 2015, 13:04:58 »
Месните "филийки" на Дзвера



Идеята за тази вкуснотия ми дойде като хрумка, докато правих любимата закуска - запържена филийка вътре с яйце, която за нашето семейство е "закуската на Челентано" или "закуската на Шер" (според една известна кулинарка), но за тази закуска друг път.

Сега просто ще Ви покажа един също интересен начин да се поднесе вкусна печена на скарата мръФка.

Нарочно няма да давам пропорции, количества, подправки, просто защото това е идея, а всеки може да си подготви по любимия начин.

Необходими са ни

-продълговато парче свинско - от врата, от бута или контрафилето, което се нарязва на ивици с дебелина около 1,5 см и дължина около 20 см (или две парчета по 12-15 см), които всеки си ги овкусява както си иска - черен пипер, идея кимион, горчица.

-кайма, овкусена като за скара


Приготвяне:

от каймата се отделя една част и се оформя като голямо кюфте и се увива отстрани с ивицата месо или двете парчета месо и се пробожда с дървено шишче.

Получава се нещо ей такова:


хубаво се притиска, за да не се разпадне.

При необходимост може да се набучи и с още едно шишче, на се справих само с едно.

пекат се на скарата до готовност



Заедно с тях може да се прекарат през скарата и зеленчуците за гарнитура - парченца праз и тиквички в случая.


Получиха се невероятни месни филийки на скара

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #17 -: 26 Януари 2015, 13:22:38 »
филийки, казваш  ;D 'ми хубави са  , много съблазнителни за окото и небцето на мен.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #18 -: 26 Януари 2015, 15:08:03 »
радвам се, че ти допаднаха - няма месоядно, което да не ги хареса  :yahoo:
и за да не спорим с тебе дали са на Челентано или Шер - станаха "на Дзвера"  :innocent:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #19 -: 26 Януари 2015, 15:21:31 »
Добре де, за мен остават яйчените, за теб да са каймяните  :P
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #20 -: 26 Януари 2015, 15:39:53 »
 ;D

wasia

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 654
  • Една усмивка - и всичко се променя :-}
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #21 -: 27 Януари 2015, 10:32:49 »
Честита ТеМиЧка GolemDZVER !
За тези вкусни мезета трябват и питиета  :drinks:
Е, от тук ще има с какво да се напълнят чашите:


 

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #22 -: 27 Януари 2015, 11:48:40 »
Тези бурета ми приличат на невински, а такива за уиски  :yahoo:
ще има много много да си викаме  :drinks:

wasia

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 654
  • Една усмивка - и всичко се променя :-}
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #23 -: 27 Януари 2015, 13:09:14 »
Тези са вински, DZVER и са пълни с червено вино.

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #24 -: 29 Януари 2015, 06:55:55 »
ПУХКАВИ ТЕЛЕШКИ КЮФТЕТА

Ех, страшно много си вървят с червено винце  :yahoo:



Надали с пържени кюфтета ще изненадам някого, а щом и аз самият възкликнах учудено, че може да се получат такива току виж и някой друг направи същото.

Продукти:
500 грама телешка кайма
1 голям настърган картоф на ситното ренде
сол на вкус
черен пипер и кимион по 1/2 ч.л.
1 с.л. кисело мляко и 1/2 ч.л. сода бикарбонат, "загасена в него "

мазнина за пържене (толкова, че като сложиш кюфтето да е малко над средата му) и 1-2 скилидки чесън

Приготвяне:
каймата се смесва с настъргания кортоф, подправките, киселото мляко и се омесва за 10-а минути много добре;

Оформят се кюфтенца и се оставят да си починат за 20-а минути.

От това количество се получиха точно 14 кюфтенца.

Мазнината се загрява силно, пущат се в нея скилидките чесън и първата партида кюфтета и веднага силата на котлона се намалява на половина (от 9 степени на 5-та).
Пържат се до хубаво зачервяване.

Докато се пържат сами набухват и се окръглят.

П.П. същественото е, че при тях има минимум продукти и подправки. Така най-добре се усеща вкуса на месото.

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #25 -: 29 Януари 2015, 07:41:35 »
Идвам и аз на тези ужасно апетитни кюфтета и червено винце  ::)
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

wasia

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 654
  • Една усмивка - и всичко се променя :-}
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #26 -: 29 Януари 2015, 09:43:06 »
Ще се пробват и тези кюфтенца за мезе на винцето.
Много апетитно изглеждат!

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #27 -: 29 Януари 2015, 14:46:07 »
Първо да те поздравя със създаването на твоя си тема. Страхотно заглавие си избрал.
Да знаеш, че шунковара го сънувам. Но засега няма.
Аз също слагам кисело мляко и малко сода в каймата за кюфтета. А номерът с настъргания картоф вместо хляб или галета го зная, но никога не съм изпробвала. Но щом ти казваш че е страхотно, значи е така и ще го пробвам. Напълно ти се доверявам.
Ще продължавам да следя темата ти, защото имаш разни вълнуващи рецепти.
Пожелавам ти хубав ден.
Това ми се струва подходящо - :drinks: .

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #28 -: 29 Януари 2015, 15:41:01 »
благодаря, Ели. За мен да те посрещна винаги е удоволствие.
Пък за картофа - ситно настърган, съвсем леко изцеден, ще видиш - направо любими кюфтета....:drinks:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #29 -: 07 Февруари 2015, 11:56:53 »
ШУНКА ОТ БУТ В ШУНКОВАРА

Нарочно давам пропорциите за 0,5 кг (т.е. за половин доза), а за пълна просто се умножават Х 2

Продукти:

500 грама месо от бута, добре почистено
12 грама сол
4 грама пудра захар
1 грам черен пипер
75 мл вода

Приготвяне:


От месото се отделя 1/3 – около 170 грама и се нарязва на произволни парчета
Останалите 2/3 от месото се нарязват на малки кубчета – приблизително 1Х2 и 1,5Х2 см
Солта и захарта се слагат при водата и хубаво се обърква – до разтапянето им.
Отделеното месо (първата 1/3) се слага в блендера, добавя му се и течността и се смила – почти да стане като каша.

Смесва се с останалото нарязано месо и се меси на ръка около 15 минути.

Сетне се пълни в купата на шунковара като се притиска от време на време.
Затваря се и се слага в хладилника за 48 часа.

След това се вари на 80-85 С два часа, измива се шунковара, отлива се течността и се оставя за 24 часа в хладилника….