Автор Тема: сиропирани рози  (Прочетена 20361 пъти)

more

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 20
сиропирани рози
« -: 04 Март 2011, 16:15:40 »
Много ми бе полезен форума с оформянето  на питки и нови рецепти.Показали сте чудесни неща. Ще ви предложа рецепта за сиропирани розички,дано ви хареса!Ако вече е предлагана -извинявам се. Опитах ги на кръщенето на племенника ми преди години и стана любима рецепта на децата ми.
Сиропирани рози
Продукти:
3 яйца, 250мл. прясно мляко, половин кубче мая, 1/2 ч.л. сол, 1 с.л.захар, 2 ванилии, брашно около 1 кг, масло или олио за намазване на корите и за намазняване на тавата, захарен сироп- 1,300л вода, 1.300 захар, 2 ванилии.
В кладенче от брашно се сипват 3 яйца , разтворената в част от топлото мляко мая +солта+захарта, и останалото мляко+ванилиите.замесва се тесто докато спре да лепне- не твърдо.

Разделя се на 3 топки.

Всяка топка се разточва на кора с диаметър около 60 см.-посипва се с брашно за да не лепне при точенето.

Намазва се с масло или олио цялата повърхност.

Навива се на руло

 и се реже напреко на парченца около 1см широки.

Поставят се в намаслената тава с разреза нагоре.на разстояние едно от друго.

Така и с другите две кори.Оставят се да втасат.

Пекат се на 200гр. до изпичане/порозовяване/ .

Сварява се захарния сироп .Поливат се изстиналите розички с топлия сироп.

Оставят се няколко часа да поемат.Да ви е сладко.

Пекат се в тава поне 35см в диаметър. Надуват се , затова имайте предвид ,че ще се сиропират-добре е тавата да е дълбока иначе горната част ще остане суха.Излизат около 50 броя.По принцип рецептата е двойна, но излизат много затова ви показах с половин доза.
http://morskaah.snimka.bg/cooking/kulinariya.575139.22611606
« Последна редакция: 06 Март 2011, 10:56:50 от Mariana G »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: сиропирани рози
« Отговор #1 -: 06 Март 2011, 18:22:20 »
Чудесни са! Просто прекрасни!  :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2807
  • калпазанка
Re: сиропирани рози
« Отговор #2 -: 06 Март 2011, 22:21:31 »
Да, страхотни са! :thumbup:
more, благодаря за рецептата! :smile1:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1726
Re: сиропирани рози
« Отговор #3 -: 06 Март 2011, 22:46:02 »
Супер са, малки и симпатични!  :thumbup:

У нас се приготвят с плънка от млени орехи и са познати под имато мелчета

marabu

  • Гост
Re: сиропирани рози
« Отговор #4 -: 07 Март 2011, 11:28:56 »
 :thumbup: Отлична стъпка по стъпка  :smile1:

more

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 20
Re: сиропирани рози
« Отговор #5 -: 08 Март 2011, 11:39:10 »
Благодаря ви! Да, може и с орехи.Надявам се да ви харесат!

canu6ka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 10
Re: сиропирани рози
« Отговор #6 -: 07 Март 2012, 14:32:37 »
Харесах рецептата и снощи ги направих. При замесването тестото ми стана клисаво и едва го направих на три топки. За да го разточа го оставих да втаса малко и след това оформих рулцата. След изпичането розичките станаха твърди като курабийки. Сиропирах ги снощи и тази сутрин имаше още непопил сироп. Така ли трябва да бъде? Може би брашното ми е било лошо, не съм го ползвала досега. Ще си взема на Софиямел и пак ще пробвам.

marabu

  • Гост
Re: сиропирани рози
« Отговор #7 -: 07 Март 2012, 14:43:32 »
1-во трябвало да се добави брашно (да може причината да е в качеството на брашно) за да се омеси добре, докато престане да лепне.
 Най-вероятно си пекла повече време от необходимото затова са станали корави подобни питки трябва да се меки отвътре (особено когато има яйце в тестото).
Пи този тип питки не остава сироп, но при теб явно е останал, заради много твърдата кора. Следващият път печи по малко време за да останат меки и да попият целия сироп.

canu6ka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 10
Re: сиропирани рози
« Отговор #8 -: 08 Март 2012, 11:42:33 »
Слава богу поеха сиропа до вечерта и днес ще почерпя колегите за празника!

marabu

  • Гост
Re: сиропирани рози
« Отговор #9 -: 08 Март 2012, 11:54:10 »
 :clapping: Браво ! Сигурна съм, че колегите ще бъдат много доволни  :smile1:

danchevi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: сиропирани рози
« Отговор #10 -: 07 Януари 2017, 23:22:16 »
Не трябва ли да се остави тестото да втаса щом е с мая?

cvetozara123

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Re: сиропирани рози
« Отговор #11 -: 17 Февруари 2017, 17:07:06 »
И аз това се чудех дали не трябва да втаса.