Автор Тема: Сладки, бонбонки и бисквитки 3  (Прочетена 171891 пъти)

pavlety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 492
Бастунчета
« Отговор #15 -: 19 Декември 2010, 15:31:16 »
                  Candy Cane Cookies

2 1/2 чаши (325 грама) брашно

1/4 чаена лъжичка сол

1 чаша (227 грама) безсолно масло, стайна температура

150 гр пудра захар

2 големи жълтъка

ванилия

ромова есенция

1/2 ч.л. бакпулвер ( по- добре не слагайте) или както аз направих с последната тава, сложих за малко фигурките в хладилника, докато чакаха другите да се изпекат.
оцветители по желание, какао

Пресейте в купа брашното със солта.
В друга купа с миксер разбиваме маслото и захарта до кремообразна смес. Добавете яйчните жълтъци и ванилия и есенцията. Изсипете в сместа брашното на три пъти, докато стана на гладко тесто. Разделете на 2 тестото. Едната част оставете както си е, а към другата добавете цвят по желание. Аз разделих на 4 топки и оцветих в розово, зелено, синьо и кафяво с какао.
Сложете за 2 часа тестото в хладилник и след това откъсвайки части оформете фигурки по желание.
 Носих бастунчетата на едно парти и много се харесаха.

Източник

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Сладки, бонбонки и бисквитки 3
« Отговор #16 -: 19 Декември 2010, 18:14:57 »

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 104
Re: Сладки, бонбонки и бисквитки 3
« Отговор #17 -: 21 Декември 2010, 18:11:57 »
Мини линцери (Linzer cookies)


тестото за курабийките:

1 яйце
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. разтопено масло
2 с.л. заквасена сметана (или кисело малко)
кората на 1 лимон (настъргана)
5-6 капки цитрусова есенция
1 ванилия
2 – 2,5 ч.ч. брашно (трябва да се получи твърдо тесто което да точите)

за намазване:
4-5 с.л. сладко по ваш избор
 
От продуктите за курабийките замесвате твърдо тесто, което разточвате на лист с дебелина 1см. С формички изрежете по две курабийки за всеки линцер, като на горната сладка направите дупчици или изрежете с по малка форма малки парченца, през които да се вижда пълнежът от сладко. Печете сладките на 180 С за около 15-на минути. Оставете ги да изстина. Намажете основата за линцера с малко сладко и слепете  перфорираната сладка отгоре. Притиснете и оставете сладкото да попие в линцерите. По принцип е прието за завършек да се поръсват с малко пудра захар, но аз си я спестих, защотото захарта ми се стори предостатъчно.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Сладки, бонбонки и бисквитки 3
« Отговор #18 -: 22 Декември 2010, 11:44:26 »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Сладки, бонбонки и бисквитки 3
« Отговор #19 -: 22 Декември 2010, 20:22:12 »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 868
  • главен сладкар
Re: Сладки, бонбонки и бисквитки 3
« Отговор #22 -: 25 Декември 2010, 22:05:00 »
 :smile1:                                     Сладки с подправки
Продукти-200г брашно,50г нишесте,10г бакпулвер,2,5г канела,2,5г кардомон,2,5 г сух джинджифил,1,5г сол,1,5г черен пипер, 2,5 г индийско орехче ,225г маргарин,90г кафява захар,лимонова кора, 75г бадеми ,50г сметана заквасена,100г пудра захар за овалване
Приготвяне- Към студения маргарин прибавяме всички сухи съставки и бъркаме докато се образуват трохи ,след което за спойка се прибавя сметаната ,леко измесваме и оставяме в хладилника за половин час ,след което оформяме топчета и печем на 180* 15-20 мин ,докато са горещи ги овалваме в пудра захар

Не помня от къде изтеглих рецептата , но само да кажа -много са вкусни  :smile1:

Valentina Petrova

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 553
  • С любов към вас
Re: Търся рецепта за сладки за шприц
« Отговор #23 -: 26 Декември 2010, 15:37:46 »
kartiche...аз правя едни сладки 1/2 кг.мас ,400гр.пудра захар ,4 яйца,1кг. брашно ,кора от лимон .Маста се разбива смиксер мниго добре ,след което се прибавя захарта ,като биенето продължава. Слагат се едно по едно яйцата,брашното и настърганата лимонова кора Замесвасе тестото .Оформените сладки се изпичат в умерена фурна .Рец ептата е от книжката на  шприца .Много е сполучлива .Жалко че, нямам снимка . Успех.

