Автор Тема: ГРИЛ ТИГАН  (Прочетена 40911 пъти)

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 130
ГРИЛ ТИГАН
« -: 02 Февруари 2014, 22:00:54 »
Каква марка и вид (чугунен, тефлон или керамика) ще ми препоръчате мили съфорумци ? Миналата година си купих грил тиган - и не беше от най-евтините - около 38 лева (ако не греша). Изглеждаше много добре, ама сдаде багажа (почна да се люпи) още при първия тест върху немски сурови наденички от Лидл.
Какво да избера - хем да не е прекалено скъпо, хем да е издържливо.
И още може ли  грил-тиган да се замени с електрическа скара  или тостер (от немските) ?
Щях да върна злополучния тиган, ама бях изгубила бележката.
Cveteto3101= 1 jena

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #1 -: 02 Февруари 2014, 22:17:29 »
не знам моя какъв - малко от покритието падна, но  и аз в един момент търках с абразивната част на гъбата. От Метро, ок 38 лв беше. Но ми е по-добър от плочите и тостерите - като включа котлона на мах и Т*, на която пече тигана е повече, отколкото тези и съответно по-добре пече; не суши мръвката.  (само със скара с откритите реотани не сравнявам) -
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Poni 69

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 151
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #2 -: 02 Февруари 2014, 23:07:10 »
Не ви ли става цялата печка в мазнина от тия тигани? И аз имах голям мерак за грил-тиган и си го купих от Метро, пак с някакви точки беше, уж много реномирана марка. Като реших да направя пържоли на него цялата печка ми стана в мазнина, едвам я изчистих. И оттогава не съм го ползвала, въпреки, че много ви се ще да си направя и зеленчуци  на грил, но не ми се чисти цялата кухня от мазни пръски

zoica

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1273
  • Живка
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #3 -: 02 Февруари 2014, 23:23:33 »
Че пръска мазнина,пръска,но си и чистя след това.От време на време го ползвам.
"Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш напълно"!
http://receptitenazoii.blogspot.com/

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #4 -: 02 Февруари 2014, 23:28:39 »
 :thumbup: и аз пръскам с препарат винаги след ползването му, но пък лесно се почиства.
Poni 69, ако искаш пробвай да сложиш парче картон, изрязано от двата края малко по-малко от тигана - така, че това което се пече вътре да диша, но пък да покрива, да не пръска ужасно много. И за да си по-сигурна, че картона е чист, облепи го с хартия за печене от долната страна, към храната
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Poni 69

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 151
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #5 -: 03 Февруари 2014, 00:56:14 »
Благодаря, Пепчо! Наистина хитра идея, ще го пробвам. Сега се сетих, че имам и един кръг с мрежа, който ми бяха подарили, точно с цел да не пръска мазнина, когато пържиш. Нещо не повярвах и така си стои, може би и той ще свърши работа.

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #6 -: 03 Февруари 2014, 01:01:05 »
И аз като Пепи малко си надрах с абразивната част на гъбата моят грил тиган, та много ме е яд. А за пръскането се справям с този капак от снимката. Дупките, които виждате са направени хоризонтално, така че материалът над всяка една от тях пази точно от пръски, а пък понеже има достатъчно дупки, пара не се задържа - в зависимост от това дали е над мазнина или над грил тигана, под него се пържи или пече, не се задушава. Много е голям и става за различни големини тигани. Преди време виждах подобен в Кауфланд и Метро.
Иначе ми допадат най-много чугунените грил тигани. Като качествена марка бих споменала STAUB, ама и цената му е чудесна  :smile1:

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 130
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #7 -: 03 Февруари 2014, 02:26:14 »
Май наистина старите чугунени тигани са най-добри. Въпреки, че и те трябва да се съхраняват добре - имах един такъв кръгъл, но свекърва ми на времето го замъкна на село и го беше оставила явно на влажно място - та се появи нещо като ръжда и беше неспасяемо. В Билата миналата година бяха пуснали с точки някакви грил-тигани 70-80 лв, ама бях наплашена вече и реших да не рискувам с тази сума. Може би сгреших ...?
А за пръскането - то става от всеки тиган (без този за палачинки).
Слагам вестници на другите котлони, освен на този който ползвам. На капака на печката също вестници закрепени с магнитчета. След като приключа готвенето - изхвърлям вестниците - така поспестявам част от чистенето.
А отгоре понякога слагам и един кръг с мрежа и дръжка (от китайските магазинчета - под 2 лв). Така пак се запазва от пръските. :smile1:
Cveteto3101= 1 jena

