Автор Тема: Див заек  (Прочетена 29208 пъти)

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 323
Див заек
« -: 20 Април 2006, 22:28:30 »
д-р Л. Петров, д-р Н. Джелепов,
д-р Е. Йорданов, инж. техн. С. Узунова
"БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ"
ЗЕМИЗДАТ - СОФИЯ - 1978

ЗАЕК С ПРЯСНО ЗЕЛЕ
(с. Габровница, Пазарджишко)
Продукти: 1 заек (1.500 - 2 кг) заедно с вътрешностите, прясно зеле 3 кг, растително масло 250 мл (1 и 1/4 чаени чаши), домати 400 г (5-6 бр.), кромид лук 150 г (1-2 глави), червен пипер 10 г (2 чаени лъжички), чесън 3-4 скилидки, черен пипер и сол на вкус.
В сгорещената мазнина се поставят последователно и се запържват ситно нарязаният кромид лук и зелето, нарязано на ситно (като слама). След това се прибавят червеният пипер и сол на вкус. Част от запърженото зеле се смесва със сварените и нарязани на малки парченца вътрешности, черният пипер и ситно нарязаните скилидки на чесъна. С тази смес се напълва заекът, предварително осолен отвътре и отвън. Отворът се зашива и заекът се поставя в тавичка, покрива се с останалото зеле и се пече в средно силна фурна.

КАПАМА СЪС ЗАЕК
Продукти: 1 заек (1.500 - 2.000 кг), вътрешностите на заека, булгур или ориз 200 г (1 чаена чаша), мазнина 100 г (1/2 чаена чаша), вино 100 мл (1/2 чаена чаша), червен пипер 10 г (1 супена лъжица), бахар, черен пипер и сол на вкус.
Заекът се кисне в студена вода 10-12 часа, като местата със съсирена кръв се нарязват, за да се отдели по-лесно кръвта. След това се измива и се подсолява. Вътрешностите се измиват и се варят 1/2 час в подсолена вода, след което се нарязват на кубчета. В част от мазнината се задушава булгурът. След това се посолява и се разбърква. С нея се напълва заекът. Заекът, след като се зашие коремният отвор, се слага в съд с малко вода, залива се с виното и останалата мазнина и се задушава на тих огън, като капакът на съда се замазва с тесто.

ПЪЛНЕН ЗАЕК
Продукти: 1 заек (1.500 - 2 кг), смляно телешко месо 100 г, гъби 100 г (1 чаена чаша), яйце 1 бр., кромид лук 60 г (1 глава), магданоз 1 връзка, хляб 75 г (1 филия), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), сланина 100 г, червен пипер 10 г (1 супена лъжица), черен пипер и сол на вкус.
Заекът (без главата и вътрешностите) се измива много добре и се поръсва отвън и отвътре със сол и черен пипер.
От смляното месо, предварително накиснатия във вода хляб, нарязаните на ивички гъби, свареното и нарязано на дребно яйце, ситно нарязаните лук и магданоз, червения пипер, черен пипер и сол на вкус се приготвя плънка за заека.
Напълненият заек след зашиването на коремния отвор се намазва с мазнината, поставя се в тавичка върху тънки филийки от сланината, покрива се отгоре с филийки от сланината и се пече около 75 минути в предварително затоплена фурна. По време на печенето в тавичката се налива по малко вода или месен бульон.
Изпеченият заек се полива със соса, отделен в тавичката, и се поднася с гарнитура от грах, моркови и зеле.
« Последна редакция: 20 Април 2006, 23:31:37 от yosif »

DanKa

  • Гост
Див заек
« Отговор #1 -: 28 Април 2006, 14:31:31 »
  :) Предлагам Ви моята рецепта за заек- само за специални гости и за мнооооооооооооого хубави хора  :P - става за див заек и за питомен(дивият се покисва в смес от оцет и вода 1:1 за 24 часа)

Руло от заек по ловджийски

1 заек ( 1.5 - 2кг.)  се обезкостява с остър нож, внимателно до получаването на голям пласт месо (“брунтозавърска  пържола”) Посолява се, напиперва се с черен пипер и се намазва със следната
МАРИНА: сок от 1 лимон, 1 супена лъж. мед, 1чаена лъж. горчица, 2-3 скилидки счукан чесън.
Върху подложка от найлон, хартия или текстил нареждаме 250-300г. бекон и върху него разстиламе заешкото мариновано месо в единия му край поставяме парченца масло или маргарин и увиваме на стегнато руло заедно с бекона.Завързваме. Престоява 5-12 часа. Поставя се в правоъгълна тавичка или йенска тенджера и се залива с 100 мл. вино,100 мл. вода и се поръсва с олио. Затваря се с фолио и се пече 1 –1.5 часа на 180
След изпичането се отстранява конеца от завързването и се реже на филийки. Поднася се със следната
ГАРНИТУРА: 200г. гъби (дребни) се изпържват цели в малко мазнина, поръсени с гъбен больон – сух, 300г малки лукчета се изпържват поръсени със зеленчуков бульон – сух и 3-4 моркова нарязани на едри шайби се изпържват и леко се посоляват. При сервирането се използуват и трите зеленчука.
ДОБЪР АПЕТИТ!

winter

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 8
  • Не съм много добре със българския:((((
Re: Див заек
« Отговор #2 -: 10 Юни 2006, 22:31:30 »
Знам два рецепта за приготвене на див заяк.
Ще ти пиша по най лесния метод.
Вземи бутилка бяло вино но не кисело 1 лъжица мед черен пипер всичко това разбъркай в някакъв съд в който можеш да сложиш заяка така че да го потомиш в този сос.
Нека да приседи така 3-4 часа след което вземи гъста майонеза намажи заяка много добре сложи го в плик за печене надопчи плика с игла. Слагаш го във фурната не повече 180 гр на 3 часа зависи от големината на заека. Когато видиш че почти е готов извади го от плика и налей малко он соса в който сидеше заека преди фурната. С този сос дръж във фурната до като се образува коричка.
Приятного апетита. ;)
Путь к сердцу мужчины лежит через желудок.