Автор Тема: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4  (Прочетена 248195 пъти)

kylinarka

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 376
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #15 -: 19 Юли 2011, 13:23:49 »
Постен сладкиш с решетка от вишни

Продукти:

2 к.ч кисело мляко;
1 ч.л сода бикарбонат;
2 к.ч захар;
1 к.ч олио;
3 1/2 к.ч брашно

Сладко по избор -при мен от вишни.

Всичко се обърква  с телена бъркалка ,да стане кексово тесто.
Изсипва се в малка тавичка ,намазнена и поръсена с брашно.
Върху тестото с помощта на лъжичка се прави "мрежа" от някакво сладко.
Слага се във фурната да се пече на 180 град. до готовност
за ок. 20 мин.

Може преди да се сложи във фурната ,да се поръси със счукани орехи , които леко се притискат към тестото.

източник: БГ мама



Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 104
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #16 -: 19 Юли 2011, 13:34:48 »
         ДОМАШЕН БАНАНОВ СЛАДОЛЕД

 за около 20-25 големи топки сладолед

   1 кутия кондензирано подсладено мляко (около 300 мл.)
   3/4 до 1 ч.ч. нискомаслено прясно мляко
  *2 меки банана (намачкани на пюре)
   2-3 капки ванилия

 

Разбъркайте всички съставки в ги поставете в метален съд, покрит с фолио, в камерата за около 4-5 часа. Щом веднъж сладоледа се е позамразил, го натрошете с вилица или разбъркайте  в кухненския робот, за да се получи гладка смес без кристалоподобни парчета. Оставете го отново в камерата до пълното му замразяване. Сервирайте с любим сос, сладко, курабийка, с листа мента  или просто с лъжичка

*Вие можете да го замените бананите с предпочитан от вас плод (горски плодове, паркови, кайсии…) или вкус (мента, шоколадови парченца, кокос…)

Lety

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 237
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #17 -: 20 Юли 2011, 12:44:16 »
Мини чийзкейк с френско грозде

Продукти:

За подложката:
100 гр. бисквити,
50 гр. бишкоти савоярди,
80 гр. масло

За белия слой:
250 гр. рикота (или крем сирене),
200 гр. заквасена сметана,
пудра захар на вкус,
ванилия,
1 пакетче (10 гр.) желатин

За желирания слой:
500 мл. сок (в моя вариант е от вишни),
3 с.л. кристална захар,
1 пакетче (10 гр.) желатин,
150 гр. измито и почистено от дръжките френско грозде

Смелете бисквитите и бишкотите с блендер на фини трохи.
Смесете с мекото масло.
Разпределете сместа в силиконови форми за мъфини и притиснете с пръсти или дъното на лъжица много добре, за да се уплътни.
Сложете рикотата (или крем сиренето) в купа, прибавете заквасената сметана, ванилията и пудра захар. Количеството на захарта е според предпочитанията за сладост, затова не уточнявам. Миксирайте сместа с пасатор до еднородна консистенция.
Залейте желатина с 80 мл. вода и го оставете да набъбне. После го сложете на водна баня на котлона (много слаб огън) и бъркайте докато се разтвори (не трябва да завира иначе няма да може да желира). Оставете желатина малко да изстине и когато стане топъл, но не горещ, го прибавете към крема.
Разбъркайте много добре.
Разпределете крема във формичките върху бисквитената подложка.
Приберете в хладилник, за да стегне.
В това време, загрейте на слаб котлон сока и захарта и бъркайте, докато захарта се разтвори, не е нужно да завира, а само да се сгорещи. Изсипете желатина в много топлия сок и бъркайте, докато се разтвори. Оставете да поизстине и приберете в хладилник.
Когато сока започне да се желира, но още не е стегнал, разсипете във формичките върху белия слой и сложете зрънца от измитото и почистено от дръжките френско грозде.
Приберете в хладилник до пълно стягане на плодовия слой.

