Автор Тема: БАНИЦА с патладжан  (Прочетена 9904 пъти)

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4386
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
БАНИЦА с патладжан
« -: 24 Август 2013, 19:06:16 »
БАНИЦА с патладжан


Тези дни в къщи има предостатъчно патладжани и то все домашно производство. Правя най-различни неща с тях, но ми хрумна и да пробвам баница.
Няма претенции за оригиналност, ще изложа моята си рецепта, а сетне накрая ще направя и кратък коментар.
Продукти:
1 пакет фини кори и олио за намазване на корите;
5-6 скилидки чесън; 1 голяма глава лук - нарязани на ситно; 1 с.л.ориз; 4 средни патладжана - обелени и нарязани на кубчета; 2 средно домата - обелени и нарязани на ситно; 1/2 ч.л. кимион; по 1 ч.л. черен и червен пипер и сух риган; 1 ч.л. сол (на вкус) и 3-4 с.л. зехтин
300 гр. натрошено сирене;
и още 2 яйца, 150 мл прясно мляко и 100 мл газирана вода, и 50-70 гр настърган кашкавал.
Приготвяне:
в зехтина се запържват последователно чесъна, лука, ориза, червения пипер, патладжаните и накрая се добавят доматите и малко след това останалите подправки. Задушавах ги докато изври течността.
Зеленчуковата смес се оставя да изстине добре и към нея се добавят 2/3 от натрошеното сирене.
Тава с d-30 sm се намазнява и се нареждат пет реда кори (които също се намазняват). Върху корите се слага половината плънка и оставената 1/3 от натрошеното сирене.

Нареждат се пак пет реда кори и се слага останалата плънка и пак корите.
Нарязва се на квадрати и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 180 С.
В това време се приготвя заливката - разбиват се яйцата, млякото, газираната вода и се разбъркват с настъргания кашкавал
След около 25 мин тавата се вади, баницата се залива с готовата смес и се допича до готовност. В последните няколко минути се наложи да я покрия с фолио (но то зависи от фурната).
Вади се и се покрива с кърпа.
Като изстине добре, се нарязва и се сервира.


Забележки:
Оказа се, че е по-вкусна студена.
При приготвяне на зеленчуковата смес се отделя доста течност, колкото и да я вариш. Затова зеленчуците ги поставих в цедка, а отцеденото добавих в заливката.
Идеята за печене нарязана и заливката с добавка на кашкавал я "откраднах" от Пепи - от нейната баница с патладжан с кайма.
Нейният вариант ми хареса, но лично аз асоциирам баницата задължително със сирене.
Пък и комбинацията патладжан със сирене си я бива.





pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #1 -: 24 Август 2013, 19:31:21 »
Цитат
Нейният вариант ми хареса, но лично аз асоциирам баницата задължително със сирене.

нямаше да се разсърдим, ако имаше И сирене, И кайма  ;D

за зеленчуците и отцеждането  - да споделя нещо си.  Такива за манджи, нарязани на кубчета и настъргани, могат да се посолят и след известно време да се поставят в тензух и изстискат. Така остава по-малко вода за "изпаряване". Или пък ако имате преса за картофи - през нея да минат.

Ама и в заливката може   :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4386
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #2 -: 24 Август 2013, 20:19:27 »
Благодаря Пепи! Очаквах критика - все пак си първопроходец в баниците с патладжан ...Освен твоята, чичо Жугльо, не показва други подобни

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #3 -: 24 Август 2013, 20:34:44 »
това не е критика, само е напътствие  към вложените продукти   :wink1: 
Той Гуглев може само мен да знае, но аз за пръв път я ядох у едно форумско другарче, което заряза форума  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #4 -: 24 Август 2013, 21:05:20 »
Благодаря Пепи! Очаквах критика - все пак си първопроходец в баниците с патладжан ...Освен твоята, чичо Жугльо, не показва други подобни
Моля, моля, мойта си е първа :P ;D - нещо не мога да дам линк, че това май е първата рецепта, която съм публикувала тук и нещо не е както трябва ;D, но е на първата страница в мойта тема. Аз лично по вкусна баница не съм яла :blush2:, подправките са малко и вкуса е деликатен, не бие на манджа, рецептата е арменска и ми е от колежка, чийто мъж е арменец :thumbup:
Ще пробвам и със сирене, Дзвер :thumbup:
Пеп, ти да не яде в Таня 70 :icon_question:, липсва тук, или пък Хапка ::)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #5 -: 24 Август 2013, 21:35:58 »
тц, Веси.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4386
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #6 -: 25 Август 2013, 12:32:10 »
Весе, кой е първи е важно някъде другаде...Тука ми се струва, че е по-важно да е вкусно и да си хапваш с кеф.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #7 -: 26 Август 2013, 16:55:26 »
Разбира се, ама не се впрягай, де :P, и моята е вкусна - пробвай :P

tarzako

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #8 -: 18 Февруари 2014, 12:23:59 »
Никога не бях чувал за подобно нещо :) Но изглежда страхотно :)

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4386
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #9 -: 25 Февруари 2014, 11:34:23 »
Никога не бях чувал за подобно нещо :) Но изглежда страхотно :)

Пробвай! И няма да съжаляваш  :thumbup:

maksunat

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: БАНИЦА с патладжан
« Отговор #10 -: 25 Февруари 2014, 13:33:09 »
Аз също мисля да опитам. Изглежда ми много вкусно :)