Автор Тема: Коминче  (Прочетена 15560 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Коминче
« -: 05 Февруари 2014, 15:20:00 »
Ето тази вкусотия ядях всяка вечер тази година на морето, след изобилна вечеря, разбира се ;D
Натурално, с мед, с шоколад, с кокос, със захарни пръчици и т.н. вкусни все :yahoo:
С***** е какъв произход има рецептата - турска, чешка, унгарска и т.н., но девойката каза, че не я знае, готово и карат тестото.
Много от вас сигурно са опитвали, може и рецепта да имате, то е тип козуначено, но проблема е по-скоро в уреда за изпичане, някой знае ли дали може да се приготви без такъв :innocent:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Коминче
« Отговор #1 -: 05 Февруари 2014, 15:28:01 »
Весе, да не би да го пекат върху метална, нещо като тръба..на открит огън?.. Прилича ми на чешкия ТРДЕЛНИК
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Коминче
« Отговор #2 -: 05 Февруари 2014, 15:46:19 »
Не на тръба, но на нещо като точилка, дървено, но се вкарва в някакъв уред, на газ е май той и се мести от долу на горе, на няколко нива.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Коминче
« Отговор #3 -: 05 Февруари 2014, 15:47:16 »
Продавало се в Чехия със сигурност, но как се нарича там не знам :smile1:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Коминче
« Отговор #4 -: 05 Февруари 2014, 15:58:29 »
Продавало се в Чехия със сигурност, но как се нарича там не знам :smile1:

В Прага го продават на всеки ъгъл и се върти на нещо такова..тръба ли е, точилка ли е и го пекат на открит огън.. нарича се ТРДЕЛНИК.. когато се опече направо горещ го овалят в канела, захар и мляни ядки...вкусничко е..особено много се продава по коледните празници :smile1:
Это  една снимка от домашния архив и живота в Прага..
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Коминче
« Отговор #5 -: 05 Февруари 2014, 16:01:58 »
Пекът ги и на метални и на дървени точилки..
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Коминче
« Отговор #6 -: 05 Февруари 2014, 16:03:42 »
Как качих два пъти една и съща снимка не знам...ако може някой да изтрие втората...
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Коминче
« Отговор #7 -: 05 Февруари 2014, 16:29:17 »
нищо, повторението е майка на знанието  ;D
Тук ги пекат на ток.

Веси, някой прави.  Май беше козуначено тесто.
Опаковаш си с фолио ролката от кухненска хартия  и на нея залагаш тестото. Слагаш ролката на шиш (може и дървена дълга клечка,) който да се подпре в двата края на ръба на тава, а коминчето да е във въздуха. Печеш на вентилатор, да се изпича от всякъде.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Коминче
« Отговор #8 -: 05 Февруари 2014, 16:33:59 »
Веси , ето тук Мими е правила такова нещо http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1582.msg32180.html#msg32180
« Последна редакция: 05 Февруари 2014, 16:40:54 от pep-4o »

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Коминче
« Отговор #9 -: 05 Февруари 2014, 16:58:44 »
Весе, ето ти начини по които можеш да си го изпечеш и у дома и на пикник.

https://www.google.bg/search?hl=bg&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1024&bih=668&q=k%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs+s%C3%BCt%C5%91&oq=k%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs+s%C3%BCt%C5%91&gs_l=img.3...1324.1324.0.1880.1.1.0.0.0.0.134.134.0j1.1.0....0...1ac.2.34.img..1.0.0.woZwS_EN9zk

В Унгария го наричат kürtőskalács, в превод е точно коминче и традиционно се пече над жар от дървени въглища, като се полива/маже постоянно с разтопено масло докато получи красив загар. Тестото е маено, обогатено с мляко и яйца (някъде и със сметана). Преди печене се маже с масло и се отъркаля в голям съд с някаква поръска - кристална захар, ядки, кокос, мак, смесени и каквото ти дойде на ум. Поднася се горещо, като преди това може да се поръси с пудра захар, да се поднесе натурално изпечено или да се полее с мед.
Най-вкусно е да си го приготвиш на пикник. За целта взимаш от магазина едно мердене (но от тези дето се въртят на метален шиш в средата), казваш на половинката ти да му откачи само едната дръжка и на мястото й да закрепи една дълга точилка (с бормашина и тънка видия да пробие точилката, за да я наниже на шиша). После, преди да отидете на пикник си замесваш тестото, слагаш го  в някакъв голям съд, взимаш повечко захар или там с каквото ще  поръсваш и тръгвате към мястото на развлечението. Там, на място вече си заформяш на ръка тънки фитили, които навиваш плътно на подготвеният уред за печене, като преди това го намасляваш добре, за да не се залепи коминчето и по-лесно да го извадиш, когато е готово. Сто пъти е по-вкусно, ако сама си го приготвиш и то на чист въздух, сред природата. Сега можеш да направиш един-два теста и да печеш във фурната на 200°, a на пролет, хайде на Витоша!  :smile1:


bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Коминче
« Отговор #10 -: 05 Февруари 2014, 17:05:09 »
Ето тук съм пуснала и рецептата за коминчетата. Да ти е сладко, Весе!  :smile1:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Коминче
« Отговор #11 -: 05 Февруари 2014, 19:07:41 »
Мерси момичета, сега, като чета се сещам, че и Мими и Ирма са давали рецепти, но тогава много не съм обърнала внимание, ала сега, като опитах... :yahoo:Ще видя как и кога ще го мисля и правя, най-вероятно с ролки в тава, по предложението на Пепчо, но ще се похваля, ако стане, дори и след време ;D
Весе, ето ти начини по които можеш да си го изпечеш и у дома и на пикник.
....
Най-вкусно е да си го приготвиш на пикник. За целта взимаш от магазина едно мердене (но от тези дето се въртят на метален шиш в средата), казваш на половинката ти да му откачи само едната дръжка и на мястото й да закрепи една дълга точилка (с бормашина и тънка видия да пробие точилката, за да я наниже на шиша). После, преди да отидете на пикник си замесваш тестото, слагаш го  в някакъв голям съд, взимаш повечко захар или там с каквото ще  поръсваш и тръгвате към мястото на развлечението. Там, на място вече си заформяш на ръка тънки фитили, които навиваш плътно на подготвеният уред за печене, като преди това го намасляваш добре, за да не се залепи коминчето и по-лесно да го извадиш, когато е готово. Сто пъти е по-вкусно, ако сама си го приготвиш и то на чист въздух, сред природата. Сега можеш да направиш един-два теста и да печеш във фурната на 200°, a на пролет, хайде на Витоша!  :smile1:

Леле..., ето тука не позна :swoon:
Аз и пикник :swoon:, ти се шегуваш, пък даже и да готвя там ;D
А на Витоша съм стъпила последно преди точно 12 години :swoon:, ако има друг такъв идиот ;D да се обади, и то се качихме само с лифта до Алеко(изобщо не знам още съществува ли :exclaim:), хапнахме едни огромни кебапчета и се прибрахме :innocent:.
Сега ще ми текат лигите с тия коминчета, що ги няма и в София :'(, а съм запланувала и на Аля баклавата първо да правя :thumbup:

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1370
Re: Коминче
« Отговор #12 -: 05 Февруари 2014, 19:40:57 »
Веси,и аз пролетта бях полудяла по тези " коминчета".И то,защото децата купуваха и вече се прехласнаха,но бяха много скъпи" около 3 лв. едно коминче/,така че не се ядосвай от липсата им в София.В Плевен  просъществуваха за много кратко.Луничката ти е дала линк на оригинална рецепта.Дано си по сериозна от мен и ги направиш ;D
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2036
Re: Коминче
« Отговор #13 -: 06 Февруари 2014, 20:42:22 »
Весе, миналата година имаше коминчета в МОЛ-а на Стамболийски.

KrokozabYl

  • главен пакостник
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2155
  • http://vbox7.com/play:d6ad5958
Re: Коминче
« Отговор #14 -: 07 Февруари 2014, 10:16:08 »
Весе, миналата година имаше коминчета в МОЛ-а на Стамболийски.
Къде точно, че ми стана любопитно да ги пробвам и аз ?
Хайде на пакостите