Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 698967 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                                                             Пиле "Селестин"


1 пиле или 700 г пилешко филе
250 г гъби
60 г масло
4 с.л. доматен сок
100 мл бяло вино
1 кубче пилешки бульон
4-5 скилидки чесън
сол
магданоз
черен пипер


   Месото се нарязва на парчета, които се изпържват от всички страни в маслото. Прибавят се почистените и нарязани гъби за 10 минути. Добавят се доматите, натрошеният пилешки бульон, останалите подправки, целите скилидки чесън (обелени) и виното (сол не се слага, защото бульонът е солен|. Долива се гореща вода леко да покрие продуктите и се оставя да ври на тих огън до готовност. Поднася се поръсено с магданоз и счукан чесън.

   На снимката е поднесено с рьости.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                                           Картофена тарта със спанак


5-6 картофа
300 г спанак
300 г сирене
2 глави кромид лук
сол
магданоз
6 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
5 скилидки чесън


   Картофите се сваряват и намачкват с малко сол, едната глава лук - настърган, 1 яйце, 150 г натрошено сирене, разбърква се и се разстила в тава, покрита с хартия, отстрани се прави борд. Спанакът се сотира за 2-3 минути във вряща вода, прецежда се и в купа се смесва с 3 яйца, киселото мляко, 150 г сирене, 1 глава настърган лук, настъргания чесън. Сместа се изсипва в картофената форма. Две яйца се сваряват, обелват и разполовяват, поставят се върху спанака, като леко се притискат. Пече се до порозовяване. Може да се поднесе с млечно-чеснов сос.

   По идея на Нанита.
« Последна редакция: 11 Ноември 2011, 02:22:03 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                                       Индийско ястие с картофи и гъби

1 кг картофи
500 г гъби
1 пакeтчe масло - 125 г
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 връзка магданоз
1/2 ч.л. черен пипер
сол


   Картофите се сваряват, обелват, намачкват с преса, посоляват се и се поръсват с черен пипер. Измитите и нарязани гъби се задушават до омекване в маслото, отново се овкусява със сол и черен пипер.
   В намазнена тавичка се слагат половината картофи, без да се притискат, отгоре се поръсва обилно с нарязания
магданоз, отгоре се слагат готовите гъби, отново пласт картофи. Залива се със смес от яйцата, млякото, щипка сол и черен пипер. Пече се 10-ина минути.
  Не знам доколко е индийско ястието, но така е записано в тефтера ми и си го знаем така.  :smile1:
« Последна редакция: 07 Април 2011, 22:47:01 от Tina-Rina »

Аелис

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 585
Тина, много вкусно изглежда това индийско ястие :thumbup:.Казваш, че не се притискат картофите, а не се ли заравняват лекичко?

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
   Аелис, не знам как изглежда с моята непрофесионална снимка ястието, но наистина е вкусно. По рецепта картофите се нарязват на филийки - и така съм го правила, но повече ми харесва, като леко ги намачкам - не чак като за пюре, и ги овкуся. Леко ги заглаждам, но леко - така сосът от гъбите с масълцето прониква по-добре в картофите.

Аелис

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 585
Тина, сега схванах всичко вече  :smile1:.Много вкусно си изглежда на снимката, след като ми се прииска да го опитам :thumbup:.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                                               Милинки охлюви с маслини от готово тесто

1 кг готово тесто
100 г масло
200 г сирене
15-ина нарязани маслини
1 ч.л. чубрица
1 жълтък


   Тестото се разделя на две части. Всяка се разточва върху набрашнена плоскост или разтегля на правоъгълник. Всеки се намазва с масло, поръсва се с натрошеното сирене, нарязаните маслини и чубрицата. Завиват се на рула, които се нарязват парчета от 2 см, които се поставят едно до друго в намаслена тавичка. Отгоре се намазват с разбития жълтък. Милинките се пекат на 200 градуса до готовност.

