Автор Тема: Квас за хляб по Dan Lepard  (Прочетена 9043 пъти)

marabu

  • Гост
Квас за хляб по Dan Lepard
« -: 12 Октомври 2014, 09:18:47 »



През 2010 г си купих невероятна книга на Дан Лепард "The homemade loaf".
Рецептите му които съм пробвала можете да намерите на сайта ето тук Dan Lepard http://www.gotvetesmen.com/search.php?str=Dan+Lepard&t=all
Книгата "The homemade loaf" за мен беше като роман, който и до ден днешен чета или просто разглеждам картинки (не знам дали сте така, но при мен явно професионално вече отклонение :-) ) А като добавим моята страст да пека хляб и тесто с мая..та любима книга за правене на хляб.
Веднага щом я купих реших да пробвам и кваса, който е на първите страници на книгата. Като цяло рецептата е много проста и лесна за приготвяне, НО изисква много време и търпение. И след това за да печете този хляб без изкуствена мая ще трябва да отделите ден, за да приготвите хляба. ММ.. точно така един ден (от 8 до 17 :-) ), но ви уверявам, че резутатът си заслужава (макар на вкус и цвет товарищей нет :-)). Снимките са от 2010 г не ме питайте защо не ги пуснах тогава zаедно с рецептата.. така или иначе след известно време моята любов и търпение свършиха към кваса. А наскоро една позната ме покани на събитие на което месиха хляб с квас и раздаваха квас за тези които искаха. Аз не си взех, защото се сетих, че имам рецептата и искам сама да замеся кваса и да приготвя тесто с него и след това да изпека хляб с този квас (е ако станеше :-) )

Обаче мисля, че прекалено много писах за мен си и моите чувства направо на блог си заприлича :-) затова спирам и ще споделя рецептата с моите допълнения и снимки от 2010 г, които (ура !) ги открих днес.

За целта ви трябват буркан (500 мл) с плътно затварящ се капак. Аз използвам тези на Икеа (http://ikea.bg/DefaultM.aspx?page=productview&iID=82261) цена му е 3,29 лв. Стафидите си купих от кафето до нас първите които видях (толкова бях загубена този ден, че питах имате ли сурови стафиди :-) Продавачаката ми е приятелка ме изгледа ДОСТА учудено и пита "Сурови??" :-) мда случва се, нали ;-) .. Брашното което използвам е на София Мел Екстра. Виж за ръженото да си призная предпочитам да си купя от Биомагазина.


marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #1 -: 12 Октомври 2014, 09:21:28 »
ДЕН 1

50 мл вода (20 С)
2 равни ч. л. ръжено брашно
2 ч. л. бяло брашно тип 500
2 равни ч. л. стафиди
2 равни ч. л. кисело мляко (1,5 %)

Всички продукти се смесват в буркан с обем 500 мл.
Бурканът се затваря и квасът се оставя за 24 часа при стайна Т (приблизително 20 С).


marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #2 -: 12 Октомври 2014, 09:28:18 »
ДЕН 2



50 г вода (20 С)
2 равни ч. л. ръжено брашно
2 ч. л. бяло брашно тип 500


На този ден няма да има видими промени в кваса, макар вече някои дрожди ще започнат да се развиват.
Първо се сипва водата и добре се разбърква.
След това се добавят и двата вида брашно и отново всичко се разбърква добре (аз бъркам в метална вилица).
Бурканът се затваря и се оставя при стайна Т (приблизително 20 С) за 24 часа.



marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #3 -: 12 Октомври 2014, 09:31:07 »
ДЕН 3



100 г вода (20 С)
4 равни ч. л. бяло брашно тип 500
4 равни ч. л. ръжено брашно


На този ден стафидите ще започнат да падат на дъното и се забелязва оцветен в кафяво кръг около тях.
На повърхността вече ще има балончета (признак за протичането на процеса).
Сипва се водата и квасът се разбърква добре, след което се прибавят двата вида брашно.
Квасът се разбърква и отново бурканът се затваря.
Оставя се при стайна Т (приблизително 20 С) за 24 часа.



marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #4 -: 12 Октомври 2014, 09:38:01 »
ДЕН 4




100 г вода (20 С)
125 г бяло брашно тип 500


На този ден вече ще се появи лек характерен мирис на ферментация.
2/3 от кваса се изважда и се изхвърля.
В буркана се налива 100 г вода и квасът се разбърква добре.
Квасът се прецежда през ситно сито и се махат стафидите.
Прецеденият квас (без стафиди!) се връща в буркана.
Прибавя се брашното и квасът се разбърква добре отново.
Бурканът се затваря и се оставя при стайна Т (приблизително 20 С) за 24 часа.



marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #5 -: 12 Октомври 2014, 09:43:41 »
ДЕН 5



100 г вода (20 С)
125 г бяло брашно тип 500


На този ден вече се вижда ясно балончета и самият процес на кваса, както и миризмата се усилва (кисел мирис типичен за кваса).
Отново се маха 2/3 от кваса и се изхвърля.
Сипва се водата и всичко се разбърква добре.
Добавя се брашното и квасът се разбърква до получаване на еднородна смес.
Бурканът се затваря и се оставя отново при стайна Т (приблизително 20 С) за 24 часа.



marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #6 -: 12 Октомври 2014, 09:47:41 »
ДЕН 6 и нататък



При отварянето на капака се вижда квасът препълнен с балони и готово за употреба.
Всеки ден се взима колкото е нужно за рецептата, като в буркана се прибавя еднакво количество брашно и вода.
Ароматът на кваса ще става по силен и по кисел.


marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #7 -: 12 Октомври 2014, 09:48:48 »
СЪХРАНЯВАНЕТО

Ако решите да съхраните кваса, но без да печете, то затворете буркана и го поставете в хладилник (4 С).
След известно време на повърхността ще се отделя течност с характерен цвят на кафе, а на дъното ще се образува сива, гъста маса.

СЪЖИВЯВАНЕ

За да се съживи квасът от хладилника трябва внимателно да се вземат 1-2 с. л. от сивата гъста маса на дъното на буркана.
В чист буркан се поставят 1-2 с. л. от кваса и се прибавят 100 г вода и 125 г брашно.
Сместа се разбърква добрее и се оставя за 24 часа (затова време сместа трябва да ферментира отново и дрождите да се събудят :-))
Добавят се отново 100 г вода и 125 г брашно и квасът се разбърква.
Оставя се за 24 часа при стайна Т (приблизително 20 С).
След 24 часа квасът е готов за употреба.

РЪЖЕН КВАС

За ръжен квас трябва да замените бялото брашно с ръжено във всяка стъпка от приготвянето на кваса.
« Последна редакция: 12 Октомври 2014, 09:50:25 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #8 -: 12 Октомври 2014, 09:53:50 »
Също така препоръчвам и този квас от Nancy Silverton's Grape Starter

marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #9 -: 12 Октомври 2014, 10:15:41 »
Рецепта за хляб

Бял хляб с квас


vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #10 -: 17 Октомври 2014, 11:41:04 »
Юле, и тук да ти благодаря за времето отделено да напишеш и онагледиш рецептата :air_kiss:, но ще си призная, след като прочетох, че това май никога няма да ми е възможно да го направя. Първо самата подготовка на кваса... и после цял един ден да отделя за хляба - наистина ми е невъзможно...за съжаление, може би си заслужава, но все пак - трябва да може човек да се вмести и във времето...Ще отложа за пенсионирането си - след има няма 20 години ;D :swoon:(живот и здраве) и то засега, може дотогава да ги увеличат и още :swoon:.
Съжалявам, ако само съм ти загубила времето с настояването си, но все си мислех че е малко по-времеемко. Дано има други желаещи, които да съумеят да се възползват от рецептата на този прекрасен несъмнено хляб!

marabu

  • Гост
Re: Квас за хляб по Dan Lepard
« Отговор #11 -: 28 Октомври 2014, 07:21:58 »
въобще няма за какво да се извиняваш  :smile1: Както споменах снимките са от 2010 г  :blush2: ама така е хубавите работа стават бавно, както и този хляб  :smile1: