Автор Тема: КОЛЕДАта е възможна  (Прочетена 75386 пъти)

gaby_s

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 940
КОЛЕДАта е възможна
« -: 30 Октомври 2010, 14:19:07 »
- Ти, елхице позлатена,
расла, весела засмена,
и клонила най-високо,
най-далече и широко.
Ти ли позлати гората,
и пътеките, полята?

- Аз съм всички позлатила,
клони, птички посребрила,
че от белите кошари
идат Божи коледари.
С тях ще хвалим Боже чедо,
Ой Коледо, мой Коледо!…
/Коледа ,Иван Бунин/

   
Имате ли вече Коледно настроение ...   
...споделете идеи и ...запрятайте ръкави



Предложенията от миналите  години :







Рецепти в темата:

стр. 1

Най-лесните сладки - сметанови - natalyna :icon_idea:
Любимите бисквити на Хари Потър - marabu :icon_idea:
Тройно шоколадови бисквити - marabu :icon_idea:
Мюсли с тиквено пюре - marabu :icon_idea:
Новогодишната патица - Aura :icon_idea:
Слепени портокалови масленки - Petka :-) :icon_idea:
Бишкоти с Нутела - marabu :icon_idea:

стр. 2
Канелени пръчици - Йоли :icon_idea:

стр. 3

Трюфели с греяно вино - Yoli :icon_idea:
Мандаринено парфе в шоколадови кошнички - elidrag :icon_idea:
"Пияни" фруктови сладки - рер-4о :icon_idea:

стр. 4

Пикантни портокалови бисквити - Yoli :icon_idea:

Коледни меденки - Тина-Рина :icon_idea:

Арменските сладки на Берина - рер-4о  :icon_idea:

КЕКСЧЕТА  - ЕЛХИЧКИ - Yoli :icon_idea:

стр. 5

Коледни трюфели - petrina :icon_idea:
« Последна редакция: 23 Ноември 2013, 22:35:02 от blqsak »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: КОЛЕДАта е възможна
« Отговор #1 -: 30 Октомври 2010, 15:17:58 »
Ехе Габи, радвам се за новата темичка!

От мен красива идея за свещник и венец от медено тесто:

http://www.mamincinyrecepty.cz/vanocni-pernicky/pernikovy-svicen

http://www.mamincinyrecepty.cz/vanocni-pernicky/adventni-venec

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: КОЛЕДАта е възможна
« Отговор #2 -: 31 Октомври 2010, 10:44:57 »
Най-лесните сладки - сметанови

Това са сладки подходящи за абсолютно начинаещи - лесни и бързи.

Необходими продукти:

500 гр. брашно
250 гр. меко масло/маргарин
250 мл. течна неподсладена сметана - 31%-33% масленост

250гр. пудра захар смесена с 2-3 пакетчета ванилия или ванилова захар - за овалване.

От брашното, маслото и сметаната (сметаната не се разбива) омесваме тесто. Разточваме около 3-5 мм кора и изрязваме с формички различни фигурки. Печем в предварително загрята на 180-200 градуса фурна около 10мин (най-добре до порозовяване). Още топли овалваме в смесената с ванилията захар.

Аз опитах и друг вариант - направих пурички (пълних със сливов мармалад и нутела, но мисля, че ще стане и с орехов, изварен пълнеж или локум също).

Добър апетит!


ilona21

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 63
Re: КОЛЕДАта е възможна
« Отговор #3 -: 31 Октомври 2010, 10:55:37 »
Ще следя с интерес вашите красоти и ще пробвам някои от тях :thumbup:

marabu

  • Гост

marabu

  • Гост
Re: КОЛЕДАта е възможна
« Отговор #5 -: 14 Ноември 2010, 22:43:42 »

Anuck

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 21
Re: КОЛЕДАта е възможна
« Отговор #6 -: 15 Ноември 2010, 19:49:54 »
Ох любимите бисквитки на Хари Потър ми стават и на мен любими веднага.  :yahoo: Мarabu напомни ми колко много обичам книжките за Хари и се чудя как така съм скипнала коледното меню. Сега се сещам, че майката на Рон, плетеше и половери за всяко дете с буквата на името му! ;) Благодаря за рецептата

marabu

  • Гост
Re: КОЛЕДАта е възможна
« Отговор #7 -: 15 Ноември 2010, 20:40:26 »
Ох любимите бисквитки на Хари Потър ми стават и на мен любими веднага.  :yahoo: Мarabu напомни ми колко много обичам книжките за Хари и се чудя как така съм скипнала коледното меню. Сега се сещам, че майката на Рон, плетеше и половери за всяко дете с буквата на името му! ;) Благодаря за рецептата

