Автор Тема: И да похапнем ... с rainbow  (Прочетена 247626 пъти)

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #270 -: 16 Март 2015, 07:30:00 »
ceckavd, Ели радвам се, че салатата ви е харесала  :air_kiss: :air_kiss:
Ето я и моята лютеница, чудесна се получи и обрах точките в къщи  :thumbup:


А тази лютеница ... как да кажа ... ПРЕКРАСНА  :bow:. Благодаря за доверието!

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #271 -: 16 Март 2015, 07:34:58 »
Супа с броколи и топено сирене



Продукти:
300г замразени броколи
2с.л. ориз
1 средно голям морков, настърган
2 скилидки чесън, пресован
50г топено сирене
течна готварска сметана, на вкус
фиде, на вкус
сол
черен пипер
зеленчуков бульон или подправка за супи на прах
пресен магданоз
2-3 с.л. масло /може да замените със същото количество зехтин/



Размразете броколите и леко бланширайте. Намачкайте ги на пюре.
Задушете в мазнината чесъна, добре измития ориз и настъргания морков. Когато моркова омекне и ориза стане прозрачен налейте 1,5-2л. гореща вода. Намалете силата на котлона почти на половина и оставете да къкри до разваряване на ориза. Когато е готов прибавете броколите, топеното сирене, нарязано на малки парчета и сметаната. Оставете да се готви около 10 мин., като разбърквате непрекъснато, за да се стопи сиренето. Овкусете със солта, черня пипер и бульона и прибавете фидето, Оставете да къкри още 5-6 мин. или до набъбване на фидето. Когато е готово дръпнете от огъня и поръсете с нарязан на ситно пресен магданоз.
Въпреки, че супата имаше фиде аз я сервирах с чеснови крутони и много ни хареса.
Вие я сервирайте както на вас ви харесва.
Да ви е сладко!


rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #272 -: 16 Март 2015, 07:41:44 »
Кокосов сладкиш с шоколадов сироп



Продукти:
113г меко масло
180г захар
2 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
180г брашно за кекс
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия /аз използвах 1/2 шушулка ванилия/

за сиропа:
170г кондензирано мляко
100г млечен шоколад
3 с.л. прясно мляко



Разбивате мекото масло със захарта. Добавяте едно по едно яйцата. Смесете добре. Прибавете прясното мляко и кокосовите стърготини. Пресейте брашното с бакпулвера и добавете при яйчната смес, като разбърквате с помощта на силиконова или дървена бъркалка. Ароматизирайте с ванилия. Така получената кексова смес разпределете в подходяща тава, предварително покрита с хартия за печене. Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставете леко да се охлади.
За да приготвите сиропа е необходимо да разтопите на водна баня или в микровълнова фурна шоколада, в който сте прибавили прясното мляко. Когато шоколада е напълно разтопен прибавете го към кондензираното мляко. Ако е необходимо добавете още една лъжица прясно мляко. Трябва да получите сироп с гъстотата на мед.
С помощта на дървен шиш надупчете топлия блат. Полейте със сиропа и оставете да се охлади.



Да ви е сладко!

Рецептата е от Roxana's Home Baking
« Последна редакция: 16 Март 2015, 07:56:18 от rainbow »

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #273 -: 16 Март 2015, 07:48:14 »
Картофени соленки



Продукти:
1/2ч.ч. сварени и пюрирани картофи
2с.л. прясно мляко
50г студено масло
180г брашно
2ч.л. бакпулвер
1/4ч.л. самардала
3с.л. пушена извара
черен пипер
риган

маково семе за поръсване



Пресейте брашното с бакпулвера и смесете със самардалата. Настържете  или нарежете на малки парченца маслото в брашното. Стрийте с пръсти до образуването на трохи. Смесете картофите, прясното мляко и изварата. Пасирайте добре с преса за картофи до получаване на еднородна смес. Прибавете ги при брашното и разбъркайте. Получава се лепкаво тесто, но не добавяйте повече брашно. Прибавете черния пипер и ригана и разбъркайте. Оставете в хладилника за около 20-30мин. От охладеното тесто оформете топчета, колкото орех и подредете в тава, предварително застлана с хартия за печене. Печете в загряла на 220 градуса фурна за около 15-20 мин. или до леко порозовяване.
Това е! Бързо, лесно, а толкова вкусно.



* пожелание може да се добави пармезан или пушен колбас

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #274 -: 24 Март 2015, 06:48:41 »
Тиквени меденки с бял шоколад и пълнеж



Продукти:
125г мед
50г кафява захар
30г масло
20г мас
50г бял шоколад
75г тиквено пюре
1 яйце
260г брашно
щипка сол
1/2ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела + индийско орехче
ванилия /пожелание/

за пълнеж: сладко от круши и джинджифил /или друго, което ви харесва/

В подходящ съд смесете меда, захарта и маслото. Оставете да се стопят, като разбърквате непрекъснато до образуването на мехурчета. Дръпнете от огъня и прибавете шоколада, начупен на малки парчета. Бъркайте до пълното му разстапяне и усвояване от сместа. Оставете леко да се охлади и добавете тиквата. Разбийте яйцето го прибавете към сместа.
Пресейте брашното с бакпулвера. Добавете солта и подправките. Смесете медената смес и сухите съставки. Получава се леко лепкаво тесто, но не добавяйте повече брашно.
Оставете така полученото тесто в хладилника за около час да се охлади напълно и да стегне.
От охладеното тесто направете топчета, големи колкото орех. Притеснете между дланите, да се получи кръгче. Сложете в средата от сладкото /около 1к.л./ и съберете краищата, така че да не изтече сладкото. Оваляйте отново на топче. Подредете в тава, върху хартия за печене и печете в загряла на 170 градуса фурна за не повече от 15-20 мин.

* Получават се много меки и ароматни меденки, които издържат до десетина дни. След това започват да се втвърдяват.
* Пробвах с пълнеж от друг мармалад, но този от круши и джинджифил най-много им пасва :).

Да ви е сладко!

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #275 -: 24 Март 2015, 07:12:09 »
Портокалови сладки с кокос



Продукти:
100г масло
200г захар
1 яйце
70г кокосови стърготини
2с.л. настъргана портокалова кора
3с.л. портокалов сок
230г брашно за кекс
на върха на ножа бакпулвер



Разбийте маслото и захарта на крем. Добавете яйцето и бъркайте до пълното хомогенизиране на сместа. Прибавете портокаловия сок, портокаловите кори, ванилията и кокоса.
Пресейте брашното с бакпулвера и омесете маслено тесто. От него оформете топчета с големина на лешник и подредете  в тавичка, върху хартия за печене, на разстояние едно от друго, защото се разливат. Притиснете всяко топче с вилица и печете в загряла на 170 градуса фурна за 15 минути.



Страхотни са! Опитайте!

Адаптирано от форума на бг мама