Автор Тема: Храна за мойте канибали  (Прочетена 303765 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Салата от гриловани зеленчуци с печено сирене Халуми 



Продуктите са за 4-5 салати  :smile1:

3 средни домата
1 голям патладжан
3  средни глави  лилав или бял (воден, салатен) лук
2 голяма зелена чушка
1 голяма червена чушка
няколко люти чушлета
1 средна тиквичка
1 опаковка сирене Халуми

2- 3 лъжици зехтин, сол, щипка-две риган или мащерка 

и още:
сирене Фета от мляко :) (или друго ваше любимо  )
шепа маслини без костилки (нарязани на едро)

за дресинга:
1 ч.л. мед
1 к.л. сол
3 с.л. балсамов оцет
3 с.л. зехтин
3 ск. чесън
риган  - сух и пресен

Приготвяне:
* Зеленчуците се нарязват на ленти, шайби, кръгчета, или резени  :) подходящи за печене според скарата, или грил-тигана, на който ще се пекат.
* Патладжанът се посолява и оставя да се отцеди отделно за около 30-40 мин. (тези вносните сега са с ниско съдържание на соланин и почти нищо не излиза).
* Всички зеленчуци се посоляват, поставят в купа, поръсват с подправките  и заливат със зехтина. Разбъркват се добре и оставят така за 10-15 мин.
* Скарата (грил тигана) се намазва с мазнина и зеленчуците изпичат от двете страни - на доматите им трябва по минутка. 
* Сиренето Халуми се нарязва на  плочки, дебели по ок 1см. и изпича също от двете страни.
* Накрая се изпича и патладжанените резени  - отцедени от водата, подсушени и намазани с малко зехтин.
* Всички зеленчуци се подреждат в чиния за салата, както се изваждат   :smile1: без особено старание за подреждане.
* Прибавя се нарязаното на кубчета сирене и маслините.
* Скилидките чесън се смачкват и заедно с балсамовия оцет, меда,  зехтина и подправките поставят в бурканче с винтова капачка и  разтръсква добре. Дресинга за салатата е готов  :smile1:
* Заливат се с него топлите изпечени зеленчуци, покрива се с чиния, или фолио  и оставя така за 30-40 мин. да поеме ароматите  :smile1: на дресинга.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Картофени гнезда с пилешко месо и зеленчуци
« Отговор #301 -: 28 Април 2015, 14:35:41 »
Картофени гнезда с пилешко месо и зеленчуци

Само една идея как да смесим основното и гарнитурата. Или да го поднесем по-интересно, като направим "гнезда" от картофеното пюре. Плънката тук е пилешки хапки със зеленчуци, които редовно правя у дома - без картофите в тях, естествено. Но може да бъде със свинско или агнешко месо, предварително задушено; само със зеленчуци, а съм правила такива и с чукнато яйце в тях. По-малки кръгове от пюрето, колкото да се събере само едно яйце, малка бучка масло и кубче сирене.  Но пък такива запечени порциони  :smile1: с малко кашкавал отгоре.  Хубавото е, че могат да се приготвят предварително - както картофените гнезда, така и пилешките хапки и  30 мин. преди да се сервират - да се запекат.



Продукти за картофеното пюре - 7бр гнезда .
~1.5 кг картофи
~50-60 мл прясно мляко
сол, щипка чубрица  и 3 лъжици масло

За пилешките хапки със зеленчуци:
~ 700-800г пилешко месо (бяло или бут без кожа)
3-4 с.л. олио/зехтин и 3-4 с.л. соев сос
100г гъби
по 100г грах (замразен, пресен, консерва) и царевица
2 моркова
1-2 чушки
4-5 лъжици доматен сос (любим)
сол на вкус
мащерка или риган

кашкавал и магданоз



Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на ситни хапки, подправя се и му се прибавят олиото и соевия сос. Оставя се така да престои в хладилник, докато стане готово картофеното пюре.
* Картофите се  обелват и сваряват до омекване в малко вода със сол.
* Отцеждат се и се пасират горещи. Добавя се маслото подправките и прясното мляко - съвсем малко е, за да остане пюрето  гъсто.
* Месото се прехвърля в тиган  и задушава за 10-на минути. Тигана трябва да е голям, за да може да се изпържи добре месото, да не е претъпкано и да се вари.
* Прибавят се  нарязаните гъби,  чушка и моркови на кубчета, граха,  царевицата и доматения сос.
* Всичко се  задушава около 10 мин, докато остане на мазнина.
* В тава, покрита с хартия за печене, с помощта на шприц се оформят гнезда от пюрето. На снимката се вижда как. Ако нямате шприц с широк накрайник, или не ви се играе с него - оформете с помощта на лъжица.  На  горната  и последната снимки са направени с лъжицата.



*  В средата на оформените гнезда се разпределя месото и поръсва с настърган кашкавал.

* Пекат се в загрята на 200* фурна  до зачервяване на кашкавала, в долната част на фурната. Или се изпичат преди сервиране. Когато са изстинали,  картофеното пюре не се размества, докато се премества в чинията, но пък топло е по-вкусно, отколкото студено :)
* По желание се поръсват с магданоз.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Банички със сирене, праз и варени яйца
« Отговор #302 -: 28 Април 2015, 14:53:57 »
Банички със сирене, праз и варени яйца

Продукти за 9-10 бр. банички (голямата тава на фурната, разбира се :smile1:)

1 пакет  кори за баница 400г
300 г бяло саламурено сирене ( в 2 банички за собствени нужди  вложих и едно меко, миризливо)
2 стръка праз (малки, по около 45см)
4 сварени яйца
5-6 с.л. олио и 1/2 пак. масло - 60г.
10-на листа спанак/лапад :) за контраст

още 2 яйца с 4-5 лъжици прясно мляко

Приготвяне:
* Празът се нарязва съвсем ситно.
* Смесва се с настърганото на едро сирене, нарязаните листа спанак  и настърганите яйца.
* Маслото се разтопява и смесва с олиото.
* Една кора се намазва с мазнината, върху нея се поставят още една и половина кори.
* Разпределят се 3-4 лъжици от плънката по кората и се сгъва по дължината на четири - получава се правоъгълник.
* Той се  срязва на две (или три) да се получат квадрати - по-малки форми ,които лесно да се потопят в разбитите яйца с млякото.
* Така се приготвят и останалите кори. Когато всички са готови и нарязани, баничките се потапят в  разбитите яйца с млякото.
* Отцеждат се  и се нареждат на хартия за печене в тавата.
* Пекат се на 200* в предварително загрята фурна до зачервяване.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Гратен от картофи с пилешко месо и варени яйца
« Отговор #303 -: 28 Април 2015, 14:57:12 »
Гратен от картофи с пилешко месо и варени яйца



Великден мина и сварените яйца свършиха много бързо, но този гратен е толкова сочен и вкусен, домашните харесаха и  скоро ще го направим пак  :smile1:

Продукти за 6 порции:
~ 1,2-1,4 кг сварени картофи
~ 500 г сварено пилешко месо
4 сварени яйца
4-5 кисели краставички
2 средни моркова
сол
1/2 пак масло (60г) и 3-4 лъжици олио

около 250 г  краве сирене

Заливка:
~ 200 мл прясно мляко
200 мл течна сметана за готвене
1   с.л. брашно 
щипка сол, , копър, черен пипер

~ 200 г кашкавал и мзоцарела

Приготвяне:
* Сварените картофи се нарязват на кръгчета с дебелина не повече от 1 см.
* Пилето се нарязва на хапки.
* Тавата се намазва с разтопеното масло.
* Нареждат се плътно ред картофи, посоляват се; върху тях се разпределя пилешкото месо и нарязаните на кръгчета сварени яйца; настърганите моркови и кисели краставички и натрошеното сирене. Прибавя се и олиото.
* Върху тях . се нарежда още един ред картофи, а най-отгоре - нарязаната моцарела или настърган кашкавал.
* Всички продукти за заливката се разбъркват и с нея заливат картофите.
* Пекат се в загрята фурна на 200* за около 30-40 мин. на долна скара на фурната - до зачервяване.

Формата е с размери ~ 35/25см.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Хрупкави пилешки хапки с корнфлейкс на фурна
« Отговор #304 -: 28 Април 2015, 14:59:42 »
Хрупкави пилешки хапки с корнфлейкс на фурна

Много любими пилешки хапки. Които освен да се изпържат, могат и да се изпекат и така се спестява хем пърженОто  ;D хем висенето пред котлона, за да изпържиш за 5-6 човека вечерята.

Ето продукти за една тава хрупкави пилешки хапки   (на фурната ~32/40 см)

2 бр. пилешки филета (пеперуди, около 1,3 - 1,5 кг)

белтъците от 2 яйца 
2-3 лъжици соев сос
2-3 лъжици олио/зехтин
сол, чесън на прах, черен пипер, риган или мащерка

Смес за паниране:
1 чаша от 100мл  галета
1/2 от същата чаша царевично брашно
3 чаши от същата -  натрошен/едросмлян    корфлейкс
1 с.л. червен пипер
и 2-3 с.л. сусам за половината от панирането

и още 2-3 лъжици олио

Приготвяне:
* Пилешкото филе се подсушава и нарязва на ивици, или хапки с големина по избор ивици 5/2см са добри за нас :)))
* В купа се разбиват белтъците със соевия сос,   олиото и подправките.
* Прибавя се нарязаното месо и се разбърква добре.
* Купата се завива със свежо фолио/или поставя в торбичка и прибира в хладилника поне за 30 мин. (най-добре от едната вечер за другата да се приготви,  но когато няма време, може и кратък да е престоя в хладилник - докато се приготви тавата и сместа за паниране)
* Фурната се загрява на 200-220*
* Сместа за паниране се приготвя в купа.
* Парченцата пилешко месо се овалват в нея, като хубаво се притискат, за да полепне добре и нареждат плътно едно до друго в тавата, застлана с хартия за печене.

И сега  споделям какво правя аз  :innocent:  С пулвелизатор ги напръсквам ги с 2-3 лъжици олио  :smile1:  и поставям в загрятата вече фурна да се пекат - за около 20 минути са готови.  Преди да започна да ги пръскам, ползвах силиконовата четка, да ги "понатупам" отгоре съвсем леко с мазнина.

През това време  си приготвяме млечно-чеснов сос  или сладко-кисел сос .
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Хармония в хаоса, или пъстри поширани яйца
« Отговор #305 -: 28 Април 2015, 15:05:15 »

тези яйца съм ги показвала из отчетните теми, намерих си обясненията как се правят из стара моя тема, но ги няма удостоени с фотосесия  :smile1: та ето сега.



   Всяко яйце се приготвя поотделно в торбичка, или свежо фолио, затова точни продукти няма - идеята е да е шарено, с каквито зеленчуци имате в хладилника, или обичате  :smile1:задължителното яйце да присъства и - според моите хора парче сирене също е задължително. Е, и парче колбас, или луканка, за аромат  :flirt:
     Понякога отгоре на сварените яйца се получава вдлъбнатинка,  в която може да сложите още някой зеленчук, сирене, подправки да нарежете.
    Много е важно торбичката/ свежото фолио  да бъде намаслена, за да не залепва яйцето по нея, докато се вари. Когато го правя в найлонова торбичка (там ползвам ъгълчето) обикновено не залепва, но на фолиото почти винаги лепне, затова намазвам за всеки случай.
      И още нещо - ако не изкарвате максимално въздуха от  пакетчето с яйцето, докато го връзвате; пускате пакетчетата по едно във врящата вода и задържате така за по две минути да стоят изправени - докато белтъка коагулира и хване калъп, се получават интересни връхчета от от яйцето, след като се отвори.



Поширани яйца (или яйца "Хармония в хаоса")

необходими са:

Яйца
Домакинско/свежо фолио или найлонова торбичка
Малка чашка с вместимост около 150 мл. - аз ползвам мерителните - тази от 2/3 ч.ч. ми е точна
сол, червен или черен пипер
здрав конец или силиконови връзки,  или ето такива щипки като моите, които много добре затварят всяка отворена торбичка.

И тук още:
листенца магданоз, ивици чушка, колбас - пушено месо, луканка, сирене, топено сирене..... (на едните има и по 2-3 резена пържен картоф)
Вместо магданоз може да на режете други любими подправки, а зеленчуци за цвят да бъдат кубчета сварен морков или гъби; кубчета месеста част на домат; грах и царевица.



Приготвяне:
* В чашката се поставя парче свежо фолио ~ 20/20 см. и намаслява (или се разтваря  ъгъла на торбичка в чашката). 
* По краищата се нареждат зелените подправки, чушката, сиренАта и чушката на ивици, колбаса. Парчето топено сирене е най-добре да бъде на дъното :)
* В получената ямичка се чуква яйцето.  Поръсва се с подправките - сол и пипер по желание.
* Краищата на торбичката/фолиото се вдигат нагоре и пакетчето се връзва с конец, или затваря с щипка на стегнато вързопче.
* В тенджера се загрява вода и когато кипне, вързопчетата се пускат едно по едно.
* Варят се до готовност, а според мен :) тя е 4-5 мин за рохко яйце/жълтъка да е течен и 7-8 мин за добре сварено яйце.
* Изваждат се от врящата вода и прехвърлят в купа със студена,  за да се охладят по-бързо. Ако само се извадят в чиния им трябват 15-на мин, за да се охладят.
* Фолиото/торбичката внимателно се развива, изваждат се яйцата и  прехвърлят в чиния - където ги гарнирате с какво ви харесва.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Домашна моцарела
« Отговор #306 -: 28 Април 2015, 15:15:43 »
хайде сега желаещите да си правят домашна моцарела да се явят  :smile1: Основните продукти са хубаво, сурово, пълномаслено прясно мляко. Ако се сдобиете с овче, или биволско - ще е най-добре. Но става и с краве. Не излиза по-евтино от тези, които се продават, но пък е много, много вкусна. И домашна, струва си. Последния път като правих отцедих топките  (аз ги оставям малки, като... яйце примерно) и прибрах така в кутия - без друго за 2-3 дни заминават с домати, макар и дървени и така отцедената моцарела е по-суха. Първата, която правих, държах в саламурата, която остава - безсолна е, така моцарелата остава по-мека.  Разтапя се при печене и е на конци. Просто перфектна! Трябват ми само хубави розови домати от градината на мама  :smile1: Източника ми е сп. Меню.  Не съм и не бих променяла нищо.   От 1л. мляко се добива около 80 до 100г моцарела.



Домашна моцарела

Продукти:
3 л  сурово пълномаслено прясно мляко (моето беше 2л овче и 1л краве)
8 г. лимонена киселина
3 мл мая за сирене (има я в хранителните супермаркети)
сол
дървена лъжица за разбъркване :)

Приготвяне:
* Млякото се сипва в голяма тенджера.  Лимонената киселина се разтваря в 3-4 лъжици вода и прибавя към другото в тенджерата.
* Загрява се до 30* - това е хладко усещане, като се пробва. Вижда се как се пресича млякото (белтъка коагулира).
* Прибавя се маята за сирене и продължава да се бърка внимателно, непрекъснато, все още с тенджерата на котлона и се загрява, докато сместа достигне 40* - кутрето поставено в млякото издържа на топлината.

И тук вече се вижда как сиренината се събира на топка, докато достига заветните 40*, а суроватката се отделя.



* Тенджерата се отмества от котлона и оставя затворена за 15 мин. да почива.
* Получената извара се прецежда през тензух (или марля) и изстисква, за да излезе голямото количество суроватка от нея.

* Отцедената топка се слага в  в тиган с незалепващо покритие на котлона.
* Докато се загрява се вижда как сиренината се превръща от пресечена в  гладка маса и се отделя и малкото суроватка, която е останала в нея. Загряването е за кратко - за 2-3 мин, колкото да стане мека и еластична за месене сместа  - като се види, че се оформи гладка топка - тигана се отмества от котлона.



* Топлото сирене се прехвърля на работен плот и посолява.
* Бързо се премесва 4-5 пъти - като  тесто. Така се и получават конците на моцарелата, които се виждат после при нарязването и. Не трябва да се меси много, за да не стане твърда, а да се запази еластична и   лъскава.

