Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 698917 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                       Пълнени печурки с хлебни трохи

                                Време за приготвяне: 20 мин.

400 г по-едри печурки
1 глава кромид лук
2 филии позасъхнал хляб
2 с.л. масло
2 с.л. олио
1/2 ч.л. черен пипер
1/3 връзка магданоз
сол на вкус
50 г настърган кашкавал

   Гъбите се измиват, пънчетата им се отстраняват и нарязват на дребно.  Лукът се нарязва на дребно и се слага в тиган със сгорещеното масло и 1 с. л. олио. Бърка се няколко минути, добавят се нарязаните пънчета, а след 1-2 минути - и натрошеният хляб (без корите). Овкусява се с черния пипер, магданоза и сол на вкус. Гъбите се нареждат в намаслена тавичка, пълнят се със сместа и се пекат 10-15 минути на 220 градуса. Фурната се изключва, тавичката се изважда, върху гъбите се поръсва настърганият кашкавал и се връщат във фурната за още 5 минути.

   Тази рецепта я знам от един мой състудент-кулинар - Траян, който (няма да казвам преди колко години :-)) ни гощаваше с това бързо, ароматно, евтино и много вкусно ястие.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                             Качамак с топено сирене и маслини

                                              Време за приготвяне: 7-10 мин.

250 г царевичен грис за качамак
100 г топено сирене
100 г маслини
1/2 ч.л. черен пипер
1 с.л. масло
сол
    Във вряща леко подсолена вода (защото и сиренето, и маслините са солени) се сипва постепенно грисът, после и маслото, бърка се с дървена лъжица 2-3 минути, добавят се нарязаното на парчета сирене и нарязаните маслини, черният пипер. Бърка се още 2 минути и сместа се изсипва в тавичка, заравнява се и като изстине, се реже на парчета по с форма по желание.
Чудесно мезе е за вино и бира!




Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                          Хрупкав щрудел с грис
                 
                                              Време за приготвяне: 20 мин.

6 средни по големина ябълки
2 ч.л. канела
сокът на половин лимон
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
1 пакетче краве масло (125 г)

   Ябълките се почистват от семките и се настъргват на едро редне, към тях се прибавят канелата и лимоновият сок. В друг съд се смесват брашното, грисът и захарта. В намазнена товичка се сипва 1/3 от сухата смес, отгоре се поръсва с 1/3 от ябълковата, пак суха смес, ябълкова смес, суха смес, ябълкова смес. Поръсва се с разтопеното масло и се пече в  предваритерно загрята фурна на 180 градуса 15 минути.

    Този път направих щрудела с 4 ябълки и 2 дюли и стана още по-ароматен.


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                                         Предястие с домати

                                                           Време за приготвяне: 5 мин.
4 домата
200 г сирене "Дунавия"
125 г майонеза
1 ч.л. горчица
2 скилидки чесън
магданоз

      Сиренето се намачква и смесва с майонезата, горчицата и пресования чесън. Всеки домат се разрязва наполовина, а после от двете му страни се отрязват капачета. Върху по-голямата част от домата се слага от сместа, а отгоре се поставя капаче. Украсява се с магданоз.
« Последна редакция: 19 Октомври 2010, 14:57:15 от Tina-Rina »

Nana_B

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
                                         Хрупкав щрудел с грис
                 
 Валка, този щрудел е любим на всички вкъщи!  ::)
« Последна редакция: 20 Октомври 2010, 01:40:02 от Mariana G »

kokochka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 152
Хрупкав щрудел с грис  :yahoo: Този щрудел ми допадна много.
Имам питанка относно сухата смес  ::) предполагам,че се овлажнява от ябълковата смес и няма как да остане на прах примерно. Така ли е?
Обичам такъв род сладкиши,и редовно си правя един ябълков,но там е с блат,затова питам.
Благодаря предварително!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
kokochka, да, сухата смес се овлажнява от ябълковата. Всеки пласт суха смес е 1 ч.ч., като я посипеш, се получава дори по-малко от 1/2 см, а и маслото има принос в това отношение. Успех!  :thumbup:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                        Крем супа от броколи

1 глава лук
2 картофа
400 г броколи
1 малка заквасена сметана (250 г)
черен пипер, сол
магданоз

    Във вряща подсолена вода се пускат нарязаните на кубчета лук и картофи, добавя се и броколито, накъсано на розички, и се варят 25 мин., добавят се черният пипер и нарязаният магданоз. Пасира се и се смесва със сметаната. Поднася се с крутони.
« Последна редакция: 28 Януари 2011, 16:35:35 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                              Скумрия във фолио

4 скумрии
1 лимон
4 дафинови листа
40 г масло
сол, черен пипер

      Скумриите се почистват (отстраняват им се вътрешностите и главите), посоляват се и се поръсват с черен пипер. Престояват 10 минути. Лимонът се нарязва на колелца. В 4 правоъгълника от фолио се поставят рибите, във вътрешността им се слагат по 2 колелца лимон и по 1 дафинов лист), отгоре - също колелца лимон. Поставят се и парченца масло. Увиват се във фолио и се пекат на 200 градуса 20 минути.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                       Скумрия с доматен сос и кисели краставички

4 филета от скумрия
4 домата или половин буркан от консерва
половин буркан кисели краставички
1 дафинов лист
4 скилидки чесън
1/2 ч.ч. вода
3 с.л. зехтин
черен пипер на зърна
1/4 ч.л. сол

   Филетата риба се нарязват на парчета, доматите се настъргват, киселите краставички се нарязват на лентички от 3-4 см, чесънът - на ситно, всички продукти се смесват и изсипват в тавичка. Пече се 20 минути на 200 градуса.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
                                             Бързи гевречета със сусам

                                               Време за приготвяне: 30 мин.

3 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
200 г масло (маргарин)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 жълтък
сусам за овалване

   Пресятото брашно се смесва с бакпулвера, солта и захарта. Добавя се размекнатото масло и се бърка с вилица, добавя се киселото мляко и се меси до получаването на меко тесто. Разделя се на 20 части, от които се оформят фитили, които се завиват на гевречета. Поставят се в намазнена и набрашнена тава, намазват се с разбития с 1 с.л. вода жълтък, поръсват се със сусам. Пекат се на 180 градуса 20-25 мин.

   Гевреците са бързи, защото не са с мая и не втасват с часове.



   


kokochka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 152
 :yahoo: Ммммм,чудесни предложения!
Ще пробвам Скумрийката във фолио и Гевречетата.
Изглеждат страхотно!  :yahoo:

felisitty

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 450
Валя, поздравления за темата и хубавите рецепти които ни предлагаш   :flower:
Правих Пълнени печурки с хлебни трохи и Предястие с извара , много вкусни и лесни за приготвяне :thumbup:
« Последна редакция: 23 Октомври 2010, 23:53:19 от felisitty »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150




 :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:


Прекрасни са,вече ги обожавам ....  :give_heart: :give_heart: :give_heart:

Най-хубавите гевреченца на света.  :yahoo:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
felisitty, много ти благодаря за поздравленията и много се радвам, че съм ти била полезна! :air_kiss:
Йоли, гевречетата ти са съвършени, както и снимката!  :air_kiss: