Автор Тема: И да похапнем ... с rainbow  (Прочетена 250184 пъти)

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #75 -: 08 Януари 2013, 20:47:27 »
Бисквитки "Дъга"



Продукти:
150г мазнина /100г масло и 50г мас, а може и само 150г масло/
100г пудра захар
40 г бадемово брашно
1 яйце
20г сок от мандарини
260г бяло брашно
1п. ванилена захар
щипка сол
сладкарски боички - червена, синя, зелена или каквато ви харесва

Разбивате мазнината и захарта на крем. Добавяте яйцето и продължавате да разбивате до пълното смесване на продуктите.
В друга купа смесвате бадемовото и бялото брашна, ванилената захар и солта. Прибавяте половината към маслената смес и  разбърквате. Когато брашното се е усвоило напълно, добавяте сока от мандарини. Накрая с останалото брашно омесвате маслено тесто. Разделяте го на три равни части и ги оцветявате по желание. Оформяте топки, увивате ги в найлоново фолио и ги оставяте да стегнат за около 30 мин в хладилника.
Охладеното тесто разточвате на три тънки правоъгълни кори, които наслагвате една върху друга. Навивате на стегнато руло, увивате в полиетиленово фолио и оставяте за поне час в хладилника да стегне. Аз оставих за през нощта. Готовото руло нарежете на шайби с ширина около 1 см, подредете в тава, върху хартия за печене и печете в предварително загряла на 190 градуса фурна за около 15-20 мин.



Да ви е сладко!

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #76 -: 09 Януари 2013, 13:09:17 »
Бисквитки "Дъга"
......
Напълно отговарящи на името ти - красиви, нежни, цветни...
Поздравления!  :air_kiss:

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #77 -: 10 Януари 2013, 21:18:26 »
Ей Танче благодаря! Стана ми много приятно от думите ти  :air_kiss:. Радвам се, че бисквитките ти харесват.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #78 -: 10 Януари 2013, 21:28:01 »
Пиле с грах



Продукти:
2 пилешки бутчета /цели/
половин стрък праз /ако обичате повече, сложете повече/
2 средно големи картофа
1 морков
пакет замразен грах /450г/
лешниково олио /може и обикновено слънчогледово олио/
1ч.ч. домати от консерва
черен пипер
кимион
индийско орехче
сол
червен пипер
магданоз
естрагон

Слагам бутчетата в дълбока тенджера, наливам вода, така че да ги покрие. Оставям на котлона да заври като махам периодично пяната. Когато водата заври оставям така около 20 мин.
Обелвам и нарязвам на кубчета картофите. Същото правя и с моркова, като моркова е на по-ситни кубчета. Нарязвам на ситно праза, задушавам в мазнината. Добадям морковите и картофите и задушавам и тях. Наливам при зеленчуците и консервираните домати, намалям силата на огъня и оставям така около 10 мин.
В глинен съд, на дъното подреждам двете полусварени бутчета, задушените зеленчуци, граха и доливам вода, така че да покрие всичко. Добавям солта, черния пипер, кимиона и индийското орехче. Покривам глинения съд с капак и слагам в студена фурна. Включвам фурната на 190 градуса. Оставям да се готви около два часа.
Приготвям запръжка от червен пипер и мазнина и прибавям при яденето. Поръсвам с прясно нарязан магданоз и естрагон. Изключвам фурната и оставям яденето вътре около 10 мин. да се смесят миризмите.
Да ви е сладко!

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #79 -: 13 Януари 2013, 09:45:27 »
Бекон с гъби и топено сирене



Това предястие няма точни продукти. Появи се спонтанно, разчиствайки хладилника от разни останали колбаси, но е много бързо и вкусно и затова ще го споделя с вас.

Продукти:
гъби
бекон или друг останал колбас
праз
черен пипер
готварска сметана
топено сирене
кашкавал
масло

Нарязвате на ситно праза и го задушавате с малко масло. Когато омекне прибавяте при него гъбите, нарязани на ивички. Оставяте да си пуснат сока и прибавяте бекона, нарязан на кубчета. Поръсвате с черен пипер и оставяте да се готвят за около десетина минути, като разбърквате непрекъснато. Наливате сметана, толкова, че да покрие продуктите и прибавяте топеното сирене нарязано на ситно. Бъркате докато се стопи сиренето. Сервирате обилно покрито с настърган кашкавал. Това е.
Да ви е сладко!

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #80 -: 15 Януари 2013, 07:25:31 »
Цветен кейк



Продукти:
200г бял шоколад с лешници
50г сок от мандарини
300г брашно
10г бакпулвер
2 яйца
100г захар
250г заквасена сметана
2с.л. лешниково олио /може и слънчогледово олио/
по желание:
- 4 различни цвята сладкарска боя - жълто, червено, лилаво и синьо
или
- 20-30г тъмен шоколад



С помощта на кухненския робот смиламе на ситно шоколада.
Смесваме захарта и заквасената сметана и разбъркваме, за да се стопи захарта. Добавяме сока от мандарини
Отделно смесваме брашното и бакпулвера.



Разбиваме яйцето с мазнината, добавяме заквасената сметана със захарта. Смесваме добре. Прибавяме брашното с бакпулвера на порции. Накрая добавяме шоколада. Изсипваме сместа в правоъгълна кексова форма, заслана с хартия за печене.
Печем в предварително загряла фурна на 180 градуса до готовност.
Пожелание може да направите кейка по-весел, като разделите кексовото тесто на четири части. Оцветяваме ги със различни сладкарски боички. Аз оцветих с жълто, червено, лилаво и синьо. Изсипваме в правоъгълна форма за кекс, предварително застлана с хартия за печене жълтия цвят, после червения, лилавия и накрая синия и печем.



Може да го направите и само два цвята, като отделите 2-3 с.л. от сместа и оцветите с разтопен тъмен шоколад. В правоъгълна форма за кекс, предварително заслана с хартия за печене изсипвате половината бяла смес, после тъмната и накрая останалата бяла смес. Печете пак по описания по-горе начин.



И в трите варианта се получава чудно вкусен кейк - много мек и шоколадов, с приятен мандаринов аромат.
Да ви е сладко!

Източник: сайта на Ева Тонева
« Последна редакция: 15 Януари 2013, 17:30:43 от rainbow »

star

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 796
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #81 -: 15 Януари 2013, 12:39:13 »
Този кекс изглежда чудно! Само да уточниш колко заквасена сметана слагаш  ;D
Благодаря !

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #82 -: 16 Януари 2013, 06:46:03 »
Този кекс изглежда чудно! Само да уточниш колко заквасена сметана слагаш  ;D
Благодаря !
Благодаря ти, нещо съм се разсеела  :blush2:. Поправено е вече, сметаната е 250г.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #83 -: 22 Януари 2013, 07:47:29 »
Вкусни пилешки пържоли



Отдавна се каня да приготвя пиле фрикасе и започнах с идеята да го приготвя, но се получи нещо различно и греховно вкусно. Така, че ето рецептата:

Продукти:
5 пилешки пържоли от бут без кожата
2с.л. масло
2с.л. зехтин
половин стрък праз
един средно голям морков
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. пилешки бульон
2-3 с.л. брашно + още за овалване на пържолите
сол
черен пипер
кимион
пресен магданоз
пресен естрагон

Пилешкото месо се измива и подсушава. Поръсва се със сол и се овалва се в брашно. Изтупват се от излишното брашно и се запържва в сгорещява се мазнината, колкото да се запечата. Изваждат се върху кухненска салфетка. В същата мазнина се слага ситно нарязания праз и настъргания морков, да се задушат. Налива се виното и се оставя да поври за кратко. Добавя се пилешкия бульон. Покрива се с капак, намаля се котлона се оставя за около 2-3 мин. да поври. 2-3с.л. брашно се разтварят в малко вода и се прибавяте при врящия бульон. Когато сместа започне да ври я отдръпвате от котлона. Подправяте с кимион и черен пипер.
В подходяща тавичка подреждате пържолите, поливате със соса и печете в загряла фурна на 190 градуса до сгъстяването на соса. 10 минути преди края на печенето поръсвате с пресен естрагон и магданоз.
Да ви е сладко!


Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3710
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #84 -: 22 Януари 2013, 23:56:20 »
Супер рецепта!!!Ще се изпробва тези дни. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #85 -: 29 Януари 2013, 07:02:20 »
Супер рецепта!!!Ще се изпробва тези дни. :smile1:
Петя благодаря! Пробвай, ще ви хареса  :smile1:

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #86 -: 29 Януари 2013, 07:09:05 »
Портокалов сладкиш



Продукти:
3 яйца
1ч.ч. захар
70 г леко стопено масло
1портокал - кората и сока /много сполучливо се получи и с мандарина, но от по-едрите/
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.ч. течна сладкарска сметана
1/3 ч.ч. кокос
30г стопен горчив шоколад

за глазура:
300г. квасена сметана
4-5 с.л. захар
1/2 ч.ч. течна сладкарска сметана

