Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 698970 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
 Аелис, чудесно изглеждат милинките!!! :thumbup:
 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                                 Снежни решетки


400 г брашно
1 щипка сол
3 с.л. захар
1 ванилия
3 яйца
50 г масло
3 с.л. заквасена сметана
2 с.л. бренди
мазнина за пърженето
захар за поръсване


   От пресятото брашно, солта, захарта, ванилията, разбитите яйца, омекналото масло, сметаната и брандито се замесва меко тесто. То се разделя на 4 топки, които се увиват в свежо фолио и се поставят в хладилник за 40 минути. Всяка топка се разточва на кора с дебелина около 5 мм, с купичка или с чашка се изрязват 4 кръга (по-големи) или 6 по-малки. На всеки кръг се правят 5 или седем нареза с нож и се пържат в сгорещена мазнина по 2-3 мин. от всяка страна. Поръсват се с пудра захар.

 Ако се използва купичка с диаметър около 10 см, излизат 16 броя.

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Решетки ...  :swoon:

Това пък откъде го измисли .... Страхотно е!  ;D

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
  Йоли, идеята беше друга, но така се получи на принципа " Да превърнем дефекта в ефект!" :smile1:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                 Сандвичи "Крок мосю" и "Крок мадам"

За 4 сандвича:

8 филии хляб
8 филийки топено сирене за сандвичи
4 тънки филийки шунка
50 г краве масло


   На 8-те филийки хляб се поставят 8-те филийки топено сирене за сандвичи. Върху четири от филийките се поставят парчетата шунка. Останалите 4 филийки със сиренето се похлупват върху тях. Горните филийки се намазват с половината масло. В тиган с останалотf масло се поставят сандвичите с ненамазаната с масло страна, след 1-2 минути се обръщат.

    "Крок мадам" се правят по същия начин - разликата е, че отгоре се поставя едно яйце на очи.

Тези френски сандвичи със 100-годишна история стават и за закуска, и за вечеря, поднесена със салата, като могат да се полеят със сос бешамел и леко да се запекат.

   Могат да се направят и в тостер, но аз предпочитам този вариант, защото в тостера стават по-сбити, а тук "дишат" и са по-пухкави. :smile1:
« Последна редакция: 03 Февруари 2011, 17:33:01 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                        Риба бордолез (филе от риба с бордолезов сос)

                                          Poisson a la bordelaise


600 г филе от риба
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
100 г пушен бекон или шунка
2 с.л. олио
60 г краве масло
4 с.л. галета
6 с.л. бяло вино
няколко стръка магданоз
сол на вкус


   Обелените и настъргани лук и чесън се задушават с олиото и маслото до омекване 2-3 мин. Добавят се галетата, разбърква се, сипва се бялото вино, бърка се една минута. Ако сосът се сгъсти много, се добавя още малко вино или вода, слага се нарязаният магданоз и се посолява.
   В намазнена тавичка се поставят посолените филета риба, които се покриват отгоре със соса. Пушеният бекон или шунката се нарязва на парченца и се поставя върху соса. Рибата се пече 25 минути на 220 градуса.

   Източник: "Френска кухня"
« Последна редакция: 04 Февруари 2011, 13:17:40 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                                  Крекери от готово тесто със семена и ядки
                                                                               32 броя




500 г готово тесто
1 жълтък
2 с.л. маково семе
1 с.л. кимион
2 с.л. слънчогледови семки
2 с.л. натрошени филирани бадеми
сол


   Тестото се разделя на 2 топки, всяка от които се разточва върху набрашнен плот на квадрат с размери 16 см приблизително. Жълтъкът се разбива с 1 ч.л. вода и с него се намазва повърхността на двата квадрата. Отгоре се посолява леко и се поръсва с ядките и семената. Всеки квадрат се разрязва на 16 квадратчета. Две тави се покриват с хартия за печене или се намазняват, поставят се крекерите и се пекат 15 мин. на 200 градуса.
« Последна редакция: 08 Февруари 2011, 12:41:49 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                                                    Бърза торта с целувчени блатове

                                                                         Време за приготвяне: 30 мин.


За целувчените блатове:
2 белтъка
180 г захар
1 с.л. брашно
1 с.л. оцет
100 г смлени орехи (фъстъци, бадеми)

Пълнеж и покритие:
300 мл сладкарска сметана
500 г киви
1 мандарина


   Белтъците се разбиват на сняг, захарта се прибавя лъжица по лъжица, а после -  брашното и оцетът. В голямата тава на фурната, покрита с пекарска хартия, се изсипва сместа на 2 кръга с диаметър 15-17 см. Пекат се на 150 градуса 15 мин., като се внимава да не покафенеят. През това време се разбива сметаната, добавя се още захар по желание.
   В тортена форма се поставя първият блат, отгоре се намазва с част от сметаната и с част от нарязаните кивита. Отгоре се слага вторият блат, а върху него се поставя останалата сметана, като не се заглажда - целта е тортата да има по-"рошав" вид. В сметаната се набучват останалите нарязани кивита и парченцата мандарина. Поставя се в хладилник за 1 час.


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                                                   Печен праз със сирене


5-6 стръка праз
3 домата или 3/4 ч.ч. доматен сок
250 г сирене
3 яйца
1 ч.л. червен пипер
3 с.л. олио
2 лютиви чушлета (по желание)


  Празът се нарязва на ситно и се поставя в тавичка заедно с малко сол, 2-3 с.л. олио и 1 ч.ч. вода. Пече се 15-20 минути до омекването на праза. Отгоре се поставят нарязаните на ситно домати или доматения сок, а върху тях - натрошеното сирене. Лютивите чушлета се подтавят цели вътре, ако се използват. Пече се още 10-ина минути, а после се залива с разбитите с 2-3 с.л. яйца, поръсва се с червения пипер и се допича до стягането на яйцата.
« Последна редакция: 11 Февруари 2011, 13:57:41 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                                                      Бисквитени топчета


                                                                   Време за приготвяне: 15 минути


2 пакета бисквити
100 г разтопено масло
2 с.л. какао
1 ч.л. смлени орехи (фъстъци или бадеми)
2 с.л. бренди
кокосови стърготини или настърган шоколад за овалване


     Бисквитите се смилат в блендер или в найлоново пликче, върху което се минава няколко пъти с точилка. В купа се слагат смлените бисквити и орехи, какаото, разтопеното масло и брендито. Сместа се разбърква добре и се оформят топчета, които се овалват в кокосовите стърготини или в настъргания шоколад.
   Поставят се в хладилника да стегнат.


(Когато имам повече време, смилам в машинка налични у дома ядки - в случая - фъстъци, и винаги имам на разположение, ако ми потрябват.)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                                   Картофени пици


5-6 средни картофа
2 с.л. олио
1/2 с.л. сол
1/2 ч.ч. доматен сок
150 г колбас
100 г сирене
15-ина маслини
3-4 жълти сиренца


    Картофите се обелват и сваряват. Намачкват се с преса и се смесват  с олиото и солта. В намазнена тавичка се оформат 3 пици или една голяма. Намазват се с доматеното пюре, отгоре се поставят нарязаният колбас, нарязаните маслини, натрошеното сирене и нарязаните сиренца. Запичат се 15 минути.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                               Каша с лук и яйца


4 глави лук
1/2 ч.ч. олио
2 с.л. брашно
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
по 1 щипка черен и червен пипер
сол
шарена сол


    Обеленият и нарязан лук се задушава в олиото и няколко супени лъжици вода до пълното му омекване. Поръсва се с брашното, разбърква се, а после се изсипват разбитите с млякото яйца, посолява се и се овкусява с черния и червения пипер. Кашата се бърка няколко минути, ако се сгъсти прекалено, й се добавя малко вода. При поднасяне се поръсва с шарена сол.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                                   Лучник с готови кори


500 г готови кори
500 г кромид лук
200 г сирене
2 яйца
сол
100 мл олио
1 с.л. сусам (по желание)


 Нарязаният на ситно лук се задушава в половината от мазнината и малко сол до омекване. Прибавят се натрошеното сирене и разбитите яйца. В намазнена тава се поставя кора, така че краищата й да излиза навън. Поръсва се с олио и отгоре се поставя втора кора - отново се поръсва с олио и по същия начин се прави и с третата кора. Изсипва се лучената плънка, отгоре следват още 3 кори, поръсени с олио, като корите се подгъват навътре. Стърчащите краища на долните кори се обръщат навътре. Поръсва се с олио и сусам и се пече на 200 градуса 20 минути. След като се извади, се поръсва с малко вода и се покрива с кърпа, за да се задуши и омекне.


   

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                                               Сладки вързопчета

                                                                          8 броя


4 кори за баница
100 г черен шоколад
2 средни портокала
50 г масло
2 с.л. захар
3-4 с.л. пудра захар


   Маслото се разтопява и с него се намазват корите. Те се сгъват на две по дължина, а после се разрязват на две части. В средата на всяка от осемте части се поставят парченца от нарязаните портокали, поръсват се с малко захар и отгоре - с начупен на парченца шоколад. Краищата им се събират и леко се завъртат настрани, така че да се получи вързопче. Така получените вързопчета се поставят в намаслена тава и се пекат на 180 градуса 10-12 минути. Като се извадят, се поръсват с пудра захар и се поднасят топли, докато шоколадът е още разтопен.

   С останалите кори от пакета можете да си направите баница например - така от един пакет готови кори се получава 2 в 1 - и закуска (вечеря), и десерт.:-)

   Това е изключително бърз, лесен, ефектен и мнооого вкусен десерт!
« Последна редакция: 25 Май 2011, 14:33:23 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                               Ирландска содена питка


250 г бяло брашно
250 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
300 мл айрян


  Двата типа брашно се смесват със содата и солта в купа. В средата се прави кладенче, вътре се изсипва айрянът. Сместа се разбърква, а после се меси на набрашнена повърхност, оформя се на топка и се поставя с намазнена и набрашнена или покрита с пекарска хартия тавичка с диаметър 20 см. Леко се сплесква за приеме формата на тавата, с остър нож отгоре се прави нарез на кръст и се поръсва с малко пълнозърнесто брашно. Пече се на 200 градуса 30 минути.