Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 654805 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
                                            Панагюрска салата

1 резен зеле
2 моркова
4 чушки (2 зелени и 2 червени)
2 домата
4 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
няколко листа целина
оцет, зехтин и сол на вкус

     Зелето и чушките се нарязват на ивици, морковът, доматите и чесънът се настъргват. В купа се разбъркват продуктите, добавят се нарязаните магданоз и целина. Салатата се овкусява с оцет, зехтин и сол на вкус. Добре е да престои поне 2 часа в хладилник.
   Хубавото на тази есенна салата, освен че е витаминен удар, е, че може да се направи, когато сте свободни, в по-голямо количество и да имате готова салата за няколко дни, защото, колкото повече престоява, толкова по-ароматна става, като си остава хрупкава.


 Източник: "Съвременна българска кухня"
« Последна редакция: 25 Октомври 2010, 12:46:27 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
                        Банички-джобчета от бутертесто със сирене, домати и маслини

                                               Време за приготвяне: 30 мин.

400 г бутертесто (1 кора)
200 г сирене
2 домата
40 г маслини
3 с.л. кисело мляко
1/4 ч.л. сух джоджен
1/4 ч.л. сух копър
5-6 стръка магданоз
1 яйце
2 с.л. сусам

   Листът бутертесто се поразточва с точилка и се разделя на 12 квадрата. В купа се слага сиренето и се намачква, добавят се нарязаните на кубчета домати, нарязаните на малки парчета маслини, подправките и киселото мляко. Сместа се разбърква добре и във всеки квадрат се слага по 1 с.л. Всеки квадрат в края на всяка страна с четка се намазва с белтъка и се притиска на триъгълник (да се залепи и да не излиза сместа), отгоре се  намазва с разбития жълтък и се посипва със сусамово семе. Баничките се поставят в намазнена и набрашнена тава и се пекат 20 мин. на 200 градуса.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
                                       Тригуни с бутертесто

400 г бутертесто
4 с.л. смлени орехови ядки
4 с.л. галета
2 с.л. разтопено масло
1/4 ч.л. канела
за сиропа:
1 1/2 ч.ч. вода
1 1/2 ч.ч. захар

      Бутертестото се поразточва с точилка, разрязва се на 12 квадрата и във всеки се поставя по 1 ч.л. от сместа от орехите, галетата, маслото и канелата. Прегъват се по диагонал, нареждат се в намаслена тавичка и се пекат на 180 градуса 15 минути. Водата и захарта се поставят в съд на котлона и врят 10-15 минути. Изстиналите тригуни се заливат с горещия сироп.
« Последна редакция: 14 Ноември 2010, 13:19:59 от pep-4o »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
                                                    Броколи с яйца и сирене

                                                      Време за приготвяне: 15 мин.

400 г броколи
3 яйца
200 г краве сирене
черен пипер
2 с.л. краве масло

    Броколите се накъсват на розички и пускат във вряща подсолена вода за 10 минути. Изваждат се, изцеждат се и се нарязват на ситно. Поставят се в загрятото масло, пържат се 1-2 минути и отгоре им се изсипва сместа от яйцата и натрошеното сирене. Поръсват се с черен пипер и се бъркат от 4-5 минути.
« Последна редакция: 14 Ноември 2010, 13:19:29 от pep-4o »

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3024
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Tina-Rina, хиляди благодарности за гевречетата  :yahoo: невероятни са!!!
аз се изтарикатих  ;D разточих леко и изрязах с чаша, пробих дупка с капачката на бутилка олио  :wink1: излязоха ми 30бр.
/забравих си фотоапарата   :blush2: снимка ще пусна друг път/

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Did_ka, много е идейно това изрязване с чашка, как не съм се сетила... жалко, че си забравила да ги снимаш!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
                                                 Терин от круши

                                                