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 740
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #18 -: 02 Август 2011, 09:24:25 »
Хайде пак на закуска - който с каквото го предпочита - мляко, кафе, чай....
Пай сини сливи
4 яйца
1чч захар
1/2чч олио/разтопено масло по-добре.../
1чч мляко/пресно, кисело-каквото има/
2чч брашно
1 бакпулвер
щипка сол
ванилия
500гр сини сливи, джанки, вишни, ябълки - нарязани
Приготовление:
Яйцата се бият със захарта до побеляване, последователно се прибавят олиото на тънка струя, млякото, брашното с бакпулвера, солта и ванилията.
Тавичката е намазана с масло и посипана с галета - така при печене дори да загори не залепва за печивото и не нагарча!
Нареждат се плодовете - ябълки, сливи - на полумесеци.
Пече се в загрята на 180гр фурна за 10 мин и след това - на 150гр за около 40мин.
Да Ви е сладко!



Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1177
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #20 -: 09 Август 2011, 00:24:13 »
Рядко пиша рецепти тук и съм щастлива, че ми се пада честта да съм след Йоли.  :P

Американски фъдж (Fudge) с орехи

Първо - малко предисловие: свикнали сме да мислим, че Фъдж (фъч) е вид шоколадов кекс с орехи. Всъщност кексът само наподобява истинския фъдж, който не съдържа брашно и е доста наситен, кремообразен, много сладък (и калоричен  :blush2:) и си има някои тънкости при приготвяне. Основната трудност е приготвянето на сиропа, който трябва да е с температура 114-116С (или проба за меко топче). Тъй като аз нямам специален термометър, просто правих пробата, докато се получи нужната гъстота.
Тъй като нямах идея какво ще се получи, направих само половин доза със 100 г шоколад, рецептата е за цяла доза.

Продукти:

250 г горчив шоколад
2 ч. захар
250 мл концентрирано мляко (понеже не знам къде има, използвах течна сметана Президент, разредена с малко вода)
50 г масло
ванилия
щипка сол
1 ч. запечени начупени орехи или други ядки

Приготовление:

В тенджерка с дебело дъно се слагат млякото, маслото и захарта и се загряват до кипване на слаб огън. Разбърква се, докато захарта се разтвори - щом кипне, разбъркването се спира. Ври, докато достигне температура 114С (или като се пусне малко от сиропа в чаша с вода, той да държи форма на топче).
През това време шоколадът се начупва в дълбок съд. Залива се с готовия сироп, изчаква се малко и се разбърква до пълно разтапяне на шоколада. Добавят се солта и ванилията и се оставя да изстине напълно около половин час.
Добавят се орехите и се разбива с миксер минимум 5 минути - колкото повече, толкова по-добра ще бъде консистенцията.
Квадратна форма със стена 20 см се застила с хартия за печене, която се намазва с масло. Вътре се изсипва сместа, заравнява се и се оставя в хладилник за 6 ч. (е, аз нямах търпение и снимките ги направих само след час... то си личи). Като стегне, се нарязва на малки порции.
Може да се съхранява в хладилник или в плътно затворена кутия на стайна температура.

Източник: Мишел от kuking.net


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #21 -: 22 Август 2011, 15:02:28 »

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3710
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #22 -: 24 Август 2011, 01:49:09 »
Постен сладкиш с решетка от вишни

Продукти:

2 к.ч кисело мляко;

Този сладкиш не е постен.
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 104
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #23 -: 28 Август 2011, 20:02:04 »
   за 4 порции
   

  МЛЯКО С ОРИЗ 
 
  600 мл. мляко
   150 м.л. вода
   1/2 ч.ч. ориз
   100 гр. стафиди (по желание)
   1/2 ч.л. ванилия
   2 с.л. мед
   1 с.л. захар
   канела за поръсване

Измийте добре ориза и го сложете във водата на умерен огън. Когато поеме течността долейте мляко  постепенно и изчакайте да започне да клокочи сместа и добавете стафидите. Разбърквайте на умерен огън докато гъстотата на пудинга добие вид на среднотечен сос, а оризът е напълно уврял. Не прекалявайте с гъстотата, защото крема тепърва ще се стяга доста. Ако видите, че е прекалено лепкаво, сложете още мляко. Към така готовия крем можете да добавите вкусове по избор. Аз сложих ванилия. Разсипете в купички и поръсете с малко канела.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #26 -: 04 Септември 2011, 14:16:50 »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 4
« Отговор #29 -: 06 Септември 2011, 15:46:58 »