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Сладки, бонбонки и бисквитки 3
« Отговор #24 -: 28 Декември 2010, 12:40:34 »

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 104
Re: Сладки, бонбонки и бисквитки 3
« Отговор #25 -: 28 Декември 2010, 18:54:14 »
КОЛЕДНИ СЛАДКИ

за курабийките

2 жълтъка
2/3 ч.ч. захар (не прекалявайте, защото глазурата е сладка)
100 гр.масло
4 с.л. какао (натурално)
1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. канела
кората на един портокал
3 с.л. прясно мляко
2,5 – 3 ч.ч. брашно (трябва тестото да е достатъчно твърдо за точене)

за кралската глазура

1 белтък
1 щипка сол
1 ч.л. лимонов сок
1 п. ванилия
150-200 гр. пудра захар (зависи колко голям е белтъка)
сладкарски бои за различните цветове украса (червен, зелен и бял като типично коледни)

Смесвате продуктите за тестото на курабийките и част от него разточвате за плоските сладки с глазура. Отрежете с формички различните сладки и ги печете на 180 С за около 15 мин. или докато ръбчетата леко променят света си. Като ги извадите ги оставете да изстинат добре, преди да започнете да ги украсявате.
Кралската глазура се приготвя относително лесно. Разбивате белтъка, солта, ванилията и лимоноввия сок на сняг и постепенно добавяте пудрата захар, докато не получите желаната гъстота. Разделяте готовата смес на колко цвята искате да имате и оцветявате всяка с желаната боя. Напълнете готовите цветове в пошове за еднократна употреба, за да работите спокойно (ако оставите глазурата в купата, тя ще изсъхне доста бързо).

Следващия етап е развихрян нае въображението ви или просто проверявате в youtube за начини за украсяване на курабийки („icing cookies“). Аз просто приложих изпитания метод с клечката за зъби. Запълвате сладката с глазурата, разтръсквате малко за да стане повърхността гладка и правите няколко вертикални линии с другите цветове. После с помощта на клечка за зъби минавате вертикално нагоре-надолу, като правите желаните шарки. Ако забърсвате клечката след всяко движение, шарките ще стават по-ясни и красиви. Оставете глазурата да се втвърди за час-два, преди да са готови за похапване. Това е доста лесен, а и ефектен начин да нашарите сладките.

krivondela

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Сладки, бонбонки и бисквитки 3
« Отговор #26 -: 30 Декември 2010, 00:27:30 »
Локумки

1 яйце
300-400 г мас
2 ванилии
1 с.л. изцеден лимонов сок
1 бакпулвер
брашно



bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Сладки, бонбонки и бисквитки 3
« Отговор #27 -: 30 Декември 2010, 10:09:56 »
krivondela , рецептата ти е недовършена, липсва локума и начина на приготвяне. :smile1:

krivondela

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Сладки, бонбонки и бисквитки 3
« Отговор #28 -: 30 Декември 2010, 20:12:37 »
Ем, да - номепът е да се наппави от нищо - нЯщо!





krivondela

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Сладки, бонбонки и бисквитки 3
« Отговор #29 -: 30 Декември 2010, 20:38:14 »
Ем, да - номепът е да се наппави от нищо - нЯщо!


Ето - днес нямам и буква r на ки,и.ица - и буква l.

Та, п,одуктите се омесват на не.епнещо тесто, ,азточва се и си из,язвате с къдрава формичка за тарталети.
А - вече имам букви.
По средата на всяко тестяно кръгче слагате парченце локум и прегъвате на две. Изправям вертикално - с накъдрения край нагоре - и лееекичко  усуквам краищата в противоположните посоки - за да стоят "прави".
Пека в затоплена фурна на 170-180 градуса без вентилатор за около 12-14 мин.
След като се изпекат, още докато са топли, отгоре ги наръсвам с пудра захар.
Аз ги обичам по-сладички  и затова слагам и 2-3 с.л. кристална захар в самото тесто.

Вътре в локумката, освен локум, може да сложите и парченца орехови ядки.
Когато реша да се престаравам за пред гости, топлите локумки напръсквам леееко с бял ром и след това ръся с пудрата захар.
 ;D