3 круши
1 ч.ч. захар
1 ванилия
2 желатина
500 мл вода

         Крушите се почистват от семенната част и нарязват на филийки. Желатинът се накисва в 1 к.ч. вода и след 10-ина минути се разтопява на водна баня (без да заври). Водата и 1/2 ч.ч. захар се кипват на котлона, махат се от него и вътре се слагат нарязаните круши за 10 минути.  В друг съд се карамелизира останалата захар, прибавят се сокът от крушите, ванилията и желатинът и се оставя да изстине добре, дори леко да почне да се желира. В кексова хорва се поставя алуминиево фолио и се подреждат крушите, а после внимателно се налива сместа. Поставя се в хладилник за около час. С помощта на фолиото се обръща, реже се на парчета и може да се поднесе гарниран със сметана.
   Много лек и приятен десерт.
« Последна редакция: 14 Ноември 2010, 13:18:22 от pep-4o »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
                                                     Пълнени картофи с яйца
                                                                       3 порции

6 картофа
6 яйца
50 г масло
черен пипер
сол

   Картофите се сваряват и издълбават с лъжичка. Овкусяват се със сол и черен пипер. На дъното им се слага по малко масло, а отгоре се чуква по 1 яйце. Запичат се до готовност на яйцето. Поднасят се с млечно-чеснов сос. А от издълбаната част на картофите можете да си направите крем супа.



« Последна редакция: 14 Ноември 2010, 12:42:10 от pep-4o »

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3024
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
тези картофи са много ефектни  :thumbup:
а ето и забравената снимка на бързите гевречета  :yahoo:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Did_ka, тези картофи освен ефектни са и много вкусни. За съжаление успях да снимам най-неугледната порция, а и на лошо осветление. Гевречетата ти са чудесни!!!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
                                                Крем от кестени, сметана и бренди

400 г кестени
250 г сладкарска сметана
2 с.л. бренди
2 с.л. пудра захар
50 г шоколад
  
   Кестените се сваряват, обелват и пюрират заедно с няколко лъжици от сметаната. Шоколадът се настъргва. В купа се разбива с миксер сметаната, добавя се захарта, няколко супени лъжици от разбитата сметана се отделят, а към останалата се прибавят и брендито и половината настърган шоколад. С лъжица внимателно се изсипва пюрето от кестени. Получената смес се слага с чаши, отгоре - по 1 супена лъжица сметана и се поръсва с останалия шоколад.
« Последна редакция: 14 Ноември 2010, 13:16:51 от pep-4o »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
                                                          Зелени домати със сирене на фурна

                                                                       Време за приготвяне: 15 мин.

6 зелени домата
100 г сирене
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
сол
олио

   Доматите се нарязват на колелца и подреждат в намаслена тавичка. Посоляват се леко, защото сиренето е солено, поръсват се с червения пипер и  чубрицата и се сипва малко олио. Пекат се 10 мин. в сгорещена фурна на 200 градуса.
   Подходящо е за основно ястие, за гарнитура, а особено е вкусно върху препечени филийки.

                              
« Последна редакция: 14 Ноември 2010, 13:16:15 от pep-4o »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
                                 Печена скумрия, увита в лозови листа

                                                Време за приготвяне: 20 мин.

3 скумрии
18 лозови листа
1 с.л. мед
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер

                 Рибите се почистват от вътрешностите и посоляват и поръсват с черен пипер. Медът, лимоновият сок и зехтинът се смесват и с тази смес се намазват рибите отвътре и отвън. Три лозови листа  се нареждат един до друг, като се застъпват, още 3 листа се поставят по същия начин, като същевременно застъпват първия ред. В тях се увива по 1 риба. Така увитите скумрии се поставят в намаслена тавичка и пекат 20 мин на 200 градуса.
                              

« Последна редакция: 03 Ноември 2010, 18:00:13 от Tina-Rina »

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3024
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
мерси за рецептата!  :-*
въпреки че съм морско чедо направо намразих скумрията , защото все я ядем печена със сол и пипер - да ти втръсне!
А тази ми изглежда вкусно :thumbup:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
   Да, Did_ka, скумрията, приготвена по този начин, добива много приятен всук.