    На снимката - милинки от половин доза и не толкова бухнали, както обикновено, защото скоро след слагането им във фурната отворих вратичката й. :smile1:
« Последна редакция: 11 Април 2011, 13:40:51 от Tina-Rina »

mistela

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 571
 :smile1:

Ей такива бързи работи ми трябват сега  :thumbup:
Доволна мама на дечица :)

Аелис

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 585
Тина, благодаря ти за вкусната рецепта на Яйца върху лучени полумесеци - много се харесаха и на мен, и на съпруга ми :60: :


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
   Аелис, страхотно изглеждат!!!
Благодаря ти!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                                       Спанак с ориз, сирене и яйца


500 г спанак
1 ч.ч. ориз
1 глава кромид лук или няколко стръка пресен лук
1 кубче зеленчуков бульон
150 г сирене
4-5 яйца
30 г краве масло
3 с.л. олио
сол
черен пипер
джоджен или копър


   В по-широка тенджера се сипва олиото и в него се бъркат за 2-3 минути нарязаните спанак и лук. Прибавят се натрошеният бульон, оризът, 3 ч.ч. топла вода, черен пипер на вкус. След 15 минути се прибавя натрошеното сирене, а след още 5 минути се чукват отгоре яйцата. Слагат се парченца масло и се поръсва с джодежен или копър по избор. Ври на слаб огън до забулването на яйцата. ( На сол се опитва и евентуално се добавя малко, след като оризът е почти готов, защото бульончето е солено, а и в сиренето има сол.“

 
« Последна редакция: 12 Април 2011, 16:36:10 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                           Печена риба с доматен сос

2-3 риби - хек, скумрия
1/2 връзка пресен лук (2 глави стар лук)
2 стръка пресен чесън или 4 скилидки стар
1 к.ч. доматено пюре
1 к.ч. вода
1/2 ч.л. сол
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. чубрица


   Рибата се нарязва на парчета, посолява се, поръсва се с черен пипер, овалва се в брашно и се поставя в намазнена тавичка. Слага се в сгорещена фурна и се пече 10 минути. През това време в тиган с олио се задушава с малко вода нарязаният лук. Като поомекне, се прибавят доматите, налива се и чашата гореща вода. Когато водата кипне, се добавят нарязаният на ситно чесън, чубрицата и черният пипер и се бърка няколко минути, докато водата се поизпари. Сместа се изсипва върху рибните парчета и около тях и рибата се допича още 10 минути.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                              Картофи по селски


5-6 картофа
400 мл прясно мляко
3-4 яйца
150 г сирене
1/2 ч.л. черен пипер
щипка индийско орехче
сол


   Картофите се обелват, нарязват на колелца, леко се посоляват и се нареждат керемидообразно в намазнена тавичка. Яйцата се разбиват в купа, прибавят се млякото, натрошеното сирене и подправките. Сместа се изсипва върху картофите. Ястието се пече 25 минути.

Ястието може да се поднесе самостоятелно (това си е един вид бърз огретен) или като гарнитура.
]
« Последна редакция: 15 Април 2011, 12:45:20 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                                  Зелена салата - вариант

1 зелена салата
3 стръка пресен лук
100 г кисело мляко
50 г орехови ядки
100 г маслини
2-3 варени яйца
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин
сол на вкус


   Салатата се накъсва или нарязва, прибавя се нарязаният на ситно лук, овкусяват се със зехтина,  лимоновия  сок и сол на вкус. Всичко се разбърква и поставя или в голяма салатиера, или в 3-4 чинии. Отгоре се сипва кисело мляко, украсява се с натрошени орехи -  на снимката са смлени, маслините и нарязаните яйца.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                                                Крем супа от леща

300 г леща
1 глава кромид лук
1 морков
1 ч.ч. кисело мляко
половин лимон
1/3 ч.л. кориандър
сол
3 с.л. олио


    Лещата се слага в 1 и 1/2 л вода заедно с нарязаните на ситно лук и морков и олиото. Като се свари след 20-25 минути, се посолява, овкусява се с кориандъра (може и без него, а може и да се замени с чубрица), прибавят се киселото мляко, сокът от лимона и настърганата му кора. Супата се пасира. Вкусна е и топла, и студена.