Автор Тема: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене  (Прочетена 335343 пъти)

ROSPOP

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 461
Извинявайте ама малко съм резервирана относно уреда. При условие, че човек има хубава печка, хубави тенджери, за какво му е това чудо? За колко човека (порции) може да се готви в него и колко литра вместимост има? Като гледах характеристиките на уреда ми се видя доста малък. Това за един човек - ОК. За студенти в общежитие (ако могар да готвят де) пак е добре, ама за голямо домакинство........ не ми изглежда подходящ.

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Rospop, обемът на съда е 5,7 литра. Предостатъчно е да готвиш в него за 6-ма. Но става и 2 или 4 порции.
Мощността е под 1000 Вт, което ще рече - един котлон на средна степен. Доста е по-икономичен като разход на енергия. Няма опасност да го забравих и да загори нещо в тенджерата. Таймера го изключва и толкова. Може няколко часа да ги държи храната (хеле супичката) топла.
И най - важното: готвиш в един съд и няма цапане и миене сетне. А купата се чисти адски лесно - само прибърсваш с домакинска хартия.
А за студенсто общежитие е просто идеален.
Ей, направо рекламен агент му станах  :yahoo: Ще трябва да ме наемат от Филипс  :air_kiss:

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1370
Ние със Дзверчето ще се борим за награда от Филипс ;D.Аз ще споделя само за количеството храна.И на мен това ми беше първия въпрос преди да се навия да си купя,защото сме 5-членно семейство.
На първа страница показах чушки и сарми с кайма и ориз готвени в мултито.Като трябва да отбележа,че моята е 5 л/на Дзверчето е по-голяма/.Направих 10 сърми и 14 чушки- мисля,че е добра вместимост. Мляко с ориз-1 л,кв.мляко-3 големи буркана-общо 1.5 л пр.мляко.
И сега малко от другата "страна"-не става за мекици т.е. за пържене на маслена баня - твърдо НЕ.Но аз също правих картофите на Дзверчето- за нас станаха перфектни.Риба пържих-на програма "пе-чене" т.е. с 1 ч.л.мазнина -също идеална.
Но..... вкус другар няма- всяка къща има различна кухня.Аз сега разбирам защо рускините обожават мултито.Просто тяхната кухня е със сосове- готвени кюфтета,кебапи,задушено и т.н.,а на нас това ни допада,а също и ястия с ориз и други варива.
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Ние със Дзверчето ще се борим за награда от Филипс ;D..............

Направо ви завидях..... :air_kiss:
Къде да се боря и аз - много искам кукър. Повече искам слоу кукър де, ама и на мулти съм навита.... :smile1:

ROSPOP

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 461
Просто тяхната кухня е със сосове- готвени кюфтета,кебапи,задушено и т.н.,а на нас това ни допада,а също и ястия с ориз и други варива.

Radost, идвам у вас!
Мойте и двамата нещат да чуват за този вид манджи а аз съм отгледана с тях. Обичам да има соче, обичам фрикасе, кюфтета с бял и с червен сос ...............
А мойте двама канибали им дай някаква гарнитура и мръФки.

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1370
Ние със Дзверчето ще се борим за награда от Филипс ;D..............

Направо ви завидях..... :air_kiss:
Къде да се боря и аз - много искам кукър. Повече искам слоу кукър де, ама и на мулти съм навита.... :smile1:





Танче,не че раздават награди от Филипс.Просто ние със Дзверчето голяма реклама му хвърлихме ;D
Но наистина на мен си ми харесва "кукито"Аз в тоя студ въобще не пускам голямата печка.
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1370
Спагети с кайма

Продукти:

400 гр.спагети
500 гр.кайма
1 пакет фикс на Маги за спагети болонезе
1/2 буркан доматен сос
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 с.л. целина/ ползвам замразена/
черен пипер
сол

Пускам програма пържене.С  1 ч.л. олио запържвам нарязания лук,чесън и целина- 10 мин.Прибавям каймата разредена с малко вода
/да не се сбие на бучки/.Обърквам 2-3 пъти,прибавям доматите от буркана,фикса на Маги разреден с 300 гр вода,черния пипер и малко сол.Счупвам спагетите на две и пускам в съда.Доливам още малко вода/ да покрие спагетите/.
Ред е на програма"задушаване".Тя стартира от 1 час,но аз отварях на два - три пъти да разбъркам и да  долея още малко вода/ние обичаме  всякакъв вид паста добре сварена/.Ястието стана готово за 30-40 мин.Сервирах с настърган кашкавал.

« Последна редакция: 31 Януари 2014, 00:43:21 от Захарно петле »
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1370
  Кюфтета със сос

Продукти за кюфтетата:

500 гр кайма
1 к.ч. ориз
1/2 к.ч. булгур
1 глава лук
1 яйце
подправки/чубрица,черен пипер,магданоз/
сол
брашно за овалване

За соса:
1 глава лук
1 морков
целина- 1 с.л. /замразена/
1 фикс на Маги за пиле със сметана
1/2 кофичка заквасена сметана
1-2 яйца
2-3 с.л. брашно

Програма пържене-10 мин.Задушаваме с 1 ч.л. олио нарязаните лук,морков и целина.Разтваряме фикса на Маги с 1/2 литра вода и изсипваме при задушените зеленчуци.
Стартираме програма варене-20 мин.Пускаме оваляните в брашно кюфтета и след приключване на времето,стартираме програма "заду-
шаване"-1 час.Преди да я включим доливаме вода- 1,2 пръста над кюфтетата,за да може да се свари ориза.5 мин преди края застрой-
ваме със заквасената сметана объркана с яйцата и брашното.Ръсим с пресен магданоз и черен пипер.

Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1370
и порция :

Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Радост, наскоро правих кюфтета с булгур в мултитенджерата. Нещо подобно, но в никакъв случай - готов фикс - пък бил той и на Маги. Мразя ги до дъното на душата си... ;D Само това не ми хареса в рецептата ти....

kamelia_

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Здравейте :) и аз от скоро имам кукър и сега се уча да го използвам. Имам един въпрос как пържите картофки в него( колко мазнина се слага, на коя програма и колко време), защото аз пробвах веднъж и не се получиха  :scratch_one-s_head: сигурно не правя нещо както трябва.

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Имам един въпрос как пържите картофки в него( колко мазнина се слага, на коя програма и колко време), защото аз пробвах веднъж и не се получиха  :scratch_one-s_head: сигурно не правя нещо както трябва.
Камелиа, аз нямах книжка с указания и рецепти и почнах по пътя на пробата и грешката.... Дидка ми прати един линк, който ме убеди, че важното е не отказваш...

Ще ти кажа как аз ги пържа:

1.Ако искам типично пържени картофи(като във фритьорник - както не ги обичам), той си е направо такъв - слагаш в съдинката сума ти олио, мрежичка за пържени картофи (някои модели си вървят с такава). Включваш на програма - "пържене" и всичко си е като във фритьорника
По този намин съм ги правил един единствен път - няма разлика с фритьора, но аз така не ги обичам

2.Най-често ги пържа на програма "пържене" с много малко мазнина - само че често ги разбърквам. Времето е в зависимост от количеството картофи - стават много хрупкави (преди пърженето ги овалвам леко в брашно и сетне го изтръсквам).

Най-любими ми са тези задушените картофки - има тука в темичката



kamelia_

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Много ти блaгодaря! Ще пробвaм и ще пишa кaкво е стaнaло :smile1:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
пробвай се и пиши, няма да се разсърдя ... и БЕЗ ТОВА ПЕНСИОНЕР ЧОВЕК НЯМА КАКВО ДА ПРАВИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
ЗАБУЛЕНИ ЯЙЦА с шунка и моцарела
в мултитенджерата

Нещо, което се готви страшно бързо и резултатът е потресающ

за една порция: капка мазнина, няколко кубчета шунка, няколко кубчета моцарела; две яйца; сол и черен пипер на вкус (може и друга подправка - по избор)

на дъното на купичка за крем карамел се капва мазнинката, слагат се кубчетата шунка и моцарела, чукват се двете яйца, сол и черен пипер


купичките се нареждат върху решетката за готвене на пара, слага се малко вода и се включва режима - готвене на пара.
при мене е за 30 минути, но на 20-тата минута, го изключих, защото станаха достатъчно твърди, както ги предпочитам. Може и за по-кратко, ако целта е яйцата да останат по-рохки

след 20 мин. е това:


резултатът е:



потресающ.
Невероятно вкусно и лесно.
Повече писах, отколкото - правих  :yahoo: