Глиган с батат и карамелизиран лук
Продуктите: 1.5 кг. глиган - джолан и рибица (джолана съм писала вече колко ни харесва, но добавих и парче рибица wink1)
3-4 зърна бахар, сол
за карамелизирания лук: 1 кг. лук
1 пак. масло (125гр.)
2 с.л. мед
сока на 1 лимон
50 мл бяло вино
щипка риган, сол
и още: батат (количеството на сладкия картоф може да бъде повече или по-малко, в случая моя беше ок 700гр.)
100 мл ябълков сок и 100 мл бяло вино
по щипка риган, чубрица и мащерка
Приготвяне: * Месото (почистено от ципи, мазнини) се нарязва на големи късове, залива се с вряла вода и след две мин. отцежда и измива. Когато варя месо и трябва да отпенвам - винаги пропускам точния момент. Затова от години правя така, а когато вече завира - почти няма нищо за отпенване.
* Поставя се в тенджерата, в която ще се вари заедно с бахара, солта и залива с ок. 1.5-2 л. вода (така, че да го покрие)
* Вари се до омекването му (времето си зависи изцяло от "възрастта" на месото.
* Отделя се месото, бульона се прецежда и запазва ок. 200 мл. от него.
Карамелизиране на лука: * Лука се почиства и нарязва на полумесци.
* Поставя се в широк тиган, посолява. Маслото се разделя на 6-7 кубчета. Поставя се едно кубче от маслото при лука.
* Запържва се "на тих огън", като от време на време се прибавя по кубче от маслото, докато го поеме всичкото. Прибавя се сока от лимон, отново задушава, докато лука стане златист.
* Сипва се и воното, за да се деглазира тигана, прибавя меда и ригана, оставя се да клокне 5-6 мин.
* Батата се нарязва на едри парчета и заедно с месото се поставя в съд за печене, разбърква се.
* "Завива" се с карамелизирания лук, залива се с ябълковия сок (тук използвах готов от кутия blush2), виното и отделените 200мл бульон.
* Поръсва се с подправките, завива се с фолио и поставя в загрята фурна. Пече се: докато закъкри - на 250* (около 15 мин) и още 20 мин.- на 200*.
* Развива се фолиото и запича още 10-15 мин.
Картофа си е доста сладникав. В комбинация с карамелизирания лук е разкош. Но
ако някой реши да го прави, а не обича сладко/солени вкусове, може да изключи меда от лука.
Соса е малко, другия път бих добавила още малко бульон, за да е повечко 