аз да си призная, не съм чела повече от 1 глава от 1 книга  :blush2:..ама детето прочете и разказа за курабийките..ама до пуловерите страхотна идея, ама с две леви  ::) Надявам се да се харесат у вас  :thumbup:

kostilq

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 765
  • Vicky
Re: КОЛЕДАта е възможна
« Отговор #8 -: 16 Ноември 2010, 08:54:51 »
Чудесна темичка  :thumbup:
Наталина, свещника е много красив. Много хубави идеи
Сигурна съм, че и тази година ще има много красиви и вксуни кулинарни шедьоври   

marabu

  • Гост
Re: КОЛЕДАта е възможна
« Отговор #9 -: 16 Ноември 2010, 14:35:22 »
За привържениците на здравословното хранене мисля тази година да включа в подаръците мюсли с тиквено пюре
  :smile1:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: КОЛЕДАта е възможна
« Отговор #10 -: 16 Ноември 2010, 16:25:59 »
Юлка, не че нещо :innocent:, ама си видях сякаш името там написано :blush2:
Ако мож да ми смениш подаръка :swoon:, аз не съм по здравословното хранене, та за мен пържола нещо моля ;D, в краен случай хлебче, торта :P

marabu

  • Гост
Re: КОЛЕДАта е възможна
« Отговор #11 -: 16 Ноември 2010, 16:52:49 »
 :smile1:  всъщност пише Весела К.. не довърших оледа  :smile1:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Новогодишната патица...
« Отговор #12 -: 19 Ноември 2010, 22:30:05 »
Тази рецепта е на майка ми...Когато със сестра ми бяхме малки...всяка година на 31 декември в 23:30 вратата на хола се отваряше и майка ни внасяше Печената патица пълнена с картофи...тя си беше кралицата на вечерта...
Много искам да споделя това ястие с вас...
Не знаех в коя рубрика да пусна рецептата...затова ще помоля модераторите да я преместят...


Новогодишната патица...

1 патица около 2,300 кг
1 средна глава стар лук
1 кг картофи
1 голяма ябълка
черен пипер млян
червен пипер
сол
олио
клечки за зъби


Почистената и измитата патица вътре осоляваме и поръсваме с чер.пипер.Оставяме я настрана.През това време 4-5 обелени картофа,както са сурови, нарязваме на кубчета+на кубчета лука,чер.пипер и солта.Объркваме и с тази смес пълниме коремчето и гушата на патицата,забождаме с клечки за зъби или зашиваме с игла и бял конец.Отгоре намазваме патицата с чер.пипер,сол и червен пипер.Слагаме я в дълбока тава.Капваме малко олио и сипваме 1/2 чаша водичка.Отгоре завиваме с алуминиево фолио и във фурната.Като почне да се пече,може да намалите фурната на 150 градуса.Така печем около 1,5 часа.Вадим тавата,дигаме внимателно фолиото и леко бодваме с тънко ножче или вилица там където е пълнежа.Ще осетите дали картофкие са готови вътре.Ако още не са готови,завиваме обратно с фолиото и печем още 15 минутки.Останалите картофи нарязваме на 4,ябълката също на резени и подреждаме покрай патицата.Увиваме пак с фолио и печем още.Докато картофите отвънка почти няма да са готови.Махаме фолиото и печем само на горен реутан,като време от време поливаме патицата със соса, който се е получил при печенето,докато придобие хрупкава коричка.

Добър апетит!!!


P.S.Ако патицата  още не е готова и почнала да залепва за дъното на тавата,може да и сипете още 1/2 чаша вода.




Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Petka :-)

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 442
Re: КОЛЕДАта е възможна
« Отговор #13 -: 20 Ноември 2010, 03:09:43 »
Стархотни предложения се трупат в тази хубава тема :-).
Аз от сега започвам репетициите по коледните сладки.

                                        Слепени портокалови масленки

*** 1 чаша = 250 мл ***

230 гр меко краве масло
1/2 чаша пудра захар
1 супена лъжица настъргана портокалова кора
щипка сол
2 ванилии
2 чаши брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер

Около половин шоколад за слепване

Разбива се с миксер  мекото масло с пудрата захар и портокаловата кора.Брашното се смесва със солта, ванилията и бакпулвера и се прибавя към разбитото масло.
Фурната се включва да загрява на 200 градуса .
Правят се малки топчета и се редят в тава , застлана с пергаментова хартия. От тази доза излизат около 60 топчета колкото малко орехче. Като се наредят в тавата, всяко от тях леко се притиска с вилица да стане на райета. По желание се поръсват с обикновена или цветна захар.
Пекат се в предварително загрятата фурна около 10 минути.
Като изстинат се слепват с разтопен шоколад.

Много крехки и ароматни сладки !

Източник : Betty Crocker's Christmas Cookies

marabu

  • Гост
Re: КОЛЕДАта е възможна
« Отговор #14 -: 22 Ноември 2010, 22:10:00 »
много хубави бисквити  :thumbup:  Ето и моята поредна репетиция  :smile1:

Бишкоти с Нутела