Автор Тема: В кухнята на Фрики-авторска тема  (Прочетена 24186 пъти)

freak_man

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
Соленки Бурекас
Пастел от Емил Кало
Пържоли с горчица
Торта Форум
Воденички с ориз на фурна
Линда'с awasome Brownies

Така, понеже ми омръзна да се търся и аз да пусна нещо авторско. Надявам се да ви хареса.

Сега за Шамлое галушки, любим сладкиш на мнозина. Пускам рецепта от Bg-mamma, на Нина от Бургас, надявам се да няма нищо против, както и оригинална рецепта, която преведох и ще направя към септември. Много ми е енергоемка, пък и няма кой да яде сладкиши в големи количества.

30 мл.ром
100 гр.мед
500 мл. мляко
1 нишесте -ванилия
200 гр.стафиди
100 гр.бадеми- желателно е да са от филитираните
1 коф. от 200 гр. течен шоколад
1 кутийка сладкарска сметана за разбиване
3 блата или бишкоти-аз използвах останали бишкоти  и бисквити
Приготвя се сироп от ром+мед+ малко от млякото и с 1/3 от него се сиропира първият блат или първият ред от бишкоти.След това се приготвя нишестето и пак се използва 1/3 от него за намазване на първият блат или първият ред бишкоти.Посипват се стафидии се разстила част от течния шоколад. По същият начин се приготвят и останалите 2 блата или 2 реда от бишкоти.Отгоре се намазва с разбитата сметана и се поръсва с филитирани  бадеми.
По оригиналната рецепта/взета от едно списание/престоява така около 2 часа за да омекне и с лъжица се загребва и се пълнят чаши за мелба и се гарнира със сладолед и настърган натурален шоколад-но става много сладко, може да се пропусне последното. А аз го рязах като торта и пак гарнирах с топка сладолед.Чудесен е ! Няма да сбъркате ако го пробвате...Да ви е сладко!!!

Аз замених бадемите с орехи, и изпуснах стафидите, като използвах най-обикновени бишкоти. Ето и снимка



Ето и оригиналната рецепта:

Шамлое галушки

Съставки:
***Основен блат***
3 големи яйца, със стайна температура
1/3 ч. чаша захар
1/2 ч.чаша брашно с набухватели (cake flour)
1 щипка сол
***Орехов блат***
1/3 ч.чаша брашно с набухватели (cake flour)
1/3 ч.чаша ситно смлени орехи
1 щипка сол
3 големи яйца, със стайна температура
1/3 ч. чаша захар
***Шоколадов блат***
1/3 ч.чаша брашно с набухватели (cake flour)плюс продукта на долния ред
1 с. лъжица брашно с набухватели
2 с. лъжици истинско какао (на пудра)
1 щипка сол
3 големи яйца, със стайна температура
1/3 ч. чаша захар
***Сироп Ром***
3/4 ч. чаша захар
3/4 ч. чаша вода
1 кора от портокал (8-см. дълга), обелена с белачка
1 кора от лимон (8-см. дълга), обелена с белачка
1/3 ч. чаша тъмен ром
***Крем***
4 ч. чаша мляко, разделени
1/3 ч. чаша царевично нишесте
6 големи жълтъка
2/3 ч. чаша захар
1 1/2 ч. лъжичка ванилия
***Съединяване***
1/2 ч. чаша стафиди
1/2 ч. чаша ситно смлени орехи
1/3 ч. чаша сладко от кайсия
1 с. лъжица какао за гарнитура
***Подсладена бита сметана***
1 ч. чаша сметана, готварска
2 с. лъжици захар
1/2 ч. лъжичка ванилия
***Шоколадово-ромов сироп***
3/4 ч. чаша вода
3 с. лъжици ром
178 гр. натурален шоколад, ситно смлян
3/4 ч. чаша захар

Инструкции:
Поставете скарата по средата на фурната и затоплете до 180 °С. Намаслете форма с размер 33 на 23 см., и поставете на дъното хартия за печене.

За да направите основния блат: смесете яйцата и захарта в купа. После поставете на водна баня, котлона да е на средна температура. Бъркайте непрекъснато, докато яйцата не се затоплят на допир и захарта не се разтвори-към 1 мин. Разбийте с миксер на висока степен докато сместа не се увеличи 3 пъти-3 мин. Добавете брашното и солта.

Добавяте вече пресятото брашно на два пъти, като завъртате с шпатулата. Разпределете равномерно във формата.

Печете докато центъра не се върне при лек натиск с пръст, около 12 мин. Изстудете за 3 мин. Прекарайте нож по ръбовете и извадете. После внимателно извадете блата и отлепете хартията за печене. Изстудете формата и подгответе за следващите блатове.

За да направите ореховия пласт-пресейте брашното, орехите и солта в кухненски комбайн докато орехите не станат на брашно. Като повторите процедурата за останалата част на приготовление и изпичане на основния пласт, пригответе ореховия, като единствената разлика е че орехите няма да минат през ситото и ще трябва да ги добавите последни.

За да направите какаовия пласт-пресейте брашното, какаото и солта заедно. Повторете процедурата от предходните блатове.

За да направите ромовия сироп-разбийте захарта, водата и корите от лимон и портокал в канче на среден котлон докато не заври. Нека сместа остане да ври на котлона 5 мин. без да бъркате, докато не се намали леко като количество. Смесете рома и извадете обелките.

За да направите крема-в паница затоплете 3 ч. чаши от млякото докато не заври. Изсипете останалата 1 ч. чаша мляко в друга паница. Добавете нишестето в студеното мляко и разбъркайте докато не се разтвори напълно. Добавете жълтъците и захарта и бъркайте докато не се получи еднородна смес. Постепенно прибавете към топлото мляко. Бъркайте на среден огън докато сместа не заври. Отстранете от котлона и прибавете ванилията. Поставете после купата в по-голяма пълна с лед или студена вода за да се охлади крема, където трябва да остане до пълното му изстудяване като бъркате периодично.

Смесете стафидите и орехите в купа. Отделно затоплете сладкото, докато почти не заври, като го поддържате топло.

Поставете ореховият блат в чинията, в която ще сервирате. Напоете с 1/3 от сиропа и намажете със сладкото от кайсии, а най-отгоре намажете 1/3 от крема. Поръсете половината от стафидите и орехите. Повторете процедурата и с какаовия блат. Поставете основния блат най-отгоре и намажете с оставащия сироп и после намажете с оставащия крем. Поръсете с какао най-отгоре. Покрийте с фолио (опаковъчно) и поставете в хладилник поне за 8 часа.

За всяка една порция се загребват по няколко лъжици сладолед, от горе няколко лъжици от сладкиша, гарнира се с бита сметана и сироп от ром и разтопен шоколад.

Бита сметана

Изсипва се сметана в добре изстудена купа и се добавя захарта и ванилията. Като се използва миксер се разбива сметаната до желаната консистенция.

Шоколадово-ромов сос

В малка паничка се смесват всички съставки и се бърка, докато не се получи гъст сос, сервира се топъл, около 5 мин.
« Последна редакция: 22 Февруари 2008, 09:05:23 от tanita »

freak_man

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
« Последна редакция: 14 Декември 2006, 07:39:31 от pep-4o »

freak_man

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
Re: В кухнята на Фрики-авторска тема
« Отговор #2 -: 13 Декември 2006, 23:29:31 »
Торта Форум

Исках да направя торта за подарък и ето какво спретнах благодарение на вас

За блата:
2 яйца
1 ч. ч. захар
2 ч. ч. брашно
30 мл. пр. мляко
100 гр. масло
50 мл. мазнина - олио или зехтин

За крема:
500 мл. сметана Президент
2 натурални шоколада
1 ч. ч. захар -разделя се на две
1 ванилия
20 гр. ром

За украса и сиропиране:
половин компот
кокосови стърготини
шоколадови пръчици
150 мл. пр. мляко
1 суха сметана

Приготвяне:

Смесваме брашното и захарта. Прибавямв маслото и смесваме, докато не стане сместа на трохи.





Прибавяме млякото и останалата мазнина.



Прибавяме яйцата



и в моя случай захарта, която забравих



Получава се меко и лепкаво тесто, достатъчно за изпичането на два блата. Когато слагате тестото в тавата, сложете преди това хартия за печене и го разстелете на пласт около 1 см. При печенето то само леко си се надува от примесите в брашното.



Разстопете шоколада на водна баня. Разделете сметаната на две равни части от по 250 мл. След като шоколада се разстопи го смесете със сметаната и половина от захарта. Сложете след като изстине в хладилник.



Това е изпеченият блат, който го сиропираме със соко от компота, в моя случай праскови и покриваме с нарязани на тънко плодове.





Разбиваме вече охладена смес от сметаната със шоколад



намазваме блата и поръсваме с кокосови стърготини.





Разбиваме другата част от сметаната с добавена ванилия и прибавяме рома, когато вече е разбита. Намазваме вторият блат, който сме сложили върху първият и внимавеме при слагането да не го счупим, както направих аз. Преди това сме сиропирали със сок и накрая нареждаме плодове.



Поръсваме с шоколадови пръчици.



Разбиваме сухата сметана според указанията и намазваме тортата.



Поръсваме с кокосови стърготини



Вече останалата декорация е ваше дело, аз спретнах това





Изглед от вътре

« Последна редакция: 13 Декември 2006, 23:54:17 от freak_man »

freak_man

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
Re: В кухнята на Фрики-авторска тема
« Отговор #3 -: 17 Декември 2006, 07:53:37 »
Воденички с ориз на фурна

500 гр. воденички
2 кафени чаши ориз
1 голяма глава лук
1 морков
1 и 1/2 зеленчуков бульон Маги
джоджен
черен пипер
зехтин около1/2 кафена чаша


Сварявате воденички във вода в тенджера под налягане за около час.
Запържвате лука и морковите, и прибавяте ориза доакто не стане "стъклен". Изсипвате 3 к. ч. вода, разтваряте бульона Маги. Дърпате от котлона, прибавяте джоджена и черния пипер и изсипвате в тавата. Сипвате вода колкото да покрие 2 пъти ориза.
Печете във фурна на 160 градуса до готовност, около 40 мин., може и малко повече.
Според мъжът ми-"супер вкусно".


freak_man

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
Re: В кухнята на Фрики-авторска тема
« Отговор #4 -: 08 Май 2007, 11:06:51 »
Източник и снимки:
www.annamariavolpi.com

за сиропът от кафе

1 ч. ч. (240 cc) Хубаво италианско еспресо
2 ч. л. захар
1/2 ч. ч. (60 cc) ликьор кафе (например Kalua)

за крема маскарпоне

4 жълтъка
1/2 ч. ч. (100 gr) захар
1/2 ч. ч.  (120 cc) вино Марсала (ако нямате, може да го замените с някое сладко като Порт от Мадейра)
1 lb (450 gr) Сирене Маскарпоне, на стайна температура
1 1/2 ч. ч. (360 cc) разбита сметана
1 oz (30 gr) полус-сладък шоколад

за декорацията

2 с. л. горчиво какао
стъфготини от полу-сладък шоколад

пандишпанов блат

5 яйца
1 ч. л. ванилия
3/4 ч. ч. (150 gr) захар
3/4 ч. ч. (110 gr) брашно
1/3 ч. ч.  (50 gr) царевично нишесте
щипка сол

1. Загрейте фурната на 175 C.
Намаслете кръгла тава с диаметър около 22 cm и 5 cm дълбочина. Сложете на дъното парче хартия за печене. 


2. В купа разбийте яйцата, ванилията и захарта.


3. Разбивайте с миксера около 10-15 мин., докато сместа не стане много въздушна и не увеличи 2 пъти обема си.


4. В купа смесете брашното. нишестето и солта.


5. Смесете горната смес с разбитите яйца.


6. С движения със шпатула премесете 3-4 пъти сместа с внимателни, кръгови движения от горе на долу.


7. Изсипете в тавата сместа. Изравнете със шпатула. печете докато не стане златисто или 30-45 мин.


8. Извадете блата като обърнете тавата, отстранете хартията за печене и сложете на скара да изстива до стайна температура.


Приготвяне на тортата

1. Нарежете блата на филии от по 6 мм. Изравнете крайните парчета.


2. наредете парчетата в купа с диаметър 18 см.




3. Разтворете захарта в еспресото. Добавете ликьора. Напоете блата със сиропа.


4. Рендосайте 30 гр. шоколад и го смесете с крема от маскарпоне (рецепта по-долу)


5. Изсипете половината от крема в купата. Сложете отгоре блат, напоете го пак със сироп.


6. Изсипете останалата смес от крема, докато купата не се запълни напълно. Покрийте с останалото количество блат, напоете го със сироп.


7. Покрийте плътно с опаковъчно фолио и оставете в хладилник поне 3-4 часа.


8. Точно преди сервиране обърнете на чиния


крем Маскарпоне

Състои се от крем Забальоне, маскарпоне и сметана

Крем Забальоне

4 жълтъка
1/2 ч. ч. (100 gr) захар
1/2 ч. ч. (120 cc) вино марсала (или порт от Мадейра или друго сладко вино)

1. Разбийте жълтъците на водна баня докато не станат пухкави. После добавете захарта и след като се разстопи добавете и виното. Быркайте на водна баня докато не стане крем.


2. Важно е крема да не завира, нито водата за водната баня, а да е точно в момента преди кипене.


Продължаваме с крема маскорпоне

3. Със шпатула намачкайте маскарпонете докато не стане кремообразно. 


4. Прибавете забальонето към маскарпонето докато не стане еднородна смес .


5. Разбийте сметаната и я добавете кым останалата смес.
« Последна редакция: 08 Май 2007, 20:24:57 от pep-4o »

freak_man

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
Re: В кухнята на Фрики-авторска тема
« Отговор #5 -: 09 Май 2007, 14:44:04 »

freak_man

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
Re: В кухнята на Фрики-авторска тема
« Отговор #6 -: 21 Февруари 2008, 14:40:17 »
а сега рецептата от www.allrecipes.com

В случая това е Линда'с awasome Brownies

225 гр. масло
112 гр. натуралн шоколад (с високо съдържание на какао)
4 яйца
400 гр. бяла захар (аз заместих с истинска кафява от Била)
10 мл. екстракт от ванилия (аз имам концентрат на прах в шишенца, май от Пикадили)
190 гр. брашно (моето бе с набухватели вътре)
1 щипка сол
орехи, ако желаете



Фурната се загрява на 180. Намазвате и набрашнявате форма.
разтопявате маслото, шоколада и захарта на водна баня.
прибавяте Ванилията, в отделен съд смесвате брашното и солта.
Разбивате яйцата едно по едно, после прибавяте брашното на няколко пъти и изсипвате в тавата.
Пече от 25 до 30 мин., трябва да се отдели от стените на тавата. Аз пекох 35, защото забравих да извадя тавата.
Изважда се от формата и се оставя ан решетка да изстине.
Слага се за няколко часа в хладилник.
Поднася се самостоятелно или с каквото ви душа иска.




sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: В кухнята на Фрики-авторска тема
« Отговор #7 -: 21 Февруари 2008, 19:09:14 »
С това нещо моята душа ще поиска ванилов сладолед  :smile1:
Страхотни снимки, особено втората с падащата канела. Красота!

freak_man

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
Re: В кухнята на Фрики-авторска тема
« Отговор #8 -: 22 Февруари 2008, 17:26:33 »
Моята душа също копнееше за сладолед, ама уж бях на диета....

marabu

  • Гост
Re: В кухнята на Фрики-авторска тема
« Отговор #9 -: 30 Март 2009, 22:44:22 »
Нося едно голямо благодаря за Воденичките   :thumbup: много вкусно се получи  :smile1: