Автор Тема: Кулинарни Дневници  (Прочетена 103962 пъти)

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #30 -: 24 Август 2013, 23:31:09 »
Патладжан с крема сирене

Продукти

300 гр.изпечен и обелен патладжан
125 гр,крема сирене
4 скилидки чесън
шепа ситно нарязан босилек
2 с.л магданоз
1 шепа орехи
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарязва се на ситно патладжана.Добавят се смления чесън,босилека.Добавя се крема сиренето и се разбърква много добре докато се смесят сиренето и патладжана.Накрая се овкусява на вкус и се поръсва с магданоза и орехите.

« Последна редакция: 20 Септември 2013, 17:16:25 от blqsak »

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #31 -: 07 Септември 2013, 23:57:36 »
БУТЕР МЪФИНИ

Необходими продукти:

500 гр.бутер тесто
200 гр.заквасена сметана
1 кис.краставица нарязана на дребно
3 с.л царевица(от консерва)
1 средно голям домат(6 чери домати)
125 гр.крема сирене
1 яйце
ситно нарязан босилек
черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете бутер тестото на 8 правоъгълника и ги разпределете във форми за мъфини(предварително намокрени с вода),така,че да ги покрият изцяло.В купа смесвате яйцето,крема сиренето,сметаната.краставицата,дрено нарязания домат.Накрая се добавят подправките на вкус.Готовата смес се разпределя по формите,които се пекът в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25 минути.
 Пожелание,може да поръсите с разтопен кашкавал.

« Последна редакция: 20 Септември 2013, 17:24:03 от blqsak »

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #32 -: 14 Септември 2013, 00:14:58 »
Салата от патладжани,гъби и кренвирши

Продукти:
2 патладжана
150 гр.мариновани гъби
половин кренвирш(шунка)
30 гр.зелен грах(ако е замразен предварително го сварете,ако е от консерва направо добавете)

За дресинга:
шепа смлени орехи
4 скилидки пресован чесън
сокът от 1 лимон
сол
магданоз нарязан на дребно

Начин на приготвяне:

Изпичаме патладжаните във фурната.Обелваме ги и ги нарязваме на дребно,отцедените гъби и кренвирш.Смесваме всичко,овкусяваме със дресинга(сока от лимон,чесъна,магданоза и солта), накрая поръсваме с орехите.


blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #33 -: 14 Септември 2013, 00:21:11 »
Мармалад от праскови и малини

Продукти за 2 бурканчета от 370 мл.
500 гр.малини
500 гр.праскови
700 гр.захар
сока от 1 лимон

Начин на приготвяне:

В купа се слагат малините и предварително нарязаните на кубчета и обелени праскови.Изсипва се захарта и така престояват 1 нощ.На следващия ден се отцежда сместа от сока  и се вари на тих огън до сгъстяване.Добавя се сока от 1 лимон.Разбърква се и се разпределя топлата смес в бурканчетата,които са предварително стерилизирани.



източник:сп.BBC GOOD FOOD

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #34 -: 14 Септември 2013, 23:37:43 »
Печено агнешко по сборджийски

Необходими продукти:

1,500 кг.агнешко
сол
черен пипер
джоджен
4-5 с.л олио
1,1 и 1,5 с.л брашно
1 с.л червен пипер

Начин на приготвяне:

Месото се нарязава на порционни парчета.Посоляват се със сол,черен пипер,джоджен,оставят се да преседят в хладиълника 2-3 часа,за да поемат от подправките.Прави се кашичка от олио(4-5 с.л),брашно(1-1,5 с.л) и червения пипер(1 с.л).Всяка порция се потапя в тази кашичка и се редят в тавата.Налива се малко водаи  бира.Тавата се залива с алуминиево фолио.Пече се на 180 градуса за около 3 часа.Когато месото омекне,фолиото се маха и се оставя на горен реотан да се зачерви.
  Консумира се с домашно направен хляб и охладена бира.:)


blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #35 -: 26 Септември 2013, 14:26:34 »
Сладолед”Страчиатела”

Необходими продукти:


5 жълтъка
1 яйце
150 гр.черен шоколад
50 гр.захар
500 мл.течна сметана (подсладена)
4 с.л ром
Начин на приготвяне:

Загряваме на водна баня всички  яйца заедно със захарта и бъркаме непрекъснато докато  сместа се  сгъсти.Добавя  ме шоколада и бъркаме докато се разтопи напълно.Оставя ме да изстине.В купа с помощта на миксер разбиваме сметана го сгъстяване .Внимателно смесете двете смеси.Поставете сместа в машината за сладолед за около 30 минути.След това  прехвърлете във фризера .



Източник:ЛИДЛ(DEICHMAN)

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #36 -: 26 Септември 2013, 14:29:52 »
Бързи бананови бухти

Необходими продукти:


2 с.л олио
1 ч.ч и половина брашно
2 ч.л бакпулвер
½ ч.л сол
1 ч.л канела
1/3 ч.ч захар
2 яйца размер М
½ ч.чаша прясно мляко
½ ч.чаша намачкани  банани

Начин на приготвяне:

Смесваме брашното,бакпулвера,солта,канелата и захарта.В друга купа смесваме яйцето,млякото,пюрето от банан и олиото.Събираме двете смеси,като разбъркваме докато се смесят добре.С помощта на лъжица загребваме от сместа и пържим в маслена баня за около 15 сек.Готовите бухти оставяме върху салфетка,за да се отцедят добре.Поръсваме с пудра захар ,може и с разстопен шоколад.



blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #37 -: 11 Октомври 2013, 08:32:30 »
Шоколадов кейк с круши

Необходими продукти:

2-3 круши
125 гр.масло
1 ч.чаша пълна захар
4 яйца
60 гр.лешници
70 гр.брашно
1 ч.л бакпулвер
4 с.л какао
Щипка сол
100 гр.натурален шоколад

Начин на приготвяне:

В  съд се слагат да заврят 2 ч.чаши вода и 5 с.лъжици захар.Поставят се предварително изчистените и нарязани на четвъртинки круши.Кипват се и се оттеглят от огъня.Оставят се да престоят,за да омекнат.Ситно смлените лешници се смесват с пресятото брашно заедно с бакпулвера  ,какаото и солта.Шоколада се разтопява на водна баня,на слаб огън.Много мекото масло и чашата със захарта се разбиват с миксер  докато се получи пухкава смес.Едно по едно се добавят яйцата(на стайна температура)и се разбиват добре.Добавя се леко охладения шоколад и сухата смес.Внимателно се разбърква с шпатула.Готовата смес се изсипша в кръгла форма с подвижни стени,предварително покрита с хартия за печене.Отгоре се нареждат крушите с кората нагоре.Кейка се пече в предварително загрята на 170 градуса за 35-40 мин.Охлажда се и се реже на порции.


и парче

Източник:сп."Кулинарен Уикенд"
« Последна редакция: 13 Октомври 2013, 23:37:07 от blqsak »

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Запеканка с хляб яйца,праз и домати
« Отговор #38 -: 17 Октомври 2013, 16:52:12 »
Запеканка  с хляб  яйца,праз и домати

Необходими продукти:


200 гр.леко запечен хляб(накъсан на парчета)
2 стръка праз
2 скилидки чесън
1 домат нарязан на дребно
5 яйца
200 мл.пр.мляко
150 -200 гр.натрошено краве сирене
Лютеница или кетчуп за сервиране

Начин на приготвяне:

В намаслена тава сложете хляба.25 гр.масло разтопете в тиган и добавете нарязания на ситно праз лук и чесъна.Запържете за 5-10 минути,като разбърквате.Разпределетее върху хляба,отгоре сложете дребонарязаното домати.Натрошете сиренето и залейте със сместа от яйцата и млякото,като я овкусите със сол и черен пипер.Полейте върху хляба и печете 15-20 минути на предварително загрята на 200 градуса фурна.



Адаптирано от сп.Good Food

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Мини палачинки с круши
« Отговор #39 -: 17 Октомври 2013, 17:10:17 »
Мини палачинки с круши

Продукти:
1 ч.ч брашно с набухвател(или 1 ч.ч брашно и 1ч.л бакпулвер)
½ ч.л канела
2 с.л захар
1 ванилия
¾ ч.ч прясно мляко
40 гр.разтопено масло
2 круши(не много големи)обелени и нарязани на малки кубчета

Начин на приготвяне:

Смесете брашното с ванилията,канелата,захарта.Към тези със тавки добавете млякото,маслото и крушите.Разбъркайте и оставете да престои 10 минути.В намаслен тиган сипвайте по 1 с,л от сместа и напавете малки палачинки.Дръжте ги на топло и сервирайте с кисело мляко или шоколадов топинг


Източник  СП.Good Food


blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Кръмбъл с ябълки и карамел
« Отговор #40 -: 18 Октомври 2013, 16:49:07 »
Кръмбъл с ябълки и карамел

За  слоя с ябълките

200 гр.стафиди
60 гр.захар на кристали
3 с.л тъмен ром
25 гр.масло
Половин чаена лъжица канела
Настърганата кора  и сока от един лимон
3-4 ябълки(около 800 грама),обелени ,почистени и нарязани на кръгчета  по 1 см.

За Кръмбъла

125 гр.брашно
100 гр.масло
40 гр.захар
3 с.л овесени ядки
25 гр.филирани бадеми
Начин на приготвяне:
В купа сложете всичко за слоя с ябълките,с изключение на лимоновия сок
И ябълките и загрейте всичко в микровълновата  за минута и половина на висока степен,докато маслото се разтопи ,а захарта стане на сироп.
Добавете ябълките и лимоновия и прехвърлете всичко  в средно голяма  тавичка,като разпределите равномерно плодовете.
Претрийте маслото с брашното първо на ситни трохи и продължавайте,докато започне да слепва на бучици.Объркайте ги със захарта,овесените ядки и бадемите.Поръсете тази смес върху плодовете ,покрийте с фолио.Печете за 1 час на 190 градуса,като през последните 30 минути махнете фолиото,за да стане златист .