карамелизирани кокосови стърготини



Разбиваме с миксер на пяна яйцата и захарта. Добавяме маслото, настърганата кора и сока на портокала и течната сметана. Разбиваме добре. Пресяваме брашното и бакпулвера и ги прибавяме на порции към сместа. Накрая сипваме кокоса. Смесваме всичко добре и отделяме малко от сместа. Количеството е по ваше желание, но нека е не повече от 1 ч.ч. Разстапяме шоколада на микровълнова фурна и го прибавяме към отделеното количество. Разбъркваме да се получи еднородна смес.
Покриваме подходяща правоъгълна тава с хартия за печене. Разстиламе равномерно бялата смес и с помощта на лъжица накапваме по цялата повърхност капки от кафявата смес. С помощта на нож правим шарки. Печем в загряла на 190 градуса фурна до готовност. Когато сладкиша е готов го оставяме да се охлади напълно.



Смесваме заквасената сметана със захарта и оставяме за няколко минути да се стопи захарта, след което разбиваме на крем. Отделно разбиваме течната сметана на твърди връхчета. Смесваме двете сметани и получената глазура разнасяме равномерно върху сладкиша. Разрязваме на квадратчета и поръсваме с карамелизирани кокосови стърготини.



Да ви е сладко!

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #87 -: 29 Януари 2013, 07:35:35 »
Страхотен сладкиш  :thumbup: много нежен и ароматен :smile1:

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #88 -: 31 Януари 2013, 08:13:21 »
elimm благодаря  :air_kiss:

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: И да похапнем ... с rainbow
« Отговор #89 -: 31 Януари 2013, 08:20:16 »
Домашна кокосова торта



1ч.ч. = 200мл

Продукти:
за блата:
2 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1/2ч.ч. олио
1 бакпулвер
1 ванилия
2 с.л. кокос
2 ч.ч. брашно
2 ч.л какао

за крема:
600мл прясно мляко
1п. пудинг ванилия
1 яйце
4-5 с.л. захар /или на вкус/
100г бял шоколад
40г масло

бананово сладко

за сиропа:
1ч.ч прясно мляко
1ч.л. мед



Яйцата и захарта се разбиват на крем. Добавят се киселото мляко, олиото и ванилията. Отделно се пресява брашното и бакпулвера и се прибавя към сместа. Накрая се слага кокоса. Сместа се разделя на две равни части. Към едната се добавя какаото. Изпичат се два блата във предварително загрята на 180 градуса фурна. Готовите блатове се оставят да се охладят напълно.
За крема смесвате млякото и захарта и ги слагате на котлона да кипнат. Отделно разбивате яйцето, наливате малко студена вода и разтваряте нишестето в тази смес. Добавяте го на тънка струйка и при непрекъснато бъркане към врящото мляко. Внимавайте да не стане на бучки. когато крема се сгъсти го отдръпнете от котлона и начупете вътре белия шоколад. Добавете и маслото. Бъркайте до пълното им стопяване и усвояване от сместа. Получения крем покрийте с найлоново фолио, което да е залепено за повърхността, за да не се получи коричка и оставете да се охлади напълно.
За сиропа разтворете меда в прясното мляко.
Готовите блатове нарежете напречно на филии с дебелина около 2см. В подгодяща тортена форма, с разкопчаващ се ринг редите една до друга "филиите" блат, като редувате тъмен и бял.  Сиропирате със меденото прясно мляко,  намазвате с бананово сладко и заливате с половината крем. Редите втори блат по същия начин, сиропирате, намазвате със сладко и покривате с останалия крем. Така получената торта отново покрийте плътно с найлоново фолио и оставете в хладилника за поне два часа, а най добре за през ноща. Когато е готова отстранете внимателно ринга и украсете по ваше желания. При мен беше с крем от 200г заквасена сметана и 100мл течна и 2 с.л. захар. Разбих съставките на крем и покрих цялата торта. Украсих с парчета мандарина и карамелизирани кокосови стърготини.



* Правих и втори вариант на тортата. Изпекох цял блат в голямата правоъгълна тава на фурната, като в едната половина излях бялата смес, а в другата тъмната. Блата нарязах на ленти с ширина 5см и направих вита торта. Но трябва да се действа бързо, защото блата е крехък и при сиропирането бързо се разпада. Не сиропирайте много, а само намажете лентите с четка. Накрая украсих със сметановата смес, както описах по-горе и декорирах по същия начин.
Да ви е сладко!

Източник: блога на Вили Конова
« Последна редакция: 31 Януари 2013, 08:34:06 от rainbow »