Автор Тема: Рецепти от vens  (Прочетена 622575 пъти)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #225 -: 23 Септември 2007, 15:58:26 »
janice_bs , много се надявам този вкусен сладкиш да се хареса и у вас . :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #226 -: 23 Септември 2007, 23:57:12 »
Сладкиш с ябълки
Продукти :
2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
3 /4 ч.ч.олио / или равни части краве масло и олио /
10 гр. бакпулвер
2 ч.ч. брашно
1 ч.л.канела
2 ч.ч. нарязани на дребно ябълки
ванилия
пудра захар / за поръсване /
Приготвяне :Яйцата се разбиват добре със захарта.Прибавят се постепенно олиото  , канелата , ванилията  , бакпулвера и брашното.Накрая се прибавят ябълките. Тестото се изсипва в намаслена тавичка. Сладкишът се пече в предварително загрята фурна при температура 180 градуса.След изпичане се поръсва с пудра захар.
Забележка : Тестото на този сладкиш е по - гъсто от кексовото.Много бърз и лесен за приготвяне сладкиш. :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #227 -: 30 Септември 2007, 23:23:21 »
Запеканка от патладжани , тиквички и чушки
Продукти :
3 бр. патладжани
1 - 2 тиквички
10 - 15 бр. печени чушки
1 бр. глава стар лук
3 - 4 скилидки чесън
около 600 гр. домати
около 250 гр. кашкавал
около 200 гр. бяло саламурено сирене
щипка захар
сол на вкус
олио , магданоз , босилек , черен пипер
за заливката :
3 бр. яйца
400 гр. кисело мляко
Приготвяне :Патладжаните и тиквичките се измиват , обелват и се нарязват на резени.Посоляват се на вкус и се изпичат на скара. Доматите се настъргват на едро ренде , като 3 бр.от тях се нарязват на шайби.Отделно лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в олио .Прибавят се настърганите домати.Сместта се се вари около 10 - 15 минути  , прибавят се нарязаните на ситно зелени подправки , щипка захар , сол и черен пипер на вкус. В намаслена тавичка се слага малко от соса.Отгоре се нарежда пласт патладжани.Следва отново доматен сос . Поръсва се с настърган кашкавал.Върху него се нареждат изпечени и обелени чушки.Следва доматен сос и настъргано на едро ренде сирене.Върху него ред тиквички , доматен сос и кашкавал.Завършва се с ред от патладжани . Върху тях се нареждат нарязаните на шайби домати.Ястието се поставя в предварително затоплена фурна при температура 220 градуса.След около 45 минути се слага заливка от разбитите с киселото мляко яйца и отново се връща във фурната.Малко преди да бъде напълно готова запеканката се поръсва с настърган кашкавал и се запича зо златисто.

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2308
Re: Рецепти от vens
« Отговор #228 -: 07 Октомври 2007, 16:01:54 »
Веси, много благодаря за рецептата за реването! Направих го преди два часа  и вече почти не остана... :swoon:  :air_kiss: :air_kiss: :air_kiss:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #229 -: 07 Октомври 2007, 22:07:58 »
ilrai  , реването изглежда много сочно и апетитно ! Много се радвам , че ви е харесало.Да ви е сладко . :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #230 -: 07 Октомври 2007, 22:37:40 »
Кашник
/ рецепта от родопския край /
Продукти :
4 бр. яйца
30 мл. топла вода
10 гр. мая за хляб
2- 3 с.л. разстопено краве масло
около 100 гр. бяло саламурено сирене
320 гр. брашно
около 1 ч.л.сол
1 ч.л. захар
Приготвяне : В съд се натрошава маята  , слага се солта , захарта и топлата вода.Разбърква се добре.Към маята се прибавят разбитите яйца , маслото и настърганото сирене.С непрекъснато разбъркване постепенно се прибавя брашното.Получената гладка каша се оставя да втаса около 30 минути.След това се изсипва в предварително намаслена тавичка и се оставя отново да втаса около 15 минути.Кашникът се пече в предварително загрята фурна при температура 180 -200 градуса.
Забележка :Много вкусна и бърза за приготвяне питка. Приготвя се лесно и не изисква месене.У нас много се хареса и свърши за отрицателно време.

« Последна редакция: 07 Октомври 2007, 23:15:43 от vens »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #231 -: 07 Октомври 2007, 23:30:21 »
Десерт с петмез
/ от тефтерите на баба ми /
Продукти :
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч грис
около 50 гр.краве масло
1и 1/3  ч.ч. петмез
3 и 1/2 ч.ч. вода
50 гр. стафиди
Приготвяне :Сварява се сироп от петмеза и водата.В отделен съд на котлона се разстопява маслото.Прибавят се брашното и гриса и се бъркат до получаване на златист цвят.При непрекъснато разбъркване се излива горещия сироп.Сместта се вари до получаване на гъста каша.Накрая се прибавят стафидите.

Margi_1

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 74
Re: Рецепти от vens
« Отговор #232 -: 08 Октомври 2007, 11:29:17 »
Откъде го купуваш петмеза, vens? Много го обичам, но не съм го яла от детските си години,баба ми го купуваше от някъде по селата.С царевични аладушки много върви.

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2308
Re: Рецепти от vens
« Отговор #233 -: 08 Октомври 2007, 11:35:03 »
Откъде го купуваш петмеза, vens? Много го обичам, но не съм го яла от детските си години

И аз... >:( А десерта как изглежда само... :swoon:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Рецепти от vens
« Отговор #234 -: 08 Октомври 2007, 12:32:40 »
Ако кажа, че не знам какво е петмез, ще ми се смеете ли :wub:

Tonito

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 635
Re: Рецепти от vens
« Отговор #235 -: 08 Октомври 2007, 12:40:59 »
Ако кажа, че не знам какво е петмез, ще ми се смеете ли :wub:

Да!  :rofl:

Иви

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 453
Re: Рецепти от vens
« Отговор #236 -: 08 Октомври 2007, 13:25:02 »
Ако кажа, че не знам какво е петмез, ще ми се смеете ли :wub:

Да!  :rofl:


Aз също не знам :) Ще ми е интересно да разбера

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Рецепти от vens
« Отговор #237 -: 08 Октомври 2007, 13:46:49 »
Тони, точно ти ли :'(

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #238 -: 08 Октомври 2007, 13:50:50 »
Откъде го купуваш петмеза, vens? Много го обичам, но не съм го яла от детските си години,баба ми го купуваше от някъде по селата.С царевични аладушки много върви.
Ами имахме у нас в наличност един останал буркан... . ::) Сега виждам понякога бабите да продават на пазара.

Ако кажа, че не знам какво е петмез, ще ми се смеете ли :wub:

Да!  :rofl:


Aз също не знам :) Ще ми е интересно да разбера
Весела , Иви , това е много сладка , гъста тъмнокафява течност със специфичен аромат..В нашият край се казва маджун , съпругът ми го знае като петмез ::).Приготвя се от захарно цвекло .Надявам се да съм внесла някаква яснота по въпроса. ;D

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2308
Re: Рецепти от vens
« Отговор #239 -: 08 Октомври 2007, 13:53:13 »
И при нас му казват маджун. Едно време баба ми то правеше... ставаше много хубава халва с него.