Източник: сп. BBC Good Food
« Последна редакция: 18 Октомври 2013, 17:18:49 от blqsak »

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #41 -: 21 Октомври 2013, 17:10:13 »
Рулца с цвекло,луканков колбас,чедър(за сандвичи)

За тестото

325 гр.бяло брашно
175 гр.тъмно брашно
1 пакетче мая на Др.Йоткер
1 с.л олио
1 ч.л захар на кристали
За плънката:

150-200 гр.луканков колбас нарязан на дребно
4-5 листчета топено сирене чедър за сандвичи
250 гр.сварено цвекло(не в оцет)отцедено и настъргано

Начин на приготвяне:
За тестото смесете двата вида брашно,маята,олиото 1 и половина ч.л.сол и 325 мл.топла вода
В голяма купа.Оформете еластично тесто като месите около 30 минути.
Сложете тестото в намазнена купа и покрийте с фолио.Оставете го да втаса 2 часа.След това разточете на голям правоъгълник(около35х45 см)Нарежете чедъра на дребни квадрати и разпределете навсякъде в правоъгълника,отгоре сложете нарязания колбас и най отгоре сложете цвеклото настъргано и овкусено със сол.Навийте на руло.Нарежете го на рулца с дебелина 1-1,5 см.Наредете в предварително намазнена и набрашнена тавичка.Оставете да втасат докато удвоят обема си..Печете 30-40 минути в предварително загрята на 200 градусова фурна,докато станат златисти.


blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #42 -: 23 Октомври 2013, 13:42:41 »
Кекс с тиква,орехи и шоколадов  ганаш

1 яйце
120 мл.олио
1 пакетче ванилия
175 гр.захар
150 гр.пюре от тиква
130 гр.брашно
1 ч.л бакпулвер
½ ч.л сода бикарбонат
Щипка сол
½ ч.л канела
Половин чаена чаша нарязани ядки(орехи)

За шоколадовия ганаш


100 гр.натурален шоколад
100 мл.сметана

Начин на приготвяне:

Разбийте с миксер яйцата,захарта и ванилията.Добавете олиото,пюрето от тиква.Отделно смесете брашното бакпулвера,содата,солта и канелата.Разбъркайте с шпатула и смесете сухите с мокрите съставки.Изсипете сместа в намазнена и набрашнена  тава.Пече се в предварително загрята на 180 градусова фурна за около 50 минути.Кекса се изчаква да изстине и се залива с шоколадовия ганаш ,който се приготвя по следния начин:Загрява се сметана без да кипне .Слага се начупения шоколад ,маха се от котлона и се разбърква,докато шоколада напълно се разтопи.Залива се кекса с топлия ганаш и се поръсва със смлени  орехи  или филирани бадеми


и парче


Рецептата за кекса е адаптирана от сп.Кулинарен журнал,шоколадовата заливка е по рецепта на Анабел Лангбайн.В списанието продуктите са в двойна доза от тази,но понеже имах само 150 гр.тиква,намалих продуктите и се получи  също чудесно.

« Последна редакция: 23 Октомври 2013, 13:46:53 от blqsak »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #43 -: 23 Октомври 2013, 13:57:12 »
Боби, заплюх си и крамбъла и кекса :thumbup:

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Кулинарни Дневници
« Отговор #44 -: 23 Октомври 2013, 15:28:23 »
Веси,знаеш кое да си заплюеш от тук ;D

Донати със сметана


Необходими продукти:

5 ч.чаши брашно
2 пакетчета ванилия
8 супени лъжици захар
50 гр.краве масло
1 кубче прясна мая
200 мл.течна сметана(неподладена)
3 яйца
Смесени пудра захар и ванилия за поръсване

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в малко вода заедно с една супена лъжица захар и оставете да шупне.
Пресейте брашното и направете кладенюе.В него сложете шупналата мая,сметаната,яйцата,ванилията,захарта,разтопеното краве масло.Омесете гладко и еластиюно тесто,оставете го в намазнена купа.Покрийте с кърпа и го оставете да втаса.Премесете тестото още веднъж,разтоюете го на кора с дебелина  около 1 см. изрежете поничките.Оставете ги да втасат повторно,като ги покриете с кърпа.Пържат се в  силно загрята мазнина,след като се извадят се оставят върху решетка да се отцедят от излишната мазнина.Поръсват се със сместа от пудра захар и ванилия.



Източник:Книгата:”Понички,бухтички  и еклери-Невяна Кънчева