Автор Тема: Помощ,трябва да консервирам ястия с месо!Трябва да издържат три месеца поне,досе  (Прочетена 15698 пъти)

jwjw

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Съпруга ми работи в чужбина и трябва да приготвя буркани с ястия,а не мога,не знам как!Ще съм ви благодарна,ако можете да ми помогнете.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
А там няма ли възможност да си купува храна или да си готви?
Не всичко можеш да приготвиш в буркани и стерилизираш, първо да уточня.  Примерно ястия с ориз - освен сарми, друго не, разварява се ориза прекалено. Ястия с картофи - само някаква яхния с картофи и месо. Но има лук и трайността е малка.  Можеш да сготвиш грах, зелен фасул, кисело зеле, бял боб  тези със или без месо; мусака, но ще е в разбъркан вид в буркана, някакъв гювеч със зеленчуци, със или без месо; пържени кюфтета или задушено месце някакво. Всички те се стерилизират по 1 час, но времето е топло и сега не е момент да се приготвят буркани, освен, ако не се държат в хладилника веднага след стерилизирането им.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ceckavd

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Освен това доколкото знам при консервиране на храна не се слагат домати в ястието, защото по-бързо се разваля.

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4386
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Така поставен въпроса, е доста некоректен.... хем не можеш, хем не знаеш ...

Съпруга ми работи в чужбина и трябва да приготвя буркани с ястия,а не мога,не знам как!

 jwjw, в коя чужбина работи съпругът ти?
Правил съм изчисления, почти безсмислено е да му правиш от тук буркани ...
Примерно има и някои много добри консерви (гювечи, русенско варено, готвено, сарми какви ли не видове, боб или наденица с фасул  и т.н.), които са на напълно достъпни цени и ще ти легнат по евтино ....
Очевидната цел, сигурно е икономия на средства ...
Само че затова попитах и в коя чужбина е ....
Ще ти дам пример - една консерва от 1,3 кг патешко бутче в собствен сос (мазнина), демек патешко конфи в България е 19,90 лв, а във Франция е 5,5 евро, пак там една консерва спанак в кутия ( около 0,7 кг) е под 1 евро, а в България е по-скъпо.

Ето затова, моля те, задай по-конкретно въпроса си, ако реално се нуждаеш от помощ ... ;D

jwjw

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Тираджия е и му е трудно да си готви непрекъснато,няма време,затова искам да помогна!Благодаря за отговорите,доколкото разбрах не трябва да слагам домати и лук,защото намаляват трайността!Аз пробвах веднъж,но бурканите бомбираха и затова сега питам!

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
 не е от доматите. Правя доматена манджа, стерилизирам, за студента (вече бивш) която е с доста лук и  ;D основно домати. Готвя я бързо, стерилизирам час.  Имам такива бурканчета на 2 години, нищо им няма.
Месо - както писах, не е удачно заради жегите да се прави. Когато захладнее, може да направиш повече, така консервите издържат година.  Просто трябва да разделиш видовете бурканчета и да  надписваш ако трябва (проверено е, много добре са дати на бурканите) - първо яде краткотрайните консерви, после - останалите.
Иначе дори бобовите са капризни за стерилизиране - там пък не пълниш буркана никога до ръбчето, аоставяш малко по-надолу дори, защото при варенето той се разширява повече и му трябва място.

Каквото и да му сготвиш, слагай го в хладилника сега. Първия месец да яде бурканите, после да си купува. А когато дойде  декември/януари - можеш да приготвиш повече буркани, ще има за 2-3 пътувания
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

jwjw

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Сега реших да направя бобена салата и зелен боб яхния,а местните ще ги приготвя след месец преди да си дойде!Благодаря за идеите и съветите! :thumbup:

mariqna44

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 205
Синът ми е студент и му консервирам храна. Аз лично съм пробвала максимум месец, но в зависимост от ястието и продуктите, които са добавени може и да издържи до 3 месеца.