Автор Тема: Храна за мойте канибали  (Прочетена 294310 пъти)

ceckavd

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #285 -: 24 Януари 2015, 10:22:50 »
Нямах каперси, но сложих малко маслини. Вкусно е и така.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #286 -: 24 Януари 2015, 10:47:26 »
ееее, много се радвам, че ви харесва , дами!  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Фритата. Или голям, дебел, пухкав, печен омлет
« Отговор #287 -: 17 Февруари 2015, 16:13:52 »
Фритата със зеленчуци. Или голям, дебел, пухкав, печен омлет



Продукти за 4-5 порции , тиган с d ~ 26см:
6 яйца
~150 мл готварска сметана
3ч.ч.  зеленчуци - нарязани на кубчета моркови и чушки, грах, розички броколи, сладка царевица
1 глава лук
~ 250 г топено сирене, кашкавал, краве сирене
2 с.л. масло и 1 с.л. олио
сол  и черен пипер

Приготвяне:
* Зеленчуците се поставят във вряща подсолена (съвсем малко) вода и варят 7-8 мин. Отцеждат се.
* Лукът се нарязва на тънки ленти и запържва в мазнината за 2-3 мин.
* Прибавят се отцедените зеленчуци и отново   запържват за 1-2 мин.
* Прибавя се нарязаното/натрошено сирене.
* Заливат се с разбитите с вилица яйца и сметана ( с щипка сол и черен пипер).
* Намаля се степента на котлона на средна и се оставя да се готвят, докато стегнат отдолу, почти до средата на дебелината му.

И тук няколкото вида  продължение на готвенето, което правя:

* Прехвърлям тигана в загрята фурна и изпичам там за 7-8 мин. Това, ако тигана ми е без дръжка :) имах и такъв до скоро, или е с метална дръжка.
* Ако тигана не е с метална дръжка, която не издържа на топлината на фурната, затварям тигана с капак и задушавам, докато се стегнат яйцата.
Но най-често продължавам така:
Вземам плоска чиния с   диаметър, малко по-голям от тигана,  в който правя омлета.
Поставям  я отгоре  и с рязко движение обръщам -   омлета се прехвърля от тигана в чинията.
С кухненска хартия избърсвам  тигана, за да се почисти, ако има разни залепнали нещица по него.
След това с приплъзване връщам омлета обратно в тигана.
Така се запича/запържва и от другата страна.

Отново прехвърлям в голямата  чиния готовия омлет и нарязвам.

Тук сега може да се гарнира с още зеленчуци, но лично аз го харесвам гарниран с още сирене
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Печени свински гърди с много копър :)
« Отговор #288 -: 17 Февруари 2015, 16:16:13 »
Печени свински гърди с копър



Продукти (в този случай - 6 порции):
2 парчета свински гърди ~ 1,4 кг
1 с. л. семена от копър
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер на зърна
сол
~ 50-60 мл бяло вино

За печените кореноплодни зеленчуци:
5-6 картофа
1 сладък картоф (ок 400г)
2 корена пащърнак
1 глава фенел (резене)
1 морков
5-6 ск. чесън
сол щипка риган и 1 с.л. сушен лук и моркови, които изсуших за подправки през лятото (принципно може и без тях)
~50-60 мл. пилешки бульон или вода
2 с.л. масло и 2 с.л. олио



Приготвяне:
* Зърната черен пипер и семената копър и счукват в хаванче (или мелят едро)
* Върху горната част на гърдите се правят нарези по месото на квадрати ~ 2см.
* Посолява се и поръсват подправките и червения пипер.
* С ръка се втриват добре в месото.
* Долната част на гърдите само се посолява.
* Поставя се в плик за печене, налива виното, завързва и поставя в тавата за печене - по-голяма тук, за да събере двата плика.
* Фурната се включва на  220*, а когато плика се издуе и течността вътре се вижда, че ври - фурната се намалява на  160*
* През това време се почистват и нарязват зеленчуците, смесват се с подправките, поставят в плик, налива бульона, маслото и олиото и завързва.
- Аз ги сложих да се пекат 30 мин., след като плика с месото къкреше във фурната вече.
* Пекат се заедно около 1 час.
* Изваждат се и внимателно (заради парата вътре) пликовете се срязват, месото се прехвърля в друга, по-малка тава за печене, а около него се изсипва плика със зеленчуци.
* Връща се във фурната и запича за още 10 мин. на 180*.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Пилешка пържола на тиган и царевица с пармезан
« Отговор #289 -: 17 Февруари 2015, 16:23:36 »
Пилешка пържола на тиган и царевица с пармезан



Продукти:
4 бр. пилешки пържоли (тези са от бут, предпочитам ги, че са по-сочни от филето, пък и с кожа :)))
7-8 с.л. соев сос
щипка сол и 2-3 риган/мащерка по желание
~ 800 г грах и царевица (в този случай са консерва, но друг път ползвам и замразени)
2 с.л. масло
парче пармезан (или кашкавал, но с пармезан определено е за предпочитане)

Приготвяне:
* Пържолите се почистват и подсушават (с кухненска хартия)
* От двете страни им се правят нарези на квадрати, дълбоки, но не да разкъсват месото.
* Посоляват се съвсеееем леко, поръсва се соевия сос   и подправят.
* Сега тези пържоли се разтриват с двете  ръце  :smile1: ама хубаво, да се втрие соса и подправките добре в месото.
* Поставят  се тиган с кожата надолу  - по възможност по-голям, за да събере и четирите пържоли, включва се котлона и тигана затваря с капак. Ако е много голям и си няма капак - ползваме дъното на тава, или голяма чиния, която да го затвори.
        Необходими са по 7-8  минути от двете страни - докато се пържат, се и задушават, а тези пържоли са крехки. От бройлери.
* Изваждат се приготвените чинии за сервиране.
        Тук в тигана виждаме  едни зачервени остатъци от пърженето, които е грехота да  изхвърляме  :smile1: и няма да деглазираме тигана (както казват майсторите), а ще сложим маслото вътре. След това царевицата и граха.  Разбъркваме.
* Запържваме ги, докато останат на мазнина - 4-5 мин.,, разпределяме готовата гарнитура по чиниите и поръсваме обилно с пармезан. На мен лично ми харесва фино настърган, но някои хора го предпочита да се усеща.



Ако  пържолите се приготвят в по-малък тиган, или са повече бройки - след всяко изваждане на пържолите тигана се избърсва с кухненска хартия до сухо, за да не загарят следващите пържоли.
Ако искате да избегнете пърженето - долу  горе бързо се приготвят и на фурна - докато приготвите пържоли, загрявате фурната на мах.
Застилате тава с хартия за печене и нареждате пържолите на нея.
Печете ги по средата на фурната за около 30 мин. Тези горе имат и червен пипер като подправка. Харесва ми на пилешко  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Банички в тостер сандвич
« Отговор #290 -: 10 Март 2015, 15:48:41 »
Банички в тостер сандвич




Продукти:
фини кори за баница
олио за намазване на корите
за плънката:
яйце и сирене (намачкани, гъста да е плънката)
сирене и спанак (бланширан, отцеден и нарязан)

яйца за намазване, или потапяне

Приготвяне:
* Една  кора се намазва в половината си част с малко олио (с четка е най-лесно).
* Сгъва се на две, пак намазва съвсем тънко и поставя половината кора.
* Плънката се разпределя по повърхността на корите (около 2-3 лъжици) , след това се сгъват на пакет - с големина на гнездата на тостера.  Само се внимава при сгъването да не се случат много кори една към друга, а да бъде плънка към  корите, за да не остават сухи те.
* Тостерът се загрява предварително.
* Готовите пакетчета се потапят за бързо в разбитите яйца и отцеждат и поставят в тостера.
* Затваря се и пекат около 8-10 мин - тук времето зависи от мощността на тостера,  аз проверявам след 5-6та минута, но си бяха още сурови.
* Когато се зачервят и  хванат прилична коричка - готови са.  Изваждат се и срязват по диагонала, който се е оформил - а там коричката е най-хрупкава :)


Добре е след като се охлади тостера да се почисти, защото когато изстине съвсем е по-трудничко :)


  :exclaim: Формата и големината на плочите е важна - корите се сгъват така, че да паснат точно вътре на гнездата. Плънката може да бъде различна, тези тук са със сирене и яйце едните, а другите - със спанак и сирене.
 Продуктите са толкова, колкото банички решите, че ще правите :) Аз ще споделя за една. Т.е. две триъгълни банички, от една и половина кора.  Според мен от толкова дебелината на баничките е най-добра.
Три кори за едно зареждане на тостера :) от там нататък - колкото ви трябват.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Картофени рьощи с праз и кашкавал
« Отговор #291 -: 10 Март 2015, 15:50:09 »
Картофени рьощи с праз и кашкавал
,


   Давам продуктите за една такава чиния (2 порции) ,  с диаметър около 22 см, ако искате повече - увеличете  по две и направете на два пъти в тигана, след като разделите смесите.       


Продукти:
~ 600 г картофи - 4 броя
1 стък праз лук
2 с.л. масло и 2 с.л. олио
сол, черен пипер
~ 200 г твърд кашкавал

2 яйца

Приготвяне:
* Картофите се измиват и се сваряват цели и небелени в подсолена вода. Варят се най-много 15  минути.- - не до пълното им омекване.
* Охлаждат се, обелват и настъргват на едро ренде, заедно с кашкавала.
* Подправят се със солта и пипера.
* Ситно нарязаният праз се задушава в половината от мазнината  и 2-3 лъжици вода, също до непълното му омекване (да се усеща, като се яде).
* Прибавя се към настърганите картофи и кашкавал и разбърква добре, без да се мачкат картофите .
* В тигана за пържене се прибавя останалото масло и олио.
* Изсипва се сместа и притиска към дъното на съда.
* Пържи се под капак за 6–7 минути на средна степен на котлона, докато отдолу се получи златиста коричка.
* След това се обръща с помощта на чиния и пак се пържи до златисто и от другата страна.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Чийзкейк със сладко от малини
« Отговор #292 -: 10 Март 2015, 15:53:04 »
Чийзкейк със сладко от малини



Продукти за форма с d ~ 26 см  (12 парчета):
~ 220 г.  какаови бисквити (Роден край с какао, меки)
100 г. едро смлени ядки (орехи, или лешник)
100 г. масло
1 жълтък

За крема:
200 г. крема сирене (1 кутия Филаделфия + 1 лъжица)
400 г. заквасена сметана
2 яйца
~ 180г захар

За заливката:
1 бурканче (400г) малиново  желе

Приготвяне:
* Бисквитите се смилат, или ситно натрошават.
* В купа се смесват с ядките, мекото масло и жълтъка и разбъркват, докато сместа стане на трохи.
* Дъното на форма за печене ( с разкопчаващ борд)  се покрива с хартия за печене.
* Бисквитената смес се разстила на дъното и притиска плътно.
* Пече се в предварително загрята  на 180* фурна  за 10 мин. Веднага се изважда и охлажда.
* В друга купа жълтъците и захарта се разбиват за 2-3 мин. Прибавят се сиренето и заквасената сметана и бъркат толкова, колкото да се получи еднородна смес.
* Белтъците се разбиват за 3-4 мин, докато стана на пухкава пяна. 
* Прибавят се по малко към другата смес и разбърква с лъжица или шпатула, докато млечната смес ги поеме.
* Изсипва се върху изстиналата подложка и заравнява.
* Пече се 1 час и 30 мин. в предварително загрята (отново) на 180* фурна,  на водна баня - водата в тавата за водната баня се поставя гореща и не бива да е повече от половината на съда за печене.
* Фурната се изключва,  но сладкиша остава затворен вътре, докато изстине - около един час още.  Това е много важно, за да не се напука, или спадне чийз пласта при рязкото понижаване температурата на сладкиша.
   - Тук е момента да се прибере готовия сладкиш в хладилника за поне 6-7 часа, преди да се намаже със желето и нареже. Този, който горе виждате  не е престоял и 2 часа : :innocent: Но пък другия е престоял приличните 8 часа в хладилник.
* След това  се залива с желето - затоплено леко, за да може да се разпредели по млечния пласт и ;D  бързичко нарязва и дегустира.  Ако не искате да изглежда стегнато и стройно  :smile1:. Но за по-добър външен вид си го чакайте да стегне в хладилника за още 2 часа.



« Последна редакция: 25 Март 2015, 10:27:40 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Шишчета от агнешко месо
« Отговор #293 -: 10 Март 2015, 15:54:48 »
Шишчета от агнешко месо



Продукти  за ~ 800г агнешко месо:

2 с.л. зехтин
2 с.л. соев сос
2 с.л. ракия/водка (твърд алкохол, премахва миризмата на агнешкото принципно)
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. кимион
1 голяма глава лук
2-3 гъби за желаещите :)

Приготвяне:
* Месото се нарязва на хапки,  приблизително еднакви по големина.
* Поставя се в купа, а към него се прибавят всички други продукти.
* Лукът се срязва на 8 части (радиално) и се разделя на отделните листи - трябва да бъдат с големина на парчетата месо.
* Поставя се при месото, обърква се добре, купата се покрива с лист свежо фолио (или поставя в торбичка) и прибира в хладилника за поне 2-3  часа. Най-добре - за 24 часа :)
* Късчетата месо се нанизват на шишчета за печене.  Тук-там между тях се поставят парчета лук и гъба.
* Пекат се на загрятата вече скара от четирите страни.
* Сервираме ги веднага, докато са още горещи с приготвената гарнитура.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Бисквитена торта с млечно маслен крем
« Отговор #294 -: 10 Март 2015, 15:59:18 »
Бисквитена торта с млечно маслен крем


Една  бисквитена тортичка (която в този случай дори не е само от бисквити), но пък крема в нея е онзи стар, тоталитарен  :smile1:  млечно-маслен крем за еклери и торти, който се правеше от голяма част от българските жени.
      И тъй като на мен винаги някакви неща ми остават   ;D както тук се вижда в бисквитената торта са вложени и изостанали кроасани, които чудесно се напояват наред с бисквитите от крема. Всъщност може да сложите останали парчета от кекс, вафли, бисквити, сладки.... Бисквитената торта става интересна  всяко парче - с изненада.

Кремът може да видите  и в линка, публикувала съм тук преди 8 години. А другото с бисквитите - по ваша прецепна, както ги наредите и каквито вложите.

Продукти за тава с размери ~35/20 см.
обикновени бисквити ( Житен дар с масло предпочитам) около 300-350 г. (малките пакети са по 130г, големите мисля са по 250г)

За крема:

4-5 яйца (най-добър според мен е с 8-10 жълтъка, но после търся приложение на белтъците :))
8-9 с л захар
500 + 100 мл прясно мляко
и още 200 мл прясно мляко с 2-3 лъжици ром (или есенция)
4 с.л. брашно (или 4 с.л. царевично нишесте, ако се притеснявате да не ви мирише брашното на сурово)

250г масло
150 г пудра захар

Приготвяне:
* Яйцата и захарта се разбиват в тенджера (с дебело дъно) на слаб  котлон до леко сгъстяване на сместа (с голям, здрав тел за разбиване на яйца. Няма нужда от миксер) .
* Прибавя се 500-те мл топло прясно мляко на тънка струя;  с постоянно бъркане и  пак на котлона.
* Брашното се размива с останалите 100 мл прясно мляко и също прибавя на тънка струя в яйчената смес, при непрекъснато бъркане,  докато се сгъсти - тук вече котлона се увеличава, но да не бъде на повече от 1/2 от мощността му.
* Когато се сгъсти (отнема около10-15 мин) се отмества от котлона и се оставя да изстине, като се разбърква през 1-2 мин., за да не хване коричка. Тук прилагам една хитринка :)  - намокрям  парче свежо фолио ( или торбичка) и  поставям плътно на крема - това не позволява да хване  коричка, но съответно изстива много по-бавно.
* През това време си приготвяме масления крем:
* Мекото масло се разбива с пудрата захар - с миксер :) до получаването на пухкав крем. Около 10 минути.
* От изстиналия млечен крем се прибавя по лъжица към масления и :exclaim: миксера се заменя с дървена лъжица, или силиконова шпатула и бърка в  една и съща посока,  докато се смесят двата крема.

Сглобяване  на тортата:
* На дъното на тавата се разстила на тънък пласт 2-3 лъжици от крема.
* В останалото 200 мл прясно мляко се прибавя ромът/есенцията, бисквитите се потапят и редят върху крема.
* Отново следва  пласт крем, отново бисквити..... и така докато свършат бисквитите, или крема :) но отгоре задължително трябва да е крем. 
* Поръсва се с настърган шоколад, или смлени ядки, а може да се украси и със свежи плодове.
* Тавата се прибира  в хладилник  за поне 7-8 часа, преди да се нареже и извади парче за дегустация :)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Брауни с еспресо и череши
« Отговор #295 -: 10 Март 2015, 22:55:15 »
Брауни с еспресо и череши

   Греховно вкусния шоколадов сладкиш на Ева Тонева




Продукти:
200 г черен шоколад
100 г сушени  череши 
200 г  масло

2 яйца + 1  жълтък
150 г кафява захар
80 г брашно
1 ч.л. бакпулвер (1/2 пак от 10 г. е)
75 мл хладко еспресо

Приготвяне:
* Фурната се загрява на 200*.
* Черешите се нарязват (на по 2-3 парчета; при Ева са цели)
* Форма за печене (20/20 при Ева, при мен 18/25) се застила с хартия за печене, или намаслява.
* Шоколада и маслото се разтопяват на водна баня.
* Яйцата и жълтъка се разбиват със захарта.
* Прибавят се към шоколадовата смес и разбърква хубаво.
* Прибавя се брашното с бакпулвера и черешите.
* Внимателно в сместа се сипва и кафето и разбърква добре отново.
* Сместа се изсипва в тавата за печене, заравнява и пече около 30 мин. в загрятата вече фурна.
* Изважда се (с хартията е много лесно) и оставя да се охлади напълно ,преди да се нареже.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1433
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #296 -: 16 Март 2015, 08:12:32 »
Пепи това брауни е фантазия  :yahoo:. Непременно ще се пробва.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #297 -: 24 Март 2015, 12:02:57 »
непременно го пробвай, Диде  :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Млечна салата с броколи
« Отговор #298 -: 24 Март 2015, 12:08:16 »
Млечна салата с броколи



Продукти:
1 голяма глава броколи (ок 600г)
1 кг цедено мляко
250 г. крема сирене
4-5 с.л. зехтин
връзка копър
сока на половин лимон
2 скилидки чесън
сол

Приготвяне: 
* Главата броколи се накъсва не едри розички, стъблото се нарязва на едри парчета.
* Поставят се първо парчетата от стъблото във вряща, подсолена вода и варят около 5-6 мин.; прибавят се и розичките и заедно се варят още 5-6 мин.
* Прехвърлят се в купа със студена вода за 1-2 мин, след което се оставят около 30 мин. да се отцедят добре - аз ги наредих на кухненска хартия, но  ги и попритиснах с ръка, за да им излезе водата.
* Млякото и крема сиренето се разбъркват заедно със зехтина, сока от лимона, нарязания ситно копър и пасираната скилидка чесън.
* В купа за пасиране се изваждат 4-5 лъжици от млечната смес, поставят отцедените броколи вътре и пасира - не до хомогенна смес, оставих ги на дребни парченца, за да се усещат. Това е въпрос на вкус :)
* Прибира се в хладилник за час да се охлади добре салатата.


 :icon_idea:Ние я хапвахме така на салата, с маслини и домати, но ако си я направите, може да си намажете на препечени филийки  :smile1:  дегустацията показва, че и така е много вкусна.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Салата с броколи и млечен сос
« Отговор #299 -: 24 Март 2015, 12:36:13 »
Салата с броколи и млечен сос

Продукти (2 чинии):
1 глава ~ 500г броколи
1 кофичка студено гъсто кисело мляко  (4,5 % ползвах)
3 с.л. майонеза
2 ск. чесън
половин връзка копър
сол и  черен пипер
зехтин
сока на 1 лимон

Приготвяне:
* Броколите се накъсват на розички.
* Стъблото се обелва, нарязва на едри парчета и заедно с дръжките се поставят във вряща подсолена вода   
* След като поврат около 10 мин. към тях се прибавят   розичките и заедно се варят още около 5-6 мин.
* Отцеждат се в гевгир и веднага поставят (за около 2-3 мин.) в купа със студена вода, за да си запазят свежия зелен цвят.
* Разделят се розичките от дръжките.
* Розичките се поставят в купа и заливат с по  2-3 лъж. зехти. и сок от лимона. Посоляват се.
* Дръжките/стъблата се поставят в дълбока купа за пасиране; прибавя се половината от млякото, отново  2-3 лъжици зехтин и  1 лимонов сок и сместа се  пасира, докато парченцата броколи се смелят фино.
* Към млечната смес се прибавя  майонезата, пасираната скилидка чесън, подправките и посолява на вкус. 

* Розичките броколи се разпределят в две чинии и заливат с млечния сос.
* Отгоре се залива с още 1-2 лъжици зехтин :smile1: който разбира се стече около соса.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