* Може да се оформи на една или две големи топки, които се поставят веднага в купа с ледено студена вода, за да може да им запази формата, но аз харесвам бейби моцарелата и ги оформих така, на малки топчета, колкото топче за пинг понг. Може да го направите с тензух (първите 2 така направих, но е бавно), а може просто да стиснете сиренето в шепа и да отпуснете  топче между палеца и показалеца - ама това другия път ще го снимам :) както навремето бабите ни пускаха тестото за бухтите във врящото олио.  Ако усетите, че сиренето изстива -загрейте го пак за малко в тигана.
* Сиренето се изважда от студената вода едва, когато е стегнато напълно. Подсушава се и прибира в кутия, която се съхранява в хладилник. Издържа 7 дни, защото просто свърши  :smile1: А други 3 топчета  надлежно прибрах и плътно затворих в друга кутия със саламура - там издържаха  10 дни. ЗАщото пак свършиха. Но тъй като дозата е малка, може да се прави често, не е нужно големи количества да се правят  , а тези няма-и-300 г , които излизат от дозата, ако ги отпусна у нас - ще заминат на една пица или на една салата  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Тройно шоколадова торта
« Отговор #307 -: 28 Април 2015, 15:20:53 »
време за подслаждане с

Тройно шоколадова торта

       Тортата се прави лесно, не е трудна, единственото "пипкаво" нещо по правенето е престоя в хладилник след слагането на всеки пласт крем, който трябва да стегне, преди да се сложи следващия.  Фунийките за украсата са шоколадови, правени по Мими - Mariana G.  :flower: :flower:



Продукти:
За блата - пак от най-шоколадовата торта на Ирина Купенска  - тук или половината продукти, или срязвате на две и ползвате едната част, или поставяте още един блат между двата шоколадови крема, което ще направи тортата малко по-висока :)

180г. брашно
150г. захар
125г. кафява захар
60 г. какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат (7-8 гр)
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер (7-8 гр)
щипка сол
2 яйца със стайна температура
140мл. гъст айран
75мл. олио
140мл. прясно, горещо кафе (нес )

За светлия шоколадов крем:
200 г млечен шоколад
200 мл прясно мляко
250 мл течна сладкарска сметана
5 г желатин

За  белия шоколадов крем
200 г  бял шоколад
50 мл. прясно мляко
200 мл кондезирано    мляко (подсладено е)
250 мл течна НЕсладка сметана
5 г желатин

За тъмния шоколадов крем:
250 г черен шоколад с над 70%  какао
150 мл течна сладкарска сметана

За украса:
филирани бадеми, фунийки от шоколад с крем като тези кошнички

Приготвяне на блата:
* Фурната се загрява на 180°C (без вентилатор!) .
* Всички сухи съставки се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре.
* Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
* Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
* Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта.
Времето за печене е според големината на формата. Аз ползвах форма с диаметър 24 см., сложих и хартия от вътрешната страна на формата така, че да стане по-висока  - получ исе около  12 см - трябва височина, тъй като по време на печенето блата се надува. Изпече се за около 35 мин. - проба с дървено шишче - да излиза сухо.
* Оставя се да се охлади напълно (една нощ).
*** Ако сте направили половината доза - това е по блата. Ако сте направили цялата доза - с много остър, широк, дълъг  и тънък нож блата се срязва на две части.

Приготвяне на кремовете:

Светъл шоколадов крем:
* Начупения шоколад се поставя в касерола или малка тенджера и се залива с прясното мляко. Загрява се, докато се разтопи, но без да се прегрява сместа.
* Желатинът се накисва в 2-3 с. л. вода, докато набъбне.
* Прибавя се към топлата шоколадова смес и разбърква - тук се внимава да не е гореща сместа, за да не се прегрее желатина.  Тази смес се оставя да се охлажда.
* Сметаната (добре охладена) се  разбива до твърди върхове.
* Към нея се прибавя по лъжица от напълно изстиналия шоколадов сос и разбърква всеки път, докато сместа поеме шоколада и стане хомогенна.

* Във формата за торта се поставя блата и залива с шоколадовия крем.
* Прибира се в хладилник за час, докато стегне хубаво.

Бял шоколадов крем:
* Шоколадът се начупва в прясното мляко и ~ 50 мл от сметаната и загрява, докато се разтопи шоколада.
* Желатинът се накисва в 2-3 с. л. вода, докато набъбне.
* Прибавя се към топлата шоколадова смес и разбърква. Отмества се от котлона, прибавя се кондензираното мляко  и оставя да изстине напълно.
* Сметаната (добре охладена) се  разбива до твърди върхове.
* Към нея се прибавя по лъжица от напълно изстиналия шоколадов сос и разбърква всеки път, докато сместа поеме шоколада и стане хомогенна.
* Готовия крем се изсипва  и разпределя равномерно върху шоколадовия пласт. Прибира се в хладилник за час и половина-два.

Тъмния шоколадов крем:
който си е шоколадов ганаш :smile1:
* Сметаната се сипва в касерола, начупва се шоколада и загрява до толкова, колкото да се разтопи. Бърка се, докато се получи гладка, хомогенна смес.
* Оставя се да се охлади малко и се залива върху белия  шоколад на тортата.
* Поръсва се с филираните бадеми и украсява по желание.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Пастет от сьомга с крема сирене
« Отговор #308 -: 28 Април 2015, 15:23:54 »
Пастет от сьомга с крема сирене

по Драго.  който преди години се фръцна като ощипана мома, че не харесва новата визия на форума и спря да пише.

Продукти с примерна пропорция:
1 кутия крема сирене (250г)
100 г пушена сьомга
няколко стръка пресен копър
скилидка чесън

Приготвяне:
* Рибата се накълцва на съвсем ситно.
* Скилидката чесън се намачква, копъра се нарязва ситно.
* Всичко се поставя в купа и обърква хубаво.
* През това време трябва да сте препекли няколко филийки  франзела, или да извадите  солените бисквити.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Сироп от бъз (свирчовина, дръмбъз)
« Отговор #309 -: 25 Май 2015, 16:32:19 »
Сироп от бъз (свирчовина, дръмбъз)



40 прясно набрани цвята от бъз
3 л. вода
2 лимона
2 пак лимонтозу (по 10г)

захар

* Цветовете от бъз се заливат със студена вода.
* Прибавят се лимоните, нарязани на кубчета - големи около 1 см. разтворената в малко вода лимонена киселина. 
* Оставя се   на хладно място да престои 48 часа, през които се разбърква няколко пъти (5-6 примерно)
* Прецежда се през тензух, или два пласта марля - сместа от съцветия и парченца лимон се изстисква хубаво.
* Измерва се чистата  течност  и се прибавя захарта - на 1л. вода - 1,5 кг захар (по рецепта беше 2кг, но ги намалихме, за да се усеща повече аромата на бъза).
* С дървена или пластмасова (!!!не метална) бъркалка/лъжица  се бърка, докато захарта се разтвори напълно.
Сиропът (бъзовият концентрат) е вече готов. Налива се в стъклени бутилки, затварят се и се съхранявт на хладно място.


Преди употреба концентратът се разрежда с обикновена, или газирана вода на вкус, може да се прибавят резени лимон и лед  :smile1: или стръкчета мента.



“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Мини омлети със сирене и зеленчуци за малки и големи



   Общо взето рецептата се изчерпа с изписването на заглавието  :smile1:. И общо казано, това си е печен омлет :)но ей така, за разнообразие, направен във форма за мъфини, или еднократни алуминиеви формички за крем  карамел.  Факт е, че се приготвят бързо, разнообразят пържените яйца и яйцата на очи, а най-хубавото е, че всяко омлетче може да бъде с различен вкус. И още едно предимство - продуктите могат да се подготвят от по-рано, когато човек изведнъж се е оказал със свободно време, а  да се изпекат 20 мин. преди вечеря. Или пък рано за закуска.
В омлета може да сложите зеленчуци, сирена, гъби и пикантни колбаси по свой вкус.

Продуктите са:
моркови, чушка, царевица, грах, броколи
магданоз
яйца
сирене - краве и овче сирене, топено сирене, моцарела
сол и черен пипер
колбас/наденица

малко прясно мляко и брашно (на 2 яйца - 2 с.л. прясно мляко и 1 ч.л. брашно)
масло за намазване на формите

Приготвяне:
* Зеленчуците се почистват, измиват, нарязват :smile1:  на кубчета с големина по желание.
* Бланшират се в тази  последователност - първо морковите за  5 мин.,  прибавят се  чушките, граха и царевицата - варят се още 5 мин.,  след тях - броколите и всичко се вари още 3-4 мин. Изваждат се и се отцеждат.
* Фурната се загрява на 200*
* Яйцата се разбиват с прясното мляко, брашното, солта и пипера.
* Гнездата на форма за мъфини се намазват с разтопено масло.
* Поставят се от всички зеленчуци по малко, до половината на формата, парченца сиренАта, а в някои - може колбас, или магданоз :girl_haha:
* Заливат се с разбитите яйца - половин см. под ръбчето на формата и пекат в загрятата фурна - до готовност, което при мен отне 12-15 мин.

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Кристал

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 88
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #311 -: 02 Юни 2015, 10:43:44 »
Пепи, много хубава идея - пъстро и лятно  :smile1:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #312 -: 02 Юни 2015, 22:31:44 »
най-вече и разнообразни  :smile1: според вкуса на различните любимци в къщи
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Рулца от патладжани със сирена в доматен сос
« Отговор #313 -: 01 Юли 2015, 16:04:33 »
Рулца от патладжани със сирена в доматен сос



Продукти за 4 порции:
2 големи патладжана
300г  краве или овче саламурено сирене
200 г кашкавал
2 малки яйца

50-60 мл. олио/зехтин
риган,или босилек;  сол

400 мл. готов доматен сос
300 мл. пасирани домати от консерва , заедно с  5-6 скилидки чесън

или приготвен в момента сос - много добре отцедени домати от консерва,  с лъжица захар, пасирани с риган, босилек и скилидките чесън

ок 100г пармезан, или твърд кашкавал (сега има много хубав твърд гръцки) за поръсване.

Приготвяне:

* Патладжанът се нарязва по дължината на тънки (2-3 мм) филии.
* Поръсват се обилно със сол и  оставят за 10-15 минути,  за да се отдели горчивия сок.
* Измиват се със студена вода и  подсушават хубаво.
* Намазват се от двете страни със зехтин, или олио и нареждат в тава, върху хартия за печене (мазането с четка е бързо и чисто).
* Пекат се в загрята на 200* фурна за около  10 мин. (може и на грил-тиган, но там става доста по-бавно, особено, ако количеството патладжан е по-голямо.)
* Изваждат се и охлаждат.   
* Сиренето и кашкавала се настъргват в купа и  смесват с яйцата.
* В края на всяка филия патладжан се поставя по една супена лъжица от сместа със сирената и се завиват на рула.
* На дъното на тавата се разпределя 2/3 от доматения сос (домати), а рулцата се нареждат плътно върху него.
* Върху тях се разпределя останалия сос.
* Запичат се в предварително загрята фурна на 180* за 25-30 минути  - 10-15 мин., след като се види, че сосът е заврял.
* Изважда се тавата и се поръсва с настъргания пармезан. Връща се в топлата, но изключена вече  фурна, за да се разтопи  пармезанът.

Може да се сервират топли, с още наръсен пармезан и риган, или босилек,  а може да си ги хапвате и добре охладени.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Броколи със сметана и сирена
« Отговор #314 -: 29 Юли 2015, 14:19:44 »
Тъй като наближава сезона на броколите, едно предложение съвсем безмесно с този зеленчук  :smile1:  (не гледайте моите, аз от мерак рано-рано насадих, сега вече заложих и втора партида в земята)



Броколи със сметана и сирена

 

Продукти за 3-4-5 порции:
Глава броколи, около 700*800г
~300 мл. течна сметана
~ 200 г топено сирене

кашкавал, синьо сирене, още топено сирене... или сирена по избор
сол, черен пипер

Приготвяне:
* Броколите се накъсват на розички.
* Поставят се във вряща, подсолена вода и кипват за 4-5 мин. Отцеждат се.
* Прехвърлят се в тавата за печене. Върху тях се настъргват кашкавала и другите сирена.
* В тенджерата се налива сметаната и начупва сиренето.
* Кипва се на слаб котлон, докато сиренето се разтопи в сметаната. Посолява се и подправя с черния пипер.
* Заливат се броколите със соса.
* Пече се на 180*, след като започне да къкри се засичат около 10 мин - през това време кашкавала се е зачервил и соса е овкусил розичките с броколи :)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