Автор Тема: Храна за мойте канибали  (Прочетена 303762 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
постни зеленчукови кюфтета :)
« Отговор #150 -: 25 Март 2014, 21:53:00 »
Дзвер, а защо не се пробваш да си направиш  рибен сос  ;D Сигурно ще се усети аромата му чак тук.


постни зеленчукови кюфтета



Продукти:
6-7 картофа (общо около  700г)
80-100г  суров ориз
400 г  спанак
5-6 стръка копър
1 ч.л. чубрица
1 малка глава лук
сол
олио за пържене

брашно и галета за овалване

Приготвяне:

* Картофите обелени се сваряват в подсолена вода. Намачкват се с преса за картофи или вилица.
* Ориза се сварява с  4 части вода;  отцежда се в цедка от излишната.
* Спанака се бланшира за 2 мин. във 2 л вряла вода, отцежда се и изстисква добре от водата. Нарязва се.
* Лука се почиства и нарязва на ситно.
* Заедно с подправките всичко се омесва много добре.
* Прибира се за 30-40 мин. в хладилника.




За овалването се смесва брашно (царевично може) с галета, малко (ситно натрошен ) корнфлейкс ( при мен и останала 1 лъжица сусамови семена)

* Мазнината се загрява в тиган - поне 1 см.
* Взема се топче от сместа с мокри ръце, овалва се на топка,  която се сплесква и поставя в купата със  сместа с галетата.  Покрива се обилно с галета, притиска внимателно между длани, изтупва от излишното и пържи в загрятата мазнина.
* Пържат се на силен котлон (9 от 12 степени)  по 2-3 мин. от двете страни, или могат да се изпекат в силно загрята фурна в намаслена тава, или хартия за печене.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Кокосови палачинки
« Отговор #151 -: 25 Март 2014, 21:57:31 »
Кокосови палачинки и постни, и блажни  :innocent:

Белите - без яйца; съвсем постни
Жълтите - с добавени яйца, след като приключих с първите 6-7 постни.




Продуктите:

1 кутия кокосово мляко 400 мл
500 мл вода
1 каф. л. сода за хляб;
1 каф. л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио
~ 600  г  брашно  - получената каша трябва да е като  рядка боза
ок. 50 мл  разтопено масло или олио за намазване

(пиша вариант за постните, а по-късно заедно с разбитите 3 яйца добавих още 150 гр. брашно)

Приготвяне:
* Кокосовото мляко се  разбърква в кутията и изсипва в купа, където ще се бърка сместа.
* Прибавя се водата, содата, солта, олиото  и захарта и разбърква всичко.
* Загрява се тиган с незалепващо покритие и (съвсем равномерно е с четка, или парче ябълка, забодено на вилица) се намазва  с  маслото или олиото.
* Изсипва се черпаче от сместа, която трябва да е толкова рядка, че като се наклони тигана във всички посоки сместа да се разстели равномерно по дъното му.   Най-добрата степен за печенето на палачинките според мен е 75% от мощността на котлона - от 9 степени на 6 (примерно).
* За минутка са запечени отдолу и трябва да се обърнат , за да се изпекат и от другата страна.


“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Страта (баница със стар хляб и....) с колбас, гъби и кашкавал



Продукти (за 4 порции):
4 + 2-3 филии сух хляб (ако е мек хляба - препича се леко, без да си сменя цвета, или оставя се открит за 7-8 часа да изсъхне добре)
100 г луканка и 1 кренвирш
5-6 гъби
5-6 стръка зелен лук
по щипка риган  и чубрица
4-5 с.л. олио
200 г кашкавал

3 яйца  и 250 мл. прясно мляко

3 лъжици кисело мляко, 60-70 мл. прясно мляко и 5-6 стръка копър

Приготвяне:
* Дъното на тавата се намазва с мазнината.
* Четирите филии хляб се нарязват на кубчета с размери ~ 1-1,5 см и подреждат плътно на дъното.
* Кренвирша, луканката, зеления лук  и гъбите се нарязват на кубчета и разпределят върху хляба.
* Поръсват се подправките.




