Автор Тема: Салати - III  (Прочетена 182079 пъти)

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Салати - III
« Отговор #30 -: 17 Март 2011, 19:09:30 »
Юлия, ще се радвам да ти се услади  :smile1:

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2012
Re: Салати - III
« Отговор #31 -: 26 Март 2011, 15:37:10 »
Tzatziki /Цацики/




3 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица. оцет
1 чаена лъжица лимонов сок
2 скилидки чесън смлян на ситно
1 / 2 чаена лъжица сол
1 / 4 чаена лъжица. бял пипер
1 чаена чаша кисело мляко изцедено
1 чаена чаша заквасена сметана
2 краставици, обелени, изчистени от семена и нарязани на кубчета
1 чаена лъжица. нарязан пресен копър  


Начин на приготвяне:Смесете зехтин, оцет, чесън, сол и черен пипер в купа. Разбърква се, докато  се получи еднородна смес.Добавяме киселото мляко със заквасена сметана.  Накрая добавете краставицата и нарязан пресен копър. Оставяме на студено в продължение на най-малко два часа преди сервиране.
« Последна редакция: 29 Март 2011, 20:37:09 от pep-4o »
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

marabu

  • Гост
Re: Салати - III
« Отговор #32 -: 31 Март 2011, 15:08:35 »
Салата от паста, тиквички, домати и сирене



200 г сварена паста Фарфале
2 с л зехтин или олио
сок от 1/2 лимон
сол
смлян черен пипер
2 тиквички
200 г коктейлни домати
1/2 връзка магданоз
100 г краве сирене или Фета


• Тиквичките, доматите и магданозът се измиват и подсушават.
• Магданозът се нарязва на ситно, тиквичките на кубчета, а доматите на половинки.
• В голяма купа сварената и отцедена паста се полива с мазнината и лимоновия сок.
• Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
• Пастата се разбърква, след което се добавят подготвените зеленчуци.
• Поръсва се отгоре с натрошеното сирене и магданозa.
• Всичко се разбърква, при необходимост се подправя със сол, черен пипер или лимонов сок.
• Купата се покрива и се оставя в хладилник за 1-2 часа.
• Салатата от паста, тиквички, домати и сирене се поднася охладена като гарнитура към печено месо, скариди и т.н



** Тази рецепта съдържа продукти за 4 порции.
**** Салатата от паста, тиквички, домати и сирене може да бъде приготвена от сутринта и сервирана вечерта.


източник : the pioneer woman

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1177
Re: Салати - III
« Отговор #33 -: 31 Март 2011, 15:36:39 »
Марабу, тиквичките сурови ли се ядат?  :hmmm:

marabu

  • Гост
Re: Салати - III
« Отговор #34 -: 31 Март 2011, 19:17:12 »
да, особено сега има едни млади и крехки (ама не са наши, а вносни), които при престояване с пастата и доматите стават хрупкави

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Салати - III
« Отговор #35 -: 04 Април 2011, 13:30:56 »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Салати - III
« Отговор #36 -: 15 Април 2011, 18:57:48 »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Салати - III
« Отговор #37 -: 18 Април 2011, 14:04:17 »
Топла картофена салата с яйца и кресон




Продукти

20 бр. средни картофи (червени или такива с по-малко водно съдържание)
9  бр. сварени яйца (на кубчета)
1 клонче целина (накълцано на ситно)
1 шепа пресен воден кресон
1 зелена чушка (на малки кубчета)
1 люта червена чушка (халапеньо) наситнена
6 кисели краставички (на кубчета)
2 с.л. майонеза
2 с.л. френска фина горчица
1 с.л. накълцан шнитлаух - пресен или сух (може пера от зелен лук)
сол
черен пипер

за гарниране
1 варено яйце
няколко колелца червена чушка
щипка  лют червен пипер
листа пресен кресон

Приготвяне

Сварете картофите, отцедете ги и ги надробете на малки кубчета.
В купа съберете всички съставки. Разбъркайте. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Насипете в салатиера и украсете с колелца от червена чушка, варено яйце и няколко клончета воден кресон.
Поръсете леко с лют червен пипер и поднесете с добро червено вино.

Може да наситните повечко продуктите и да подредите по лъжичка-две върху кростини

Или да си направите брънч сандвичи с:

чесново хлебче, резен шунка, лъжица от салатата и малко рукола, репички...


Brunch - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D1%8A%D0%BD%D1%87

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Салати - III
« Отговор #38 -: 18 Април 2011, 14:57:20 »

Или да си направите брънч сандвичи с:

чесново хлебче, резен шунка, лъжица от салатата и малко рукола, репички...[/i]




нещо като това ли  :smile1:



е значи днес това ми беше бърнч сандвича  :smile1:

Ирма,  много апетитно  звучи салатата. Имаш ли снимка само на кресона да покажеш?  Интересен ми е като подправка  ::)
« Последна редакция: 18 Април 2011, 15:03:53 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Re: Салати - III
« Отговор #39 -: 18 Април 2011, 15:07:21 »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Салати - III
« Отговор #40 -: 18 Април 2011, 16:14:14 »
 :thumbup:  сега да видим къде ще го търся  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Салати - III
« Отговор #41 -: 18 Април 2011, 17:39:24 »

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Салати - III
« Отговор #42 -: 18 Април 2011, 22:31:33 »
Пепи  видях го отдавна и ми стана любопитно, та си взех семе и си насадих за проба в една тарелка. За късмет изникна всичкото, но е май гъст, та ще трябва да го разредя малко. Иначе  е малко странен, със стипчив, но свеж вкус. Слагах на  гъбена крем супа и пасна отлично.  Не знам дали ще намериш някъде свеж, освен да си набереш край някое поточе  ::) , но го има на семена и бързо пониква. Обича вода и сянка. На снимката със салатката е на заден план, а утре ще ти го фотна на по-ясна снимка.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Салати - III
« Отговор #43 -: 19 Април 2011, 11:34:05 »
БЛАгодаря ти  :-*  видях я. Поточе не ми се намира наблизо, но ще потърся семе.
Между другото тази подправка я чух от едни родопчани, които казваха, че слагат на наденицата за сушене.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Салати - III
« Отговор #44 -: 19 Април 2011, 15:28:49 »
Е, супер Пепи. Предполагам в нета си видяла този, който расте в естествена среда, с по-едрите листа. Родопчани явно от него берат, но ний като нямаме тоя късмет си садим по терасите, в сандъчета и си го похапваме млад  :wink1: .
Ето моя