Автор Тема: Пастел-от Бон Апети с Емил Кало  (Прочетена 8551 пъти)

freak_man

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
Пастелът  е сефарадско ястие (на евреите дошли от Испания). Моята баба го правеше, и го наричаше питка с месо.
Прилагам рецептата на Емил Кало, като аз направих малко по-различна плънката, така както знам че трябва от една баба.
Тестото горе - долу същото, само на мен ми глътна повечко вода, сипвайте докато стане еластично. Добър апетит!

Списък на необходимите продукти:

за тестото:
125 г маргарин
2 1/2 ч. ч. брашно
3-4 с. л. студена вода
1/2 ч. л. сода - аз замених с едно пакетче бакпулвер на Откер.
1/2 ч. л. сол

за каймата:
300 г телешка кайма
1 яйце
4-5 стръка магданоз
черен пипер и сол на вкус

моята плънка:
250 гр. кайма, но може и повече
1 опечен и обелен патладжан
1/2 зеленчуков бульон на Маги

Каймата се слага в горещ тиган, докато не стане на трохи. Аз използвах тефлонов и затова не използвах мазнина. После се слага нарязания патладжан и накрая 1/2 от стрития на прах бульон. Вода не слагам, защото се отделя от месото и зеленчука. Така, докато почти не останат течностти, иначе ще стане глетаво.

Начин на приготвяне:

 
1. Приготвя се тесто, като брашното се смесва с маргарина, солта и содата, наливат се 3-4 с. л. вода и се размесва до получаване на хомогенна смес.

 
2. Тестото се разделя на две и се разстила с точилка, докато се получат кори с диаметър, малко по-голям от диаметъра на тавата. Едната кора се слага в намазнената тава.

 
3. Каймата се задушава с малко вода, докато стане на гранули. След това се подправя с черен пипер, сол на вкус и накълцан магданоз и се оставя настрана, за да поизстине.

 
4. Каймата се разпределя върху първата кора. Отгоре се покрива с втората кора и краищата се прищипват плътно към тавата. Набожда се с вилица и се пече в предварително загрята до температура 200 градуса фурна, докато се зачерви.

Аз пекох на 180.

« Последна редакция: 07 Юни 2006, 22:13:03 от freak_man »

Бри

  • Гост
Re: Пастел-от Бон Апети с Емил Кало
« Отговор #1 -: 08 Юни 2006, 19:44:29 »
много е вкусно , но аз към каймата прибавих , кисели краставички и настърган кашкавал . А отгоре  намазах с разбито яйце .