Автор Тема: Защо винаги кекса ми става спласкен?  (Прочетена 29511 пъти)

marabu

  • Гост
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #15 -: 15 Март 2011, 10:47:27 »
надявам се Danieli отново да пише за да разберем дали е успяла с кекса или все още има проблеми с печенето.

Ivaniza

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1124
  • обичам да обичам:)
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #16 -: 10 Април 2011, 18:59:47 »
До сега имам само един фал и...за ужас на всички пак беше успял малко да се надуе - просто вместо една чаша захар бях изпуфкала една чаша сол - грешния буркан ;D ;D ;D.
1. Каква ти е фурната? Ако печеш на вентилатор имай в предвид, че с 20 гр. пече по-силно, отколкото на реотани.
2. Кексът винаги си го слагам в предварително загрята фурна и след затварянето на фурната - никакво отваряне 40 минути!
3. Избиването на продуктите трябва да е бързичко, защото избитите яйца, ако ги оставиш - спадат.
4. Стъпките които аз следвам, са следните: Избивам яйцата със захарта. При нормално биене с миксера прибавям на струйка олиото. Веднага след това млялкото със содата, ванилията и накрая брашното - но до усвояване, без да пребивам кексовото тесто с брашното. Действаш бързо. Отделяш една трета от тестото, бързичко объркваш с какаото, наливаш във формата и буфкаш в предварително загрялата фурна, като веднага намаляваш на 160-170 гр. Няма начин да не стане. Напиши какво правиш ти, как приготвяш кекса?
луда работа

crazzy_ani

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Защо винаги кекса ми става тъмен отвътре?
« Отговор #17 -: 24 Октомври 2016, 14:04:15 »
Ще ми кажете ли защо винаги когато опека кекс винаги ми става тъмен отвътре? По принцип, ако не го опека достатъчно ми става недоопечен, а когато повече го пека става тъмен отвътре? Знаете ли някаква хитринка или нещо за да си стане кекса с хубава светла коричка и отвътре да си е светъл както си е нормалното?

cvetozara123

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 138
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #18 -: 01 Февруари 2017, 18:40:35 »
И на мен някои кексове не ми се получават, затова не експериментирам много. Най-обичам този кекс http://nahrani.me/recepti/domashen-keks-s-kakao-i-kiselo-mlqko , защото винаги става страхотен.

pepimili

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 11
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #19 -: 18 Май 2017, 11:16:21 »
Много зависи от рецептата, при мен също се е получава понякога сплескан. Но от скоро правя кекс по тази рецепта https://www.nestlechoco.bg/recepti/dvoyno-shokoladov-keks  и много добре ми се получава  :yahoo:
Няма на света по-искрена любов от любовта към шоколада. http://www.zebra-online.com/