Автор Тема: Уверена в кухнята  (Прочетена 114390 пъти)

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Уверена в кухнята
« Отговор #15 -: 04 Януари 2013, 21:43:46 »
Emili, благодаря ти  :air_kiss:

marabu

  • Гост
Re: Уверена в кухнята
« Отговор #16 -: 04 Януари 2013, 22:49:25 »
Време беше да си събереш рецептите на едно място  :thumbup:

Супер темичка браво !

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Уверена в кухнята
« Отговор #17 -: 05 Януари 2013, 21:31:46 »
Юле, то май отдавна трябваше да стане, но както се казва по - добре късно отколкото никога  ;D

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Карамелен кейк с банани
« Отговор #18 -: 06 Януари 2013, 09:10:00 »
Карамелен кейк с банани


Продукти:
  За кексовото тесто:
115 гр. масло
150 гр. захар
2 ванилии
2 яйца
210 гр. брашно
1 бакпулвер
щипка сол
125 мл. прясно мляко

  За карамела:
45 гр. масло
170 гр. захар
3 банана


Приготвяне:
Най - напред се приготвя карамела. На дъното на тавата, в която ще печете сладкиша разтопете маслото и добавете захарта. Карамелизирайте до получаване на светъл карамел. Почистете и нарежете бананите на равни кръгчета. Подредете ги внимателно върху карамела. Докато изстива започнете с приготвянето на кексовото тесто.
В купа разбийте маслото и захарта. Добавете ванилиите и едно по едно яйцата. В друга купа смесете брашното, бакпулвера и солта. добавете сухите съставки към маслената смес. Разбъркайте с шпатула, така че да се поеме брашното добре. Най- накрая се прибавя прясното мляко и бъркайте за де се смеси добре и трябва да се получи гладко тесто. Разпределете кексовото тесто върху карамела с бананите и печете за около 40 мин. в предварително загрята фурна на 180 - 200 гр. Готовия сладкиш оставете да изстине леко и обърнете върху подходящ поднос.
Да ви е сладко!

Адаптирано от кулинарния блог на Lety
« Последна редакция: 12 Януари 2013, 18:30:44 от elimm »

kitkat

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 13
Re: Уверена в кухнята
« Отговор #19 -: 06 Януари 2013, 14:36:32 »
Доста сочно изглежда на снимката и съм решила да го пробвам сладкиша.
Само не разбрах колко да е голяма тавата и без водна баня ли се пече ?
Благодаря

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Уверена в кухнята
« Отговор #20 -: 06 Януари 2013, 15:57:27 »
kitkat, моята форма, в която пека кейка е с диаметър 24 см. Не е необходимо да го печеш на водна баня, просто след като е готов го остави леко да изстине и още топъл го обърни.  :thumbup:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Уверена в кухнята
« Отговор #21 -: 06 Януари 2013, 17:00:32 »
Честита тема,Ели :thumbup:
Някои от рецептите ти съм пробвала вече и са чудесни :air_kiss:
Много вкусен карамелен кейк :smile1:

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Уверена в кухнята
« Отговор #22 -: 06 Януари 2013, 21:21:51 »
Веси, благодаря ти, много се радвам че си пробвала нещичко и най - вече, че ти е харесало  :thumbup:
Ще се радвам ако надничаш от време на време  :smile1:

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Боб със свински крачета
« Отговор #23 -: 08 Януари 2013, 19:36:22 »
Боб със свински крачета



Продукти:
500 гр. зрял боб
1 голяма глава лук
1 морков
2 бр. свински крачета /добре почистени/
олио
сол
червен пипер
джоджен

Приготвяне:
Заварете леко  боба, така, че да може да изхвърлите първата вода. В друг със сложете крачетата и сварете,но не до готовност, целта е само да изхвърлите мръсната пяна, която ще излезе. В глинен гювеч изсипете боба, сложете крачетата и нарежете лука и моркова. Залейте с бульона от крачетата,като го прецедите добре, ако е необходимо може да добавите и още вода. Сложете всички подправки и оставете за поне 2 - 3 часа на умерена фурна да ври. Когато боба се е сварил и яденето има нужната гъстота значи е готово. По същия начин може да го приготвите и в тенджера на котлона, пак става много хубаво. Идеално върви с люти чушлета.
Да ви е сладко!

« Последна редакция: 12 Януари 2013, 18:30:08 от elimm »

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Кокосови бонбони
« Отговор #24 -: 10 Януари 2013, 22:21:10 »
Кокосови бонбони



Продукти:

100 гр. бял шоколад
50 мл. течна сметана
40 гр. меко масло
40 гр. кокосови стърготини
100 гр. натрошени пурички
кокос за овалване

Приготвяне:
Белият шоколад заедно със сметаната и маслото разтопете на водна баня. Трябва много добре да се стопят и да няма бучки. Оставете настрани за да се охлади сместа. След като сместа е готова, добавете кокосовите стърготини и натрошените шоколадови пурички. Разбъркайте добре и оставете за около час в хладилника за да стегне. От готовата смес оформете бонбони и ги оваляйте в кокосовите стърготини. Подредете ги подходящи формички и подредете на поднос. До сервирането съхранявайте в хладилник.
Да ви е сладко!
« Последна редакция: 12 Януари 2013, 18:29:31 от elimm »

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Пудинг с козунак
« Отговор #25 -: 12 Януари 2013, 18:13:16 »
Пудинг с козунак



Продукти:

1 сух козунак
3 яйца
500 мл. прясно мляко
1ч.ч. захар
сока на един портокал
бучка масло за съда

Приготвяне:
С маслото намажете подходящ съд в който ще печете пудинга. Козунака нарежете на тънки филийки и ги подредете във формата. Прясното мляко затоплете леко и добавете захарта, разбъркайте за да се стопи. Отделно разбийте яйцата и прибавете към млякото, заедно с портокаловия сок. Разбъркайте за да се смесят добре. Излейте млечната смес върху подредения козунак и оставете малко да се напои. Поръсете с малко захар и сложете във фурната. Печете на 200 гр. за около 30 мин. или до готовност.
Да ви е сладко!

« Последна редакция: 12 Януари 2013, 18:23:34 от elimm »

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Салата с моркови и царевица
« Отговор #26 -: 13 Януари 2013, 15:40:17 »
Салата с моркови и царевица



Продукти:
4 големи моркова
100 гр. замразена царевица
100 гр. майонеза
150 гр. сирене "Котидж"
скилидка чесън
сол
зехтин

Приготвяне:

Извадете предварително царевицата за да се размрази и да не пусне вода в салатата. Почистете и настържете морковите. смесете ги с майонезата, сиренето и царевицата. Подправете със солта и зехтина. Накрая накълцайте и скилидката чесън. Ако искате салатата да поема миризмата на чесъна, оставете да престои поне два часа в хладилника, на мен лично не ми се получи, изядохме я набързо - набързо.
Да ви е сладко!


elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Запеканка с печени чушки
« Отговор #27 -: 17 Януари 2013, 07:31:44 »
Запеканка с печени чушки


Продукти:
20 бр. печени чушки
3 яйца
150 гр. сирене
1 с.л. доматено пюре
1 глава лук
5-6 скилидки чесън
1-2 с.л. царевично брашно
олио
сол
магданоз и черен пипер
200 гр. кашкавал

Приготвяне:
Почистете чушките и заедно с лука и чесъна ги смелете в кухненския робот. Може и да нарежете всичко на ръка, но на мен така ми е по - лесно и по - бързо. Добавете яйцата, доматеното пюре и натрошеното сирене и разбъркайте. Подправете с подправките според вкуса ви. В предварително намазана с олио тава изсипете готовата смес и поръсете с царевичното брашно, а след това покрийте с настъргания кашкавал. Запечете във фурната на 200 градуса до златисто.
Да ви е сладко!


t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Уверена в кухнята
« Отговор #28 -: 17 Януари 2013, 14:47:07 »
Ели, чудесна запеканка с печени чушки!
Ще изпробвам в най-скоро време!  :thumbup:

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Уверена в кухнята
« Отговор #29 -: 17 Януари 2013, 21:04:41 »
Илиева, да не забравиш да се похвалиш  :thumbup: