Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 698869 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094


                 Гарнирана пита с гъби от готово тесто

300 г готово тесто
200 г гъби
1 глава кромид лук
5-6 с.л. готварска сметана
184 ч.л. индийско орехче
черен пипир
сол
2-3 с.л. масло
сол

Тестото се разточва на кръг и се поставя в намаслена или покрита с пекарска хартия тавичка, като отстрани се прави борд. Набожда се с вилица и се пъха в загрята на 200 градуса фурна за 10 мин. В тиган с маслото се запържват нарязаните лук и гъби до готовност, прибавя се сметаната и се овкусява с подправките на вкус. Сместа се изсипва върху тестото и питата се допича още 5 минути.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Парче.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094


                              Крем супа от зеле

1 малка глава зеле - около 500 г
1 глава лук
100 г бекон
4 ч.ч. пилешки бульон
3/4 ч.л. прясно мляко или сметана
1/4 ч.ч. брашно
черен пипер
сол
магданоз

 Зелето и лукът се нарязват на ситно и се пускат във врящия пилешки бульон за около 30 мин., като се посолява. Брашното се смесва със студеното мляко/сметана и се разбърква добре. Сипва се в супата постепенно, като непрекъснато се бърка, поръсва се с черен пипер на вкус. Пасира се. Нарязаният на парченца бекон се запържва в сух тиган. Супата се сервира с крутони, парчета бекон и се поръсва с магданоз.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094

                         Печени свински котлети с чесън и моркови

4 свински котлета
2 глави чесън
4 средни моркова
1 ч.ч. червено вино
черен пипер
сол
2 с.л. олио

   Котлетите се начукват, овкусяват се със сол и черен пипер, с нарязания на ситно чесън, поръсват се с половината вино, поставят се в купа, покриват се с фолио и се оставят поне 2 часа в хладилник. Поставят се в йенска тенджера, прибавят се нарязаните моркови, останалото вино, 1/2 ч.ч. вода, олиото, поставя се капакът на тенджерата и се пекат 1 час на 220 градуса. Маха се капакът и се допичат още 20-ина минути.

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Валя, пълнения карфиол изглежда много ефектно, ще го прибавя в менюто си за тази седмица! Гушшшш!  :air_kiss:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Танче, няма да сбъркаш - освен ефектен е и вкусен, а и става бързо.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094


                                      Чорба от пресен лук

2 връзки пресен лук
100 г сирене
1 к.ч. ориз
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
няколко стръка копър

   Измитият и нарязан лук се пуска в 1,5 л вряща подсолена вода. Ври 5 минути и се прибавя оризът. В сгорещеното олио се сипва червеният пипер, сваля се от котлона, сипва се 1 черпак от бульона да се разтвори и се изсипва  обратно. Чорбата ври 15-20 мин. до готовността на ориза. Киселото мляко се разбива с копъра и се прибавя към чорбата. Поднася се с настъргано сирене.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094

                     Руло от кайма с коричка от бутер тесто

750 г кайма
3 яйца
3 глави лук
3 скилидки чесън
2 с.л. магданоз
3 сварени моркова (може и без тях)
сол
черен пипер
500 г бутер тесто


   В купа се смесват каймата, настърганите лук и чесън, магданозът, нарязаните на кубчета моркови, сол (ако каймата не е солена) и черен пипер. Разбърква се добре. В тавичка, покрита с пекарска хартия или намазнена, се оформя като руло сместа. Пече се на 200 градуса 20 мин. и се оставя да се охлади леко. Бутер тестото се разтегля на правоъгълник, по средата се поставя рулото. Бутер тестото се разрязва от месото до двата края на ленти, които се кръстосват върху месото. Рулото се намазва с останалото яйце (разбито), поставя се в тавичка и се допича 30 мин. на 200 градуса.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094


                    Супа от пресни лозови листа

20 пресни лозови листа
3 стръка зелен лук или 1 малка глава кромид лук
1/2 китка магданоз
1/4 китка копър
3 с.л. ориз
3 с.л.  олио
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
сол на вкус
6 ч.ч. вряла вода

    Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото и малко вода.Прибавят се ситно нарязаните лозови листа, магданозът, копърът и оризът. Залива се с горещата вода и се посолява на вкус. Ври до готовността на ориза. Супата се застройва с разбитото с кисело мляко яйце.


elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Това е според мен чудесна супа.  :thumbup:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Елианка, експериментът ми се оказа  много успешен. Много приятна супа стана - леко киселка...

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094


                Кюфтета от кренвирши и кашкавал


200 г  твърд кашкавал
4 кренвирша
2 яйца(1 за кюфтетата и 1 за паниране)
200 г брашно
1 с.л. кисело мляко
брашно за паниране
олио за пържене


   Кренвиршите се нарязват на ситно, кашкавалът се настъргва и прибавя към тях плюс  киселото мляко, яйцето и  брашното и всичко се разбърква добре. От получената смес се оформят кюфтета, които се овалват в брашното, след това в яйцето и се пържат до готовност  в сгорещената мазнина от двете страни.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094

                          Турска салата от домати и магданоз


2 по-големи домата
1 връзка магданоз
1/2 ч.ч. смлени орехи
1 глава чесън
1/4 глава кромид лук
3 с.л. сусамово олио
1 с.л. лимонов сок
сол


 


Доматите на нарязват на ситни парченца. Магданозът и чесънът и лукът се нарязват на ситно, прибавят се към доматите заедно с орехите. Салатата се овкусява с олиото, лимоновия сок и солта. Разбърква се.
     

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                         
                                               Мантъ


   Това ястие е от арменската кухня, бързо се приготвя и не е необходимо да е топло при поднасяне. За вечеря обикновено правя половин доза.

400 г макарони - най-добре спирали
1 кг кромид лук
1 кг кисело мляко
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. сух джоджен
1/3 ч.л. олио
сол черен пипер

   Макароните се сваряват в леко подсолена вода. Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в олиото до златисто. Прибавят се червеният пипер и джодженът. Готовите макарони се изцеждат от водата и се изсипват в тавичка. Отгоре се слагат киселото мляко и лукът, подправя се със сол и черен пипер на вкус и добре се разбърква. Ястието се оставя да изстине добре и тогава се поднася.


 

« Последна редакция: 04 Октомври 2013, 10:35:16 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Порция.