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 130
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #8 -: 03 Февруари 2014, 02:31:20 »
Иначе ми допадат най-много чугунените грил тигани. Като качествена марка бих споменала STAUB, ама и цената му е чудесна  :smile1:

 :smile1: :thumbup:Чудесен е ! Но ми е непосилна сега тази цена. Благодаря ти !  :smile1:Ползвала ли си такъв и имаш ли впечатления за издържливост?
Cveteto3101= 1 jena

marabu

  • Гост
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #9 -: 03 Февруари 2014, 07:07:32 »
всеки чугунен тиган може да се почисти като се изпече в силно загрята фурна. Има си технология и след това всяка ръжда и покритие от завода пада, но въпреки това тиганът става като чисто нов и не залепва.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #10 -: 03 Февруари 2014, 10:34:29 »
bluemoon, а този капак лесно ли се мие после с тези отворчета? Не се ли наблъскват с мазнина?  Бях си взела от тези капаци /мрежестите/ ама това е като попивателна за всичката мазнина и след 3-4 ползвания замина на боклука
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ROSPOP

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 461
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #11 -: 03 Февруари 2014, 11:07:13 »
И аз като Пепи малко си надрах с абразивната част на гъбата моят грил тиган, та много ме е яд
Същата я свърших и аз! С абразивната част на гъбата - ужне е тел ама смъкна част от покритиети на ребрата. Пръска мазнина само ако е по-мазно месото, напримвр вратни пържоли. Аз имам нави след печене / пържене удрям по една гъба на плоскостите около печката и на котлоните, даже ако е доста мазно пръсвам малко от препарат обезмаслител и всичко е ОК. Тсзи кръгове с дръжките не ми допадат, събират мазнината и даже ми се е случвало да покапе отстрани. Иначе тигана ми е от Кауфланд - огромен - става и за 3те ми зони на котлона.

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 740
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #12 -: 03 Февруари 2014, 12:53:55 »
При пържене/печене на месо и аз ползвам мрежите от китайските магазини. Мрежата пропуска водната пара, но задържа маслените капки - това са най-добрите филтри за професионалните абсорбери. Почиства се с препарат за съдове и четка. Около и по-скоро на стената зад котлоните поставям фолио, което после изхвърлям.
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #13 -: 03 Февруари 2014, 17:10:25 »
Пепи, не се наблъскват с мазнина, но наистина много мазен става целия капак отдолу, даже и съвсем леко отгоре.  С гореща вода и веро го почиствам. Случвало ми се е един-два пъти, когато е бил по-зацапан, а аз бързам, да го почистя с Медикс за фурна. Но действах бързичко, за да няма време препарата да направи поразии по материала (ако си го ползвала, знаеш колко е мощен). Аз не ползвам фритюрник и когато момчетата се сетят за пържена цаца  :swoon:, тогава съм му най-благодарна на капачето.

Нищо не застилам около и на печката, но след всяко готвене, независимо какво е, я почиствам прилежно. От тези мрежестите никога не съм ползвала, че вече си имах този, но си мисля, че и те биха се почистили добре с гореща вода, веро и четка (естествено, по-скоро след употребата им).

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 130
Re: ГРИЛ ТИГАН
« Отговор #14 -: 04 Март 2014, 00:28:24 »
всеки чугунен тиган може да се почисти като се изпече в силно загрята фурна. Има си технология и след това всяка ръжда и покритие от завода пада, но въпреки това тиганът става като чисто нов и не залепва.

Юле, много ме заинтригува с тази технология. Ще обясниш ли малко по-подробно! Благодаря! ;D
Cveteto3101= 1 jena