Автор Тема: Салати - III  (Прочетена 182076 пъти)

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 104
Re: Салати - III
« Отговор #15 -: 08 Януари 2011, 21:41:08 »
       Бобена салата


1 консерва боб (200 гр.)
1 домат (на кубчета)
1/2 глава лук (лилавият е за предпочитане, защото е по сладък)
2-3  репички
150-200 гр. саламурено сирене
3-4 стръка керевиз (или друга зелентия, но керевизът подхожда добре на боба)
зехтин, сол, черен пипер (на вкус)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Салати - III
« Отговор #16 -: 09 Януари 2011, 12:48:23 »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Салати - III
« Отговор #17 -: 13 Януари 2011, 08:48:05 »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Салати - III
« Отговор #18 -: 14 Януари 2011, 15:10:17 »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Салати - III
« Отговор #19 -: 16 Януари 2011, 19:18:07 »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Салати - III
« Отговор #20 -: 24 Януари 2011, 14:04:45 »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Салати - III
« Отговор #21 -: 16 Февруари 2011, 18:07:46 »

Lety

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 237
Re: Салати - III
« Отговор #22 -: 25 Февруари 2011, 02:07:14 »
Салата айсберг със сушени плодове и орехи

Продукти:

салата айсберг,
4-5 сушени кайсии,
шепа стафиди,
шепа начупени на едро орехи,
1 кисела ябълка (например "Грени Смит"),
зехтин,оцет и сол на вкус

2/3 от салата айсберг се накъсва на парчета в купа.
Сушените кайсии се нарязват на малки кубчета и се добавят към салатата, заедно със стафидите, начупените на едро орехи и обелената ябълка нарязана на кубчета или тънки резенчета.
Салатата се подправя със сол, зехтин и оцет на вкус.
Разбърква се и се сервира веднага.
Ако няма да я поднасяте веднага, не подправяйте, приберете в хладилник. Прибавете дресинга 1-2 минути преди сервиране.

Ако желаете, може да дообогатите вкуса, като прибавите малко синьо сирене или пък козе сирене нарязано на кубчета. Варианта без сирене, както е и на снимката,  е  по-лек, но все пак въпрос на вкус .

* Посочвам продуктите ориентировъчно като количество, а всеки може да си ги нагоди според собствените предпочитания.

kokata

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 51
Re: Салати - III
« Отговор #23 -: 06 Март 2011, 19:45:23 »
САЛАТА ЛА ВАЛЕТА 
Патладжан маринован                         60 гр.
Тиквички мариновани                          60 гр.
Печен пипер                                       60 гр.
Гъби мариновани                                 30 гр.
Зелена салата накъсана                        70 гр.
Зелен лук                                              5 гр.
Дресинг Венеция(от иван)                    20 гр.
Мариновано сирене                              50 гр.

Незнам дали трябва да напиша това име, но се опитах да направя тази салата по подобие , както е в Хепи.Получи се сполучливо.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Салати - III
« Отговор #24 -: 06 Март 2011, 19:52:56 »
Преместих ти рецептата тук, в темата за салати  :smile1: Май тук и е мястото.
Имам въпросче обаче:  Трябва ли време да отлежи и омешат вкусовете, или веднага може да се хапва?
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

kokata

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 51
Re: Салати - III
« Отговор #25 -: 08 Март 2011, 13:16:21 »
7.Дресинг за Зеленчуци
Зехтин                               1 л.
Изцеден лим. сок              75 гр.
Оцет                                    75 гр.
Сол                                      20 гр.
Магданоз                              15 гр.
Копър                               15 гр.
Вегета                               10 гр.
Чесън на ситно                       10 гр.
Соев сос                               10 гр.
Дижонска горчица                    5 гр.
Зеленчуците ги пека леко на скара и ги мариновам с горната марината още докато са топли(според количеството) .Сглобява се салатката и се напада веднага ::)

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Салати - III
« Отговор #26 -: 16 Март 2011, 20:13:53 »
Грузинска картофена салата с нар и градински подправки




Продукти

1 нар
4 големи картофа, сварени и обелени, нарязани на малки кубчета
1 глава червен лук, нарязани на тънки лунички
½  чаша прясно нарязани  копър, магданоз и салвия
3 с.л. майонеза
сол на вкус
черен пипер (по желание)

Ако не ви харесва майонеза, можете да я  замените със заквасена сметана или кисело мляко.
Аз правих домашна, млечна и се получи доста добре.


Приготвяне

Отделете семената на нара в купа. Става много лесно по следния начин:
С остър нож, отрежете върха на нара. Направете спирала с ножа, леко по кожата и я отстранете.  Трябва да остане вътрешната ципа! Със завъртане в срещуположни посоки разполовете нара.  Обърнете го със зърната надолу и леко побутвайте ципата с палци – зърната ще падат свободно, без да се спукат.
Трябва да получите около 1 чаша зърна. Премахнете парченцата ципа, ако са попаднали в купата, тъй като са горчиви на вкус.

В салатиерата смесете картофите , лука, зърната  нар и пресните подправки. Добавете майонезата, а след това подправете със сол и черен пипер на вкус.  Смесете всичко добре с лъжица.
Ако предпочитате по-сочна салата, добавете още майонеза (аз сложих ½  ч.ч.)
Охладете в хладилника за поне 20 минути преди сервиране.
Тъй като знаех колко е вкусна не дочаках да се охлади, ами си хапнах топла още  :smile1:. Така, че можете да сервирате както топла, така и студена. Една чаша хубаво червено вино е отлично допълнение  :smile1:

marabu

  • Гост
Re: Салати - III
« Отговор #27 -: 16 Март 2011, 21:21:58 »
доста вкусна на 1 четене тази салата  :thumbup: Преписах си я ще се пробва  ::)

marabu

  • Гост
Re: Салати - III
« Отговор #28 -: 16 Март 2011, 21:23:41 »
Салата от моркови и тиквички



2 моркова
1 тиквичка
2 с л сушени боровинки или стафиди
1/2 ч л дижонска горчица
1/2 ч л мед
1 с л ябълков оцет
1-2 ч л олио
1/2 ч л соев сос
морска сол на вкус
1 с л слънчогледово семе или орехови ядки
ситно нарязан магданоз


• Стафидите (боровинки) се заливат с топла вода.
• Оставят се настрани за 10 минути, след което се отцеждат.
• Морковите и тиквичката се нарязват на тънки ивици или се настъргват на ренде.
• В купа за салата се смесват горчицата, медът, ябълковият оцет, олиото и соевият сос.
• Добавят се нарязаните зеленчуци и стафидите (боровинки).
• Всичко се разбърква добре.
• Подправя се със сол на вкус.
• Салатата от моркови и тиквички се поръсва с магданоз и семки (ядки) преди поднасянето.



** Рецептата Салата от моркови и тиквички е за 2 порции
*** източник : Ayn

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Салати - III
« Отговор #29 -: 17 Март 2011, 12:27:04 »
Юле, много хубаво си ги нарязала, ръчно ли?