Автор Тема: Храна за мойте канибали  (Прочетена 306376 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Кекса на Ленчето
« Отговор #30 -: 27 Март 2013, 12:05:25 »
а Ленчето е мама-на-гадже-на-гарджето  ::) , но кекса и е чуден, особено след основната насока - разбиване на яйцата до побеляване.


Кекса на Ленчето




Продукти:
4 яйца  (от щастливи кокошки  :wink1:)
3 ч.ч. брашно (от по 240мл. са чашите)
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 бакпулвер (10гр.)
2 ванилии
1 с.л. какао (хубаво да е, ако може холандско, черно, с висок %)

Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180-190*.
* Яйцата се разбъркват със захарта, докато тя се разтопи; сместа побелее и си увеличи обема  почти два пъти.
* Прибавят се прясното мляко и олиото и разбърква, вече с шпатула или лъжица, винмателно, да не спада сместа.
* Брашното се смесва с бакпулвера и ванилията и пресява.
* Прибавя се на 2-3 части  към яйчената смес и отново внимателно разбърква.
* Отделя се 1 ч.ч. от сместа, в която се прибавя разтвореното в топла вода какао. Разбърква се.
* Кексова форма, с d ок. 26-28 см., се намазва с олио и поръсва с брашно. Обръща се и изтупва от излишното.
* Сипва се от бялата смес по цялата форма; след това в средата на бялата се изсипва почти всичката кафява смес. Изсипва се останалата бяла смес, като се налива в средата върху кафявата (така я избутва настрани). Обира се останалата от чашата кафява смес и се поставя най-отгоре тук-нам върху бялата.   ::) или просто  се редуват бялата и кафявата както дойде.
* Пече се в зарятата фурна до суха клечка (най-любимата ми мярка време, но е факт... над 30 мин. при всички случаи).  Усеща се и на пипане с ръка.
* Оставя се да изстине във фурната за 10-15 мин., след което се изважда на скара да изстине, напудря и изчаква да изстине добре, преди да се нареже.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Блонди блокчета :)
« Отговор #31 -: 27 Март 2013, 12:18:37 »
Блонди-блокчета-та са на базата на сладкия салам - бисквити, ядки, плодове. И шоколад  :smile1:



Продукти:
1 пак. бели бисквити (Роден край 190гр.)
1 пак масло - 125 гр
50 мл течна сметана
30 мл ром
30 мл сок от портокал (или в тия мл. някаква течност - може и компот)
50 гр. бял шоколад
1 ч.ч. (240мл) сушени плодове - цветни, захаросани. Ананас, папая, кайсии, вишни, пъпеш - различни цветове, в стил "Луд на шаренко се радва"; но от по-меките,  не хербарии
1 ч.ч. ядки - орехи, белени бадем и фъстъци са моите
100 гр. кокосови стърготини

и още:
50 гр. масло
30 мл. олио
30 мл. течна сметана
150 гр. бял шоколад



Приготвяне:

* Бисквитите се мелят (или начупват) на едро.
* Ядките се мелят или нарязват - също не много ситно.
* Захаросаните плодове се нарязват на ситни кубчета.
* Прибавя се и кокоса и всичко се разбърква с лъжица, да се размеси.
* Маслото се разтопява заедно със сметаната, рома и сока; прибавя се начупения шоколад и изключва котлона - от топлината белия шоколад се разтопява бързо.
* Сместа се изсипва към нарязаната суха част и обърква внимателно, да не станат бисквитите на каша.
* Правоъгълна тава или форма (размера ще допълня по-късно) се застила с хартия за печене.
* Сместа се изсипва върху хартията и разпределя на цялото дъно.
* Отгоре се поставя още едно парче хартия за печене, притиска се цялата смес с ръка, да се разпредели. След това с чаша с равно дъно може да се изравни по-добре.
* Прибира се в хладилник за 1.5 - 2 часа.
* Разтопяват се белия шоколад (начупен на дребни парчета) , маслото, олиото и сметаната - белия шоколад е по-капризен за разтопяване и трябва да се прави внимателно. Най-добре на водна баня. Аз го правя в микровълновата фурна, на степен размразяване, като пускам по 1 минута време и разбърквам.
* Разбърква се, докато стане хомогенна сместа и изсипва върху бисквитената част. Отгоре се изравнява с шпатула и отново покрива с хартията за печене. Пак с ръка или шпатула може да се изглади отгоре сместа.
* Отново се прибира в хладилник за 1.5-2ч.
* Когато се извади от хладилника, хартията се отлепва много лесно от шоколада.
* Нарязва се на форми по желание. Много лесно става, ако ножа се намокря с гореща вода преди всяко рязане - така не се намачкват плодовете и ядките, когато се реже.
* Съхранява се на хладно място. 


“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Лучени кифлички със спанак и сирене
« Отговор #32 -: 17 Април 2013, 19:22:43 »
Лучени  :smile1: кифлички със спанак и сирене



Продукти:
100 мл прясно мляко и 100 мл топла вода
1 с л захар
20 г прясна мая (1/2 кубче )
1 ч л сол
30 мл олио
320-350 г брашно

за плънката:
зелената част на 10-на стръка пресен лук
250 гр. спанак
1 кофичка - 150 гр. -меко козе сирене  или  1 опак. крема сирене
150 гр. бяло саламурено сирене
100гр. майонеза

1 яйце
1 ч л олио
сусам или други семки за поръсване

Приготвяне:
* Маята се разтваря в топлото мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.
* Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
* Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, топлата вода  и шупналата мая.
* Омесва се тесто, като накрая се прибавя и олиото.
* Меси още малко, докато поеме мазнината  -  до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
* Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
* Покрива се и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
* Разделя се на 2.
* Всяка част се разточва на набрашнена повърхност на правоъгълник.




* Фурната се включва на 200*.
* Спанака се бланшира във вряла вода за минута, колкото да смени цвета си и веднага се изкарва в купа, с ледена вода (за да може да запази свежия зелен цвят)
* Отцежда се, изстисква и нарязва.
* Лука се нарязва на ситно
* Сиренето се намачква и се смесва с мекото козе сирене и майонезата.
* Половината част се разпределя на едната разточена кора; поръсва се пресния лук и  спанак. 
* Хваща се кората от дългата част и завива напред на  руло.
* Намазва се с разбитото яйце с олиото.  Поръсва се със сусама.
* Нарязва на парчета като трапец (или триъгълници)  и се нарежда върху хартия за печене, на разстояние 2-3 см. едно от друго.
* Пекат се в загрятата фурна за около ... мин, докато се зачервят :)
* По същия начин се процедира и с другата топка тесто. Общо  от това тесто излизат две тави на фурната с кифлички.

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Мъфини с малини и сметана
« Отговор #33 -: 17 Април 2013, 20:05:07 »
Мъфини с малини и сметана



Продукти за  18 бр. :
1 яйце и 2 белтъка
3/4 ч.ч. захар - 150-160 гр.
60 гр. масло
70 гр. олио

100 мл.  гореща вода
240 мл. заквасена сметана (1 ч.ч. е, не 240 гр.)
250 гр. брашно
1 бакпулвер (10 гр)
200 гр. малини (замразени, но не с лед по тях)

Приготвяне: • Фурната се загрява на 180* С.
• Яйцето, белтъците и  захарта се разбъркват (с тел за яйца; не миксер)
• Прибавят се сметаната, олиото и мекото масло. Отново разбърква добре.
• Прибавя се водата.
• Сместа се размесва добре и се добавя пресятото брашно с бакпулвера.
• Тестото се разбърква отново за кратко.
• Изсипват се малините и внимателно се обърква всичко за последно.
• Тестото се разпределя в намаслена форма за мъфини (или с поставени хартиени капсули в гнездата. Тук аз заредих едната метална форма с 12 гнезда и една с 6.)
• Мъфините се пекат около 25 минути (до суха клечка) , след което се охлаждат върху метална скара.

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #34 -: 17 Април 2013, 22:17:37 »
 :yahoo: :clapping: :clapping: Ето тази рецепта чаках,снощи и търсих  :smile1:.
Мерси ,Пепи! :air_kiss: :air_kiss:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Постни сарми с лапад
« Отговор #35 -: 03 Май 2013, 16:49:24 »
Постни сарми с лапад




Продукти за 5-6 порции: ( брой порции зависи от големината им  :smile1:

50-60 бр. листа от лапад
ок. 150 гр. ориз (1 ч.ч.)
пресни гъби – печурки – ок. 150 гр.
сушени гъби (по желание) ок.30-40 гр.(2 с.л.)
3-4 стръка пресен лук
1-2 стърка пресен чесън
7-8 стръка пресен джоджен
черен пипер
ок. 70 мл. олио
2 с.л. домашна  универсална зеленчукова подправка ( или стрък целина, 1 морков и 1 чушка)
сока на 1 лимон



Приготвяне:

* Листата се измиват. Изрязва  им се средната, дебелата жилка.
* Бланшират се във вряла вода за 2 мин. и оставят да изстинат (или  се поставят в микровълновата – по 10-на листа в чиния и завъртат за по 1,5-2 мин. на 500W) – така омекват, стават еластични и лесни за завиване.
* Ситно нарязания лук, чесън,  пресни гъби и подправки се задушават за 3-4 мин. в мазнината.
* Прибавя се измития ориз и запържва до прозрачност.
* Накрая се прибавят сушените гъби, ситно нарязания джоджен, посолява ако трябва (универсалната подправка е достатъчно солена)  и залива с ½ ч.ч. гореща вода.
* Разбърква се, отстранява от котлона и захлупва съда с капак. Оставя се ориза да набъбне така за 10 мин.
* На дъска или работния плот се поставя листото – ако са по-малки – поставят се по две листа, леко застъпени.
* В единия край се поставя от плънката, затваря се от двете страни и завива напред на рулце.  Така и с останалите листа.
* Подреждат се в тенджера, на дъното на която има 2-3 пласта листа от лапад, стръкове джоджен (дръжките може и изрязаните жилки на листата) – ако няма останали такива – поставя се една чиния на дъното. Ако е останала плънка - изсипва се върху тях.
* Най-отгоре се притискат с чиния. Заливат се с 3,5 ч.ч. вода; сока на лимона  и варят на  тих огън около 30 мин. след завирането им.



По желание могат да се сервират с цедено кисело мляко или  заквасена сметана.

На края на постите  :smile1: от мен постна рецепта. Тя разбира се може да не бъде постна, ако гъбите се заменят с  кайма  - долната снимка.

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Кюфтета в прошуто
« Отговор #36 -: 03 Май 2013, 17:04:02 »
или Кюфтета салтимбока  :smile1:

щом салвия и прошуто има.



Продукти:
500 гр.  кайма   (най добре телешко и свинско шарено месо, смляни пред вас в магазина, ако нямате месомелачка или робот в къщи. Тази манипулация обикновено се прави за повечко месо - поне 1.5-2 кг. материал; за по-малко в магазина ще ви гледат странно. Но пък после омесвате и прибирате за още 1-2-3 готвения).
2 средни картофа
1 глава лук
2 малки яйца
3-4 с.л. галета
1/2 ч.л. сода за хляб с 1 с.л. кисело мляко
голяяяма връзка магданоз
сол и черен пипер

и още:
около 200 гр. кашкавал
12-14 ленти прошуто и двойно повече листенца салвия

Приготвяне:

* Картофите се настъргват на ситно ренде. Изстискват се  (не до съвсем сухо), за да излезе голямо количество от водата им.
* Главата лук се настъргва.
* Магданоза се нарязва ситно.
* Прибавят се към приготвената кайма, заедно с останалите продукти и всичко се омесва добре.
* С мокри  ръце се взема от каймата - колкото :) голяяяяямо яйце и разстила на дланта. 
* Кашкавала се нарязва на дебели ивици, според дължината на кюфтетата, които се правят :)
* Поставят се в средата на каймата и покрива от всички страни с нея - да се форми продълговато  кюфте, с дебелина  на каймата - 1.5 - 2см. над кашкавала.



* Поставя се на парче прошуто, върху него 1-2 листа (или връхче) салвия и завива.
* Готовите се нареждат  в тава (на хартия за печене, която спестява миене после). 
* Пекат се около 25-30 мин. в предварително загрята на 180* фурна.

« Последна редакция: 01 Август 2013, 09:55:41 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #37 -: 07 Май 2013, 15:15:36 »
Пепс, рядко стигам и тук да благодаря, обикновено го правя в отчетната, ама време ми бе да те навестя и с благодарност, не само да копвам идеи ;D
Иде реч за баш канибалска (не е чудно) рецепта - пицата ти от кайма - доста често правя - чудесна е, благодаря :air_kiss: от името на фемилито :thumbup:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #38 -: 07 Май 2013, 16:14:16 »
и пЪрче

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #39 -: 07 Май 2013, 18:39:30 »
да ти е сладко, Веси  :-*
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #40 -: 15 Май 2013, 10:33:48 »
Пак съм аз ;D - тоз път със солените гофрети - чудесни са :thumbup:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #41 -: 15 Май 2013, 10:34:33 »
 :smile1:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #42 -: 15 Май 2013, 10:35:50 »
и едни сладки забърках от същото тесто - те обаче не ми харесаха - импровизацията ми се оказа тоз път неуспешна :smile1:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Храна за мой'те канибали
« Отговор #43 -: 15 Май 2013, 11:37:45 »
 ;D ама то бекончето ги прави хубави, Веси.
Нищо де, важно, че онези са ти харесали.  :-*
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Сладкиш с козунак и маскарпоне
« Отговор #44 -: 15 Май 2013, 11:44:58 »
обаче сега един сладкиш. Сигурно нямаш козунак останал, Веси, ама е чуден, струва си да си купи човек и го поизсуши  :smile1:

Бърз сладкиш с козунак и маскарпоне



Продукти са  за тава с размери 16/28 см:

сух козунак около 400 гр., нарязан на филии
400 гр. маскарпоне
400 гр. заквасена сметана
1/2 ч.ч. (от 240 мл) пудра захар - тук е на вкус
1 пак  ванилия (правих го с Бурбонска ванилия - може и друга ванилия, но намерите ли - пробвайте тази, доста по-хубава е от другите химии) .

Приготвяне:
* Млечните продукти се смесват в купа със захарта и ванилията. Разбъркват се добре с лъжица.
* На дъното на тавичка се намазва от този крем, тънко - колкото да я покрие.
* Нареждат се плътно филии козунак.
* Намазват се с половината от крема.
* Нарежда се останалия козунак и отгоре намазва с останалия крем.
* Украсява се с нещо :) по желание  - от девойчето захарните топчета, от мен - ягодите :)
* И се оставя в хладилника да поеме крема..... поне 7-8 часа.

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