* Отгоре се натрошават останалите филии хляб на  много едри трохи. 
* Нарязва се кашкавала на малки кубчета и разпределя върху трохите.
* Яйцата се разбиват с прясното мляко, прибавя се щипка сол и изсипва равномерно върху продуктите в тавата. 
 * Тавата се завива с алуминиево фолио, опакова добре и прибира в хладилник за 7-8  часа.
* Киселото мляко се смесва с останалото прясно мляко, ситно нарязания копър и щипка сол.
* Фурната се загрява на 180-190*, развива се фолиото от тавата  млечната смес се разпределя върху хлебната смес.
* Пече  се за около 30 мин. (до зачервяване) на средна скара. По време на печенето сместа се надува, но докато изстива - спада. Изчаква се около час да изстине хубаво и тогава нарязва.
***Може да се приготви и изпече в индивидуални форми.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #153 -: 26 Март 2014, 15:27:17 »
Страта (баница със стар хляб и....) с колбас, гъби и кашкавал

..........
Ау, как ухае, чак в София се усети..... :yahoo:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #154 -: 26 Март 2014, 19:07:57 »
ааа, не! В грешка си, Танче, няма да се усети в София   ;D Ще ги чакам да си дойдат.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #155 -: 26 Март 2014, 20:02:58 »
Мале, колко вкусно!  :drinks:
Ето ти страхотна закуска. Или вечеря. И как върви с биричка!
:drinks:
Е, няма да пием бира от сутринта де. Освен ако е за здравето...  ;D

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #156 -: 26 Март 2014, 20:27:21 »
може и за следобедна закуска да я хапваме  :smile1: :drinks: щом е за здравето  ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Mimozata

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #157 -: 31 Март 2014, 21:49:47 »
Пепи, здравей. Благодаря за сладкиша с рожков. Вчера го направих, много е вкусен. При мен се получи доста ронлив. Аз ползвах пълнозърнесто брашно и кафява захар. Възможно ли е от брашното да е станал ронлив? Пекох го около 25 мин. както беше написала.
Мерси.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #158 -: 31 Март 2014, 22:07:37 »
Здравей.  Нямам идея дали може да е заради брашното и захарта. Според мен по-скоро е заради повечето време за печене -  времето е ориентировъчно, но го пробвам с шишче (пак правих преди 4 дни) - спре ли да излиза мокро - готов е.  Може и да няма 20 мин. А моята печка е кофти тази новата. Нейните 180* се равняват на 160* на Сименса ми, дето изхвърлих, та може и от градусите да ти е станала по-изпечена.
Ако искаш и ще направиш пак - намали градусите, или времето за печене, да остане влажен.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Mimozata

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #159 -: 31 Март 2014, 22:27:54 »
Със сигурност ще има повторение. Много благодаря за отговора. :)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Пълнени палачинки
« Отговор #160 -: 14 Май 2014, 15:22:53 »
ПЪЛНЕНИ ПАЛАЧИНКИ



Продуктите са:
готови палачинки
лютеница
крема сирене (с чесън и копър по желание)
зелената част на пресен лук
гъби - кладница и печурка
2 с.л. масло, сол и черен пипер за задушаването им
кашкавал
шунка
риган / чубрица

А приготвянето е така:
* Гъбите се почистват, нарязват/накъсват и задушават в маслото до омекване.
* Поръсват се с черния пипер, солта и ситно нарязаните пера на зеления лук.
* Разбърква се и се отстранява от котлона, а съда се затваря, за да останат топли.
* Шунката се нарязва  на съвсем ситни кубчета.



* Една палачинка се намазва тънко с лютеница. Поръсва се с риган, или чубрица.
* Върху нея се поставя втора палачинка, която се намазва с крема сиренето.
* Поръсва  се с шунката, разпределят се 2 лъжици от гъбите по цялата повърхност и настъргва с кашкавал. От топлината на гъбите кашкавала се разтопява веднага, но ако не се разтопи се затопля за минута в микровълнова фурна или се поставят с чинията  във фурната под  горен реотан, докато се разтопи кашкавала (не да се изпичат отново палачинките.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
ТЕРИН ОТ КАРТОФИ С ГЪБИ
« Отговор #161 -: 14 Май 2014, 15:24:42 »
(постен) ТЕРИН ОТ КАРТОФИ С ГЪБИ



Продукти за форма с размер 26/12 см.
~ 1,2 кг картофи
~ 400 г гъби
4-5 кисели краставички
3-4 моркова
~ 60-80 мл  олио
сол, черен пипер, чубрица, риган, копър
галета

Приготвяне:
* Картофите и морковите се сваряват в подсолена вода, обелени до омекване.
* Отделят се морковите и картофите се  пасират заедно с олиото и съвсем малко от водата от варенето - трябва да остане гъста сместа. Слагат се подправките (за да има разлика в двата пласта, разделих сместа на две и подправих само едната част)
* Гъбите се почистват, нарязват и задушават в 2-3 лъжици олио, докато им се изпари водата.
* Краставичките  и морковите се нарязват на ситни кубчета.
* Формата за печене се застила с хартия.
* На дъното се поставя половината от картофената смес и притиска добре, за да не остава въздух (хартията може да се поръси с галета за хрупкава коричка)
* Отгоре се поставят морковите и краставичките и също притискат добре (никъде не трябва да остава въздух, за да не се чупи след това терина, като се реже). По същия начин и гъбите се поставят на следващ пласт и притискат.
* Върху тях се разстила останалото картофено пюре, отново притиска (с парче хартия става съвсем лесно и равномерно и откъм дебелината навсякъде).
* Поръсва се с галета.
* Пече се на 160*, под средно ниво на фурната,  за около час и половина, докато галетата се зачерви отгоре.
* Изважда се и оставя да се охлади напълно, преди да се обърне в чиния за сервиране.
* Нарязва се на филии, дебели около 2 см , за да сме сигурни, че няма да се начупи :)  и го сервираме или като основно, като предястие, или като гарнитура.

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Салата от краставици със сусам и джинджифил
« Отговор #162 -: 14 Май 2014, 15:34:16 »
и една по-различна

Салата от краставици   :smile1: със сусам и джинджифил



Продукти: (долу-горе  ;D )
2 краставици
парче джинджифил (2 см)

2 с.л. сусам
сол, черен пипер
1 ч.л. захар
2 с.л. оризов* оцет
3 с.л. зехтин

Приготвяне:
* Краставиците се нарязват на  ленти (с белачката за зеленчуци)
* Захарта, пипера, зехтина  и солта се поставят в малко бурканче с винт, прибавя се оцета.
* Затваря се бурканчето и разтръсква, докато захарта се разтопи.
* В купа се поставят нарязаните краставици, прибавя се ситно настъргания джинджифил  и оцетната смес.
* Разбърква се и се разпределя в чинии.
* Поръсва се с черния пипер и семената от сусам.

Парчето сирене е задължително  :smile1:
* Оризовия оцет може да се замени с ябълков. Аз ползвах оризов, защото имам.
**Естествено, краставицата може да не се нарязва така на ленти, а на кубчета, кръгчета, или както там ви се иска. Но така тъничките ленти според мен приеха много по-бързо аромата. Иначе трябва да се остави за 10-15 мин. да поеме ароматите :)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #163 -: 14 Май 2014, 18:06:58 »
Пепи, нещо сме били на една вълна за краставиците. Моите са без джинджифил и сусам, но за сметка на това са с оризов оцет и копър. И съм нарязал с другата белачка - че станаха като спагетки

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #164 -: 14 Май 2014, 18:16:51 »
видях ги аз в отчетната  :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