Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 698969 пъти)

iv_deleva

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 74
тук нещо няма връзка. Два пъти картофи има, два пъти вино, олио два пъти, два пъти се режат?
Може ли да си ревизирате текста на рецептата?

iv_deleva

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 74
Така е добре вече, благодаря  :exclaim:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094


                                                                                    Пилешко гювеч със сметана



4 пилешки гърди
4 глави кромид лук
3 моркова
1 кг картофи
1 малка кофичка заквасена сметана
чубрица
чесън на прах
1 пилешки бульон
черен пипер
олио



Лукът се нарязва на полумесеци, морковите - на колелца, и се задушават до омекване в няколко с.л. олио. В глинен гювеч или в йенска тенджера се поставят нарязаните на парчета пилешки гърди, обелените и нарязани картофи, задушените лук и моркови, натрошава се пилешкият бульон, разбърканата заквасена сметана, подправките и 1 ч.ч. вода. Разбърква се, съдът се покрива капак или с фолио и се поставя във фурната. Пече се 50 минути на 220 градуса.



Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094

                                                                        Млечна салата с чушки


15 печени чушки
1кофичка цедено кисело мляко или по-гъсто кисело мляко
250 г сирене
4 твърдо сварени яйца
5-6 скилидки чесън
4 с.л.  олио
сол

Печените чушки се нарязват на дребно. Прибавят се киселото мляко, натрошеното сирене, нарязаните на кубчета яйца и счуканият чесън. Налива се олиото, посолява се и се разбърква добре.
« Последна редакция: 30 Август 2012, 18:41:53 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094

                                                                          Крем супа от чушки



500 г зелени чушки
1 глава лук
30 г краве масло
2 с.л. натрошено сирене
1 с.л. брашно
2-3 с.л. кисело мляко
4 ч.ч. зеленчуков бульон
магданоз
сол

Чушките и лукът се нарязват на парчета и се задушават в малко вода до омекване. Претриват се през сито или се пасират и се заливат с бульона. Отделно в загрятото масло се пуска натрошеното сирене, малко по-късно се прибавят брашното и разреденото пюре от чушките. Прибавят се млякото и магданозът. Супата се вари още 10 мин. на тих огън.

« Последна редакция: 04 Септември 2012, 14:19:23 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094


                                                               Гювечета от кренвирши с пухкава заливка



4-5 кренвирша
30 г масло
250 г сирене
4 с.л. сметана
4 яйца
черен пипер
сол

Кренвиршите се нарязват на кръгчета, които се разпределят в 4 гювечета. Слага се във всяко гювече по малко масло и се запичат 10 мин. в силна фурна.  Отделно се разбиват сиренето със сметаната, подправя се с черен пипер и сол и при непрекъснато бъркане се прибавят едно по едно яйцата до получаването на пухкава смес. Сместа се разлива в гювечетата и се запичат още малко във фурната.


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094


                                                                            Фритата с кайма



1 глава кромид лук
1 пакетче кайма (250 г)
2 с.л. доматен сок
6 яйца
чубрица
черен пипер
сол
олио

В малко олио се запържва настърганият лук, като омекне, се прибавя каймата, разбита с малко вода, а след 10 мин. - доматите, чубрицата, черен пипер и сол на вкус. Разбърква се и се оставя да изстине. Яйцата се разбиват в купа, към тях се прибавя изстиналата смес, разбърква се добре и се изсипва в тиган с малко олио. Когато омлетът стане почти готов отдолу, тиганът се пъха в загрята фурна, като се остави леко отворена вратата й, да се допече отгоре.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
разрязана

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094


                                                                      Картофени палачинки със сирене


1 кг картофи
2 яйца
150 г сирене
2 с.л. олио
6 с.л. кисело мляко
2 с.л. брашно
1 глава лук
черен пипер
черен пипер
олио за пърженето

   Картофите, сиренето и лукът се настъргват на едрото ренде. Яйцата се разбиват с киселото мляко, брашното, сол и черен пипер на вкус и се прибавят настърганите картофи, лук и сирене.  Пържат се палачинки. Могат са се поднесат със сос от кисело мляко, настърган чесън и копър.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094


                                                                              Сладкиш с пъпеш


2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л.  сода
1  пъпеш (около 1 кг)
1/2 ч.ч. счукани орехи

  Млякото, захарта, олиото, содата и брашното се разбъркват. Сместа се изсипва в намаслена тава, поръсва се със счуканите орехи, а отгоре се слагат парченцата пъпеш. Пече се на 200 градуса 25-30 минути.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094

                                                                   Карамелен сладкиш "Кодрит кадир" 

  В нета и в готварски книги има различни варианти на този известен, ефектен и бърз арабски сладкиш - със сухо мляко, с различни количества прясно мляко и яйца. Предлагам ви рецептата, по която аз го правя - с тези продукти стават равни пластове крем карамел и блат.

1 ч.ч. захар за карамелизиране

за крема:

2 яйца
3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. прясно мляко
1 пакетче ванилия

за блата:

2 яйца
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
3/4 ч.ч. захар
1 пакетче ванилия
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. какао

   На дъното на тавичка  (в случая на кексова форма) се карамелизира захарта и съдът се оставя да изстине. В купа се разбиват добре яйцата със захарта, прибавят се млякото и ванилията, пак се разбиват. В друга купа се разбиват добре яйцата, захарта, млякото, олиото, брашното,  бакпулверът, ванилията и какаото. В съда с карамелизирана захар се изсипва сместа за крема. Върху нея с лъжица се слага сместа за блата. Пече се на водна баня на 200 градуса около 30 минути. Оставя се да изстине и се прибира в хладилника за 4-5 часа. Обръща се и се поднася.     
« Последна редакция: 23 Септември 2012, 18:02:19 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Това е от много години рецептата ми за туршия от люти чушлета, която е безотказна.

                                                                   Печени люти чушлета с чесън

2 кг люти чушлета
1 л вода
500 мл оцет
100 г сол
50 г захар
100 мл олио
2 връзки копър или магданоз
2 глави чесън

Чушките се надупчват по 1 път с вилица и леко се запичат на котлон. В тенджера се сваряват за няколко минути водата, оцетът, солта и захарта. Сместа се оставя леко да изстине и вътре се накисват чушлетата. Престояват 5 минути. Изваждат се с решетеста лъжица. В бурканчета се редят чушлета, копър/магданоз  и чесън, чушлета, копър/магданоз, като се сипва по малко олио. Бурканчетата се заливат с изстиналата смес, затварят се с капачките и се оставят на студено.

« Последна редакция: 27 Септември 2012, 15:07:22 от Tina-Rina »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Валя, чушлетата печени ли са?

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Да,  :thumbup:, пропуснала съм да напиша - сега ще поправя грешката, благодаря, Весе!

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
И аз благодаря :smile1: за лесната рецепта :thumbup: