Автор Тема: Ястия с месо 2  (Прочетена 266686 пъти)

ninfil

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #135 -: 30 Юни 2013, 10:02:46 »
Агнешко с пресен лук



 Необходими са :
  • агнешко месо- бут, плешка
  • пресен лук- количеството пожелание- аз слагам около 7-8 връзки на 2-2,5 кг месо
  • пресен джоджен -1/2- 1 връзка
  • сол на вкус
  • 50-80мл олио
  • 1 ч.л. червен пипер
   
   
Начин на приготвяне   

Цялото бутче го измивам, овкусявам с червен пипер и сол. Ако искате го нарежете на порции, но на мен ми доставя удоволствие да режа цели парченца месо.
Лука се почиства и измива. Нарязва се на по-едро и се слага като канапе на дъното на по-дълбока тава. Осолете го и поръсете и него с малко червен пипер. Джоджена се нарязва на ситно и се подправят лука и месото. Върху канапето от лук разпределете месото, ако е на порции или просто сложете бута. Налейте малко вода- около 1-2 водни чаши.
Завийте с алуминиево фолио и печете на 200-220 градуса около 2-3 часа. Месото се задушава много добре,чак се топи в устата.

   
 Ако не желаете да има много сос, намалете количеството вода и я съобразете с  грамажа на вашето месо. Или просто накрая отвийте агнешкото и го запечете.
   

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #136 -: 03 Юли 2013, 22:30:53 »
Представям ви едно ястие от слънчевия Азербайджан.
Това ястие се консумира обикновенно в горещо състояние на 1 януари в 7 часа сутринта. На консумацията  присътстват само мъже. Както и целия процес по приготвянето му принадлежи изцяло на мъжете. Слага се да се вари към 10 часа вечерта и на сутринта е готово. Цяла нощ се бди. :smile1:

ХАШ

Продукти:
2бр. телешки крачета( по добре да са предни)
1 гл. стар лук
1 бр. голям морков
10 зърна черен пипер

Добавка към готовото ястие:

2-3 скл.счукан чесън
3-4 с.л. оцет
2-3 клончета пресен кориандър

Начин на приготвяне:

Крачетата много хубаво се измиват. Ние дори ги минаваме с едно ново ножче за бръснене за да не остане никаква козина. Заливат се с 8-10 л студена вода. Слагат се цял обелен лук и морков, зърната черен пипер.  Затваряме с капак и след като заври намаляме котлона на минимум и махаме капака. Оставяме съвсем леко да къкри. През цялото време махаме  пяната, докато тя съвсем не изчезне. Крачетата трябва да се варят около 8-9 часа на много бавен котлон. По време на варенето може 1-2 пъти да добавите вряла вода, по 1 чашка.

Месото трябва да пада от кокалите. Когато стигнете до този момент, ястието се изключва. Месото се изважда обезкостява, нарязва се на средни парчета и се връща в тенджерата при бульончето. По желание бульона може да се прецеди, ние не го правиме. Осолява се.

Приготвянето на добавката:


В една малка купичка към счукания чесън добавяме оцета, 1 черпак от бульона, нарязания на ситно пресен кориандър - разбъркваме.

Сервираме ястието в купичка + 1-2 с.л. от добавката на вкус и готово.

С това нещо се изпива сумати студена водка. Разбира се такова ястие е за студените зимни дни, но у нас и през лятото се прави.

Също така може да го сложите в хладилника и става страхотно ястие, такова желирано  мезе.

Добър Апетит!



Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #137 -: 21 Юли 2013, 12:55:09 »
Агнешко задушено - 2 порции


Продукти:


250 гр. - агнешко(телешко) може с кокалче
5-6 бр. картофи
2гл. лук
2 скл. чесън
дафинов лист
черен пипер(млян и на зърна)
шафран
кърри
сол
1/2 куб.зеленчуков бульон
1/2 пакетче кр.масло

Начин на приготвяне:


Месото се нарязва на средни парчета. Залива се със студена вода, добавяме 4-5 зърна черен пипер, 2 дафинови листа. Варим до полуготовност.

Шафрана стриваме с малко сол и заливаме с един черпак горещ бульон. Оставяме го да се настои.


След като месото се свари, лука нарязваме на ситно и задушаваме в маслото. Прибавем месото без бульона, сол, млян черен пипер, кърри.  Запържваме до леко златисто.

Във всяко гюведже распределяме запърженото месото и лука. Отгоре подреждаме обелените и нарязани на едро картофи, по една скилидка чесън, 1 дафинов лист, 2-3 зърна черен пипер, 1/2 от зел. бульон, сол. Заливаме с прецедения бульон. Отгоре шафрана и по 1к.л. кърри.

Печем във фурната около 1 час на 180 градуса.

Сервират се с топъл хляб... ::)

Добър апетит!
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

marabu

  • Гост
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #138 -: 06 Август 2013, 09:06:41 »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #139 -: 15 Октомври 2013, 11:50:40 »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #140 -: 24 Октомври 2013, 12:14:22 »

marabu

  • Гост
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #141 -: 25 Октомври 2013, 15:23:20 »

marabu

  • Гост
Заек в гърне
« Отговор #142 -: 09 Януари 2014, 15:42:22 »

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2012
Re: Ястия с месо 2 Свинска пача-желе
« Отговор #143 -: 17 Януари 2014, 23:22:26 »
Свинска пача-желе



2бр. свински крака, 2бр. уши и 600 кг. шарено свинско месо /със сланина/. Заливаме с вода два. три пръста над месото и варим с 1 голяма глава лук, нарязана на 4,  докато крачетата станат годни за обезкостяване /отне ми около 1.45ч. на умерен огън/. Само отпенваме водата, НЕ ДОЛИВАМЕ.  Прецеждаме бульона /лука изхвърляме//, Обезкостяваме, нарязваме ушичките /без хрущяли/ и месото, връщаме ги в бульона и прибавяме 2-3 бр. дафинов лист и 5-6 зърна черен пипер. Варим още поне 30мин. на умерен огън. Накрая прибавяме 1 голяма глава чесън / обелените, нарязани и пресовани скилидки/. Застиламе дъното на форма  или в тавичка с туршия / в случая Дунавска салата/, може нарязани кисели краставички, мариновани моркови, също нарязани варени яйца. Върху тях слагаме месото, наливаме внимателно бульона и чакаме да се желира 5-6 часа на студено и е готово. Но най добре става след 24часа престой.



П.П. Заедно с пресованият чесън /аз слагам около 2.5 глави/, добавих и две пукнати зърна бахар. Получи се превъзходен вкус и значително намаляха запасите ми от домашно червено вино.
Добър апетит и наздраве на ценителите!

ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

Ариел

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #144 -: 09 Февруари 2014, 18:59:54 »
                                             Задушени хапки по италиански
Продукти
800 гр свинско или пилешко
4 моркова
1/4 глава целина
листа от целина
1 глава лук
300 гр доматено пюре
1ч.ч вино
1 ч.ч бульон
150 гр кашкавал
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л лимонов сок
Месото нарязано на кубчета се запържва за кракто без мазнина. Морковите и подправките се посоляват и се смилат в кухненски робот заедно с лука. Капва се лимоновия сок и зеленчуците се добавят към месото. Налива се бульона. След 15 минути се слага доматеното пюре (по оригинална рецепта домати, нарязани на ситно) и виното. Задушава се на слаб огън 40 минути. Изсипва се в тавичка и се ръси с настъргания кашкавал. Запича се до златисто-кафяв цвят на кашкавала.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #145 -: 16 Февруари 2014, 14:07:51 »
« Последна редакция: 18 Февруари 2014, 13:01:16 от pep-4o »

tarzako

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #146 -: 18 Февруари 2014, 12:20:19 »
Много благодаря за тази рецепта :)

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #147 -: 23 Февруари 2014, 10:57:52 »
ПЪЛНЕНИ АГНЕШКИ РЕБРА

ПРОДУКТИ:
1 парче агнешки ребра ~ около 1 кг
400 грама кайма,
1 главичка лук, ситно нарязан,
4-5 гъби печурки, нарязани на кубчета

Подправки: сол и черен пипер на вкус, розмарин, джоджен
Червен пипер, 1-2 с.л. мед, лъжичка горчица

ПРИГОТВЯНЕ:
С остър нож ребрата се почистват от горния край (така че да се позаголят). Пак с ножа се прорязват от дебелия край покрай самите ребра и костта – да се получи нещо като джоб.
На този етап само леко се осоляват и опиперяват и оставят да си почиват.

Нарязаният лек леко се задушава като към него се прибавят и гъбите – до омекване и поизпаряване на течността. Оставят се да изстинат.

Каймата се омесва с подправки – също единствено сол и черен пипер + 1 ч.л. сух джоджен, прибавят се и изстиналите лук и гъби.

Ребрата се пълнят с каймата през прореза и от двете страни „защипват” с клечка за зъби.

Червения пипер, меда и горчицата се смесват и  ребрата се омазват от всички страни.

В тавичка се поставят две филийки сух хляб, върху тях парчето месо, набичено със стръкче розмарин.

Пече се във фурната – на 220 С за около 30 минути, сетне – около 1 час – на 180 С – до готовност (времето си зависи от фурната). По време на печенето поне един път се обръщат ребрата, за да се запекат от другата страна.

Сервират се след леко изстиване нарязани на филийки.


rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #148 -: 23 Февруари 2014, 17:37:15 »
ПЪЛНЕНИ АГНЕШКИ РЕБРА

Изглежда и звучи много вкусно  :smile1:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #149 -: 23 Февруари 2014, 17:52:48 »
Изглежда и звучи много вкусно  :smile1:

не само изглежда, а е  :thumbup: